Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Vakantie naar Curaçao met coronamaatregelen

Op 8 juni 2020 heeft de overheid van Curaçao aangekondigd dat per 1 juli 2020 de grenzen weer open gaan voor toeristen uit (o.a.) Nederland. Maar aangezien corona nog niet de wereld uit is, gaat dat uiteraard niet helemaal zonder extra voorwaarden. Waar moet je tijdens de reis en op Curaçao allemaal aan denken?

Extra maatregelen

De overheid van Curaçao heeft, in samenwerking met het RIVM in Nederland, op basis van statistieken een inschatting kunnen maken dat er per 10.000 toeristen die de komende tijd naar Curaçao komen ongeveer 1,5 persoon het corona-virus mee zal brengen naar het eiland. Daar is de medische zorg op Curaçao goed op voorbereid, dus dat is ‘acceptabel’ voor de overheid. Maar om toch te proberen de besmettingen op het eiland zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er nog wel wat extra maatregelen voordat je het eiland op mag.

Vanuit overheid Curaçao

Tijdens de persconferentie van de overheid van Curaçao op 8 juni is men uitgebreid ingegaan op wat men toe wil laten, onder welke voorwaarden en hoe men tot dit besluit is gekomen. Toverwoorden zijn (net als in Nederland) ‘social distancing’, ‘hygiëne’, ‘geen samenscholing’, ‘verantwoordelijk gedrag’, etc. Daarnaast nog enkele duidelijke voorwaarden.

Voorafgaand aan de reis

 1. Reizigers (vanuit Nederland) die naar Curaçao willen, mogen 14 dagen voor vertrek naar Curaçao geen land of stad bezocht hebben met een verhoogd risico op COVID-19.
 2. Je moet een PCR-test gedaan hebben, max 72 uur voor vertrek en met negatief resultaat.
 3. Je bent verplicht om een Passenger Locator Card in te vullen
 4. Vanuit de Nederlandse overheid ben je verplicht om een Gezondheidsverklaring bij je te hebben. Deze printen, invullen en bij je reisdocumenten houden tijdens de reis.
 5. Los van alle corona-maatregelen ben je ook verplicht om vooraf een Digital Immigration Card in te vullen.
 6. Je wordt geacht een goede reisverzekering te hebben. Het woordje ‘goede’ geeft aan dat je reisverzekering alle mogelijke (medische) kosten dekt.

N.b.: Puntje 1 t/m 4 gelden ook voor inwoners van Curaçao die terugreizen naar het eiland.
Als toerist uit Nederland moet je dus vooraf 3 documenten online uploaden én 4 documenten geprint op papier bij je hebben tijdens de reis. Hier wordt op gecontroleerd op Schiphol. Heb je de boel niet op orde dan wordt je geweigerd voor de vlucht!

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave

1- 14 dagen geen bezoek aan verhoogd COVID-19 gebied

Vanwege de incubatietijd van 14 dagen heeft Curaçao t/m 30 juni 2020 een quarantaine ingesteld voor iedereen die vanuit het buitenland naar Curaçao komt. Per 1 juli 2020 is de quarantaine-verplichting vervallen, maar dan wel alleen voor de reizigers die afkomstig zijn uit landen die als ‘veilig’ worden aangemerkt door Curaçao wat betreft kans op corona-besmetting. Let op: het gaat hierbij om het land/gebied waar je geweest bent, niet je nationaliteit.
Ben je binnen 14 dagen voor vertrek naar Curaçao in een land geweest dat door Curaçao als land gezien wordt met een verhoogd risico op corona-besmetting (b.v. USA, Engeland, Colombia, Brazilië), dan ben je alleen welkom als je accepteert dat je de eerste 14 dagen op Curaçao in quarantaine gaat in een door de overheid aangewezen locatie (op eigen kosten). In onze dagelijkse corona-update zullen we altijd het meest actuele overzicht publiceren.

De leukste excursies van Curaçao:

2- Verplichte corona-test

Je bent verplicht om kort voor aankomst op Curaçao een corona-test, de PCR-test, te laten afnemen. Hier gelden nog wat aanvullende eisen bij:

 • De test moet binnen 72 uur voor vertrek naar Curaçao worden afgenomen
 • De uitslag is negatief én moet op een formeel certificaat verstrekt worden. Zorg dat je dit certificaat geprint op papier in je handbagage bij je hebt tijdens de reis!
 • Het certificaat moet getoond worden bij het inchecken van de vertrekkende vlucht (op Schiphol dus). Het tonen van een digitale versie op je smartphone is formeel niet voldoende.

Meer info over de PCR-test
Let op: dit kan momenteel niet bij de GGD! De GGD test alleen bij mogelijke verschijnselen van corona, de uitslag kan in sommige gevallen langer duren dan 72 uur na het afnemen van de test, en het testresultaat wordt telefonisch doorgegeven. De test kan o.a. afgenomen worden bij de vestigingen van Vaccinaties op Reis, tarief € 119.

PCR-TEST: meer info & reserveren

Misvattingen PCR-test

Er zijn enkele misvattingen over de verplichte PCR-test voor Curaçao. Zo denken veel mensen dat een PCR-test alleen maar een schijnveiligheid geeft en geen enkele extra zekerheid biedt omdat je tussen het moment van testen en je vertrek naar Curaçao alsnog besmet kunt raken. Om e.e.a. wat beter te kunnen begrijpen hebben we enkele misvattingen weerlegt.

Coronatest in de buurt

Er zijn inmiddels steeds meer aanbieders van coronavirus tests en bijna dagelijks komen daar nog locaties bij. Coronavirustest.nu heeft hiervoor een handig overzicht gemaakt. Ze brengen een uitgebreid netwerk aan verschillende laboratoria en medische dienstverleners in kaart en waar mogelijk kun je ook direct een coronavirustest boeken. Ga je naar een ander land dan Curaçao? Coronavirustest.nu houdt ook een overzicht bij van reisbeperkingen per locatie.

coronavirustest.nu ook voor Curaçao
Coronatest met reisverklaring boeken

Test via Huisartslab: PAS OP!

Heb je een pakketreis geboekt via Corendon of TUI, dan wordt de test je gratis aangeboden, bij Het Huisartslab. Dit is ook van toepassing als je alleen je vliegticket via TUI geboekt hebt. Bekijk wel even de voorwaarden van de reisorganisatie of jouw boeking hiervoor in aanmerking komt.
Let op! Voor deze gratis test kun je alleen terecht bij Het Huisartslab. Sinds begin augustus komen steeds meer signalen dat Het Huisartslab bij redelijk wat mensen de testresultaten te laat aanlevert, waardoor de passagier geweigerd wordt op Schiphol!
Advies:
1- Als je niet het aanbod hebt om de PCR-test gratis te doen via Het Huisartslab, ga dan naar een andere aanbieder! Het Huisartslab is de voordeligste, maar je kunt beter een paar tientjes meer betalen dan dat het test-resultaat te laat is en je voor een veel hoger bedrag je vlucht moet omboeken.
2- Moet/Wil je de test via Het Huisartslab laten uitvoeren, plan dit dan zo vroeg mogelijk! Vanuit de Curaçaose regelgeving moet de test worden uitgevoerd binnen 72 uur voor de (geplande) vertrektijd. We adviseren om de test te doen 72 tot 68 uur voor vertrektijd. Elk uur dat je dit korter voor vertrek doet, betekent meer risico dat je de test-uitstlag niet op tijd zult krijgen.

3- Passenger Locator Card

Iedereen die naar Curaçao wilt reizen moet een Passenger Locator Card ingevuld hebben, max. 48 uur voorafgaand aan vertrek naar Curaçao. Deze kun je hier downloaden. Dit formulier moet je op papier in je handbagage bij je hebben tijdens het reizen naar Curaçao, maar ook voor vertrek uploaden!
Dit geldt ook voor de eigen inwoners van Curaçao die in het buitenland zijn geweest en terug naar huis willen reizen.

Passenger Locator Card downloaden & uploaden

Let op: Oók een Immigration Card nodig!

Behalve het Passenger Locator Form moet je als toerist op Curaçao ook een Digital Immigration Card invullen. Dat is een formulier dat sowieso altijd al ingevuld moet worden. Dit is de digitale vervanging van het papiertje dat je vroeger in het vliegtuig uitgedeeld kreeg om bij de douane ingevuld in te leveren. Dus én een Passenger Locator Card, én een Digital Immigration Card invullen!
Deze Immigration Card is vernieuwd per 25 juni 2020. Had je vóór die datum het formulier al ingevuld voor een verblijf op Curaçao na die datum, dan moet je het formulier opnieuw invullen!

Digital Immigration Card

4- Reisverzekering

Er wordt geacht dat je een goede reisverzekering hebt, die alle mogelijke (medische) kosten dekt. Dit gaat dat met name over de dekking van alle kosten die erbij komen kijken mocht je tijdens je verblijf op Curaçao met corona besmet raken en/of tijdens je vakantie in verplichte quarantaine geplaatst worden. Die quarantaine is volledig op eigen kosten in een door de overheid aangewezen locatie. De kosten daarvan zullen minimaal € 150 per dag zijn, dus bij 14 dagen quarantaine kan dat bedrag flink oplopen. Heb je een doorlopende reisverzekering? Check dan even of die (a) Werelddekking biedt en (b) of alle medische kosten vergoed worden.
Moet je nog een reisverzekering afsluiten, dan biedt o.a. Centraal Beheer hier een goede oplossing voor een
kortlopende Reisverzekering, waarbij je via de optie ‘Medische kosten’ voor een klein bedrag extra alle medische kosten goed gedekt hebt.

Mondkapjes voor Curaçao

Als je naar Curaçao reist, zul je van tevoren voldoende mondkapjes moeten regelen. Als we er even van uit gaan dat je wegwerp-mondkapjes hebt, hoeveel heb je er dan nodig? Eerst even de regels/adviezen m.b.t. het gebruik van mondkapjes van het RIVM:

 • Het advies is om een mondkapje niet langer dan 3 uur te gebruiken.
 • Als je vanwege eten of drinken het mondkapje afdoet, gooi het weg en pak na het eten/drinken een nieuwe. ‘Parkeer’ een mondkapje niet in je hals!
 • Vóór het opzetten en na het afdoen van een mondkapje goed je handen wassen (20 seconden of langer). Is dit niet mogelijk, gebruik dan desinfecterende handgel.
 • Gebruikte mondkapjes gooi je bij het restafval.
 • Vervang een mondkapje direct als het scheurt of vochtig is geworden.
 • Op Curaçao is een mondkapje verplicht in het Openbaar Vervoer en op plekken waar de social distancing (2 mtr. op Curaçao) in het geding komt. Je zult dus waarschijnlijk heel de vakantie vrijwel geen mondkapje hoeven te gebruiken, maar houdt er rekening mee dat je er toch wel af en toe eentje zult moeten gebruiken.

Dat wetende gaan we even tellen:
+ Omdat het boarden op Schiphol langer duurt vanwege de controle op alle documenten die je bij je moet hebben, wordt geadviseerd minimaal 3 uur van tevoren op Schiphol te zijn. Dat is dus al 1 mondkapje voordat je in het vliegtuig stapt.
+ De vlucht van Nederland naar Curaçao duurt (zonder tussenstop) 9 tot 10 uur. Gebaseerd op het RIVM-advies elke 3 uur het mondkapje te vervangen (+ ook na eten/drinken) kun je hier rekenen op minimaal 4 mondkapjes.
+ Op vliegveld Hato van Curaçao is het dragen van een mondkapje ook verplicht, dus tel er weer eentje bij.
Dat zijn bij elkaar minimaal al 6 mondkapjes, maar er zal er ook nog wel eentje scheuren o.i.d. waardoor je die eerder moet vervangen. Vandaar ons advies om per enkele reis Nederland-Curaçao rekening te houden met minimaal 8 mondkapjes p.p.
Uiteraard geldt dit allemaal ook voor de terugweg, dus voor een retourtje heb je zeker 16 mondkapjes p.p. nodig.

Mondkapjes + Handgel bestellen

Na aankomst op Curaçao

 • Er zijn specifieke maatregelen voor op het vliegveld Curaçao Hato Airport.
 • Houd rekening met de ‘social distancing’. Let op: Op Curaçao wordt hier 2 meter voor aangehouden, dus meer ruimte dan de 1,5 meter die in Nederland geldt.
 • Een mondkapje dragen is verplicht op het vliegveld van Curaçao. Denk er dus ook aan als je teruggaat naar Nederland, dan ook. Neem voldoende mondkapjes mee!
 • Buiten het vliegveld is op Curaçao het dragen van een mondkapje NIET verplicht. Het wordt echter wel aangeraden, zeker op plaatsen waar het wat moeilijker zal zijn om de 2 mtr. afstand te aan te houden. Uitzondering hierop is het OV: op Curaçao is het dragen van een mondkapje wél verplicht in het OV.
 • Er geldt een verbod op grote evenementen/samenscholing
 • Kleine activiteiten in de open lucht zijn toegestaan
 • Er komt een speciale app met informatie over Covid-19 op Curaçao
 • Een ieder is verplicht om contact op te nemen met de autoriteiten bij mogelijke symptomen van Covid-19

Nog mondkapjes nodig?

Dit is allemaal iets om even rekening mee te houden en sommige voorwaarden zullen je vakantiegevoel mogelijk iets minder vrij laten zijn, maar het is op zich wel te doen. Maar hiermee zijn we er nog niet, want ook voor de vliegreis naar Curaçao, en aan het einde van je vakantie weer terug naar Nederland, gelden extra regels.

GÉÉN quarantaine op Curaçao!

Recent had de overheid van Curaçao aangekondigd dat de eerste groep toeristen (‘fase 1’) alleen naar Curaçao konden komen als ze in door de overheid aangewezen hotels zouden verblijven en dan heel de vakantie (!) het resort niet af zouden komen. Uiteindelijk is die regel dus niet doorgevoerd. Zolang je maar rekening houdt met 2 mtr. afstand en/of een mondkapje ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt.

10.000 toeristen per maand

Er geldt een regel dat er voor de maand juli (en mogelijk langer) max. 10.000 toeristen per maand op Curaçao mogen komen. Die limiet geldt alleen ‘hoog over’: in totaal 10.000 toeristen op Curaçao. Verder is er geen ‘corona-limiet’ aan het aantal toeristen per locatie/accommodatie, hoe lang je op Curaçao vakantie mag vieren of dat je wel of niet in een bepaald gebied mag komen. Uiteraard hoef je er zelf niet op te letten of je nog bij de eerste 10.000 toeristen hoort, dat wordt door de overheid van Curaçao gecontroleerd in samenwerking met de tour-operators en vliegmaatschappijen. N.b.: het gaat hierbij dus om totaal 10.000 toeristen uit de min of meer veilig landen. Naast Nederland zijn ook Duitsland en België. Verreweg het grootste deel van de 10.000 zal uit Nederland afkomstig zijn, maar de verwachting vanuit de toeristische industrie op Curaçao is dat ze sowieso die 10.000 in juli niet zullen gaan halen. Dat komt met name omdat er nog enkele belangrijke landen (voor toerisme op Curaçao) zijn die nog niet naar Curaçao mogen, zoals USA, Brazilië en Colombia.

Corona-maatregelen op Schiphol

Op Schiphol gelden eigenlijk dezelfde maatregelen zoals die gelden voor heel Nederland: houd 1,5 mtr. afstand, geen samenscholing, etc. Uiteraard zijn de faciliteiten op Schiphol hierop ingericht. Zo zal er bij de incheckbalies een scherm boven de balie hangen tussen jou en de medewerker van de luchtvaartmaatschappij. Ga je voor de self check-in, dan zul je zien dat de consoles hiervoor verder uit elkaar staan om de 1,5 mtr. afstand aan te kunnen houden.

 • Het dragen van een mondkapje is op Schiphol niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.
 • Voor de thuisblijvers: uitzwaaien is niet mogelijk. De Vertrekhal is alleen toegankelijk voor passagiers. Afscheid nemen kan buiten bij de Kiss & Ride zone.
 • Je lichaamstemperatuur kan gemeten worden. Mocht men op basis van symptomen inschatten dat je mogelijk corona hebt, dan kan de toegang tot Schiphol je ontzegt worden. Ook als je een geldig ticket hebt.
 • Volg de aangegeven looproutes en houd je aan de instructies die gegeven worden (geautomatiseerd of via personeel)
 • In- en uitstappen bij het vliegtuig kan langer duren dan je gewend bent.

Corona-maatregelen tijdens de vlucht

KLM en TUI, de twee luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland op Curaçao vliegen, hanteren grotendeels dezelfde extra maatregelen. De belangrijkste daarvan is dat het dragen van een mondkapje vanaf het boarden t/m het uitstappen verplicht is. Dus ook gedurende héél de vlucht!

Corona-maatregelen KLM

Vlieg je met KLM, dan zijn dit de maatregelen waar je rekening mee moet houden:

Corona-maatregelen TUI

Vlieg je met TUI, dan zijn dit de maatregelen waar je rekening mee moet houden:

 • Zoveel mogelijk vooraf online inchecken om op Schiphol contact met medewerkers te beperken.
 • Bij het boarden, gedurende heel de vlucht en bij het uitstappen is het dragen van een mondkapje verplicht voor bemanning en passagiers. Je dient ZELF er voor te zorgen dat je voldoende mondkapjes bij je hebt. Het komt er dus op neer dat je verplicht bent om een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je gaat boarden op Schiphol t/m dat je op Curaçao van het vliegveld bent. Daarnaast wordt het dragen van een mondkapje op Schiphol geadviseerd (niet verplicht).
 • Let op: Je dient het mondkapje elke 3 uur (advies RIVM) te vervangen en je moet er zelf voor zorgen dat je voldoende mondkapjes bij je hebt!
 • Bij KLM hoeven kinderen tot 10 jaar oud geen mondkapje te dragen. Bij TUI moeten kinderen van 6 jaar en ouder een mondkapje dragen.
 • Contact met de bemanning is uiteraard nog steeds mogelijk, maar zal tot een minimum beperkt worden.
 • Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het hanteren van een maximale afstand tussen passagiers.
 • In het vliegtuig zal geen duty-free shoppen aangeboden worden.
 • Indien betaling in het vliegtuig nodig is, doe dit dan zoveel mogelijk contactloos.
 • Bij het uitstappen: wacht op je stoel tot je aan de beurt ben (niet in het gangpad staan), en wacht op een seintje van de crew dat je uit mag stappen.

TUI: extra maatregelen m.b.t. bagage

In aanvulling op bovenstaande maatregelen heeft TUI ook nog extra maatregelen ingevoerd m.b.t. bagage:

 • Per persoon één klein stuk handbagage toegestaan in het vliegtuig.
 • Trolleys zijn in de cabine niet toegestaan.
 • Trolleys tot 10kg kun je gratis inchecken als ruimbagage

Meer informatie over corona op Curaçao

Disclaimer: bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die beschikbaar was op 8 juni 2020, met een update op 19 augustus 2020. NaarCuracao.com heeft deze pagina met zorg samengesteld, maar het is mogelijk dat informatie incompleet of achterhaald is. Controleer bij de tour-operator wat de actuele stand van zaken is als je binnenkort op reis moet. NaarCuracao.com is op geen enkele wijze aansprakelijk voor consequenties (in welke vorm dan ook) a.g.v. het naleven van de maatregelen zoals op deze pagina beschreven.

Comments:

 • Mark Lucas
  8 september 2020 at 15:06

  Godd afternoon.

  I am traveling to curacao with my family late September. Our daughter is 10 years old; do we also need to bring a negative Covid-19 test?

 • Wim Stein
  5 september 2020 at 15:38

  beste Mark
  Zijn Belgen op het eiland toegelaten ? we vernemen dat mensen met de Belgische nationaliteit voorlopig niet toegelaten zijn op het eiland , wij hebben een woning op het eiland en willen er graag naartoe .
  we zouden eind oktober begin november willen gaan .

 • Ria Siertsema
  23 juli 2020 at 18:43

  wij wonen in Portugal (Algarve) en het is de bedoeling om eind augustus naar Curaçao te gaan op vakantie. Wij vliegen de ene dag van Faro naar Schiphol en de dag erna door naar Hato. Waar kan ik de lijst met veilige landen vinden en wordt die lijst nog regelmatig aangepast?

 • Annelein Castenmiller
  29 juni 2020 at 11:45

  Hallo Mark,
  Mijn dochter van 16 gaat in juli naar Curacao om een vriendin op te zoeken.
  Wij gaan eerst met haar naar Spanje voor 10 dagen. Zij vliegt de dag na onze terugkomst naar Curacao.
  A) we kunnen dus niet de coronatest doen binnen het genoemde tijdsbestek omdat ze minder dan 24 uur in Nederland zal zijn.
  B) Is Spanje een land wat door Curacao als verhoogd risicoland wordt aangemerkt?
  Wat is jouw mening en heb je tips om dit toch te kunnen realiseren?

 • Noam
  27 juni 2020 at 00:41

  Beste Mark,

  Mijn vriendin en ik hebben in augustus een vakantie geplanned staan naar Curacao en Bonaire (dus: 27 aug AMS -> CUR (3 sept)-> BON -> AMS). Betekent dat dan dat we 2 PCR-testen moeten afnemen (in NL voor CUR & in CUR voor BON) of is dat niet nodig omdat we het caribische niet verlaten?

  Vriendelijke groet,
  Noam

 • Gerben Sevinga
  24 juni 2020 at 12:12

  Moet ik persè een certificaat laten zien, of is een schriftelijke bevestiging van een laboratorium ( Certe lab. in Groningen) voldoende ?

 • marcel koole
  22 juni 2020 at 14:45

  Goedemiddag,

  wij vliegen 09-07 naar Curacao.
  Indien wij de coronatest 06-07 laten afnemen valt dit dan binnen de 3 dagen regeling?

  Hoor graag

 • Margriet Azier
  18 juni 2020 at 08:48

  Geen enkele verzekering dekt Corona. Dan kan niemand naar Curaçao?

 • Jasper
  18 juni 2020 at 00:20

  Hallo,

  Is het ook mogelijk om als Nederlander vanuit Texas, USA naar cura te vliegen eind augustus? Mijn vriendin en ik zijn straks al meer dan een half jaar van elkaar verwijderd en we willen elkaar graag weer zien in een land waar we beide toegelaten worden.

  Gr,
  Jasper

 • Hilde weering
  16 juni 2020 at 11:35

  Houden jullie ons op de hoogte over de “ vervelende “ verplichte pcr Corona testen voor Curaçao? Vooral voor kinderen is dit erg akelig. Zou fijn zijn als er begrip is vanuit de overheid om deze maatregel nog eens in overweging te nemen. Daar het erg prijzig en m.i. een schijnzekerheid is. Immers een uur na je afgenomen negatieve test zou he besmet kunnen raken bij wijze van…
  Hoorde vanmorgen van een lab dat de verplichte test Vwb Oostenrijk is afgeschaft.

 • Oscar
  14 juni 2020 at 13:53

  Wij hebben een retourvlucht van KLM naar Curaçao. Onze heen vlucht heeft een overstap op Panama. Wij zijn Nederlands ingezetenen. Geeft dit problemen bij aankomst op Curaçao?

 • Jacobine
  12 juni 2020 at 16:18

  Moeten kinderen onder de 7 die van Nederland naar Curacao reizen ook een corona test doen?

 • joyce quast
  12 juni 2020 at 13:14

  wij gaan in juli naar curacao en moeten dus een pcr test doen .in nederland kun je alleen een pcr test krijgen als je carona klachten hebt. ben benieuwd hoe dit word opgelost.

 • Mitchell
  12 juni 2020 at 11:46

  Weten jullie hoe veel tijd voor vertrek die Corona test gedaan moet worden? Is dat 24 uur? 48 uur? Ik neem aan dat een test van de plaatselijke GGD dan voldoende is?

 • Jose jongkind
  10 juni 2020 at 16:42

  Mogen kinderen vrij rondlopen in het vliegtuig

Leave a Reply:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.