Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Passenger Locator Card

PLC passenger locator card curacao
Als je naar Curacao in corona-tijd dan moet je een Passenger Locator Card (PLC) invullen. Hoe of wat met een PLC? Lees het hier.

Laatste update: 16 mei 2022-
Deze pagina is vandaag () nog actueel.

Waarom de PLC?

Om op Curacao door de douane te mogen, moest je altijd al een Immigration Card invullen. Dat was vroeger dat papiertje dat je in het vliegtuig kreeg waarop je moest aangeven waarom je naar Curacao kwam en waar je zou verblijven. Dat moet nog steeds, maar vanwege het coronavirus moet je tijdelijk nog een ander formulier regelen, een Passenger Locator Card (PLC). Mocht op Curacao een nieuwe corona-besmetting opduiken (onder toeristen), dan hoopt men hiermee zo goed mogelijk te kunnen terugvinden met wie de besmette persoon mogelijk in contact is geweest.

Nog steeds verplicht

In maart 2022 zijn veel corona-maatregelen voor (het reizen naar) Curacao komen te vervallen. Echter de PLC niet, die blijft nog verplicht voor iedere reiziger die naar Curacao vliegt.

Passenger Locator Card voor kinderen

Elke reiziger naar Curacao moet een Passenger Locator Card invullen. Kinderen t/m 12 jaar oud zijn vrijgesteld van de testverplichting, maar voor hen moet wel een PLC worden ingevuld. Let er wel op dat je bij kinderen (t/m 17 jr.) de contactgegevens van de ouders gebruikt.

Ook voor residents!

Let op: de PLC moet ook door inwoners van Curacao worden ingevuld als zij terug naar Curacao reizen!

Makkelijk in te vullen, binnen 48 uur voor vertrek

De PLC is makkelijk in te vullen. Je krijgt online enkele vragen, en met die antwoorden wordt het formulier automatisch gevuld.
Let op: De PLC mag pas ingevuld worden binnen 48 uur voor vertrek. Eerder invullen kan ook niet, omdat je dan de juiste reisdatum nog niet kunt selecteren.

Digitale Corona Certificaat (DCC)

Bij het invullen van de PLC krijg je de vraag of je al volledig gevaccineerd bent, en zo ja of je daar dan een DCC (Digitaal Corona Certificaat) van hebt. Die kun je downloaden via https://coronacheck.nl/nl/print/. Let op: hierbij moet je met je DigiD inloggen.

Problemen met PLC invullen

Doorgaans is het invullen van de PLC makkelijk en snel geregeld. Een paar eenvoudige en logische vragen invullen en klaar ben je. Er komen echter af en toe vragen binnen die over hetzelfde probleem gaan. Hier de meest voorkomende uitdagingen:

Wel of geen testuitslag uploaden?

Er geldt geen verplichting tot het uploaden van een test-, herstel- of vaccinatiebewijs.

Geen mail ontvangen

Je hebt keurig heel het PLC-aanvraagproces afgerond, t/m het scherm met de bevestiging dat je aanvraag goed verwerkt is. Maar toch ontvang je geen e-mail. Doorgaans komt die binnen enkele minuten in je mailbox, maar helaas blijkt het voor sommige email-adressen (vooral …@hotmail en …@outlook) dat de uitgaande mail vanuit het PLC-systeem niet goed verstuurd wordt.
Oplossing: Mocht dit bij jou ook zo zijn, doe de PLC-aanvraag dan opnieuw, maar met een ander email-adres van een ander domein (dus niet …@hotmail of …@outlook).

Aanvraag wordt niet afgerond

Je hebt netjes heel het aanvraagproces doorlopen. Maar bij de allerlaatste stap van het indienen gaat het mis. Je hebt op de button geklikt om de aanvraag in te dienen, maar het symbooltje dat je aanvraag verwerkt wordt blijft maar draaien. In die paar gevallen waar we dit bij gezien hebben, bleek elke keer dat de fout zat in het pdf-bestandje van de PCR-uitslag.
Oplossing: Je kunt waarschijnlijk wel het pdf-bestand van de PCR-uitslag openen. Print deze uit en maak er een foto van met je telefoon (of: als je weet hoe dat technisch moet, open de pdf en sla hem op als .jpg of .png-bestandje). Die foto kun je dan gebruiken om te uploaden.

Het lukt écht niet

Heb je bovenstaande suggesties geprobeerd maar lukt het nog steeds niet om de PLC aanvraag volledig af te ronden tot aan een mail in je mailbox? Dan heb je geen ‘gemiddeld probleem’ en moet er echt even in detail naar jouw invoer gekeken worden.
Oplossing: Stuur een mail naar de helpdesk voor de PLC, via dicardsupport@curacao.com. Doorgaans krijg je hier binnen enkele uren reactie op. Houdt er rekening mee dat deze support vanuit Curacao komt, dus in de Nederlandse ochtenduren (midden in de nacht op Curacao) zijn ze niet beschikbaar.

Spelregels PLC

Belangrijk is dat je de PLC binnen 48 uur voor vertrek naar Curacao invult. Doe je dit langer van tevoren, dan is de kans wat groter dat je in de tijd tot aan vertrek corona-verschijnselen gaat vertonen of in contact komt met iemand die mogelijk met corona besmet is. Daarbij zul je dan waarschijnlijk ook nog niet de uitslag van de PCR-test hebben, dus kun je het proces van de aanvraag niet geheel afmaken. Vandaar die max. 48 uur vooraf. Hierdoor is het technisch ook niet mogelijk om de PLC langer dan 48 uur van tevoren te regelen.

Bínnen 48 uur voor vertrek

Er blijkt soms wat verwarring door communicatie vanuit reisorganisaties, die vermelden dat de PLC ’48 uur van tevoren’ aangevraagd moet worden, wat door sommige mensen wordt opgevat als “het moet minimaal of exact 48 uur voor vertrek”. Geen zorgen: de PLC moet je binnen 48 uur voor vertrek aanvragen. Zou je het bv. 8 uur van tevoren doen dan is het ook goed (… maar wel wat stressen voor jezelf… 😉 ).

Invullen én printen PLC

Na het invullen en indienen van de PLC krijg je het document per mail toegestuurd. Het gemailde formulier moet je printen én bij je hebben tijdens de reis. In papieren versie, een digitale kopie op je telefoon wordt niet geaccepteerd.

De leukste excursies van Curacao:

Drie documenten

Het komt er dus op neer dat je drie formulieren moet regelen voorafgaand aan je reis naar Curacao:

  1. Passenger Locator Card. Online de vragen invullen en het formulier wordt automatisch samengesteld met jouw antwoorden. Dit formulier wordt naar je gemaild, die moet je printen.
  2. Immigration Card. online invullen. Als de upload van je paspoort niet lukt, kun je de gegevens handmatig invoeren. Ook deze wordt je toegestuurd via mail, en ook deze dan weer printen.
  3. Tenslotte wordt vanuit de Nederlandse overheid ook nog een Gezondheidsverklaring gevraagd aan iedereen van 13 jr. en ouder die van en naar Nederland reist. Deze hoef je niet online te uploaden. Vlieg je met KLM of TUI, dan wordt dit al geregeld bij het online inchecken.
Alle corona-maatregelen voor Curacao