Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Passenger Locator Card

curacao passenger locator card plc
Als je naar Curaçao wilt vanaf 1 juli 2020, moet je een Passenger Locator Card (PLC) invullen. Download hem hier.

Waarom de PLC?

Om op Curaçao door de douane te mogen, moest je altijd al een Immigration Card invullen. Dat was vroeger dat papiertje dat je in het vliegtuig kreeg waarop je moest aangeven waarom je naar Curaçao kwam en waar je zou verblijven. Dat moet nog steeds, maar vanwege het coronavirus moet je tijdelijk nog een ander document invullen, een Passenger Locator Card (PLC). Mocht op Curaçao een nieuwe corona-besmetting opduiken (onder toeristen), dan hoopt men hiermee zo goed mogelijk te kunnen terugvinden met wie de besmette persoon mogelijk in contact is geweest.

Welke informatie

Op de Passenger Locator Card moet je wat standaard informatie invullen die wel te verwachten is en die deels ook al op de Immigration Card is ingevuld. Denk daarbij aan naam, adres, vluchtnummer en je accommodatie op Curaçao. Maar daarnaast wordt ook nog extra informatie gevraagd vanwege de corona-situatie. O.a. in welke landen je geweest ben de laatste 14 dagen voor vertrek naar Curaçao, of je corona-symptomen hebt, een contactpersoon bij noodgevallen en of je een zorgverzekering hebt.

PLC voor kinderen

Elke reiziger naar Curaçao moet een Passenger Locator Card invullen, ook kinderen. Iedereen in je reisgezelschap dient een ingevulde PLC te hebben. Let er wel op dat je bij kinderen de contactgegevens van de ouders gebruikt.

Ook voor residents!

Let op: de PLC moet ook door inwoners van Curaçao worden ingevuld als zij terug naar Curaçao reizen! Ook de PCR-test is verplicht voor iedereen die naar Curaçao reist, ook de eigen inwoners.

Zorgverzekering!

Die zorgverzekering is wel een dingetje. Let even heel goed op welke ziektekosten je reisverzekering dekt. Je ‘normale’ zorgverzekering in Nederland zal mogelijk niet alle kosten vergoeden bij ziekte in het buitenland. Een standaard reisverzekering zal dat voor een deel vergoeden, maar waarschijnlijk zal daar een maximum bedrag aan zitten. Je kunt mogelijk als extra optie voor slechts een paar euro per dag je verzekering uitbreiden zodat alle medische kosten (in het buitenland) gedekt worden. Zoek je nog een kortlopende Reisverzekering, dan kunnen we die van Centraal Beheer aanraden, waarbij je al vanaf iets meer dan € 1 per dag alle medische kosten op reis gedekt hebt.
Doe een vrijblijvende premieberekening.

Spelregels PLC

Belangrijk is dat je de PLC max. 48 uur voor vertrek naar Curaçao invult. Doe je dit langer van tevoren, dan is de kans wat groter dat je in de tijd tot aan vertrek corona-verschijnselen gaat vertonen of in contact komt met iemand die mogelijk met corona besmet is. Vandaar die max. 48 uur vooraf.

Uploaden én printen PLC

Na het invullen van de PLC moet je deze ook weer uploaden, zodat het document digitaal beschikbaar komt voor de Immigratiedienst van Curaçao. Daarnaast moet je het formulier óók in papieren versie bij je hebben tijdens de reis.

De leukste excursies van Curaçao:

Vier documenten

Het komt er dus op neer dat je drie formulieren moet regelen voorafgaand aan je reis naar Curaçao, en alle drie moeten voor vertrek online beschikbaar gesteld zijn voor de douane van Curaçao:

  1. Passenger Locator Card. Downloaden, invullen en weer uploaden. Tip: Op de meeste smartphones kun je het document invullen als je het opent, zonder eerst te printen.
  2. Immigration Card. Online invullen
  3. PCR-certificaat. Laat je testen bij een gecertificeerd laboratorium dat ook een certificaat afgeeft. Het certificaat ontvang je per e-mail van het laboratorium en dat moet je dan ook uploaden. Heb je nog geen PCR-test gepland? Alles over de PCR-test
  4. Tenslotte wordt vanuit de Nederlandse overheid ook nog een Gezondheidsverklaring gevraagd aan iedereen van 13 jr. en ouder die van en naar Nederland reist. Deze hoef je niet online te uploaden, alleen downloaden, printen, invullen en meenemen naar Schiphol is voldoende. Let op!! Je hebt 2 exemplaren nodig! Eentje thuis invullen voor vertrek, en eentje leeg meenemen. Die vul je in voordat je terugkomt naar Nederland, zodat je bij aankomst terug in Nederland ook een actuele Gezondheidsverklaring kunt tonen.
    Download Gezondheidsverklaring

Let op: De Passenger Locator Card en het PCR-certificaat moet je tijdens de reis ook op papier bij je hebben (handbagage)!

Alle corona-maatregelen voor Curaçao