schiphol departures 1200x630 1

Vakantie naar Curaçao: kan het al weer?

Bij NaarCuracao krijgen we in deze tijd veel vragen binnen of een vakantie naar Curaçao al weer mogelijk is. Zeker nu in Nederland en op Curaçao de situatie rond het coronavirus verbetert en de maatregelen versoepeld worden, zou je wellicht verwachten dat we op korte termijn weer een heerlijke Curaçao-vakantie kunnen boeken?

Nog veel onzekerheid

Er is nog veel onzekerheid met betrekking tot ‘vakanties na corona’. Dat komt omdat er rekening gehouden moet worden met 3 grote factoren:

1- Mogelijkheden voor intercontinentaal vliegverkeer

Voordat we weer kunnen overwegen om naar Curaçao te gaan, moet het natuurlijk mogelijk zijn om er überhaupt te kunnen komen. Sinds deze week wordt er voorzichtig weer gesproken over vliegvakanties, maar dat lijkt zich voorlopig vooral te richten op vliegen naar het zuiden van Europa en nog niet intercontinentaal. Het zal er waarschijnlijk op neer komen dat er per bestemming bepaald zal gaan worden wanneer, hoe vaak en onder welke voorwaarde het vliegverkeer weer mogelijk is.

2- Corona-situatie in Nederland

Om vanuit Nederland weer op vakantie naar het buitenland te kunnen, moet uiteraard eerst de situatie in Nederland voldoende veilig worden geacht om weer op vakantie te kunnen gaan zonder dat “wij Nederlanders” massaal het virus in het buitenland verspreiden. Beetje bij beetje komt Nederland nu uit de ‘intelligente lockdown’, maar voorzichtigheid blijft geboden. Er wordt door de overheid nog niet echt gesproken over vakantie naar het buitenland, zeker nog niet buiten Europa.

3- Corona-situatie op Curaçao

Uiteraard is de belangrijkste factor dat de overheid van Curaçao het besluit moet kunnen nemen dat het eiland weer klaar is om toeristen te ontvangen. Hierbij spelen drie vragen:

Is het actuele aantal corona-besmettingen op Curaçao onder controle/acceptabel?
Momenteel (midden mei 2020) is er nog maar één actieve besmetting op Curaçao bekend, en die persoon is al langere tijd in quarantaine, dus dit lijkt het probleem niet (meer). Hierdoor zijn dan ook de lokale maatregelen al verlicht, o.a. door het opheffen van de lockdown overdag. Maar om toeristen toe te kunnen laten moet je verder kijken van vandaag en het vertrouwen hebben dat de situatie onder controle blijft.

Hoe kan Curaçao het risico op nieuwe besmettingen door inkomende toeristen zo klein mogelijk maken?
Bij een vakantie-eiland als Curaçao komen doorgaans dagelijks duizenden nieuwe toeristen aan via vliegtuig en cruiseschip. Je kunt uiteraard niet al die duizenden toeristen voor 14 dagen in quarantaine plaatsen, dus hoe ga je dit risico minimaliseren? Mondkapjes, anderhalve meter afstand en het volop aanbieden van de mogelijkheid tot handen wassen. Maar gaat dat in de praktijk ook echt een veilig situatie opleveren, of zullen veel toeristen zich op hun vakantie dusdanig relaxed voelen dat ze dergelijke maatregelen al snel niet meer aanhouden?

Kan Curaçao de juiste zorg bieden als het aantal corona-besmettingen weer hard gaat oplopen?
Curaçao heeft maar beperkte medische faciliteiten, soms al niet voldoende voor de lokale bevolking. Is het eiland er dan klaar voor om bij een snelle uitbraak ook de zorg te bieden voor de toeristen, of om deze met spoed te evacueren?

Stand van zaken

Op dit moment is een vakantie op Curaçao niet mogelijk. Curaçao laat alleen inwoners toe (en onder strenge voorwaarden, zoals 2 weken quarantaine in een toegewezen hotel op eigen kosten), het aantal vluchten vanuit Nederland naar Curaçao is zeer beperkt en tour-operators hebben sowieso al hun boekingen voorlopig geannuleerd (TUI tot 18 juni, Corendon tot 25 juni). Had je al een vakantie naar Curaçao geboekt voor vertrek op korte termijn (tussen nu en eind juni), ga er dan maar van uit dat je vakantie niet doorgaat.

Al geboekt

Als je je vakantie naar Curaçao al geboekt hebt voor juli of later, kun je nog hoopvol zijn dat je vakantie doorgaat. Als je in juli of augustus hoopt te gaan, dan zal het, áls het al doorgaat, sowieso een vakantie worden met (lichte) beperkingen. Bv. beperkte toegang tot excursies en restaurants, geen gezellig drukke happy hours en op het strand voldoende afstand houden. De vraag is dan natuurlijk of je nog wel op vakantie wilt gaan. Juist op vakantie wil je je compleet vrij voelen en word je niet blij van dergelijke beperkingen. Aan de andere kant zijn er zat mensen die uiteindelijk op vakantie toch niet heel veel meer ondernemen dan relaxen op het strand en bij het zwembad, dus dan heb je waarschijnlijk ook niet zo heel veel overlast van de beperkingen.

Voucher of geld terug

Als je de vakantie al geboekt had en deze wordt vanuit de reisorganisatie geannuleerd, dan zal in eerste instantie een voucher worden aangeboden, zodat je z.s.m. na de corona-hectiek alsnog een vakantie kunt boeken. Maar wil je dat wel? Weet in elk geval dat je niet verplicht bent om een voucher te accepteren, je mag ook je geld terug vragen. N.b.: Heb je via NaarCuracao al een excursie geboekt en wordt je vakantie gecanceld, dan krijg je uiteraard het volledige bedrag terug dat je al betaald hebt

Hoe verder?

Vooral vanwege de economische noodzaak voor de reisbranche in Nederland en de lokale economie van de bestemmingen wereldwijd, wordt op allerlei niveaus gezocht naar oplossingen om het toerisme zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.

Curaçao moet open

Curaçao zal vanwege de enorme economische belangen op korte termijn íets moeten doen om het toerisme weer op gang te krijgen. Nu de totale lockdown is opgeheven wordt gestimuleerd dat de lokale bevolking ‘weg in eigen land’ gaat, maar dat zal niet de redding gaan brengen voor de branche, of nog groter: de economie van heel het eiland. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Curaçao, zeker nu de grote raffinaderij midden op het eiland al maanden stil ligt. Er blijkt momenteel nog een grote saamhorigheid op Curaçao om elkaar door deze crisis te helpen, o.a. door de vele voedselpakketten die dagelijks worden uitgedeeld. Maar ook die hulp moet betaald worden en kan niet oneindig doorgaan. Het land heeft de inkomsten vanuit het toerisme keihard nodig om niet in te storten, hoe eerder hoe beter.

Een eerste stap

Een mogelijkheid zou kunnen zijn om te beginnen met de grotere hotels en resorts die voldoende faciliteiten bieden zodat de toeristen grotendeels de vakantie op het eigen terrein kunnen doorbrengen. Zo heeft Corendon deze week aangekondigd dat ze willen proberen om “coronavrije” vakanties aan te bieden per 26 juni. Of dit medisch verantwoord en praktisch uitvoerbaar is moet nog nader bekeken worden, maar wellicht is het een voorzichtige eerste stap.

Rustig aan

Hoe dan ook, het toerisme zal op een rustige en controleerbare manier weer op gang gebracht moeten worden, stapje voor stapje. Door heel de keten, van de parkeerplek op Schiphol tot aan de leuke excursies. Veel langer wachten is geen optie voor veel bedrijven op Curaçao, de reisbranche in Nederland en de luchtvaartmaatschappijen. De stapjes zullen voor velen niet snel genoeg gaan, of zinloos lijken, maar als alles in één keer weer volledig open wordt gezet dan weten we zeker dat er een tweede corona-golf komt.

Laten we hopen dat we in juni de eerste signalen krijgen dat we weer eens een vakantie naar Curaçao kunnen gaan boeken? Het zou mooi zijn, zeker voor Curaçao.

3 reviews op “Vakantie naar Curaçao: kan het al weer?”

 1. Peter Lankester

  Mark, bedankt voor deze info. Ja erg frustrerend allemaal. Wij verblijven normaal gesproken zo’n 6 maanden per jaar op Curaçao op een 6 weken op 6 weken af basis van wegen mijn werk. Als je min of meer al jaren 6 maanden per jaar verblijft voel je, je geen toerist meer. Aangezien we geen Rockafella heten vind ik 2 weken op eigen kosten in Quarantaine op een resort een beetje te ver gaan. Toen Covid – 19 nog zo goed als op een hoogte punt zat mochten als ik het goed heb ingezetenen terug komen en in hun eigen huis in Quarantaine voor 14 dagen. Dit zou een redelijker optie zijn. Wij hebben genoeg lokale “Familie”die even lang Centrum willen om ons voeding te brengen. Maar goed we zijn afhankelijk van wat de overheid beslist.

  Bon Siman. Peter.

 2. Beste Peter,
  Er is eind vorige week (19 mei) een persconferentie gehouden over het weer op gang brengen van het toerisme. Daarin is nog geen startdatum genoemd, wel dat men “hoopt ergens midden juli” voorzichtig weer de eerste toeristen (= verblijf tot max. 180 dagen) te kunnen ontvangen. Als jullie akkoord gaan met de quarantaine-procedure (dus de eerste 14 dagen verplicht in een quarantaine-hotel verblijven, op eigen kosten), dan zijn er weer mogelijkheden om jullie tweede huis te bezoeken. Door de officiële instanties is -voor zover wij weten- tot nu toe nog niets gemeld over mogelijke selectie o.b.v. leeftijd.
  Leuk is het allemaal nog niet, maar Curaçao kan het gewoon echt niet veroorloven dat er nog een golf van coronabesmettingen ontstaan, waarbij al het toerisme wéér, en nog langer, stil zal vallen. Laten we hopen dat ze snel zullen starten met deze fase 1 en dat men snel door kan schakelen naar verdere versoepeling van de regels.

 3. Lankester Peter

  Buiten toerristen zijn er ook vele die een tweede huis hebben op Curaçao. Zoals wij. Wij kunnen al vele maanden niet meer naar ons huis, maar alle rekeningen, en de specifieke eiland belastingen gaan wel gewoon door. Nu las ik een artikel dat het toerisme mogelijk pas weer op gang komt ergens na September met mogelijk vele restricties. Daarnaast hoor je ook steeds meer leeftijdsdiscriminatie voorbijkomen. Zoals boven de 45 plus pas latere toegang tot Curaçao.
  Dit lijkt mij erg oneerlijk en wij vragen ons af of er geen rekening gehouden kan worden met onze situatie? Ben er van overtuigt dat wij niet de enige zijn die in deze situatie zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *