Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Kosten sabbatical CuracaoEen issue waar veel mensen vooraf geen idee van hebben, zijn de kosten voor een sabbatical op Curacao. Om je een beetje een idee te geven hierbij de kosten die wij hadden tijdens onze lange vakantie op Curacao.

Kosten sabbatical: Uitgangssituatie

De kosten die je maakt kunnen uiteraard enorm variëren per huishouden. Vandaar even kort onze uitgangssituatie:

 • Een 5-persoons huishouden: de ouders plus drie kleine kinderen (2, 3 en 6 jr. oud)
 • We zijn 9 maanden in Curacao geweest, van begin augustus 2013 t/m eind april 2014. We hebben alleen één koffer per persoon met kleding meegenomen, verder geen inboedel in laten vliegen of varen.
 • Er was vooraf voldoende geld beschikbaar zodat we niet heel krap hoefden te leven. Aan de andere kant wilde we het geld ook weer niet onbeperkt over de balk gooien natuurlijk
 • In onderstaand overzicht is niets meegenomen van de doorlopende kosten in Nederland (denk aan hypotheek/huur, verzekeringen, etc.)
 • Alle kosten die we tijdens ons sabbatical op Curacao gemaakt hebben zijn meegenomen, behalve de aanschaf van een auto. Die eenmalige uitgave kan liggen tussen een paar duizend euro en meer dan NAF 100.000. Deze kosten meerekenen zou het hele beeld scheef trekken. Ook zijn niet de kosten meegenomen voor inschrijving in Curacao, Verklaring van Rechtswege, Sedula, etc.
 • Voor het omrekenen naar Euro is de koers gebruikt van november 2014: NAF 10,- = € 4,479

Kosten sabbatical per maand

De kosten per maand verschilden uiteindelijk niet zo heel veel van elkaar. Onze goedkoopste maand kostte NAF 8.400 (€ 3.760) en in de duurste maand waren we NAF 12.100 (€ 5.420) kwijt. Maar de meeste maanden lagen in de buurt van het gemiddelde van NAF 10.500 (€ 4.700) per maand. Hieronder een indicatie van de details onze maandelijkse uitgaven.

Top 5 maandelijkse uitgaven op Curacao

Elke maand was het beeld vrijwel constant qua grote uitgave-posten. Onze Top 5:

 1. Huurwoning – NAF 4.000 per maand (€ 1.800)
 2. Boodschappen bij de supermarkt – NAF 1.500 per maand (€ 670)
 3. Contant pinnen – NAF 1.300 per maand (€ 580)
 4. School – NAF 742 per maand (€ 330)
 5. Uit eten – NAF 650 per maand (€ 300)

Huurwoning Curacao

Toen we op Curacao aankwamen hadden we alleen een vakantiewoning gehuurd voor de eerste maand, met de gedachte dat we in die maand onze definitieve huurwoning zouden vinden. De vakantiewoning op Piscadera Bay Resort had 2 slaapkamers + 1 slaapkamer + badkamer in de hoofdwoning, met in de tuin een privé-zwembad en een klein gastenverblijf met 1 slaapkamer + badkamer. Dit kostte ons ongeveer NAF 3.000 (€ ) voor ruim 3 weken (excl. kosten water en electra). De overige 8 maanden woonden we in een resort in het oosten van Willemstad (Recompensa Park), een grote vrijstaande woning met 4 slaapkamers + 2 badkamers. De huur was inclusief de faciliteiten op het park: ’s nachts bewaking, tennisbaan, zwembad, speeltuin, mini-golfbaantje. Dit kostte ons NAF 4.000 (€ 1.800) per maand.
> Meer over huurwoning op Curacao

Boodschappen Curacao

Voor de boodschappen gingen we 2x per week naar de Mangusa Hypermarket en wat we vergeten waren haalden we tussendoor bij Albert Heijn. Beide een wat grotere en duurdere supermarkt. Als je er de tijd voor wilt vrijmaken, kun je het eiland rondrijden om o.a. ook bij de supermarkten Centrum en Vreugdenhil langs te gaan, elke supermarkt is wel ergens goedkoop in. Groente en brood kochten we dagvers, vlees vaak uit de diepvries. De meeste spullen in potjes en pakjes kochten we het (Nederlandse) huismerk. Hiermee kwamen we op gemiddeld NAF 1.500 (€ 670) per maand, wat zo’n 15% meer is dan wij gemiddeld in Nederland per maand aan boodschappen uitgeven. N.B.: Als het moet kan dit best wel goedkoper, maar boodschappen op Curacao blijven duur!
> Meer over Cost of living op Curacao

Contant geld pinnen op Curacao

Hoewel je bij de meeste winkels en overige verkooppunten met je pinpas kunt betalen, ging er bij ons toch nog wel redelijk wat cash doorheen. Een groot deel daarvan zal opgegaan zijn aan benzine wat we altijd cash betaalden, maar verder gaat het geld ook sneller met een ijsje hier, een happy hour daar en af en toe een lunch op een zonnig terras. En NAF 200 per maand voor de schoonmaakster. Alles bij elkaar ging er bij ons zo’n NAF 1.300 (€ 580) per maand contant doorheen.
> Meer over Betalen op Curacao

School op Curacao

Omdat een reguliere (gratis) Nederlandstalige school voor ons helaas geen optie was gezien de wachtlijst, moesten we uitwijken naar een privé-school. Het ging hierbij alleen om onze oudste zoon die naar Groep 3 moest; de andere twee waren nog te klein en hielden we thuis (ook geen kinderopvang of zo). Het bleek dat de 3 privé-scholen op Curacao ook niet onbeperkt plek hadden, dus toen we een plekje kregen aangeboden op Klein College hebben we gelijk toegehapt. Dat betekende wel NAF 742 (€ 330) per maand aan schoolkosten.
> Meer over de basisscholen op Curacao

Uit eten op Curacao

Omdat het uiteindelijk toch wel een soort van (hele lange) vakantie was, zijn we op Curacao vaker uit eten gegaan dan we in Nederland gewend zijn. Nou is het uit eten gaan op Curacao ook wel goedkoper dan in Nederland, dus dat maakt het sowieso ook wel wat toegankelijker. Gemiddeld zullen we ongeveer 5 à 6x per maand uit eten zijn geweest. Dat varieerde van fastfood met de kids tot aan een romantisch diner voor twee of met een groep uit eten als er bezoek uit NL was. Alles bij elkaar gaven we hierdoor gemiddeld NAF 650 (€ 300) per maand uit aan uit eten gaan (excl. de oppas van NAF 35 per avond).
> Meer over Restaurants op Curacao

Overige structurele uitgaven

Naast deze top 5 waren er nog wel wat meer maandelijkse kosten die een vermelding waard zijn.

Electra

De stroom in Curacao is relatief duur. En omdat je er eigenlijk niet aan ontkomt om de airco’s op de slaapkamer ’s nachts aan te zetten (minimaal het eerste deel van de nacht) liep de meter -letterlijk- aardig door. Met 3 slaapkamers voor ons gezin + 1 slaapkamer incidenteel bij bezoek uit NL kwamen we op zo’n NAF 460 (€ 200) gemiddeld per maand. Maar je merkt wel dat de airco’s hier flink bepalend in zijn: in januari/februari was het relatief koeler ’s nachts en kon de airco minder aan wat gelijk merkbaar was in het totale stroomverbruik (16 à 17 KWh per dag). Maar ook de andere kant op: als er bezoek was uit NL en er de vierde airco ’s nachts aan stond ging het een flink stuk harder (tot aan een gemiddelde van 32 KWh per dag). Wat naast de airco’s ook een groot stroomverbruiker was, was de waterheater voor het douchewater.

Stroomkosten per apparaat

Aqualectra, de enige water en electriciteitsleverancier van Curacao, heeft een handig overzicht gemaakt met een indicatie van de stroomkosten per apparaat. Bijna schokkend om te zien hoeveel stroom een airco gebruikt!
> Stroomverbruik huishoudelijke apparaten op Curacao

Water

Ook het water uit de kraan is vrij duur in Curacao, bijna twee keer zo duur als in Nederland. Ook al wordt er alleen koud water geleverd en heb je een electrische waterheater voor de douche (maar vaak was een koud water-douche heerlijk verfrissend!). Verreweg het meeste water ging op aan het douchen, waardoor we maandelijks op ongeveer NAF 150 (€ 67) aan waterkosten zaten. De kosten voor water en electra kunnen wel flink schommelen dus bekijk de site van Aqualectra voor de actuele prijzen.

Honden

We hebben twee honden vanuit Curacao meegenomen. De laatste maanden van onze tijd op Curacao hadden we wel al de kosten voor deze twee (voeding, dierenarts, speeltjes, etc.), ook al woonden ze nog niet bij ons. Dit kwam op ongeveer NAF 200 (€ 90) per maand, dus zeg maar dat een hond op Curacao je ongeveer NAF 100 per maand kost.
> Alles over honden op Curacao

Zwemles

Met de zee vlakbij én een zwembad op het resort was het voor ons natuurlijk een prima kans voor zwemles voor onze kids. De oudste had nog net in NL zijn A-diploma gehaald, dus ging hij in Curacao op voor B. En omdat dat zo snel ging na een paar maanden ook nog C. Hij kreeg 1x per week les (in zee!), wat op basis van een 10-ritten kaart zeer vriendelijk geprijsd was.
Voor de 2 kleintjes hadden we privé-les in het zwembad op het resort geregeld, een uurtje per week voor hun samen. Hierdoor kwamen we maandelijks op gemiddeld NAF 250 (€ 112) aan zwemkosten.

Incidentele kosten

Aan incidentele (eenmalige) kosten hebben we in totaal zo’n NAF 4.000 (€ 1.800) opgemaakt in de 9 maanden op Curacao. Bij deze uitgaven moet je o.a. denken aan nieuwe zwemkleding of slippers tot aan uitjes met het gezin als zwemmen met dolfijnen of een dagje Klein Curacao.

Conclusie

Uiteraard staat onze situatie helemaal op zichzelf en zullen jouw kosten anders uitvallen op Curacao. Maar hopelijk heb je hiermee wel een indicatie waarmee je voor jezelf een inschatting kunt maken wat de kosten voor jou zullen gaan worden. En hopelijk geeft het je ook het inzicht dat Curacao niet goedkoop is! Bedenk dat vrijwel alle goederen in supermarkten en winkels vanuit het buitenland per boot of vliegtuig geïmporteerd worden, wat sowieso al een kostenfactor is bij alles wat je koopt.

Geeft deze pagina de info die je zocht?

Graag zou ik jouw mening over deze pagina willen weten. Zou je het aantal sterren kunnen aanklikken dat jouw mening weergeeft? Als je nog opmerkingen of vragen hebt kun je onder aan deze pagina een reactie achter laten.[polldaddy rating=”7014879″]

Waarschijnlijk ook interessant:

> GOEDKOOP NAAR CURACAO – TICKETS EN/OF ACCOMMODATIE AANBIEDINGEN
> WERKEN OP CURACAO
> MET TUI NAAR CURACAO
> NEDERLAND IN CURACAO
> EMIGREREN NAAR CURACAO – JA OF NEE?
Of lees het blog over ons sabbatical in Curacao!
[shareaholic app=’share_buttons’ id=’5019195′]