Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Coronavirus op Curaçao

Wel of niet op vakantie naar Curaçao?

corona-curacao-coronavirus-covid-19

In het kort

 • Wat is de status rond het corona op Curaçao?
 • Wat te doen met je geboekte vakantie
 • Hoe de risico’s zo klein mogelijk te houden
Wereldwijd grijpt het coronavirus om zich heen. Wat is de situatie op Curaçao? We zullen je hier informatie geven over de actuele situatie rond het coronavirus (COVID-19) op Curaçao.

Corona op Curaçao – van dag tot dag

We geven hieronder de updates per datum die relevant zijn voor Curaçao, gebaseerd op de diverse publicaties in de media. Waar mogelijk vermelden we de bron met een linkje voor meer informatie.

Bevestigde corona-besmettingen op Curaçao: 19 personen

(sinds eerste besmetting 13 maart 2020)

 • in isolatie

 • in ziekenhuis

 • overleden

 • genezen verklaard

status per 29 mei 2020

Disclaimer: We plaatsen de berichten waarvan wij denken dat ze waardevol zijn m.b.t. het coronavirus en Curaçao. De inhoud van de berichten wordt overgenomen van de vermelde bron, waarbij wij geen onderzoek doen naar de juistheid van de informatie. NaarCuracao.com is op geen enkele manier aansprakelijk voor welke directe of indirecte schade dan ook op basis van de informatie die je hier leest.
29 mei 2020 - KLM en TUI gaan weer op Curaçao vliegen

KLM en TUI willen binnenkort weer op Curaçao gaan vliegen. KLM wil vanaf 3 juni Curaçao weer aandoen, TUI gaat weer vakanties aanbieden naar Curaçao voor vertrek vanaf 1 juli. Of je als toerist ook daadwerkelijk mee kunt is nog afhankelijk van de autoriteiten (Curaçao én Nederland), die de herkomst resp. bestemming als “veilig” moeten bestempelen om de vluchten toe te staan. We worden weer voorzichtig positief!
bron: Koninkrijk.nu, 29 mei 2020

28 mei 2020 - 19e besmetting geconstateerd

De 19e besmetting met het coronavirus op Curaçao is bevestigd. Het gaat hierbij, net als besmetting 17 en 18, om een persoon die recent vanuit het buitenland naar Curaçao is gekomen en nog in een quarantaine-hotel verbleef.
bron: Paradise FM, 28 mei 2020

26 mei 2020 - Strikte regels bij heropening accommodaties

Chata, de hospitalityvereniging van Curaçao, heeft een rapport met best practices voor heel de toeristensector op Curaçao aangeboden. De hierin vermelde strikte regels gelden voor alle mogelijke processen in het toerisme, van aankomst op het vliegveld tot aan de schoonmaak van de accommodatie na vertrek van de gast. Enkele regels zijn o.a. dat na aankomst op het vliegveld van Curaçao alle beagage gedesinfecteerd moet worden en dat de gast niet in de hotelkamer of het appartement aanwezig mag zijn tijdens housekeeping. Een (ontbijt)buffet is niet meer toegestaan en restaurants mogen alleen nog met reserveringen of ‘timeslots’ werken.
bron: Antilliaans Dagblad, 25 mei 2020

25 mei 2020 - NIEUWE BESMETTINGEN GECONSTATEERD

Na weken zonder nieuwe corona-besmetting op Curaçao, is er toch weer een besmetting geconstateerd, twee zelfs. Het gaat in beide gevallen om iemand die recent vanuit het buitenland naar Curaçao is gekomen en, volgens de standaard-procedure, sowieso al in een quarantainehotel was geplaatst. Beide personen zijn in isolatie geplaatst. Omdat ze al in een quarantainehotel verbleven, zijn maar enkele andere personen in hun directe nabijheid geweest; deze personen worden gemonitord.
bron: Paradise FM op Facebook, 25 mei 2020

25 mei 2020 - Plan voor herstart toerisme bekend gemaakt

Op een persconferentie is het plan gepresenteerd hoe Curaçao het toerisme weer op wil gaan starten. Er is nog geen definitieve datum gegeven per wanneer het toerisme weer mogelijk is, maar enkele highlights uit de persconferentie:

 • Men zal beginnen met toerisme vanuit Nederland.
 • Vakantie voor minder dan 14 dagen zal volledig volgens de quarantaine-regels moeten gaan, dus dan mag je het terrein van je accommodatie niet verlaten. Wil je langer dan 14 dagen naar Curaçao, dan moet je eerst 14 dagen in quarantaine (in één van de daarvoor aangewezen quarantaine-hotels, op eigen kosten) en als dat goed gaat ben je daarna vrij om te gaan waar je wilt. Binnen de op dat moment geldende regels op Curaçao uiteraard.
 • Voor deze fase 1 zullen accommodaties de keuze moeten maken open te staan voor de toeristen, waarbij ze dan niet ook nog de lokale bevolking als gast mogen ontvangen, en ze mogen dan ook niet dienen als quarantaine-hotel voor personen van buiten Curaçao die voor langere tijd op Curaçao willen verblijven en daarvoor de eerste 14 dagen in quarantaine moeten. Als toerist heb je dus niet volledig de vrije keuze voor een accommodatie, waarschijnlijk zal de keuze beperkt worden tot voornamelijk de grotere hotels en resorts. Er wordt momenteel met de accommodaties gesproken, er is nog geen definitieve lijst van mogelijke accommodaties voor de toeristen vanuit Nederland.
 • Een medische reisverzekering is verplicht.

Dit is niet hoe velen hun vakantie op Curaçao in gedachte hebben, maar het is een eerste stap om het toerisme weer op gang te krijgen. Mocht dit goed gaan, dan zal men snel beslissen om een volgende stap te zetten. In de persconferentie kon nog niet gemeld worden per wanneer deze fase 1 in gaat, voor hoe lang fase 1 zou gelden of hoe een fase 2 er uit zou kunnen zien.
bron: Facebook-groep ‘Nederlanders op Curaçao’, bericht van 25 mei 2020

20 mei 2020 - Overleg herstart toerisme in juni

Begin juni zal het Carische Outbreak Management Team overleg hebben over het weer opstarten van het toerisme op de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk.
bron: Dolfijn FM, 20 mei 2020

13 mei 2020 - Vakantie naar Curaçao: kan het weer?

De situatia rond corona lijkt te verbeteren op Curaçao en in Nederland, de economie op Curaçao zit enorm te wachten op het toerisme en Nederlanders willen wel weer op vakantie. Maar is het al mogelijk om veilig op vakantie te gaan naar Curaçao?
blog NaarCuracao.com, 13 mei 2020

6 mei 2020 - Lockdownmaatregelen worden versoepeld

Na enkele weken in een complete lockdown te hebben gezeten, heeft de overheid van Curaçao aangekondigd dat per maandag 11 mei Curaçao ‘intern’ weer open gaat.
bron: Curacao.nu, 5 mei 2020

13 april 2020 - Lockdown twee weken verlengd

Ondanks dat het aantal corona-gevallen op Curaçao al enige dagen stabiel op 14 staat, wordt de ‘Keda Kas’, de lockdown op Curaçao, met twee weken verlengd. Hieronder valt ook de restrictie dat men o.b.v. het kenteken van de auto alleen op bepaalde dagen (2 dagen per week) de straat op mag.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 april 2020

8 april 2020 - Rhuggenaath distantieert zich van advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft het advies aan Nederland gegeven om de noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten) te doen in de vorm van een lening. Via minister-president Ruggenaath heeft de regering van Curaçao laten weten het hier niet mee eens te zijn, zij zien de noodhulp liever in de vorm van een gift. Voorafgaand hadden de Caribische leden van het Cft al afstand genomen van het advies van hun eigen college, met als argument dat voorzitter Raymond Gradus het advies naar eigen inzicht had opgesteld.
bron: Curacao.nu, 8 april 2020

7 april 2020 - Steun uit Nederland: advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft in een brief een advies gegeven aan de Rijksministerraad van het Koninkrijk der Nederlanden over de gewenste noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten).
Meest opvallende uit dit advies is dat het Cft aangeeft de noodhulp in de vorm van een lening te doen, niet als schenking. Als bedrag noemt het Cft NAF 177 miljoen (€ 91 miljoen) om de periode t/m eind mei door te komen. Curaçao had gevraagd om NAF 380 miljoen (€ 195 miljoen) voor april, mei en juni.
Daarbij adviseert het Cft dat er een iets hoger offer wordt gevraagd van werknemers op Curaçao, dan het minimale dat ze zouden moeten inleveren volgens het voorstel dat Curaçao zelf heeft ingediend. In het advies is ook aangegeven dat er duidelijke afspraken en controle moeten komen om zeker te stellen dat het geld goed besteed wordt en dat bureaucratie wordt voorkomen.
De Rijksministerraad beslist donderdag 9 april. Ze hecht doorgaans veel waarde aan het advies van het Cft.
bron: Dolfijn FM Nieuws (op Facebook), 7 april 2020

31 maart 2020 - Curaçao in de pas met wereldwijde statistiek

Op de persconferentie vanmorgen heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth aangegeven dat de corona-cijfers overeen komen met de wereldwijde statistieken. De actuele stand van zaken op Curaçao is dat 11 besmettingen geconstateerd:

 • 5 personen thuis in isolatie
 • 2 personen in het ziekenhuis
 • 3 personen zijn al weer genezen
 • 1 persoon is overleden

bron: Curacao.nu, 31 maart 2020

30 maart 2020 - CURAÇAO IN LOCKDOWN NA BESMETTING 10 EN 11

Op maandag 30 maart gaat Curaçao voor minimaal 2 weken volledig op slot. De avondklok die al sinds zaterdag 28 maart gold (binnen blijven tussen 21:00 en 06:00) wordt nu uitgebreid. Ook overdag, tussen 06:00 en 21:00, moet je nu binnen blijven tenzij er echt dringende zaken zijn als medische noodzaak of boodschappen bij supermarkt, apotheek of bouwmarkt.
Deze maatregel is zondag genomen nadat besmetting 10 en 11 bevestigd werden, waarvan minimaal 1 patiënt lokaal besmet is geraakt. De eerste 9 gevallen waren allen besmet geraakt toen deze personen recent nog buiten Curaçao waren.
Er zal direct streng gehandhaafd worden, met kans op hoge boetes. Zo is ook het uitlaten van je hond buiten je eigen erf niet meer toegestaan.
bron: Curacao.nu, 29 maart 2020

28 maart 2020 - NEGENDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het CMC (Curaçao Medical Center, het nieuwe ziekenhuis) heeft een nieuw geval van corona op Curaçao bevestigd. Hiermee is het totaal aantal besmettingen met het coronavirus op Curaçao opgelopen tot 9. De patiënt is stabiel en wordt behandeld in de isolatieruimte van het CMC.
bron: Curacao.nu, 28 maart 2020

28 maart 2020 - Avondklok ingesteld op Curaçao

Per vandaag 28 maart 2020 heeft Curaçao de avondklok: van 21:00 tot 06:00 is het verboden om je nog op straat te begeven. Dit alles om een exponentiële groei van corona te voorkomen.
Daarnaast is het vliegveld Hato Airport Curacao gesloten vanaf maandag 30 maart tot en met zondag 12 april.

Winkels moeten om 18:00 sluiten. Supermarkten en botika’s (apotheek) hebben een uurtje extra: deze sluiten om 19:00, net als de restaurants, truk di pan en pompstations.
bron: I For All Curaçao, 28 maart 2020

28 maart 2020 - ZEVENDE EN ACHTSTE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het aantal corona-besmettingen op Curaçao neemt langzaam toe. Besmetting nr. 7 en 8 zijn bevestigd. Er was enige onrust tijdens de persconferentie omdat niet direct gemeld werd dat patiënt nr.7 werkzaam was bij het ADC, het medisch laboratorium van Curaçao. Van deze persoon is nog onbekend hoe of waar hij het virus heeft opgelopen. De overige 7 besmettingen zijn allen opgelopen buiten Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 27 maart 2020

27 maart 2020 - Afspraken Kranshi allemaal afgezegd

Alle afspraken voor het maken van een sedula, rijbewijs of paspoort zijn voorlopig afgezegd. Vanuit het systeem worden er mogelijk nog (geautomatiseerde) reminders verstuurd, maar de loketten zijn echt gesloten. Voor noodgevallen kun je bellen met 4341600 of mail naar info.bsbv@gobiernu.cw.
bron: Curacao.nu, 27 maart 2020

25 maart 2020 - VIJFDE EN ZESDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

De vijfde en zesde besmetting met het coronavirus op Curaçao zijn bevestigd. Beide zijn “import-besmettingen”: patiënt nr.5 is een vrouw die recent vanuit Miami naar Curaçao is gekomen. Behalve de mede-passagiers in het vliegtuig en de medewerkers op Hato is deze vrouw niet in contact geweest met anderen. Ze zit thuis in isolatie en wordt uiteraard in de gaten gehouden.
Patiënt nr.6 is een man die in Oostenrijk verbleef en op 19 maart via Amsterdam naar Curaçao is gekomen.

Het totaal aantal besmettingen met corona op Curaçao staat nu op 6. Hiervan is 1 persoon overleden, 2 personen zijn ondertussen hersteld. Daarmee zijn er momenteel dus 3 actieve corona-besmettingen op Curaçao.
bron: Curacao.nu, 24 maart 2020 en bron: Curacao.nu, 24 maart 2020

24 maart 2020 - Eerste sociaal-economische maatregelen bekend | Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni

De eerste maatregelen om particulieren, ondernemers en zzp-ers te ondersteunen zijn bekend gemaakt. De meeste daarvan zijn uitstel van betaling van belastingen, voor voorlopig 3 maanden. Ook zullen er 7.200 mensen in de onderstand een hygiëne-pakket worden aangeboden. Eerder hadden de banken al aangekondigd dat huishoudens die het financieel moeilijk hebben voor 3 maanden uitstel krijgen van de betaling van de maandelijkse hypotheek. Alles bij elkaar een mooi begin om de uitgaande geldstroom voor particulieren en bedrijven te verlagen, maar als de inkomende geldstroom (vrijwel) geheel is weggevallen zal er meer gedaan moeten worden om deze huishoudens en bedrijven te ondersteunen. Er is al een verzoek ingediend bij Nederland om ook financiële steun te kunnen bieden.
bron: Dolfijn FM Nieuws op Facebook, 24 maart 2020

x

Corendon is de eerste reisorganisatie die besloten heeft om alle geboekte reizen tot 1 juni 2020 te annuleren. Het gaat hierbij in totaal om zo’n 80.000 reizen. Als je een reis bij Corendon geboekt hebt in die periode (b.v. naar hun nieuwe Corendon Mangrove Beach Resort) dan krijg je een tegoenbon voor het volledige bedrag, om op een later moment alsnog je vakantie via Corendon te boeken.
bron: RTL Nieuws, 23 maart 2020

22 maart 2020 - VIERDE CORONABESMETTING OP CURAÇAO

Afgelopen weekend is een vierde persoon definitief bevestigd als corona-besmetting op Curaçao. Het gaat om de persoon waarbij in eerste instantie geen duidelijkheid was of hij wel of niet besmet was geraakt. Het is de eerste Curaçaoenaar die besmet is (de eerste drie besmettingen waren toeristen); hij heeft de besmetting opgelopen toen hij begin maart in Nederland was en daar in contact is geweest met iemand die later besmet bleek met het coronavirus.
Deze persoon zat al enige tijd thuis in isolatie. Zijn partner wordt door de G&Gz getest en in de gaten gehouden, maar tot nu toe zijn de testen nog negatief.
bron: Antilliaans Dagblad, 22 maart 2020

20 maart 2020 - Eerste hotels sluiten de deuren | Aantal besmetting stijgt niet

Door het gebrek aan toeristen hebben de eerste hotels besloten om dicht te gaan. De gasten in Sunscape Resort worden morgen overgebracht naar Dreams Curaçao (voormalig Hilton), maar dat is slechts voor enkele dagen: midden komende week zal ook dat hotel sluiten.
Ook Floris Suites en Moomba Beach zullen dicht gaan. Het personeel krijgt de maand maart nog uitbetaald, maar zal voor de komende periode verplicht de vakantiedagen op moeten nemen.
bron: Antilliaans Dagblad, 20 maart 2020

x

Tijdens de persconferentie vrijdagmorgen 11:30 (Curaçaose tijd) laat epidemioloog Izzy Gerstenbluth weten dat het aantal bevestigde corona-besmettingen sinds gisteren niet gestegen is. 3 besmettingen (waarvan ondertussen 1 overleden) plus bij 1 persoon kon niet met zekerheid worden vastgesteld of er wel of geen sprake was van corona-besmetting.
bron: livestream persconferentie (via Dolfijn FM), 20 maart 2020

19 maart 2020 - EERSTE DODE DOOR CORONA OP CURAÇAO

Woensdag 18 maart 2020 is de eerste corona-patiënt op Curaçao overleden. Het betreft de de 69-jarige toerist uit Nederland bij wie vorige week ook de eerste besmetting op Curaçao werd geconstateerd.
Curaçao heeft nog twee bevestigde corona-besmettingen. Eén daarvan is de echtgenote van de patiënt die nu is overleden. Zij zit in thuis-isolatie.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

19 maart 2020 - Buitenmeubilair toko's en snèks moet weg | Temperatuur-scan bij supermarkt

Om te voorkomen dat mensen bij elkaar gaan rondhangen en samenzitten, moeten toko’s, snèks en supermartken hun zithoekjes verwijderen.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

x

Bij supermarkt van Den Tweel in Jan Thiel wordt bij binnenkomst een temperatuurmeting bij je gedaan. Via een infrarood thermometer wordt op afstand een scan van het voorhoofd gemaakt om zo te constateren of klanten geen koorts hebben. Heb je koorts, dan mag je de winkel niet in.
bron: Paradise FM, 19 maart 2020

18 maart 2020 - Dag van Nationaal Gebed op Curaçao | Nog 200.000 Nederlanders in het buitenland | Corendon gaat voor met bouw

Curaçaos Minister-President Eugene Rhuggenaath heeft samen met de Raad van Kerken 18 maart uitgeroepen tot Dag van Nationaal Gebed. Volgens de Raad van Kerken wordt gebeden om het eiland te beschermen tegen onheil in het kader van de coronacrisis. Om 12:30 (17:30 Nederlandse tijd) is er in de Fortkerk een dienst met leiders van de verschillende geloofsgemeenschappen op het eiland. Deze dienst wordt live uitgezonden. Aan het begin van de dienst luiden alle kerkklokken op het eiland. Automobilisten wordt gevraagd op dat moment hun koplampen aan te doen.
bron: Antilliaans Dagblad, 17 maart 2020

x

Op dit moment zijn er nog ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland, aldus de ANVR. Het terughalen van deze mensen kan dagen of zelfs weken duren.

 • Zo’n 20.000 tot 30.000 mensen hebben een pakketreis, zij kunnen zich melden bij de reisorganisatie.
 • De mensen met alleen een los vliegticket kunnen zich melden bij de vliegmaatschappij.

bron: Algemeen Dagblad, 18 maart 2020

x

Corendon heeft aangegeven dat de bouw van het Corendon Mangrove Beach Resort doorgaat. Er wordt gewerkt in kleinere groepen en met minder mensen, zodat er voldoende afstand tot elkaar gehouden kan worden. De opening die gepland stond voor 1 april gaat niet door. Het is vanwege de situatie onmogelijk om nu al een nieuwe datum te geven voor de opening.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

17 maart 2020 - Curaçao neemt vergaande maatregelen

De overheid van Curaçao heeft tijdens de persconferentie van dinsdagavond enkele vergaande maatregelen aangekondigd in de strijd tegen corona:

  • Vrijwel al het lucht- en maritieme verkeer wordt aan banden gelegd. Dus o.a. geen in- en uitgaande vliegtuigen voor personenvervoer. Inwoners van Curaçao die zich in het buitenland bevinden kunnen terugkeren als ze een retourticket hebben, een Sedula om aan te tonen dat ze inwoner zijn van Curaçao en bij aankomst op Curaçao moeten ze 14 dagen in quarantaine, bij voorkeur thuis. Curaçaoenaars die in het buitenland wonen kunnen momenteel niet terugkeren naar Curaçao.
  • Bij voorkeur blijft iedereen thuis. Alleen als je één van de essentiële beroepen uitoefent mag je de straat op om naar je werk te gaan. Verder is het toegestaan om buiten te komen voor het doen van boodschappen, een bezoek aan de bank of om de auto te tanken.
  • Even relaxen in de vrije natuur van bos of strand mag, maar denk aan de ‘social distance-regels’, de voorschriften dat je o.a. minimaal 2 mtr. van andere personen verwijderd blijft.
  • Horeca blijft open, maar alleen voor afhalen. Ter plekke zitten en een drankje of hapje nuttigen is niet toegestaan.

Positief lijkt dat er geen nieuwe besmettingen gerapporteerd/bevestigd zijn. Het officiële aantal corona-besmettingen op Curaçao staat nog steeds op 3, allen toeristen uit Nederland.

bron: Koninkrijk.nu, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Nieuwe beperkende maatregelen | Belangrijke informatie voor ingezetenen van Curaçao in het buitenland

Vanmiddag om 18:00 (Curaçaose tijd) worden door de overheid van Curaçao nieuwe beperkende maatregelen bekend gemaakt. Mogelijk betreft dit het sluiten van alle horeca-gelegenheden, zo gaat het gerucht.
bron: Curacao.nu, 16 maart 2020

x

Ben je ingezetene van Curaçao maar bevind je je nu in het buitenland, bekijk dan even deze video (gepubliceerd op Facebook) met informatie over de mogelijkheden om terug te keren naar Curaçao.
bron: Kabinet van Curaçao, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Sea Aquarium sluit per 17 maart | Horeca neemt zelf al maatregelen | Strenge controle op Sedula

Sea Aquarium, inclusief de Dolphin Academy, sluit per dinsdag 17 maart de deuren, uit veiligheid voor medewerkers en dieren.
Ook hebben enkele horeca-gelegenheden zelf al maatregelen aangekondigd: Mood Beach en Wet & Wild sluiten per direct, bij Zanzibar en Cabana Beach worden geen grote evenementen meer georganiseerd.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

x

Op Schiphol wordt bij het inchecken op een vlucht naar Curaço zeer streng gecontroleerd op Sedula. Je komt echt alleen op een vlucht van Nederland naar Curaçao (of Aruba, Bonaire) als je kan aantonen dat je daar woonachtig bent.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

15 maart 2020 - Derde besmetting op Curaçao | TUI, Corendon en Subweb stoppen alle vakantiereizen in maart | Scholen een week dicht

Vandaag is een derde geval van besmetting met corona op Curaçao bekend gemaakt. Het gaat om iemand die dicht in de buurt van de eerste twee patiënten is geweest.
bron: Paradise FM, 15 maart 2020

x

Corendon, TUI en Subweb hebben bepaald om t/m 31 maart 2020 alle vlieg- en wintersportreizen te annuleren. Dus in het verlengde van de beslissing van de regering van Curaçao om vanaf 15 maart voor 14 dagen geen vluchten vanuit Europa toe te laten, zijn nu ook de vakanties naar Curaçao voor de laatste paar dagen gecanceld, maar dan vanuit de touroperator. Reizigers zijn hun geld niet kwijt; ze krijgen de waarde van de geboekte reis als tegoed voor een volgende vakantie.
bron: Algemeen Dagblad, 15 maart 2020

x

Alle scholen op Curaçao gaan voorlopig voor een week dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
bron: Koninkrijk.nu, 15 maart 2020

14 maart 2020 - TWEEDE CORONA-BESMETTING OP CURAÇAO

Op Curaçao is een tweede besmetting met corona geconstateerd. Het gaat om de echtgenote van de man waarbij als eerste corona werd vastgesteld. Een groep van 40 personen die in zijn omgeving is geweest wordt gemonitord.
bron: Paradise FM, 14 maart 2020

14 maart 2020 - Aankondiging regering Curaçao m.b.t. luchtverkeer Europa | Reisadvies Caribisch deel Koninkrijk | vanaf 16 maart haalt KLM gestrande reizigers op

Omdat Europa nu is bestempeld als de regio waar corona het zwaarst aanwezig is, heeft de regering van Curaçao besloten om alle vluchten vanuit Europa te schrappen voor minimaal 14 dagen. Lees hier de daarbij uitgegeven aankondiging:

corona Curaçao vliegverkeer maart 2020

x

Vanuit de Nederlandse overheid is een Reisadvies Caribisch deel van het Koninkrijk uitgegeven. Hierin wordt o.a. gemeld dat ingezetenen van Curaçao die nu in Europa verblijven kunnen terugreizen.

x

Vanaf maandag 16 maart zal KLM vliegtuigen sturen naar Curaçao, Aruba, Bonaire en Suriname om gestrande reizigers op te halen.
bron: Curacao.nu, 14 maart 2020

13 maart 2020 - CURAÇAO SLUIT LUCHTRUIM MET EUROPA

Curaçao heeft besloten om per direct alle vluchten vanuit Europa te schrappen (in praktijk vrijwel alleen vanuit Nederland), sowieso voor de komende 14 dagen. De vluchten die nu onderweg zijn kunnen nog wel landen. Mensen kunnen nog wel het eiland verlaten.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 maart 2020

13 maart 2020 - EERSTE CORONA PATIËNT OP CURAÇAO

Op Curaçao is de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om een 68-jarige Nederlandse toerist die sinds donderdag 5 maart op Curaçao is. De man zit nu in quarantaine en maakt het naar omstandigheden goed. De kans is klein dat via deze man anderen besmet zijn geraakt; alleen zijn vrouw wordt nu ook getest.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

13 maart 2020 - Ook op Curaçao wordt gehamsterd | Curaçao in de greep van corona | Maatregelen Curaçaose luchtvaart autoriteit

Het is een grote drukte op dit moment bij alle supermarkten op Curaçao. Door het massaal inslaan van eten ontstaan nu al lege schappen. Het gaat vooral op houdbare producten zoals blikken voedsel. Er staan lange rijen bij de kassa’s en op de parkeerplaatsen.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

x

Ook al is op Curaçao nog geen besmetting van het coronavirus geconstateerd, toch heeft corona al duidelijk een flinke impact op het openbare leven. Zo zijn twee grote evenementen al afgelast en worden preventieve maatregelen genomen. Het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR, gepland voor 21 t/m 26 april) en het altijd drukbezochte Curaçao BlueSeas Festival (gepland voor 10 en 11 april) gaan niet door.
Princess Cruises heeft aangekondigd dat alle reizen, dus ook die naar Curaçao, voorlopig geschrapt zijn. Daarmee verliest Curaçao tot 20 mei zeker 10 bezoekende cruises.
bron: Antilliaans Dagblad, 12 maart 2020

12 maart 2020 - Corona FAQ m.b.t. een vakantie | Geen bewijs dat corona slecht overleeft bij hogere temperatuur | Nederlanders bij corona-besmettingen op MS Braemar

Heb je vragen over het coronavirus m.b.t. je vakantie die je al geboekt hebt of wilt gaan boeken? Hoe zit het met annuleren? Juist wachten met boeken of toch al boeken? Dergelijke vragen worden beantwoord in de FAQ die het ANVR heeft opgesteld.
Bekijk de FAQ van het ANVR

x

Op sociale media wordt het bericht gedeeld dat het coronavirus sneller dood zou gaan bij een temperatuur hoger dan 27 graden. Curaçaos epidemioloog Izzy Gerstenbluth geeft echter aan dat dit nog niet wetenschappelijk bewezen is. Het is onbekend wat het effect van hogere temperaturen op corona is. Daarbij geeft Gerstenbluth ook aan dat de buiten-temperatuur weinig zal uitmaken omdat het virus van mens tot mens wordt overgebracht en daarbij maar korte tijd buiten het menselijk lichaam is.
bron: Paradise FM, 10 maart 2020

x

Zeker vijf passagiers van het cruiseschip MS Braemar zijn besmet met het coronavirus. Eén of twee van de besmette personen zijn Nederlanders. Het schip meerde dinsdag 10 maart aan op Curaçao, maar er was een strikt verbod voor passagiers en bemanningsleden om van boord te gaan. Woensdag 11 maart is het schip weer vertrokken naar Barbados, maar daar wordt het schip geweigerd. Op dit moment zitten op het schip 9 personen in afzondering vanwege corona-verschijnselen; er wordt nu gekeken waar in de Caribbean het schip kan aanmeren om de passagiers in quarantaine te plaatsen.
bron: Paradise FM, 12 maart 2020

11 maart 2020 - Ruim 8.000 extra KLM-tickets naar Curaçao | 5 van de 7 geteste personen op MS Braemer besmet

Omdat KLM tijdelijk minder of helemaal niet meer vliegt op bepaalde (vakantie)bestemmingen, is besloten om nog eens extra vluchten naar Curaçao aan te bieden. Omdat op Curaçao nog geen corona is geconstateerd, wijzigen veel mensen hun vakantieplannen naar Curaçao.
De totale capaciteit die extra wordt aangeboden is ruim 8.000 stoelen voor de periode april t/m juli.
Daarnaast zal voor het zomerseizoen (dat eind maart begint) 3x per week de route naar Sint Maarten uitgebreid worden met een tussenstop op Curaçao, wat ook weer zorgt voor extra capaciteit op Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

Check beschikbaarheid KLM-tickets

x

De gezondheidsautoriteiten op Curaçao hebben bekend gemaakt dat 3 bemanningsleden en 4 passagiers van de MS Braemar positief zijn getest op het coronavirus. Bij één test kon het niet met zekerheid gesteld worden, één test was negatief. Het was alle passagiers en bemanningsleden verboden om op Curaçao van boord te gaan. Het schip heeft nog geen 24 uur aangemeerd op Curaçao en is nu waarschijnlijk onderweg naar Barbados.

Op de persconferentie werd ook nog maar eens duidelijk gemaakt dat er tot nu toe nog geen besmetting met corona (of verdenking van) op Curaçao is geconstateerd.
bron: Curacao.nu, 11 maart 2020

10 maart 2020 - Informatie vanuit de Overheid (Curaçao en Nederland) | Mogelijke besmetting op MS Braemer

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van Curaçao heeft een Nederlandstalige brochure uitgegeven met algemene informatie ter preventie van corona. De corona-brochure van de overheid van Curaçao is ook beschikbaar in het Papiaments en het Engels.
Ook zijn er 2 telefoonnummers bekend gemaakt die je kunt bellen m.b.t. het coronavirus:

   • Bel 9345 bij het vermoeden dat je mogelijk zelf besmet bent geraakt met corona.
   • Heb je algemene vragen over het coronavirus, bel dan 0800 0888.

Bij beide telefoonnummers krijg je iemand aan de lijn waar je gewoon goed Nederlands mee kunt spreken. Beide telefoonnummers zijn alleen bereikbaar vanaf Curaçao.

In Nederland wordt alle communicatie over het coronavirus vanuit de overheid gecoördineerd door het RIVM. Ben je op zoek naar allerlei algemeen geldende informatie over corona, neem dan de FAQ van het RIVM door. Het telefoonnummer van het RIVM voor vragen over corona is 0800-1351, maar let op: dit nummer is alleen bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 (Nederlandse tijd), en alleen vanuit Nederland.

x

Op het cruiseschip MS Braemar van de cruiselijn Fred Olsen is gisteren (9 maart 2020) in de haven van Curaçao onderzoek gedaan naar mogelijke coronabesmettingen door medewerkers van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
Er is bij 7 personen een test afgenomen, drie passagiers en 4 bemanningsleden. Niemand van de passagiers en bemanningsleden zijn van boord gegaan. Er zijn drie medische deskundigen uit Curaçao aan boord gegaan voor het afnemen van de testen. Ook is een Curaçaose havenloods aan boord gegaan. Alle 4 deze personen hebben dit gedaan onder strikte veiligheidsvoorzieningen vanuit het protocol en onder begeleiding van epidemioloog Gerstenbluth (zelf één van deze 4 personen). Het schip is vandaag (10 maart 2020) weer vertrokken.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

9 maart 2020 - Annuleringsverzekering: hoe gaan verzekeraars om met coronavirus?

Wanneer je je vakantie wat langer van tevoren wilt boeken, dan kan het vanwege het coronavirus toch wel raadzaam zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. Let daarbij dan wel op dat je een verzekeraar en verzekering kiest waarbij het coronavirus een reden is om een beroep te kunnen doen op je annuleringsverzekering. Lees dit artikel van Business Insider, waarvoor is uitgezocht wat de uitkering is van de meeste verzekeraars in geval van een corona-uitbraak op je bestemming. Zo wordt de
Annuleringsverzekering van Centraal Beheer vermeld vanwege een ruimhartige vergoeding van de kosten bij het annuleren van je reis vanwege corona.
bron: Business Insider, 27 februari 2020

6 maart 2020 - Waarom Curaçao slechter is voorbereid op het coronavirus

De overheid van Curaçao (en andere voormalig Antillen) informeert het publiek over de aanpak van het coronavirus, maar in praktijk loopt het land flink achter op andere landen. Dit komt doordat de invoering van de internationale gezondheidsregeling van WHO achterblijft. De gezondheidsregeling IHR is een pakket aan maatregelingen, wetgeving, meldingssystemen, draaiboeken etc. die alle lidstaten moeten invoeren.
bron: Caribisch Netwerk, 6 maart 2020

5 maart 2020 - Run op mondkapjes

Ook al wordt in diverse media gemeld dat mondkapjes geen bescherming bieden tegen het coronavirus, is er op Curaçao tóch een run op mondkapjes ontstaan.
Dat werd gemeld tijdens een persconferentie op 4 maart door epidemioloog Gerstenbluth (G&Gz) en Minister Römer (GMN).
Tevens werd nogmaals gemeld dat t/m 4 maart geen coronavirus op Curaçao is geconstateerd. Er gingen geruchten over een besmette persoon die recent in China was geweest, maar deze persoon is getest, niet ziek en zit toch vrijwillig 14 dagen in quarantaine.
bron: Antilliaans Dagblad, 5 maart 2020

4 maart 2020 - KLM laat klanten tickets gratis omboeken

KLM laat klanten tickets kosteloos omboeken nu steeds meer landen reisbeperkingen invoeren en er ook meer negatieve reisadviezen zijn vanwege het coronavirus. De maatregel geldt voor boekingen tot en met 31 maart en voor reizen met vertrek tot en met 31 mei. Als een nieuw ticket duurder blijkt, moeten reizigers het verschil bijbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om het ticket in te ruilen voor een tegoedbon die tot tot een jaar na uitgifte is in te wisselen voor een ticket van KLM, Air France of Delta Air Lines.
bron: nu.nl, 4 maart 2020

3 maart 2020 - Bericht van Ministerie van Gezondheid

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op Curaçao heeft een officiële verklaring uitgegeven. De volledige verklaring lees je hier (alleen Engelstalig). Enkele highlights:

   • Sinds het uitbreken van het coronavirus tot begin maart zijn er op Curaçao 13 personen onder actieve monitoring geplaatst, omdat zij recent verbleven in gebieden waar een grote uitbraak van het coronavirus is. Al deze 13 personen vertoonden géén symptonen dat zij besmet zouden zijn met het coronavirus. Zij zaten in thuis-quarantaine voor 14 dagen. De laatste personen van deze groep van 13 heeft de periode van 14 dagen quarantaine eind februari afgesloten, bij niemand zijn symptonen geconstateerd.
   • Protocollen zijn in werking gesteld voor optimale controle van binnenkomende reizigers via het vliegveld en zeehaven (zowel vracht- als cruiseschepen), m.n. als de reizigers uit een gebied komen waar COVID-19 is uitgebroken.
   • Tour-operators, accommodaties en taxi’s zijn geïnformeerd hoe ze een mogelijke besmetting van het coronavirus kunnen herkennen bij hun gasten en wat te doen bij een verdenking.
   • Voor de volledigheid is nog maar eens duidelijk vermeld dat er tot nu toe nog geen enkel geval van het coronavirus op Curaçao geconstateerd is.

bron: curacao.com, 3 maart 2020

2 maart 2020 - ADC is klaar voor het testen op Corona

Het Analytisch Diagnotisch Centrum (ADC) op Curaçao is klaar op testen i.v.m. het coronavirus uit te voeren. De uitslag van deze testen is er dan binnen 24 uur.
Het ADC biedt deze dienstverlening ook aan voor Bonaire en Aruba, in samenwerking met het RIVM in Nederland.
bron: curacao.nu, 2 maart 2020

1 maart 2020 - Eerste gevallen coronavirus in Caribisch gebied

Op Sint Maarten en Saint Barths zijn gisteren de eerste besmettingen met het coronavirus gemeld. Het gaat om een Frans echtpaar dat op het vliegveld van Sint Maarten uit de rij werd gehaald op verdenking van corona. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht in het Franse deel van Sint Maarten waar ze twee weken in quarantaine zullen worden gehouden.
Ze waren op bezoek bij hun zoon, woonachtig in Saint Barths. Bij hem is ook corona vastgesteld; hij zit in thuisisolatie.
bron: Antilliaans Dagblad, 1 maart 2020

29 februari 2020 - Nog geen Covid-19 op Curaçao

Op een persconferentie van epidemioloog Izzy Gerstenbluth van G&Gz werd medegedeeld dat tot gisteren (28 feb.) er geen COVID-19 is geconstateerd.
Curaçao maakt gebruik van het bestaande systeem om infectieziektes te detecteren. Onderdeel hiervan is dat 12 huisartsen wekelijks rapporteren aan het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Een team van G&Gz staat in direct contact met diverse organisaties (o.a. in de toeristische sector) waaronder Curaçao Airport Partners, toeristenbureau CTB en het Curaçao Medical Center.
bron: Antilliaans Dagblad, 29 feb. 2020

28 februari 2020 - KLM-toestellen hebben coronakit aan boord | Tweede besmetting Zuid- & Midden-Amerika

Alle KLM-vliegtuigen naar Aruba, Curaçao en Bonaire hebben een speciale corona-uitrusting aan boord. Deze kunnen worden gebruikt als er tijdens een vlucht iemand mogelijke verschijnselen van corona vertoond. Tot nu toe is het nog niet nodig geweest om een coronakit in te zetten.
bron: curacao.nu, 28 feb. 2020

x

Op Curaçao is nog geen enkele (vermoeden van) coronabesmetting geconstateerd. Ook worden door de autoriteiten nog geen extra maatregelen genomen zoals b.v. een controle bij mensen die het eiland binnenkomen per vliegtuig of cruiseschip. Mexico heeft vandaag bekend gemaakt dat de eerste persoon die besmet is met het coronavirus een feit is. Dit is dan het tweede geval in Zuid- & Midden-Amerika, nadat eerder al bij één persoon in Brazilië corona geconstateerd was.

20 mei 2020 - Overleg herstart toerisme in juni

Begin juni zal het Carische Outbreak Management Team overleg hebben over het weer opstarten van het toerisme op de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk.
bron: Dolfijn FM, 20 mei 2020

6 mei 2020 - Lockdownmaatregelen worden versoepeld

Na enkele weken in een complete lockdown te hebben gezeten, heeft de overheid van Curaçao aangekondigd dat per maandag 11 mei Curaçao ‘intern’ weer open gaat.
bron: Curacao.nu, 5 mei 2020

13 april 2020 - Lockdown twee weken verlengd

Ondanks dat het aantal corona-gevallen op Curaçao al enige dagen stabiel op 14 staat, wordt de ‘Keda Kas’, de lockdown op Curaçao, met twee weken verlengd. Hieronder valt ook de restrictie dat men o.b.v. het kenteken van de auto alleen op bepaalde dagen (2 dagen per week) de straat op mag.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 april 2020

8 april 2020 - Rhuggenaath distantieert zich van advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft het advies aan Nederland gegeven om de noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten) te doen in de vorm van een lening. Via minister-president Ruggenaath heeft de regering van Curaçao laten weten het hier niet mee eens te zijn, zij zien de noodhulp liever in de vorm van een gift. Voorafgaand hadden de Caribische leden van het Cft al afstand genomen van het advies van hun eigen college, met als argument dat voorzitter Raymond Gradus het advies naar eigen inzicht had opgesteld.
bron: Curacao.nu, 8 april 2020

7 april 2020 - Steun uit Nederland: advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft in een brief een advies gegeven aan de Rijksministerraad van het Koninkrijk der Nederlanden over de gewenste noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten).
Meest opvallende uit dit advies is dat het Cft aangeeft de noodhulp in de vorm van een lening te doen, niet als schenking. Als bedrag noemt het Cft NAF 177 miljoen (€ 91 miljoen) om de periode t/m eind mei door te komen. Curaçao had gevraagd om NAF 380 miljoen (€ 195 miljoen) voor april, mei en juni.
Daarbij adviseert het Cft dat er een iets hoger offer wordt gevraagd van werknemers op Curaçao, dan het minimale dat ze zouden moeten inleveren volgens het voorstel dat Curaçao zelf heeft ingediend. In het advies is ook aangegeven dat er duidelijke afspraken en controle moeten komen om zeker te stellen dat het geld goed besteed wordt en dat bureaucratie wordt voorkomen.
De Rijksministerraad beslist donderdag 9 april. Ze hecht doorgaans veel waarde aan het advies van het Cft.
bron: Dolfijn FM Nieuws (op Facebook), 7 april 2020

31 maart 2020 - Curaçao in de pas met wereldwijde statistiek

Op de persconferentie vanmorgen heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth aangegeven dat de corona-cijfers overeen komen met de wereldwijde statistieken. De actuele stand van zaken op Curaçao is dat 11 besmettingen geconstateerd:

 • 5 personen thuis in isolatie
 • 2 personen in het ziekenhuis
 • 3 personen zijn al weer genezen
 • 1 persoon is overleden

bron: Curacao.nu, 31 maart 2020

30 maart 2020 - CURAÇAO IN LOCKDOWN NA BESMETTING 10 EN 11

Op maandag 30 maart gaat Curaçao voor minimaal 2 weken volledig op slot. De avondklok die al sinds zaterdag 28 maart gold (binnen blijven tussen 21:00 en 06:00) wordt nu uitgebreid. Ook overdag, tussen 06:00 en 21:00, moet je nu binnen blijven tenzij er echt dringende zaken zijn als medische noodzaak of boodschappen bij supermarkt, apotheek of bouwmarkt.
Deze maatregel is zondag genomen nadat besmetting 10 en 11 bevestigd werden, waarvan minimaal 1 patiënt lokaal besmet is geraakt. De eerste 9 gevallen waren allen besmet geraakt toen deze personen recent nog buiten Curaçao waren.
Er zal direct streng gehandhaafd worden, met kans op hoge boetes. Zo is ook het uitlaten van je hond buiten je eigen erf niet meer toegestaan.
bron: Curacao.nu, 29 maart 2020

28 maart 2020 - NEGENDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het CMC (Curaçao Medical Center, het nieuwe ziekenhuis) heeft een nieuw geval van corona op Curaçao bevestigd. Hiermee is het totaal aantal besmettingen met het coronavirus op Curaçao opgelopen tot 9. De patiënt is stabiel en wordt behandeld in de isolatieruimte van het CMC.
bron: Curacao.nu, 28 maart 2020

28 maart 2020 - Avondklok ingesteld op Curaçao

Per vandaag 28 maart 2020 heeft Curaçao de avondklok: van 21:00 tot 06:00 is het verboden om je nog op straat te begeven. Dit alles om een exponentiële groei van corona te voorkomen.
Daarnaast is het vliegveld Hato Airport Curacao gesloten vanaf maandag 30 maart tot en met zondag 12 april.

Winkels moeten om 18:00 sluiten. Supermarkten en botika’s (apotheek) hebben een uurtje extra: deze sluiten om 19:00, net als de restaurants, truk di pan en pompstations.
bron: I For All Curaçao, 28 maart 2020

28 maart 2020 - ZEVENDE EN ACHTSTE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het aantal corona-besmettingen op Curaçao neemt langzaam toe. Besmetting nr. 7 en 8 zijn bevestigd. Er was enige onrust tijdens de persconferentie omdat niet direct gemeld werd dat patiënt nr.7 werkzaam was bij het ADC, het medisch laboratorium van Curaçao. Van deze persoon is nog onbekend hoe of waar hij het virus heeft opgelopen. De overige 7 besmettingen zijn allen opgelopen buiten Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 27 maart 2020

27 maart 2020 - Afspraken Kranshi allemaal afgezegd

Alle afspraken voor het maken van een sedula, rijbewijs of paspoort zijn voorlopig afgezegd. Vanuit het systeem worden er mogelijk nog (geautomatiseerde) reminders verstuurd, maar de loketten zijn echt gesloten. Voor noodgevallen kun je bellen met 4341600 of mail naar info.bsbv@gobiernu.cw.
bron: Curacao.nu, 27 maart 2020

25 maart 2020 - VIJFDE EN ZESDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

De vijfde en zesde besmetting met het coronavirus op Curaçao zijn bevestigd. Beide zijn “import-besmettingen”: patiënt nr.5 is een vrouw die recent vanuit Miami naar Curaçao is gekomen. Behalve de mede-passagiers in het vliegtuig en de medewerkers op Hato is deze vrouw niet in contact geweest met anderen. Ze zit thuis in isolatie en wordt uiteraard in de gaten gehouden.
Patiënt nr.6 is een man die in Oostenrijk verbleef en op 19 maart via Amsterdam naar Curaçao is gekomen.

Het totaal aantal besmettingen met corona op Curaçao staat nu op 6. Hiervan is 1 persoon overleden, 2 personen zijn ondertussen hersteld. Daarmee zijn er momenteel dus 3 actieve corona-besmettingen op Curaçao.
bron: Curacao.nu, 24 maart 2020 en bron: Curacao.nu, 24 maart 2020

24 maart 2020 - Eerste sociaal-economische maatregelen bekend | Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni

De eerste maatregelen om particulieren, ondernemers en zzp-ers te ondersteunen zijn bekend gemaakt. De meeste daarvan zijn uitstel van betaling van belastingen, voor voorlopig 3 maanden. Ook zullen er 7.200 mensen in de onderstand een hygiëne-pakket worden aangeboden. Eerder hadden de banken al aangekondigd dat huishoudens die het financieel moeilijk hebben voor 3 maanden uitstel krijgen van de betaling van de maandelijkse hypotheek. Alles bij elkaar een mooi begin om de uitgaande geldstroom voor particulieren en bedrijven te verlagen, maar als de inkomende geldstroom (vrijwel) geheel is weggevallen zal er meer gedaan moeten worden om deze huishoudens en bedrijven te ondersteunen. Er is al een verzoek ingediend bij Nederland om ook financiële steun te kunnen bieden.
bron: Dolfijn FM Nieuws op Facebook, 24 maart 2020

x

Corendon is de eerste reisorganisatie die besloten heeft om alle geboekte reizen tot 1 juni 2020 te annuleren. Het gaat hierbij in totaal om zo’n 80.000 reizen. Als je een reis bij Corendon geboekt hebt in die periode (b.v. naar hun nieuwe Corendon Mangrove Beach Resort) dan krijg je een tegoenbon voor het volledige bedrag, om op een later moment alsnog je vakantie via Corendon te boeken.
bron: RTL Nieuws, 23 maart 2020

22 maart 2020 - VIERDE CORONABESMETTING OP CURAÇAO

Afgelopen weekend is een vierde persoon definitief bevestigd als corona-besmetting op Curaçao. Het gaat om de persoon waarbij in eerste instantie geen duidelijkheid was of hij wel of niet besmet was geraakt. Het is de eerste Curaçaoenaar die besmet is (de eerste drie besmettingen waren toeristen); hij heeft de besmetting opgelopen toen hij begin maart in Nederland was en daar in contact is geweest met iemand die later besmet bleek met het coronavirus.
Deze persoon zat al enige tijd thuis in isolatie. Zijn partner wordt door de G&Gz getest en in de gaten gehouden, maar tot nu toe zijn de testen nog negatief.
bron: Antilliaans Dagblad, 22 maart 2020

20 maart 2020 - Eerste hotels sluiten de deuren | Aantal besmetting stijgt niet

Door het gebrek aan toeristen hebben de eerste hotels besloten om dicht te gaan. De gasten in Sunscape Resort worden morgen overgebracht naar Dreams Curaçao (voormalig Hilton), maar dat is slechts voor enkele dagen: midden komende week zal ook dat hotel sluiten.
Ook Floris Suites en Moomba Beach zullen dicht gaan. Het personeel krijgt de maand maart nog uitbetaald, maar zal voor de komende periode verplicht de vakantiedagen op moeten nemen.
bron: Antilliaans Dagblad, 20 maart 2020

x

Tijdens de persconferentie vrijdagmorgen 11:30 (Curaçaose tijd) laat epidemioloog Izzy Gerstenbluth weten dat het aantal bevestigde corona-besmettingen sinds gisteren niet gestegen is. 3 besmettingen (waarvan ondertussen 1 overleden) plus bij 1 persoon kon niet met zekerheid worden vastgesteld of er wel of geen sprake was van corona-besmetting.
bron: livestream persconferentie (via Dolfijn FM), 20 maart 2020

19 maart 2020 - EERSTE DODE DOOR CORONA OP CURAÇAO

Woensdag 18 maart 2020 is de eerste corona-patiënt op Curaçao overleden. Het betreft de de 69-jarige toerist uit Nederland bij wie vorige week ook de eerste besmetting op Curaçao werd geconstateerd.
Curaçao heeft nog twee bevestigde corona-besmettingen. Eén daarvan is de echtgenote van de patiënt die nu is overleden. Zij zit in thuis-isolatie.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

19 maart 2020 - Buitenmeubilair toko's en snèks moet weg | Temperatuur-scan bij supermarkt

Om te voorkomen dat mensen bij elkaar gaan rondhangen en samenzitten, moeten toko’s, snèks en supermartken hun zithoekjes verwijderen.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

x

Bij supermarkt van Den Tweel in Jan Thiel wordt bij binnenkomst een temperatuurmeting bij je gedaan. Via een infrarood thermometer wordt op afstand een scan van het voorhoofd gemaakt om zo te constateren of klanten geen koorts hebben. Heb je koorts, dan mag je de winkel niet in.
bron: Paradise FM, 19 maart 2020

18 maart 2020 - Dag van Nationaal Gebed op Curaçao | Nog 200.000 Nederlanders in het buitenland | Corendon gaat voor met bouw

Curaçaos Minister-President Eugene Rhuggenaath heeft samen met de Raad van Kerken 18 maart uitgeroepen tot Dag van Nationaal Gebed. Volgens de Raad van Kerken wordt gebeden om het eiland te beschermen tegen onheil in het kader van de coronacrisis. Om 12:30 (17:30 Nederlandse tijd) is er in de Fortkerk een dienst met leiders van de verschillende geloofsgemeenschappen op het eiland. Deze dienst wordt live uitgezonden. Aan het begin van de dienst luiden alle kerkklokken op het eiland. Automobilisten wordt gevraagd op dat moment hun koplampen aan te doen.
bron: Antilliaans Dagblad, 17 maart 2020

x

Op dit moment zijn er nog ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland, aldus de ANVR. Het terughalen van deze mensen kan dagen of zelfs weken duren.

 • Zo’n 20.000 tot 30.000 mensen hebben een pakketreis, zij kunnen zich melden bij de reisorganisatie.
 • De mensen met alleen een los vliegticket kunnen zich melden bij de vliegmaatschappij.

bron: Algemeen Dagblad, 18 maart 2020

x

Corendon heeft aangegeven dat de bouw van het Corendon Mangrove Beach Resort doorgaat. Er wordt gewerkt in kleinere groepen en met minder mensen, zodat er voldoende afstand tot elkaar gehouden kan worden. De opening die gepland stond voor 1 april gaat niet door. Het is vanwege de situatie onmogelijk om nu al een nieuwe datum te geven voor de opening.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

17 maart 2020 - Curaçao neemt vergaande maatregelen

De overheid van Curaçao heeft tijdens de persconferentie van dinsdagavond enkele vergaande maatregelen aangekondigd in de strijd tegen corona:

  • Vrijwel al het lucht- en maritieme verkeer wordt aan banden gelegd. Dus o.a. geen in- en uitgaande vliegtuigen voor personenvervoer. Inwoners van Curaçao die zich in het buitenland bevinden kunnen terugkeren als ze een retourticket hebben, een Sedula om aan te tonen dat ze inwoner zijn van Curaçao en bij aankomst op Curaçao moeten ze 14 dagen in quarantaine, bij voorkeur thuis. Curaçaoenaars die in het buitenland wonen kunnen momenteel niet terugkeren naar Curaçao.
  • Bij voorkeur blijft iedereen thuis. Alleen als je één van de essentiële beroepen uitoefent mag je de straat op om naar je werk te gaan. Verder is het toegestaan om buiten te komen voor het doen van boodschappen, een bezoek aan de bank of om de auto te tanken.
  • Even relaxen in de vrije natuur van bos of strand mag, maar denk aan de ‘social distance-regels’, de voorschriften dat je o.a. minimaal 2 mtr. van andere personen verwijderd blijft.
  • Horeca blijft open, maar alleen voor afhalen. Ter plekke zitten en een drankje of hapje nuttigen is niet toegestaan.

Positief lijkt dat er geen nieuwe besmettingen gerapporteerd/bevestigd zijn. Het officiële aantal corona-besmettingen op Curaçao staat nog steeds op 3, allen toeristen uit Nederland.

bron: Koninkrijk.nu, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Nieuwe beperkende maatregelen | Belangrijke informatie voor ingezetenen van Curaçao in het buitenland

Vanmiddag om 18:00 (Curaçaose tijd) worden door de overheid van Curaçao nieuwe beperkende maatregelen bekend gemaakt. Mogelijk betreft dit het sluiten van alle horeca-gelegenheden, zo gaat het gerucht.
bron: Curacao.nu, 16 maart 2020

x

Ben je ingezetene van Curaçao maar bevind je je nu in het buitenland, bekijk dan even deze video (gepubliceerd op Facebook) met informatie over de mogelijkheden om terug te keren naar Curaçao.
bron: Kabinet van Curaçao, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Sea Aquarium sluit per 17 maart | Horeca neemt zelf al maatregelen | Strenge controle op Sedula

Sea Aquarium, inclusief de Dolphin Academy, sluit per dinsdag 17 maart de deuren, uit veiligheid voor medewerkers en dieren.
Ook hebben enkele horeca-gelegenheden zelf al maatregelen aangekondigd: Mood Beach en Wet & Wild sluiten per direct, bij Zanzibar en Cabana Beach worden geen grote evenementen meer georganiseerd.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

x

Op Schiphol wordt bij het inchecken op een vlucht naar Curaço zeer streng gecontroleerd op Sedula. Je komt echt alleen op een vlucht van Nederland naar Curaçao (of Aruba, Bonaire) als je kan aantonen dat je daar woonachtig bent.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

15 maart 2020 - Derde besmetting op Curaçao | TUI, Corendon en Subweb stoppen alle vakantiereizen in maart | Scholen een week dicht

Vandaag is een derde geval van besmetting met corona op Curaçao bekend gemaakt. Het gaat om iemand die dicht in de buurt van de eerste twee patiënten is geweest.
bron: Paradise FM, 15 maart 2020

x

Corendon, TUI en Subweb hebben bepaald om t/m 31 maart 2020 alle vlieg- en wintersportreizen te annuleren. Dus in het verlengde van de beslissing van de regering van Curaçao om vanaf 15 maart voor 14 dagen geen vluchten vanuit Europa toe te laten, zijn nu ook de vakanties naar Curaçao voor de laatste paar dagen gecanceld, maar dan vanuit de touroperator. Reizigers zijn hun geld niet kwijt; ze krijgen de waarde van de geboekte reis als tegoed voor een volgende vakantie.
bron: Algemeen Dagblad, 15 maart 2020

x

Alle scholen op Curaçao gaan voorlopig voor een week dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
bron: Koninkrijk.nu, 15 maart 2020

14 maart 2020 - TWEEDE CORONA-BESMETTING OP CURAÇAO

Op Curaçao is een tweede besmetting met corona geconstateerd. Het gaat om de echtgenote van de man waarbij als eerste corona werd vastgesteld. Een groep van 40 personen die in zijn omgeving is geweest wordt gemonitord.
bron: Paradise FM, 14 maart 2020

14 maart 2020 - Aankondiging regering Curaçao m.b.t. luchtverkeer Europa | Reisadvies Caribisch deel Koninkrijk | vanaf 16 maart haalt KLM gestrande reizigers op

Omdat Europa nu is bestempeld als de regio waar corona het zwaarst aanwezig is, heeft de regering van Curaçao besloten om alle vluchten vanuit Europa te schrappen voor minimaal 14 dagen. Lees hier de daarbij uitgegeven aankondiging:

corona Curaçao vliegverkeer maart 2020

x

Vanuit de Nederlandse overheid is een Reisadvies Caribisch deel van het Koninkrijk uitgegeven. Hierin wordt o.a. gemeld dat ingezetenen van Curaçao die nu in Europa verblijven kunnen terugreizen.

x

Vanaf maandag 16 maart zal KLM vliegtuigen sturen naar Curaçao, Aruba, Bonaire en Suriname om gestrande reizigers op te halen.
bron: Curacao.nu, 14 maart 2020

13 maart 2020 - CURAÇAO SLUIT LUCHTRUIM MET EUROPA

Curaçao heeft besloten om per direct alle vluchten vanuit Europa te schrappen (in praktijk vrijwel alleen vanuit Nederland), sowieso voor de komende 14 dagen. De vluchten die nu onderweg zijn kunnen nog wel landen. Mensen kunnen nog wel het eiland verlaten.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 maart 2020

13 maart 2020 - EERSTE CORONA PATIËNT OP CURAÇAO

Op Curaçao is de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om een 68-jarige Nederlandse toerist die sinds donderdag 5 maart op Curaçao is. De man zit nu in quarantaine en maakt het naar omstandigheden goed. De kans is klein dat via deze man anderen besmet zijn geraakt; alleen zijn vrouw wordt nu ook getest.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

13 maart 2020 - Ook op Curaçao wordt gehamsterd | Curaçao in de greep van corona | Maatregelen Curaçaose luchtvaart autoriteit

Het is een grote drukte op dit moment bij alle supermarkten op Curaçao. Door het massaal inslaan van eten ontstaan nu al lege schappen. Het gaat vooral op houdbare producten zoals blikken voedsel. Er staan lange rijen bij de kassa’s en op de parkeerplaatsen.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

x

Ook al is op Curaçao nog geen besmetting van het coronavirus geconstateerd, toch heeft corona al duidelijk een flinke impact op het openbare leven. Zo zijn twee grote evenementen al afgelast en worden preventieve maatregelen genomen. Het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR, gepland voor 21 t/m 26 april) en het altijd drukbezochte Curaçao BlueSeas Festival (gepland voor 10 en 11 april) gaan niet door.
Princess Cruises heeft aangekondigd dat alle reizen, dus ook die naar Curaçao, voorlopig geschrapt zijn. Daarmee verliest Curaçao tot 20 mei zeker 10 bezoekende cruises.
bron: Antilliaans Dagblad, 12 maart 2020

12 maart 2020 - Corona FAQ m.b.t. een vakantie | Geen bewijs dat corona slecht overleeft bij hogere temperatuur | Nederlanders bij corona-besmettingen op MS Braemar

Heb je vragen over het coronavirus m.b.t. je vakantie die je al geboekt hebt of wilt gaan boeken? Hoe zit het met annuleren? Juist wachten met boeken of toch al boeken? Dergelijke vragen worden beantwoord in de FAQ die het ANVR heeft opgesteld.
Bekijk de FAQ van het ANVR

x

Op sociale media wordt het bericht gedeeld dat het coronavirus sneller dood zou gaan bij een temperatuur hoger dan 27 graden. Curaçaos epidemioloog Izzy Gerstenbluth geeft echter aan dat dit nog niet wetenschappelijk bewezen is. Het is onbekend wat het effect van hogere temperaturen op corona is. Daarbij geeft Gerstenbluth ook aan dat de buiten-temperatuur weinig zal uitmaken omdat het virus van mens tot mens wordt overgebracht en daarbij maar korte tijd buiten het menselijk lichaam is.
bron: Paradise FM, 10 maart 2020

x

Zeker vijf passagiers van het cruiseschip MS Braemar zijn besmet met het coronavirus. Eén of twee van de besmette personen zijn Nederlanders. Het schip meerde dinsdag 10 maart aan op Curaçao, maar er was een strikt verbod voor passagiers en bemanningsleden om van boord te gaan. Woensdag 11 maart is het schip weer vertrokken naar Barbados, maar daar wordt het schip geweigerd. Op dit moment zitten op het schip 9 personen in afzondering vanwege corona-verschijnselen; er wordt nu gekeken waar in de Caribbean het schip kan aanmeren om de passagiers in quarantaine te plaatsen.
bron: Paradise FM, 12 maart 2020

11 maart 2020 - Ruim 8.000 extra KLM-tickets naar Curaçao | 5 van de 7 geteste personen op MS Braemer besmet

Omdat KLM tijdelijk minder of helemaal niet meer vliegt op bepaalde (vakantie)bestemmingen, is besloten om nog eens extra vluchten naar Curaçao aan te bieden. Omdat op Curaçao nog geen corona is geconstateerd, wijzigen veel mensen hun vakantieplannen naar Curaçao.
De totale capaciteit die extra wordt aangeboden is ruim 8.000 stoelen voor de periode april t/m juli.
Daarnaast zal voor het zomerseizoen (dat eind maart begint) 3x per week de route naar Sint Maarten uitgebreid worden met een tussenstop op Curaçao, wat ook weer zorgt voor extra capaciteit op Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

Check beschikbaarheid KLM-tickets

x

De gezondheidsautoriteiten op Curaçao hebben bekend gemaakt dat 3 bemanningsleden en 4 passagiers van de MS Braemar positief zijn getest op het coronavirus. Bij één test kon het niet met zekerheid gesteld worden, één test was negatief. Het was alle passagiers en bemanningsleden verboden om op Curaçao van boord te gaan. Het schip heeft nog geen 24 uur aangemeerd op Curaçao en is nu waarschijnlijk onderweg naar Barbados.

Op de persconferentie werd ook nog maar eens duidelijk gemaakt dat er tot nu toe nog geen besmetting met corona (of verdenking van) op Curaçao is geconstateerd.
bron: Curacao.nu, 11 maart 2020

10 maart 2020 - Informatie vanuit de Overheid (Curaçao en Nederland) | Mogelijke besmetting op MS Braemer

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van Curaçao heeft een Nederlandstalige brochure uitgegeven met algemene informatie ter preventie van corona. De corona-brochure van de overheid van Curaçao is ook beschikbaar in het Papiaments en het Engels.
Ook zijn er 2 telefoonnummers bekend gemaakt die je kunt bellen m.b.t. het coronavirus:

   • Bel 9345 bij het vermoeden dat je mogelijk zelf besmet bent geraakt met corona.
   • Heb je algemene vragen over het coronavirus, bel dan 0800 0888.

Bij beide telefoonnummers krijg je iemand aan de lijn waar je gewoon goed Nederlands mee kunt spreken. Beide telefoonnummers zijn alleen bereikbaar vanaf Curaçao.

In Nederland wordt alle communicatie over het coronavirus vanuit de overheid gecoördineerd door het RIVM. Ben je op zoek naar allerlei algemeen geldende informatie over corona, neem dan de FAQ van het RIVM door. Het telefoonnummer van het RIVM voor vragen over corona is 0800-1351, maar let op: dit nummer is alleen bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 (Nederlandse tijd), en alleen vanuit Nederland.

x

Op het cruiseschip MS Braemar van de cruiselijn Fred Olsen is gisteren (9 maart 2020) in de haven van Curaçao onderzoek gedaan naar mogelijke coronabesmettingen door medewerkers van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
Er is bij 7 personen een test afgenomen, drie passagiers en 4 bemanningsleden. Niemand van de passagiers en bemanningsleden zijn van boord gegaan. Er zijn drie medische deskundigen uit Curaçao aan boord gegaan voor het afnemen van de testen. Ook is een Curaçaose havenloods aan boord gegaan. Alle 4 deze personen hebben dit gedaan onder strikte veiligheidsvoorzieningen vanuit het protocol en onder begeleiding van epidemioloog Gerstenbluth (zelf één van deze 4 personen). Het schip is vandaag (10 maart 2020) weer vertrokken.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

9 maart 2020 - Annuleringsverzekering: hoe gaan verzekeraars om met coronavirus?

Wanneer je je vakantie wat langer van tevoren wilt boeken, dan kan het vanwege het coronavirus toch wel raadzaam zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. Let daarbij dan wel op dat je een verzekeraar en verzekering kiest waarbij het coronavirus een reden is om een beroep te kunnen doen op je annuleringsverzekering. Lees dit artikel van Business Insider, waarvoor is uitgezocht wat de uitkering is van de meeste verzekeraars in geval van een corona-uitbraak op je bestemming. Zo wordt de
Annuleringsverzekering van Centraal Beheer vermeld vanwege een ruimhartige vergoeding van de kosten bij het annuleren van je reis vanwege corona.
bron: Business Insider, 27 februari 2020

6 maart 2020 - Waarom Curaçao slechter is voorbereid op het coronavirus

De overheid van Curaçao (en andere voormalig Antillen) informeert het publiek over de aanpak van het coronavirus, maar in praktijk loopt het land flink achter op andere landen. Dit komt doordat de invoering van de internationale gezondheidsregeling van WHO achterblijft. De gezondheidsregeling IHR is een pakket aan maatregelingen, wetgeving, meldingssystemen, draaiboeken etc. die alle lidstaten moeten invoeren.
bron: Caribisch Netwerk, 6 maart 2020

5 maart 2020 - Run op mondkapjes

Ook al wordt in diverse media gemeld dat mondkapjes geen bescherming bieden tegen het coronavirus, is er op Curaçao tóch een run op mondkapjes ontstaan.
Dat werd gemeld tijdens een persconferentie op 4 maart door epidemioloog Gerstenbluth (G&Gz) en Minister Römer (GMN).
Tevens werd nogmaals gemeld dat t/m 4 maart geen coronavirus op Curaçao is geconstateerd. Er gingen geruchten over een besmette persoon die recent in China was geweest, maar deze persoon is getest, niet ziek en zit toch vrijwillig 14 dagen in quarantaine.
bron: Antilliaans Dagblad, 5 maart 2020

4 maart 2020 - KLM laat klanten tickets gratis omboeken

KLM laat klanten tickets kosteloos omboeken nu steeds meer landen reisbeperkingen invoeren en er ook meer negatieve reisadviezen zijn vanwege het coronavirus. De maatregel geldt voor boekingen tot en met 31 maart en voor reizen met vertrek tot en met 31 mei. Als een nieuw ticket duurder blijkt, moeten reizigers het verschil bijbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om het ticket in te ruilen voor een tegoedbon die tot tot een jaar na uitgifte is in te wisselen voor een ticket van KLM, Air France of Delta Air Lines.
bron: nu.nl, 4 maart 2020

3 maart 2020 - Bericht van Ministerie van Gezondheid

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op Curaçao heeft een officiële verklaring uitgegeven. De volledige verklaring lees je hier (alleen Engelstalig). Enkele highlights:

   • Sinds het uitbreken van het coronavirus tot begin maart zijn er op Curaçao 13 personen onder actieve monitoring geplaatst, omdat zij recent verbleven in gebieden waar een grote uitbraak van het coronavirus is. Al deze 13 personen vertoonden géén symptonen dat zij besmet zouden zijn met het coronavirus. Zij zaten in thuis-quarantaine voor 14 dagen. De laatste personen van deze groep van 13 heeft de periode van 14 dagen quarantaine eind februari afgesloten, bij niemand zijn symptonen geconstateerd.
   • Protocollen zijn in werking gesteld voor optimale controle van binnenkomende reizigers via het vliegveld en zeehaven (zowel vracht- als cruiseschepen), m.n. als de reizigers uit een gebied komen waar COVID-19 is uitgebroken.
   • Tour-operators, accommodaties en taxi’s zijn geïnformeerd hoe ze een mogelijke besmetting van het coronavirus kunnen herkennen bij hun gasten en wat te doen bij een verdenking.
   • Voor de volledigheid is nog maar eens duidelijk vermeld dat er tot nu toe nog geen enkel geval van het coronavirus op Curaçao geconstateerd is.

bron: curacao.com, 3 maart 2020

2 maart 2020 - ADC is klaar voor het testen op Corona

Het Analytisch Diagnotisch Centrum (ADC) op Curaçao is klaar op testen i.v.m. het coronavirus uit te voeren. De uitslag van deze testen is er dan binnen 24 uur.
Het ADC biedt deze dienstverlening ook aan voor Bonaire en Aruba, in samenwerking met het RIVM in Nederland.
bron: curacao.nu, 2 maart 2020

1 maart 2020 - Eerste gevallen coronavirus in Caribisch gebied

Op Sint Maarten en Saint Barths zijn gisteren de eerste besmettingen met het coronavirus gemeld. Het gaat om een Frans echtpaar dat op het vliegveld van Sint Maarten uit de rij werd gehaald op verdenking van corona. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht in het Franse deel van Sint Maarten waar ze twee weken in quarantaine zullen worden gehouden.
Ze waren op bezoek bij hun zoon, woonachtig in Saint Barths. Bij hem is ook corona vastgesteld; hij zit in thuisisolatie.
bron: Antilliaans Dagblad, 1 maart 2020

29 februari 2020 - Nog geen Covid-19 op Curaçao

Op een persconferentie van epidemioloog Izzy Gerstenbluth van G&Gz werd medegedeeld dat tot gisteren (28 feb.) er geen COVID-19 is geconstateerd.
Curaçao maakt gebruik van het bestaande systeem om infectieziektes te detecteren. Onderdeel hiervan is dat 12 huisartsen wekelijks rapporteren aan het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Een team van G&Gz staat in direct contact met diverse organisaties (o.a. in de toeristische sector) waaronder Curaçao Airport Partners, toeristenbureau CTB en het Curaçao Medical Center.
bron: Antilliaans Dagblad, 29 feb. 2020

28 februari 2020 - KLM-toestellen hebben coronakit aan boord | Tweede besmetting Zuid- & Midden-Amerika

Alle KLM-vliegtuigen naar Aruba, Curaçao en Bonaire hebben een speciale corona-uitrusting aan boord. Deze kunnen worden gebruikt als er tijdens een vlucht iemand mogelijke verschijnselen van corona vertoond. Tot nu toe is het nog niet nodig geweest om een coronakit in te zetten.
bron: curacao.nu, 28 feb. 2020

x

Op Curaçao is nog geen enkele (vermoeden van) coronabesmetting geconstateerd. Ook worden door de autoriteiten nog geen extra maatregelen genomen zoals b.v. een controle bij mensen die het eiland binnenkomen per vliegtuig of cruiseschip. Mexico heeft vandaag bekend gemaakt dat de eerste persoon die besmet is met het coronavirus een feit is. Dit is dan het tweede geval in Zuid- & Midden-Amerika, nadat eerder al bij één persoon in Brazilië corona geconstateerd was.

20 mei 2020 - Overleg herstart toerisme in juni

Begin juni zal het Carische Outbreak Management Team overleg hebben over het weer opstarten van het toerisme op de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk.
bron: Dolfijn FM, 20 mei 2020

6 mei 2020 - Lockdownmaatregelen worden versoepeld

Na enkele weken in een complete lockdown te hebben gezeten, heeft de overheid van Curaçao aangekondigd dat per maandag 11 mei Curaçao ‘intern’ weer open gaat.
bron: Curacao.nu, 5 mei 2020

13 april 2020 - Lockdown twee weken verlengd

Ondanks dat het aantal corona-gevallen op Curaçao al enige dagen stabiel op 14 staat, wordt de ‘Keda Kas’, de lockdown op Curaçao, met twee weken verlengd. Hieronder valt ook de restrictie dat men o.b.v. het kenteken van de auto alleen op bepaalde dagen (2 dagen per week) de straat op mag.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 april 2020

8 april 2020 - Rhuggenaath distantieert zich van advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft het advies aan Nederland gegeven om de noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten) te doen in de vorm van een lening. Via minister-president Ruggenaath heeft de regering van Curaçao laten weten het hier niet mee eens te zijn, zij zien de noodhulp liever in de vorm van een gift. Voorafgaand hadden de Caribische leden van het Cft al afstand genomen van het advies van hun eigen college, met als argument dat voorzitter Raymond Gradus het advies naar eigen inzicht had opgesteld.
bron: Curacao.nu, 8 april 2020

7 april 2020 - Steun uit Nederland: advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft in een brief een advies gegeven aan de Rijksministerraad van het Koninkrijk der Nederlanden over de gewenste noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten).
Meest opvallende uit dit advies is dat het Cft aangeeft de noodhulp in de vorm van een lening te doen, niet als schenking. Als bedrag noemt het Cft NAF 177 miljoen (€ 91 miljoen) om de periode t/m eind mei door te komen. Curaçao had gevraagd om NAF 380 miljoen (€ 195 miljoen) voor april, mei en juni.
Daarbij adviseert het Cft dat er een iets hoger offer wordt gevraagd van werknemers op Curaçao, dan het minimale dat ze zouden moeten inleveren volgens het voorstel dat Curaçao zelf heeft ingediend. In het advies is ook aangegeven dat er duidelijke afspraken en controle moeten komen om zeker te stellen dat het geld goed besteed wordt en dat bureaucratie wordt voorkomen.
De Rijksministerraad beslist donderdag 9 april. Ze hecht doorgaans veel waarde aan het advies van het Cft.
bron: Dolfijn FM Nieuws (op Facebook), 7 april 2020

31 maart 2020 - Curaçao in de pas met wereldwijde statistiek

Op de persconferentie vanmorgen heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth aangegeven dat de corona-cijfers overeen komen met de wereldwijde statistieken. De actuele stand van zaken op Curaçao is dat 11 besmettingen geconstateerd:

 • 5 personen thuis in isolatie
 • 2 personen in het ziekenhuis
 • 3 personen zijn al weer genezen
 • 1 persoon is overleden

bron: Curacao.nu, 31 maart 2020

30 maart 2020 - CURAÇAO IN LOCKDOWN NA BESMETTING 10 EN 11

Op maandag 30 maart gaat Curaçao voor minimaal 2 weken volledig op slot. De avondklok die al sinds zaterdag 28 maart gold (binnen blijven tussen 21:00 en 06:00) wordt nu uitgebreid. Ook overdag, tussen 06:00 en 21:00, moet je nu binnen blijven tenzij er echt dringende zaken zijn als medische noodzaak of boodschappen bij supermarkt, apotheek of bouwmarkt.
Deze maatregel is zondag genomen nadat besmetting 10 en 11 bevestigd werden, waarvan minimaal 1 patiënt lokaal besmet is geraakt. De eerste 9 gevallen waren allen besmet geraakt toen deze personen recent nog buiten Curaçao waren.
Er zal direct streng gehandhaafd worden, met kans op hoge boetes. Zo is ook het uitlaten van je hond buiten je eigen erf niet meer toegestaan.
bron: Curacao.nu, 29 maart 2020

28 maart 2020 - NEGENDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het CMC (Curaçao Medical Center, het nieuwe ziekenhuis) heeft een nieuw geval van corona op Curaçao bevestigd. Hiermee is het totaal aantal besmettingen met het coronavirus op Curaçao opgelopen tot 9. De patiënt is stabiel en wordt behandeld in de isolatieruimte van het CMC.
bron: Curacao.nu, 28 maart 2020

28 maart 2020 - Avondklok ingesteld op Curaçao

Per vandaag 28 maart 2020 heeft Curaçao de avondklok: van 21:00 tot 06:00 is het verboden om je nog op straat te begeven. Dit alles om een exponentiële groei van corona te voorkomen.
Daarnaast is het vliegveld Hato Airport Curacao gesloten vanaf maandag 30 maart tot en met zondag 12 april.

Winkels moeten om 18:00 sluiten. Supermarkten en botika’s (apotheek) hebben een uurtje extra: deze sluiten om 19:00, net als de restaurants, truk di pan en pompstations.
bron: I For All Curaçao, 28 maart 2020

28 maart 2020 - ZEVENDE EN ACHTSTE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het aantal corona-besmettingen op Curaçao neemt langzaam toe. Besmetting nr. 7 en 8 zijn bevestigd. Er was enige onrust tijdens de persconferentie omdat niet direct gemeld werd dat patiënt nr.7 werkzaam was bij het ADC, het medisch laboratorium van Curaçao. Van deze persoon is nog onbekend hoe of waar hij het virus heeft opgelopen. De overige 7 besmettingen zijn allen opgelopen buiten Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 27 maart 2020

27 maart 2020 - Afspraken Kranshi allemaal afgezegd

Alle afspraken voor het maken van een sedula, rijbewijs of paspoort zijn voorlopig afgezegd. Vanuit het systeem worden er mogelijk nog (geautomatiseerde) reminders verstuurd, maar de loketten zijn echt gesloten. Voor noodgevallen kun je bellen met 4341600 of mail naar info.bsbv@gobiernu.cw.
bron: Curacao.nu, 27 maart 2020

25 maart 2020 - VIJFDE EN ZESDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

De vijfde en zesde besmetting met het coronavirus op Curaçao zijn bevestigd. Beide zijn “import-besmettingen”: patiënt nr.5 is een vrouw die recent vanuit Miami naar Curaçao is gekomen. Behalve de mede-passagiers in het vliegtuig en de medewerkers op Hato is deze vrouw niet in contact geweest met anderen. Ze zit thuis in isolatie en wordt uiteraard in de gaten gehouden.
Patiënt nr.6 is een man die in Oostenrijk verbleef en op 19 maart via Amsterdam naar Curaçao is gekomen.

Het totaal aantal besmettingen met corona op Curaçao staat nu op 6. Hiervan is 1 persoon overleden, 2 personen zijn ondertussen hersteld. Daarmee zijn er momenteel dus 3 actieve corona-besmettingen op Curaçao.
bron: Curacao.nu, 24 maart 2020 en bron: Curacao.nu, 24 maart 2020

24 maart 2020 - Eerste sociaal-economische maatregelen bekend | Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni

De eerste maatregelen om particulieren, ondernemers en zzp-ers te ondersteunen zijn bekend gemaakt. De meeste daarvan zijn uitstel van betaling van belastingen, voor voorlopig 3 maanden. Ook zullen er 7.200 mensen in de onderstand een hygiëne-pakket worden aangeboden. Eerder hadden de banken al aangekondigd dat huishoudens die het financieel moeilijk hebben voor 3 maanden uitstel krijgen van de betaling van de maandelijkse hypotheek. Alles bij elkaar een mooi begin om de uitgaande geldstroom voor particulieren en bedrijven te verlagen, maar als de inkomende geldstroom (vrijwel) geheel is weggevallen zal er meer gedaan moeten worden om deze huishoudens en bedrijven te ondersteunen. Er is al een verzoek ingediend bij Nederland om ook financiële steun te kunnen bieden.
bron: Dolfijn FM Nieuws op Facebook, 24 maart 2020

x

Corendon is de eerste reisorganisatie die besloten heeft om alle geboekte reizen tot 1 juni 2020 te annuleren. Het gaat hierbij in totaal om zo’n 80.000 reizen. Als je een reis bij Corendon geboekt hebt in die periode (b.v. naar hun nieuwe Corendon Mangrove Beach Resort) dan krijg je een tegoenbon voor het volledige bedrag, om op een later moment alsnog je vakantie via Corendon te boeken.
bron: RTL Nieuws, 23 maart 2020

22 maart 2020 - VIERDE CORONABESMETTING OP CURAÇAO

Afgelopen weekend is een vierde persoon definitief bevestigd als corona-besmetting op Curaçao. Het gaat om de persoon waarbij in eerste instantie geen duidelijkheid was of hij wel of niet besmet was geraakt. Het is de eerste Curaçaoenaar die besmet is (de eerste drie besmettingen waren toeristen); hij heeft de besmetting opgelopen toen hij begin maart in Nederland was en daar in contact is geweest met iemand die later besmet bleek met het coronavirus.
Deze persoon zat al enige tijd thuis in isolatie. Zijn partner wordt door de G&Gz getest en in de gaten gehouden, maar tot nu toe zijn de testen nog negatief.
bron: Antilliaans Dagblad, 22 maart 2020

20 maart 2020 - Eerste hotels sluiten de deuren | Aantal besmetting stijgt niet

Door het gebrek aan toeristen hebben de eerste hotels besloten om dicht te gaan. De gasten in Sunscape Resort worden morgen overgebracht naar Dreams Curaçao (voormalig Hilton), maar dat is slechts voor enkele dagen: midden komende week zal ook dat hotel sluiten.
Ook Floris Suites en Moomba Beach zullen dicht gaan. Het personeel krijgt de maand maart nog uitbetaald, maar zal voor de komende periode verplicht de vakantiedagen op moeten nemen.
bron: Antilliaans Dagblad, 20 maart 2020

x

Tijdens de persconferentie vrijdagmorgen 11:30 (Curaçaose tijd) laat epidemioloog Izzy Gerstenbluth weten dat het aantal bevestigde corona-besmettingen sinds gisteren niet gestegen is. 3 besmettingen (waarvan ondertussen 1 overleden) plus bij 1 persoon kon niet met zekerheid worden vastgesteld of er wel of geen sprake was van corona-besmetting.
bron: livestream persconferentie (via Dolfijn FM), 20 maart 2020

19 maart 2020 - EERSTE DODE DOOR CORONA OP CURAÇAO

Woensdag 18 maart 2020 is de eerste corona-patiënt op Curaçao overleden. Het betreft de de 69-jarige toerist uit Nederland bij wie vorige week ook de eerste besmetting op Curaçao werd geconstateerd.
Curaçao heeft nog twee bevestigde corona-besmettingen. Eén daarvan is de echtgenote van de patiënt die nu is overleden. Zij zit in thuis-isolatie.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

19 maart 2020 - Buitenmeubilair toko's en snèks moet weg | Temperatuur-scan bij supermarkt

Om te voorkomen dat mensen bij elkaar gaan rondhangen en samenzitten, moeten toko’s, snèks en supermartken hun zithoekjes verwijderen.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

x

Bij supermarkt van Den Tweel in Jan Thiel wordt bij binnenkomst een temperatuurmeting bij je gedaan. Via een infrarood thermometer wordt op afstand een scan van het voorhoofd gemaakt om zo te constateren of klanten geen koorts hebben. Heb je koorts, dan mag je de winkel niet in.
bron: Paradise FM, 19 maart 2020

18 maart 2020 - Dag van Nationaal Gebed op Curaçao | Nog 200.000 Nederlanders in het buitenland | Corendon gaat voor met bouw

Curaçaos Minister-President Eugene Rhuggenaath heeft samen met de Raad van Kerken 18 maart uitgeroepen tot Dag van Nationaal Gebed. Volgens de Raad van Kerken wordt gebeden om het eiland te beschermen tegen onheil in het kader van de coronacrisis. Om 12:30 (17:30 Nederlandse tijd) is er in de Fortkerk een dienst met leiders van de verschillende geloofsgemeenschappen op het eiland. Deze dienst wordt live uitgezonden. Aan het begin van de dienst luiden alle kerkklokken op het eiland. Automobilisten wordt gevraagd op dat moment hun koplampen aan te doen.
bron: Antilliaans Dagblad, 17 maart 2020

x

Op dit moment zijn er nog ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland, aldus de ANVR. Het terughalen van deze mensen kan dagen of zelfs weken duren.

 • Zo’n 20.000 tot 30.000 mensen hebben een pakketreis, zij kunnen zich melden bij de reisorganisatie.
 • De mensen met alleen een los vliegticket kunnen zich melden bij de vliegmaatschappij.

bron: Algemeen Dagblad, 18 maart 2020

x

Corendon heeft aangegeven dat de bouw van het Corendon Mangrove Beach Resort doorgaat. Er wordt gewerkt in kleinere groepen en met minder mensen, zodat er voldoende afstand tot elkaar gehouden kan worden. De opening die gepland stond voor 1 april gaat niet door. Het is vanwege de situatie onmogelijk om nu al een nieuwe datum te geven voor de opening.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

17 maart 2020 - Curaçao neemt vergaande maatregelen

De overheid van Curaçao heeft tijdens de persconferentie van dinsdagavond enkele vergaande maatregelen aangekondigd in de strijd tegen corona:

  • Vrijwel al het lucht- en maritieme verkeer wordt aan banden gelegd. Dus o.a. geen in- en uitgaande vliegtuigen voor personenvervoer. Inwoners van Curaçao die zich in het buitenland bevinden kunnen terugkeren als ze een retourticket hebben, een Sedula om aan te tonen dat ze inwoner zijn van Curaçao en bij aankomst op Curaçao moeten ze 14 dagen in quarantaine, bij voorkeur thuis. Curaçaoenaars die in het buitenland wonen kunnen momenteel niet terugkeren naar Curaçao.
  • Bij voorkeur blijft iedereen thuis. Alleen als je één van de essentiële beroepen uitoefent mag je de straat op om naar je werk te gaan. Verder is het toegestaan om buiten te komen voor het doen van boodschappen, een bezoek aan de bank of om de auto te tanken.
  • Even relaxen in de vrije natuur van bos of strand mag, maar denk aan de ‘social distance-regels’, de voorschriften dat je o.a. minimaal 2 mtr. van andere personen verwijderd blijft.
  • Horeca blijft open, maar alleen voor afhalen. Ter plekke zitten en een drankje of hapje nuttigen is niet toegestaan.

Positief lijkt dat er geen nieuwe besmettingen gerapporteerd/bevestigd zijn. Het officiële aantal corona-besmettingen op Curaçao staat nog steeds op 3, allen toeristen uit Nederland.

bron: Koninkrijk.nu, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Nieuwe beperkende maatregelen | Belangrijke informatie voor ingezetenen van Curaçao in het buitenland

Vanmiddag om 18:00 (Curaçaose tijd) worden door de overheid van Curaçao nieuwe beperkende maatregelen bekend gemaakt. Mogelijk betreft dit het sluiten van alle horeca-gelegenheden, zo gaat het gerucht.
bron: Curacao.nu, 16 maart 2020

x

Ben je ingezetene van Curaçao maar bevind je je nu in het buitenland, bekijk dan even deze video (gepubliceerd op Facebook) met informatie over de mogelijkheden om terug te keren naar Curaçao.
bron: Kabinet van Curaçao, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Sea Aquarium sluit per 17 maart | Horeca neemt zelf al maatregelen | Strenge controle op Sedula

Sea Aquarium, inclusief de Dolphin Academy, sluit per dinsdag 17 maart de deuren, uit veiligheid voor medewerkers en dieren.
Ook hebben enkele horeca-gelegenheden zelf al maatregelen aangekondigd: Mood Beach en Wet & Wild sluiten per direct, bij Zanzibar en Cabana Beach worden geen grote evenementen meer georganiseerd.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

x

Op Schiphol wordt bij het inchecken op een vlucht naar Curaço zeer streng gecontroleerd op Sedula. Je komt echt alleen op een vlucht van Nederland naar Curaçao (of Aruba, Bonaire) als je kan aantonen dat je daar woonachtig bent.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

15 maart 2020 - Derde besmetting op Curaçao | TUI, Corendon en Subweb stoppen alle vakantiereizen in maart | Scholen een week dicht

Vandaag is een derde geval van besmetting met corona op Curaçao bekend gemaakt. Het gaat om iemand die dicht in de buurt van de eerste twee patiënten is geweest.
bron: Paradise FM, 15 maart 2020

x

Corendon, TUI en Subweb hebben bepaald om t/m 31 maart 2020 alle vlieg- en wintersportreizen te annuleren. Dus in het verlengde van de beslissing van de regering van Curaçao om vanaf 15 maart voor 14 dagen geen vluchten vanuit Europa toe te laten, zijn nu ook de vakanties naar Curaçao voor de laatste paar dagen gecanceld, maar dan vanuit de touroperator. Reizigers zijn hun geld niet kwijt; ze krijgen de waarde van de geboekte reis als tegoed voor een volgende vakantie.
bron: Algemeen Dagblad, 15 maart 2020

x

Alle scholen op Curaçao gaan voorlopig voor een week dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
bron: Koninkrijk.nu, 15 maart 2020

14 maart 2020 - TWEEDE CORONA-BESMETTING OP CURAÇAO

Op Curaçao is een tweede besmetting met corona geconstateerd. Het gaat om de echtgenote van de man waarbij als eerste corona werd vastgesteld. Een groep van 40 personen die in zijn omgeving is geweest wordt gemonitord.
bron: Paradise FM, 14 maart 2020

14 maart 2020 - Aankondiging regering Curaçao m.b.t. luchtverkeer Europa | Reisadvies Caribisch deel Koninkrijk | vanaf 16 maart haalt KLM gestrande reizigers op

Omdat Europa nu is bestempeld als de regio waar corona het zwaarst aanwezig is, heeft de regering van Curaçao besloten om alle vluchten vanuit Europa te schrappen voor minimaal 14 dagen. Lees hier de daarbij uitgegeven aankondiging:

corona Curaçao vliegverkeer maart 2020

x

Vanuit de Nederlandse overheid is een Reisadvies Caribisch deel van het Koninkrijk uitgegeven. Hierin wordt o.a. gemeld dat ingezetenen van Curaçao die nu in Europa verblijven kunnen terugreizen.

x

Vanaf maandag 16 maart zal KLM vliegtuigen sturen naar Curaçao, Aruba, Bonaire en Suriname om gestrande reizigers op te halen.
bron: Curacao.nu, 14 maart 2020

13 maart 2020 - CURAÇAO SLUIT LUCHTRUIM MET EUROPA

Curaçao heeft besloten om per direct alle vluchten vanuit Europa te schrappen (in praktijk vrijwel alleen vanuit Nederland), sowieso voor de komende 14 dagen. De vluchten die nu onderweg zijn kunnen nog wel landen. Mensen kunnen nog wel het eiland verlaten.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 maart 2020

13 maart 2020 - EERSTE CORONA PATIËNT OP CURAÇAO

Op Curaçao is de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om een 68-jarige Nederlandse toerist die sinds donderdag 5 maart op Curaçao is. De man zit nu in quarantaine en maakt het naar omstandigheden goed. De kans is klein dat via deze man anderen besmet zijn geraakt; alleen zijn vrouw wordt nu ook getest.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

13 maart 2020 - Ook op Curaçao wordt gehamsterd | Curaçao in de greep van corona | Maatregelen Curaçaose luchtvaart autoriteit

Het is een grote drukte op dit moment bij alle supermarkten op Curaçao. Door het massaal inslaan van eten ontstaan nu al lege schappen. Het gaat vooral op houdbare producten zoals blikken voedsel. Er staan lange rijen bij de kassa’s en op de parkeerplaatsen.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

x

Ook al is op Curaçao nog geen besmetting van het coronavirus geconstateerd, toch heeft corona al duidelijk een flinke impact op het openbare leven. Zo zijn twee grote evenementen al afgelast en worden preventieve maatregelen genomen. Het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR, gepland voor 21 t/m 26 april) en het altijd drukbezochte Curaçao BlueSeas Festival (gepland voor 10 en 11 april) gaan niet door.
Princess Cruises heeft aangekondigd dat alle reizen, dus ook die naar Curaçao, voorlopig geschrapt zijn. Daarmee verliest Curaçao tot 20 mei zeker 10 bezoekende cruises.
bron: Antilliaans Dagblad, 12 maart 2020

12 maart 2020 - Corona FAQ m.b.t. een vakantie | Geen bewijs dat corona slecht overleeft bij hogere temperatuur | Nederlanders bij corona-besmettingen op MS Braemar

Heb je vragen over het coronavirus m.b.t. je vakantie die je al geboekt hebt of wilt gaan boeken? Hoe zit het met annuleren? Juist wachten met boeken of toch al boeken? Dergelijke vragen worden beantwoord in de FAQ die het ANVR heeft opgesteld.
Bekijk de FAQ van het ANVR

x

Op sociale media wordt het bericht gedeeld dat het coronavirus sneller dood zou gaan bij een temperatuur hoger dan 27 graden. Curaçaos epidemioloog Izzy Gerstenbluth geeft echter aan dat dit nog niet wetenschappelijk bewezen is. Het is onbekend wat het effect van hogere temperaturen op corona is. Daarbij geeft Gerstenbluth ook aan dat de buiten-temperatuur weinig zal uitmaken omdat het virus van mens tot mens wordt overgebracht en daarbij maar korte tijd buiten het menselijk lichaam is.
bron: Paradise FM, 10 maart 2020

x

Zeker vijf passagiers van het cruiseschip MS Braemar zijn besmet met het coronavirus. Eén of twee van de besmette personen zijn Nederlanders. Het schip meerde dinsdag 10 maart aan op Curaçao, maar er was een strikt verbod voor passagiers en bemanningsleden om van boord te gaan. Woensdag 11 maart is het schip weer vertrokken naar Barbados, maar daar wordt het schip geweigerd. Op dit moment zitten op het schip 9 personen in afzondering vanwege corona-verschijnselen; er wordt nu gekeken waar in de Caribbean het schip kan aanmeren om de passagiers in quarantaine te plaatsen.
bron: Paradise FM, 12 maart 2020

11 maart 2020 - Ruim 8.000 extra KLM-tickets naar Curaçao | 5 van de 7 geteste personen op MS Braemer besmet

Omdat KLM tijdelijk minder of helemaal niet meer vliegt op bepaalde (vakantie)bestemmingen, is besloten om nog eens extra vluchten naar Curaçao aan te bieden. Omdat op Curaçao nog geen corona is geconstateerd, wijzigen veel mensen hun vakantieplannen naar Curaçao.
De totale capaciteit die extra wordt aangeboden is ruim 8.000 stoelen voor de periode april t/m juli.
Daarnaast zal voor het zomerseizoen (dat eind maart begint) 3x per week de route naar Sint Maarten uitgebreid worden met een tussenstop op Curaçao, wat ook weer zorgt voor extra capaciteit op Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

Check beschikbaarheid KLM-tickets

x

De gezondheidsautoriteiten op Curaçao hebben bekend gemaakt dat 3 bemanningsleden en 4 passagiers van de MS Braemar positief zijn getest op het coronavirus. Bij één test kon het niet met zekerheid gesteld worden, één test was negatief. Het was alle passagiers en bemanningsleden verboden om op Curaçao van boord te gaan. Het schip heeft nog geen 24 uur aangemeerd op Curaçao en is nu waarschijnlijk onderweg naar Barbados.

Op de persconferentie werd ook nog maar eens duidelijk gemaakt dat er tot nu toe nog geen besmetting met corona (of verdenking van) op Curaçao is geconstateerd.
bron: Curacao.nu, 11 maart 2020

10 maart 2020 - Informatie vanuit de Overheid (Curaçao en Nederland) | Mogelijke besmetting op MS Braemer

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van Curaçao heeft een Nederlandstalige brochure uitgegeven met algemene informatie ter preventie van corona. De corona-brochure van de overheid van Curaçao is ook beschikbaar in het Papiaments en het Engels.
Ook zijn er 2 telefoonnummers bekend gemaakt die je kunt bellen m.b.t. het coronavirus:

   • Bel 9345 bij het vermoeden dat je mogelijk zelf besmet bent geraakt met corona.
   • Heb je algemene vragen over het coronavirus, bel dan 0800 0888.

Bij beide telefoonnummers krijg je iemand aan de lijn waar je gewoon goed Nederlands mee kunt spreken. Beide telefoonnummers zijn alleen bereikbaar vanaf Curaçao.

In Nederland wordt alle communicatie over het coronavirus vanuit de overheid gecoördineerd door het RIVM. Ben je op zoek naar allerlei algemeen geldende informatie over corona, neem dan de FAQ van het RIVM door. Het telefoonnummer van het RIVM voor vragen over corona is 0800-1351, maar let op: dit nummer is alleen bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 (Nederlandse tijd), en alleen vanuit Nederland.

x

Op het cruiseschip MS Braemar van de cruiselijn Fred Olsen is gisteren (9 maart 2020) in de haven van Curaçao onderzoek gedaan naar mogelijke coronabesmettingen door medewerkers van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
Er is bij 7 personen een test afgenomen, drie passagiers en 4 bemanningsleden. Niemand van de passagiers en bemanningsleden zijn van boord gegaan. Er zijn drie medische deskundigen uit Curaçao aan boord gegaan voor het afnemen van de testen. Ook is een Curaçaose havenloods aan boord gegaan. Alle 4 deze personen hebben dit gedaan onder strikte veiligheidsvoorzieningen vanuit het protocol en onder begeleiding van epidemioloog Gerstenbluth (zelf één van deze 4 personen). Het schip is vandaag (10 maart 2020) weer vertrokken.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

9 maart 2020 - Annuleringsverzekering: hoe gaan verzekeraars om met coronavirus?

Wanneer je je vakantie wat langer van tevoren wilt boeken, dan kan het vanwege het coronavirus toch wel raadzaam zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. Let daarbij dan wel op dat je een verzekeraar en verzekering kiest waarbij het coronavirus een reden is om een beroep te kunnen doen op je annuleringsverzekering. Lees dit artikel van Business Insider, waarvoor is uitgezocht wat de uitkering is van de meeste verzekeraars in geval van een corona-uitbraak op je bestemming. Zo wordt de
Annuleringsverzekering van Centraal Beheer vermeld vanwege een ruimhartige vergoeding van de kosten bij het annuleren van je reis vanwege corona.
bron: Business Insider, 27 februari 2020

6 maart 2020 - Waarom Curaçao slechter is voorbereid op het coronavirus

De overheid van Curaçao (en andere voormalig Antillen) informeert het publiek over de aanpak van het coronavirus, maar in praktijk loopt het land flink achter op andere landen. Dit komt doordat de invoering van de internationale gezondheidsregeling van WHO achterblijft. De gezondheidsregeling IHR is een pakket aan maatregelingen, wetgeving, meldingssystemen, draaiboeken etc. die alle lidstaten moeten invoeren.
bron: Caribisch Netwerk, 6 maart 2020

5 maart 2020 - Run op mondkapjes

Ook al wordt in diverse media gemeld dat mondkapjes geen bescherming bieden tegen het coronavirus, is er op Curaçao tóch een run op mondkapjes ontstaan.
Dat werd gemeld tijdens een persconferentie op 4 maart door epidemioloog Gerstenbluth (G&Gz) en Minister Römer (GMN).
Tevens werd nogmaals gemeld dat t/m 4 maart geen coronavirus op Curaçao is geconstateerd. Er gingen geruchten over een besmette persoon die recent in China was geweest, maar deze persoon is getest, niet ziek en zit toch vrijwillig 14 dagen in quarantaine.
bron: Antilliaans Dagblad, 5 maart 2020

4 maart 2020 - KLM laat klanten tickets gratis omboeken

KLM laat klanten tickets kosteloos omboeken nu steeds meer landen reisbeperkingen invoeren en er ook meer negatieve reisadviezen zijn vanwege het coronavirus. De maatregel geldt voor boekingen tot en met 31 maart en voor reizen met vertrek tot en met 31 mei. Als een nieuw ticket duurder blijkt, moeten reizigers het verschil bijbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om het ticket in te ruilen voor een tegoedbon die tot tot een jaar na uitgifte is in te wisselen voor een ticket van KLM, Air France of Delta Air Lines.
bron: nu.nl, 4 maart 2020

3 maart 2020 - Bericht van Ministerie van Gezondheid

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op Curaçao heeft een officiële verklaring uitgegeven. De volledige verklaring lees je hier (alleen Engelstalig). Enkele highlights:

   • Sinds het uitbreken van het coronavirus tot begin maart zijn er op Curaçao 13 personen onder actieve monitoring geplaatst, omdat zij recent verbleven in gebieden waar een grote uitbraak van het coronavirus is. Al deze 13 personen vertoonden géén symptonen dat zij besmet zouden zijn met het coronavirus. Zij zaten in thuis-quarantaine voor 14 dagen. De laatste personen van deze groep van 13 heeft de periode van 14 dagen quarantaine eind februari afgesloten, bij niemand zijn symptonen geconstateerd.
   • Protocollen zijn in werking gesteld voor optimale controle van binnenkomende reizigers via het vliegveld en zeehaven (zowel vracht- als cruiseschepen), m.n. als de reizigers uit een gebied komen waar COVID-19 is uitgebroken.
   • Tour-operators, accommodaties en taxi’s zijn geïnformeerd hoe ze een mogelijke besmetting van het coronavirus kunnen herkennen bij hun gasten en wat te doen bij een verdenking.
   • Voor de volledigheid is nog maar eens duidelijk vermeld dat er tot nu toe nog geen enkel geval van het coronavirus op Curaçao geconstateerd is.

bron: curacao.com, 3 maart 2020

2 maart 2020 - ADC is klaar voor het testen op Corona

Het Analytisch Diagnotisch Centrum (ADC) op Curaçao is klaar op testen i.v.m. het coronavirus uit te voeren. De uitslag van deze testen is er dan binnen 24 uur.
Het ADC biedt deze dienstverlening ook aan voor Bonaire en Aruba, in samenwerking met het RIVM in Nederland.
bron: curacao.nu, 2 maart 2020

1 maart 2020 - Eerste gevallen coronavirus in Caribisch gebied

Op Sint Maarten en Saint Barths zijn gisteren de eerste besmettingen met het coronavirus gemeld. Het gaat om een Frans echtpaar dat op het vliegveld van Sint Maarten uit de rij werd gehaald op verdenking van corona. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht in het Franse deel van Sint Maarten waar ze twee weken in quarantaine zullen worden gehouden.
Ze waren op bezoek bij hun zoon, woonachtig in Saint Barths. Bij hem is ook corona vastgesteld; hij zit in thuisisolatie.
bron: Antilliaans Dagblad, 1 maart 2020

29 februari 2020 - Nog geen Covid-19 op Curaçao

Op een persconferentie van epidemioloog Izzy Gerstenbluth van G&Gz werd medegedeeld dat tot gisteren (28 feb.) er geen COVID-19 is geconstateerd.
Curaçao maakt gebruik van het bestaande systeem om infectieziektes te detecteren. Onderdeel hiervan is dat 12 huisartsen wekelijks rapporteren aan het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Een team van G&Gz staat in direct contact met diverse organisaties (o.a. in de toeristische sector) waaronder Curaçao Airport Partners, toeristenbureau CTB en het Curaçao Medical Center.
bron: Antilliaans Dagblad, 29 feb. 2020

28 februari 2020 - KLM-toestellen hebben coronakit aan boord | Tweede besmetting Zuid- & Midden-Amerika

Alle KLM-vliegtuigen naar Aruba, Curaçao en Bonaire hebben een speciale corona-uitrusting aan boord. Deze kunnen worden gebruikt als er tijdens een vlucht iemand mogelijke verschijnselen van corona vertoond. Tot nu toe is het nog niet nodig geweest om een coronakit in te zetten.
bron: curacao.nu, 28 feb. 2020

x

Op Curaçao is nog geen enkele (vermoeden van) coronabesmetting geconstateerd. Ook worden door de autoriteiten nog geen extra maatregelen genomen zoals b.v. een controle bij mensen die het eiland binnenkomen per vliegtuig of cruiseschip. Mexico heeft vandaag bekend gemaakt dat de eerste persoon die besmet is met het coronavirus een feit is. Dit is dan het tweede geval in Zuid- & Midden-Amerika, nadat eerder al bij één persoon in Brazilië corona geconstateerd was.

20 mei 2020 - Overleg herstart toerisme in juni

Begin juni zal het Carische Outbreak Management Team overleg hebben over het weer opstarten van het toerisme op de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk.
bron: Dolfijn FM, 20 mei 2020

6 mei 2020 - Lockdownmaatregelen worden versoepeld

Na enkele weken in een complete lockdown te hebben gezeten, heeft de overheid van Curaçao aangekondigd dat per maandag 11 mei Curaçao ‘intern’ weer open gaat.
bron: Curacao.nu, 5 mei 2020

13 april 2020 - Lockdown twee weken verlengd

Ondanks dat het aantal corona-gevallen op Curaçao al enige dagen stabiel op 14 staat, wordt de ‘Keda Kas’, de lockdown op Curaçao, met twee weken verlengd. Hieronder valt ook de restrictie dat men o.b.v. het kenteken van de auto alleen op bepaalde dagen (2 dagen per week) de straat op mag.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 april 2020

8 april 2020 - Rhuggenaath distantieert zich van advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft het advies aan Nederland gegeven om de noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten) te doen in de vorm van een lening. Via minister-president Ruggenaath heeft de regering van Curaçao laten weten het hier niet mee eens te zijn, zij zien de noodhulp liever in de vorm van een gift. Voorafgaand hadden de Caribische leden van het Cft al afstand genomen van het advies van hun eigen college, met als argument dat voorzitter Raymond Gradus het advies naar eigen inzicht had opgesteld.
bron: Curacao.nu, 8 april 2020

7 april 2020 - Steun uit Nederland: advies Cft

Het College financieel toezicht (Cft) heeft in een brief een advies gegeven aan de Rijksministerraad van het Koninkrijk der Nederlanden over de gewenste noodhulp voor Curaçao (en St. Maarten).
Meest opvallende uit dit advies is dat het Cft aangeeft de noodhulp in de vorm van een lening te doen, niet als schenking. Als bedrag noemt het Cft NAF 177 miljoen (€ 91 miljoen) om de periode t/m eind mei door te komen. Curaçao had gevraagd om NAF 380 miljoen (€ 195 miljoen) voor april, mei en juni.
Daarbij adviseert het Cft dat er een iets hoger offer wordt gevraagd van werknemers op Curaçao, dan het minimale dat ze zouden moeten inleveren volgens het voorstel dat Curaçao zelf heeft ingediend. In het advies is ook aangegeven dat er duidelijke afspraken en controle moeten komen om zeker te stellen dat het geld goed besteed wordt en dat bureaucratie wordt voorkomen.
De Rijksministerraad beslist donderdag 9 april. Ze hecht doorgaans veel waarde aan het advies van het Cft.
bron: Dolfijn FM Nieuws (op Facebook), 7 april 2020

31 maart 2020 - Curaçao in de pas met wereldwijde statistiek

Op de persconferentie vanmorgen heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth aangegeven dat de corona-cijfers overeen komen met de wereldwijde statistieken. De actuele stand van zaken op Curaçao is dat 11 besmettingen geconstateerd:

 • 5 personen thuis in isolatie
 • 2 personen in het ziekenhuis
 • 3 personen zijn al weer genezen
 • 1 persoon is overleden

bron: Curacao.nu, 31 maart 2020

30 maart 2020 - CURAÇAO IN LOCKDOWN NA BESMETTING 10 EN 11

Op maandag 30 maart gaat Curaçao voor minimaal 2 weken volledig op slot. De avondklok die al sinds zaterdag 28 maart gold (binnen blijven tussen 21:00 en 06:00) wordt nu uitgebreid. Ook overdag, tussen 06:00 en 21:00, moet je nu binnen blijven tenzij er echt dringende zaken zijn als medische noodzaak of boodschappen bij supermarkt, apotheek of bouwmarkt.
Deze maatregel is zondag genomen nadat besmetting 10 en 11 bevestigd werden, waarvan minimaal 1 patiënt lokaal besmet is geraakt. De eerste 9 gevallen waren allen besmet geraakt toen deze personen recent nog buiten Curaçao waren.
Er zal direct streng gehandhaafd worden, met kans op hoge boetes. Zo is ook het uitlaten van je hond buiten je eigen erf niet meer toegestaan.
bron: Curacao.nu, 29 maart 2020

28 maart 2020 - NEGENDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het CMC (Curaçao Medical Center, het nieuwe ziekenhuis) heeft een nieuw geval van corona op Curaçao bevestigd. Hiermee is het totaal aantal besmettingen met het coronavirus op Curaçao opgelopen tot 9. De patiënt is stabiel en wordt behandeld in de isolatieruimte van het CMC.
bron: Curacao.nu, 28 maart 2020

28 maart 2020 - Avondklok ingesteld op Curaçao

Per vandaag 28 maart 2020 heeft Curaçao de avondklok: van 21:00 tot 06:00 is het verboden om je nog op straat te begeven. Dit alles om een exponentiële groei van corona te voorkomen.
Daarnaast is het vliegveld Hato Airport Curacao gesloten vanaf maandag 30 maart tot en met zondag 12 april.

Winkels moeten om 18:00 sluiten. Supermarkten en botika’s (apotheek) hebben een uurtje extra: deze sluiten om 19:00, net als de restaurants, truk di pan en pompstations.
bron: I For All Curaçao, 28 maart 2020

28 maart 2020 - ZEVENDE EN ACHTSTE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

Het aantal corona-besmettingen op Curaçao neemt langzaam toe. Besmetting nr. 7 en 8 zijn bevestigd. Er was enige onrust tijdens de persconferentie omdat niet direct gemeld werd dat patiënt nr.7 werkzaam was bij het ADC, het medisch laboratorium van Curaçao. Van deze persoon is nog onbekend hoe of waar hij het virus heeft opgelopen. De overige 7 besmettingen zijn allen opgelopen buiten Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 27 maart 2020

27 maart 2020 - Afspraken Kranshi allemaal afgezegd

Alle afspraken voor het maken van een sedula, rijbewijs of paspoort zijn voorlopig afgezegd. Vanuit het systeem worden er mogelijk nog (geautomatiseerde) reminders verstuurd, maar de loketten zijn echt gesloten. Voor noodgevallen kun je bellen met 4341600 of mail naar info.bsbv@gobiernu.cw.
bron: Curacao.nu, 27 maart 2020

25 maart 2020 - VIJFDE EN ZESDE BESMETTING MET CORONA OP CURAÇAO

De vijfde en zesde besmetting met het coronavirus op Curaçao zijn bevestigd. Beide zijn “import-besmettingen”: patiënt nr.5 is een vrouw die recent vanuit Miami naar Curaçao is gekomen. Behalve de mede-passagiers in het vliegtuig en de medewerkers op Hato is deze vrouw niet in contact geweest met anderen. Ze zit thuis in isolatie en wordt uiteraard in de gaten gehouden.
Patiënt nr.6 is een man die in Oostenrijk verbleef en op 19 maart via Amsterdam naar Curaçao is gekomen.

Het totaal aantal besmettingen met corona op Curaçao staat nu op 6. Hiervan is 1 persoon overleden, 2 personen zijn ondertussen hersteld. Daarmee zijn er momenteel dus 3 actieve corona-besmettingen op Curaçao.
bron: Curacao.nu, 24 maart 2020 en bron: Curacao.nu, 24 maart 2020

24 maart 2020 - Eerste sociaal-economische maatregelen bekend | Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni

De eerste maatregelen om particulieren, ondernemers en zzp-ers te ondersteunen zijn bekend gemaakt. De meeste daarvan zijn uitstel van betaling van belastingen, voor voorlopig 3 maanden. Ook zullen er 7.200 mensen in de onderstand een hygiëne-pakket worden aangeboden. Eerder hadden de banken al aangekondigd dat huishoudens die het financieel moeilijk hebben voor 3 maanden uitstel krijgen van de betaling van de maandelijkse hypotheek. Alles bij elkaar een mooi begin om de uitgaande geldstroom voor particulieren en bedrijven te verlagen, maar als de inkomende geldstroom (vrijwel) geheel is weggevallen zal er meer gedaan moeten worden om deze huishoudens en bedrijven te ondersteunen. Er is al een verzoek ingediend bij Nederland om ook financiële steun te kunnen bieden.
bron: Dolfijn FM Nieuws op Facebook, 24 maart 2020

x

Corendon is de eerste reisorganisatie die besloten heeft om alle geboekte reizen tot 1 juni 2020 te annuleren. Het gaat hierbij in totaal om zo’n 80.000 reizen. Als je een reis bij Corendon geboekt hebt in die periode (b.v. naar hun nieuwe Corendon Mangrove Beach Resort) dan krijg je een tegoenbon voor het volledige bedrag, om op een later moment alsnog je vakantie via Corendon te boeken.
bron: RTL Nieuws, 23 maart 2020

22 maart 2020 - VIERDE CORONABESMETTING OP CURAÇAO

Afgelopen weekend is een vierde persoon definitief bevestigd als corona-besmetting op Curaçao. Het gaat om de persoon waarbij in eerste instantie geen duidelijkheid was of hij wel of niet besmet was geraakt. Het is de eerste Curaçaoenaar die besmet is (de eerste drie besmettingen waren toeristen); hij heeft de besmetting opgelopen toen hij begin maart in Nederland was en daar in contact is geweest met iemand die later besmet bleek met het coronavirus.
Deze persoon zat al enige tijd thuis in isolatie. Zijn partner wordt door de G&Gz getest en in de gaten gehouden, maar tot nu toe zijn de testen nog negatief.
bron: Antilliaans Dagblad, 22 maart 2020

20 maart 2020 - Eerste hotels sluiten de deuren | Aantal besmetting stijgt niet

Door het gebrek aan toeristen hebben de eerste hotels besloten om dicht te gaan. De gasten in Sunscape Resort worden morgen overgebracht naar Dreams Curaçao (voormalig Hilton), maar dat is slechts voor enkele dagen: midden komende week zal ook dat hotel sluiten.
Ook Floris Suites en Moomba Beach zullen dicht gaan. Het personeel krijgt de maand maart nog uitbetaald, maar zal voor de komende periode verplicht de vakantiedagen op moeten nemen.
bron: Antilliaans Dagblad, 20 maart 2020

x

Tijdens de persconferentie vrijdagmorgen 11:30 (Curaçaose tijd) laat epidemioloog Izzy Gerstenbluth weten dat het aantal bevestigde corona-besmettingen sinds gisteren niet gestegen is. 3 besmettingen (waarvan ondertussen 1 overleden) plus bij 1 persoon kon niet met zekerheid worden vastgesteld of er wel of geen sprake was van corona-besmetting.
bron: livestream persconferentie (via Dolfijn FM), 20 maart 2020

19 maart 2020 - EERSTE DODE DOOR CORONA OP CURAÇAO

Woensdag 18 maart 2020 is de eerste corona-patiënt op Curaçao overleden. Het betreft de de 69-jarige toerist uit Nederland bij wie vorige week ook de eerste besmetting op Curaçao werd geconstateerd.
Curaçao heeft nog twee bevestigde corona-besmettingen. Eén daarvan is de echtgenote van de patiënt die nu is overleden. Zij zit in thuis-isolatie.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

19 maart 2020 - Buitenmeubilair toko's en snèks moet weg | Temperatuur-scan bij supermarkt

Om te voorkomen dat mensen bij elkaar gaan rondhangen en samenzitten, moeten toko’s, snèks en supermartken hun zithoekjes verwijderen.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

x

Bij supermarkt van Den Tweel in Jan Thiel wordt bij binnenkomst een temperatuurmeting bij je gedaan. Via een infrarood thermometer wordt op afstand een scan van het voorhoofd gemaakt om zo te constateren of klanten geen koorts hebben. Heb je koorts, dan mag je de winkel niet in.
bron: Paradise FM, 19 maart 2020

18 maart 2020 - Dag van Nationaal Gebed op Curaçao | Nog 200.000 Nederlanders in het buitenland | Corendon gaat voor met bouw

Curaçaos Minister-President Eugene Rhuggenaath heeft samen met de Raad van Kerken 18 maart uitgeroepen tot Dag van Nationaal Gebed. Volgens de Raad van Kerken wordt gebeden om het eiland te beschermen tegen onheil in het kader van de coronacrisis. Om 12:30 (17:30 Nederlandse tijd) is er in de Fortkerk een dienst met leiders van de verschillende geloofsgemeenschappen op het eiland. Deze dienst wordt live uitgezonden. Aan het begin van de dienst luiden alle kerkklokken op het eiland. Automobilisten wordt gevraagd op dat moment hun koplampen aan te doen.
bron: Antilliaans Dagblad, 17 maart 2020

x

Op dit moment zijn er nog ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland, aldus de ANVR. Het terughalen van deze mensen kan dagen of zelfs weken duren.

 • Zo’n 20.000 tot 30.000 mensen hebben een pakketreis, zij kunnen zich melden bij de reisorganisatie.
 • De mensen met alleen een los vliegticket kunnen zich melden bij de vliegmaatschappij.

bron: Algemeen Dagblad, 18 maart 2020

x

Corendon heeft aangegeven dat de bouw van het Corendon Mangrove Beach Resort doorgaat. Er wordt gewerkt in kleinere groepen en met minder mensen, zodat er voldoende afstand tot elkaar gehouden kan worden. De opening die gepland stond voor 1 april gaat niet door. Het is vanwege de situatie onmogelijk om nu al een nieuwe datum te geven voor de opening.
bron: Curacao.nu, 18 maart 2020

17 maart 2020 - Curaçao neemt vergaande maatregelen

De overheid van Curaçao heeft tijdens de persconferentie van dinsdagavond enkele vergaande maatregelen aangekondigd in de strijd tegen corona:

  • Vrijwel al het lucht- en maritieme verkeer wordt aan banden gelegd. Dus o.a. geen in- en uitgaande vliegtuigen voor personenvervoer. Inwoners van Curaçao die zich in het buitenland bevinden kunnen terugkeren als ze een retourticket hebben, een Sedula om aan te tonen dat ze inwoner zijn van Curaçao en bij aankomst op Curaçao moeten ze 14 dagen in quarantaine, bij voorkeur thuis. Curaçaoenaars die in het buitenland wonen kunnen momenteel niet terugkeren naar Curaçao.
  • Bij voorkeur blijft iedereen thuis. Alleen als je één van de essentiële beroepen uitoefent mag je de straat op om naar je werk te gaan. Verder is het toegestaan om buiten te komen voor het doen van boodschappen, een bezoek aan de bank of om de auto te tanken.
  • Even relaxen in de vrije natuur van bos of strand mag, maar denk aan de ‘social distance-regels’, de voorschriften dat je o.a. minimaal 2 mtr. van andere personen verwijderd blijft.
  • Horeca blijft open, maar alleen voor afhalen. Ter plekke zitten en een drankje of hapje nuttigen is niet toegestaan.

Positief lijkt dat er geen nieuwe besmettingen gerapporteerd/bevestigd zijn. Het officiële aantal corona-besmettingen op Curaçao staat nog steeds op 3, allen toeristen uit Nederland.

bron: Koninkrijk.nu, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Nieuwe beperkende maatregelen | Belangrijke informatie voor ingezetenen van Curaçao in het buitenland

Vanmiddag om 18:00 (Curaçaose tijd) worden door de overheid van Curaçao nieuwe beperkende maatregelen bekend gemaakt. Mogelijk betreft dit het sluiten van alle horeca-gelegenheden, zo gaat het gerucht.
bron: Curacao.nu, 16 maart 2020

x

Ben je ingezetene van Curaçao maar bevind je je nu in het buitenland, bekijk dan even deze video (gepubliceerd op Facebook) met informatie over de mogelijkheden om terug te keren naar Curaçao.
bron: Kabinet van Curaçao, 16 maart 2020

16 maart 2020 - Sea Aquarium sluit per 17 maart | Horeca neemt zelf al maatregelen | Strenge controle op Sedula

Sea Aquarium, inclusief de Dolphin Academy, sluit per dinsdag 17 maart de deuren, uit veiligheid voor medewerkers en dieren.
Ook hebben enkele horeca-gelegenheden zelf al maatregelen aangekondigd: Mood Beach en Wet & Wild sluiten per direct, bij Zanzibar en Cabana Beach worden geen grote evenementen meer georganiseerd.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

x

Op Schiphol wordt bij het inchecken op een vlucht naar Curaço zeer streng gecontroleerd op Sedula. Je komt echt alleen op een vlucht van Nederland naar Curaçao (of Aruba, Bonaire) als je kan aantonen dat je daar woonachtig bent.
bron: Paradise FM, 16 maart 2020

15 maart 2020 - Derde besmetting op Curaçao | TUI, Corendon en Subweb stoppen alle vakantiereizen in maart | Scholen een week dicht

Vandaag is een derde geval van besmetting met corona op Curaçao bekend gemaakt. Het gaat om iemand die dicht in de buurt van de eerste twee patiënten is geweest.
bron: Paradise FM, 15 maart 2020

x

Corendon, TUI en Subweb hebben bepaald om t/m 31 maart 2020 alle vlieg- en wintersportreizen te annuleren. Dus in het verlengde van de beslissing van de regering van Curaçao om vanaf 15 maart voor 14 dagen geen vluchten vanuit Europa toe te laten, zijn nu ook de vakanties naar Curaçao voor de laatste paar dagen gecanceld, maar dan vanuit de touroperator. Reizigers zijn hun geld niet kwijt; ze krijgen de waarde van de geboekte reis als tegoed voor een volgende vakantie.
bron: Algemeen Dagblad, 15 maart 2020

x

Alle scholen op Curaçao gaan voorlopig voor een week dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
bron: Koninkrijk.nu, 15 maart 2020

14 maart 2020 - TWEEDE CORONA-BESMETTING OP CURAÇAO

Op Curaçao is een tweede besmetting met corona geconstateerd. Het gaat om de echtgenote van de man waarbij als eerste corona werd vastgesteld. Een groep van 40 personen die in zijn omgeving is geweest wordt gemonitord.
bron: Paradise FM, 14 maart 2020

14 maart 2020 - Aankondiging regering Curaçao m.b.t. luchtverkeer Europa | Reisadvies Caribisch deel Koninkrijk | vanaf 16 maart haalt KLM gestrande reizigers op

Omdat Europa nu is bestempeld als de regio waar corona het zwaarst aanwezig is, heeft de regering van Curaçao besloten om alle vluchten vanuit Europa te schrappen voor minimaal 14 dagen. Lees hier de daarbij uitgegeven aankondiging:

corona Curaçao vliegverkeer maart 2020

x

Vanuit de Nederlandse overheid is een Reisadvies Caribisch deel van het Koninkrijk uitgegeven. Hierin wordt o.a. gemeld dat ingezetenen van Curaçao die nu in Europa verblijven kunnen terugreizen.

x

Vanaf maandag 16 maart zal KLM vliegtuigen sturen naar Curaçao, Aruba, Bonaire en Suriname om gestrande reizigers op te halen.
bron: Curacao.nu, 14 maart 2020

13 maart 2020 - CURAÇAO SLUIT LUCHTRUIM MET EUROPA

Curaçao heeft besloten om per direct alle vluchten vanuit Europa te schrappen (in praktijk vrijwel alleen vanuit Nederland), sowieso voor de komende 14 dagen. De vluchten die nu onderweg zijn kunnen nog wel landen. Mensen kunnen nog wel het eiland verlaten.
bron: Antilliaans Dagblad, 13 maart 2020

13 maart 2020 - EERSTE CORONA PATIËNT OP CURAÇAO

Op Curaçao is de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om een 68-jarige Nederlandse toerist die sinds donderdag 5 maart op Curaçao is. De man zit nu in quarantaine en maakt het naar omstandigheden goed. De kans is klein dat via deze man anderen besmet zijn geraakt; alleen zijn vrouw wordt nu ook getest.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

13 maart 2020 - Ook op Curaçao wordt gehamsterd | Curaçao in de greep van corona | Maatregelen Curaçaose luchtvaart autoriteit

Het is een grote drukte op dit moment bij alle supermarkten op Curaçao. Door het massaal inslaan van eten ontstaan nu al lege schappen. Het gaat vooral op houdbare producten zoals blikken voedsel. Er staan lange rijen bij de kassa’s en op de parkeerplaatsen.
bron: Paradise FM, 13 maart 2020

x

Ook al is op Curaçao nog geen besmetting van het coronavirus geconstateerd, toch heeft corona al duidelijk een flinke impact op het openbare leven. Zo zijn twee grote evenementen al afgelast en worden preventieve maatregelen genomen. Het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR, gepland voor 21 t/m 26 april) en het altijd drukbezochte Curaçao BlueSeas Festival (gepland voor 10 en 11 april) gaan niet door.
Princess Cruises heeft aangekondigd dat alle reizen, dus ook die naar Curaçao, voorlopig geschrapt zijn. Daarmee verliest Curaçao tot 20 mei zeker 10 bezoekende cruises.
bron: Antilliaans Dagblad, 12 maart 2020

12 maart 2020 - Corona FAQ m.b.t. een vakantie | Geen bewijs dat corona slecht overleeft bij hogere temperatuur | Nederlanders bij corona-besmettingen op MS Braemar

Heb je vragen over het coronavirus m.b.t. je vakantie die je al geboekt hebt of wilt gaan boeken? Hoe zit het met annuleren? Juist wachten met boeken of toch al boeken? Dergelijke vragen worden beantwoord in de FAQ die het ANVR heeft opgesteld.
Bekijk de FAQ van het ANVR

x

Op sociale media wordt het bericht gedeeld dat het coronavirus sneller dood zou gaan bij een temperatuur hoger dan 27 graden. Curaçaos epidemioloog Izzy Gerstenbluth geeft echter aan dat dit nog niet wetenschappelijk bewezen is. Het is onbekend wat het effect van hogere temperaturen op corona is. Daarbij geeft Gerstenbluth ook aan dat de buiten-temperatuur weinig zal uitmaken omdat het virus van mens tot mens wordt overgebracht en daarbij maar korte tijd buiten het menselijk lichaam is.
bron: Paradise FM, 10 maart 2020

x

Zeker vijf passagiers van het cruiseschip MS Braemar zijn besmet met het coronavirus. Eén of twee van de besmette personen zijn Nederlanders. Het schip meerde dinsdag 10 maart aan op Curaçao, maar er was een strikt verbod voor passagiers en bemanningsleden om van boord te gaan. Woensdag 11 maart is het schip weer vertrokken naar Barbados, maar daar wordt het schip geweigerd. Op dit moment zitten op het schip 9 personen in afzondering vanwege corona-verschijnselen; er wordt nu gekeken waar in de Caribbean het schip kan aanmeren om de passagiers in quarantaine te plaatsen.
bron: Paradise FM, 12 maart 2020

11 maart 2020 - Ruim 8.000 extra KLM-tickets naar Curaçao | 5 van de 7 geteste personen op MS Braemer besmet

Omdat KLM tijdelijk minder of helemaal niet meer vliegt op bepaalde (vakantie)bestemmingen, is besloten om nog eens extra vluchten naar Curaçao aan te bieden. Omdat op Curaçao nog geen corona is geconstateerd, wijzigen veel mensen hun vakantieplannen naar Curaçao.
De totale capaciteit die extra wordt aangeboden is ruim 8.000 stoelen voor de periode april t/m juli.
Daarnaast zal voor het zomerseizoen (dat eind maart begint) 3x per week de route naar Sint Maarten uitgebreid worden met een tussenstop op Curaçao, wat ook weer zorgt voor extra capaciteit op Curaçao.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

Check beschikbaarheid KLM-tickets

x

De gezondheidsautoriteiten op Curaçao hebben bekend gemaakt dat 3 bemanningsleden en 4 passagiers van de MS Braemar positief zijn getest op het coronavirus. Bij één test kon het niet met zekerheid gesteld worden, één test was negatief. Het was alle passagiers en bemanningsleden verboden om op Curaçao van boord te gaan. Het schip heeft nog geen 24 uur aangemeerd op Curaçao en is nu waarschijnlijk onderweg naar Barbados.

Op de persconferentie werd ook nog maar eens duidelijk gemaakt dat er tot nu toe nog geen besmetting met corona (of verdenking van) op Curaçao is geconstateerd.
bron: Curacao.nu, 11 maart 2020

10 maart 2020 - Informatie vanuit de Overheid (Curaçao en Nederland) | Mogelijke besmetting op MS Braemer

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van Curaçao heeft een Nederlandstalige brochure uitgegeven met algemene informatie ter preventie van corona. De corona-brochure van de overheid van Curaçao is ook beschikbaar in het Papiaments en het Engels.
Ook zijn er 2 telefoonnummers bekend gemaakt die je kunt bellen m.b.t. het coronavirus:

   • Bel 9345 bij het vermoeden dat je mogelijk zelf besmet bent geraakt met corona.
   • Heb je algemene vragen over het coronavirus, bel dan 0800 0888.

Bij beide telefoonnummers krijg je iemand aan de lijn waar je gewoon goed Nederlands mee kunt spreken. Beide telefoonnummers zijn alleen bereikbaar vanaf Curaçao.

In Nederland wordt alle communicatie over het coronavirus vanuit de overheid gecoördineerd door het RIVM. Ben je op zoek naar allerlei algemeen geldende informatie over corona, neem dan de FAQ van het RIVM door. Het telefoonnummer van het RIVM voor vragen over corona is 0800-1351, maar let op: dit nummer is alleen bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 (Nederlandse tijd), en alleen vanuit Nederland.

x

Op het cruiseschip MS Braemar van de cruiselijn Fred Olsen is gisteren (9 maart 2020) in de haven van Curaçao onderzoek gedaan naar mogelijke coronabesmettingen door medewerkers van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
Er is bij 7 personen een test afgenomen, drie passagiers en 4 bemanningsleden. Niemand van de passagiers en bemanningsleden zijn van boord gegaan. Er zijn drie medische deskundigen uit Curaçao aan boord gegaan voor het afnemen van de testen. Ook is een Curaçaose havenloods aan boord gegaan. Alle 4 deze personen hebben dit gedaan onder strikte veiligheidsvoorzieningen vanuit het protocol en onder begeleiding van epidemioloog Gerstenbluth (zelf één van deze 4 personen). Het schip is vandaag (10 maart 2020) weer vertrokken.
bron: Antilliaans Dagblad, 10 maart 2020

9 maart 2020 - Annuleringsverzekering: hoe gaan verzekeraars om met coronavirus?

Wanneer je je vakantie wat langer van tevoren wilt boeken, dan kan het vanwege het coronavirus toch wel raadzaam zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. Let daarbij dan wel op dat je een verzekeraar en verzekering kiest waarbij het coronavirus een reden is om een beroep te kunnen doen op je annuleringsverzekering. Lees dit artikel van Business Insider, waarvoor is uitgezocht wat de uitkering is van de meeste verzekeraars in geval van een corona-uitbraak op je bestemming. Zo wordt de
Annuleringsverzekering van Centraal Beheer vermeld vanwege een ruimhartige vergoeding van de kosten bij het annuleren van je reis vanwege corona.
bron: Business Insider, 27 februari 2020

6 maart 2020 - Waarom Curaçao slechter is voorbereid op het coronavirus

De overheid van Curaçao (en andere voormalig Antillen) informeert het publiek over de aanpak van het coronavirus, maar in praktijk loopt het land flink achter op andere landen. Dit komt doordat de invoering van de internationale gezondheidsregeling van WHO achterblijft. De gezondheidsregeling IHR is een pakket aan maatregelingen, wetgeving, meldingssystemen, draaiboeken etc. die alle lidstaten moeten invoeren.
bron: Caribisch Netwerk, 6 maart 2020

5 maart 2020 - Run op mondkapjes

Ook al wordt in diverse media gemeld dat mondkapjes geen bescherming bieden tegen het coronavirus, is er op Curaçao tóch een run op mondkapjes ontstaan.
Dat werd gemeld tijdens een persconferentie op 4 maart door epidemioloog Gerstenbluth (G&Gz) en Minister Römer (GMN).
Tevens werd nogmaals gemeld dat t/m 4 maart geen coronavirus op Curaçao is geconstateerd. Er gingen geruchten over een besmette persoon die recent in China was geweest, maar deze persoon is getest, niet ziek en zit toch vrijwillig 14 dagen in quarantaine.
bron: Antilliaans Dagblad, 5 maart 2020

4 maart 2020 - KLM laat klanten tickets gratis omboeken

KLM laat klanten tickets kosteloos omboeken nu steeds meer landen reisbeperkingen invoeren en er ook meer negatieve reisadviezen zijn vanwege het coronavirus. De maatregel geldt voor boekingen tot en met 31 maart en voor reizen met vertrek tot en met 31 mei. Als een nieuw ticket duurder blijkt, moeten reizigers het verschil bijbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om het ticket in te ruilen voor een tegoedbon die tot tot een jaar na uitgifte is in te wisselen voor een ticket van KLM, Air France of Delta Air Lines.
bron: nu.nl, 4 maart 2020

3 maart 2020 - Bericht van Ministerie van Gezondheid

Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op Curaçao heeft een officiële verklaring uitgegeven. De volledige verklaring lees je hier (alleen Engelstalig). Enkele highlights:

   • Sinds het uitbreken van het coronavirus tot begin maart zijn er op Curaçao 13 personen onder actieve monitoring geplaatst, omdat zij recent verbleven in gebieden waar een grote uitbraak van het coronavirus is. Al deze 13 personen vertoonden géén symptonen dat zij besmet zouden zijn met het coronavirus. Zij zaten in thuis-quarantaine voor 14 dagen. De laatste personen van deze groep van 13 heeft de periode van 14 dagen quarantaine eind februari afgesloten, bij niemand zijn symptonen geconstateerd.
   • Protocollen zijn in werking gesteld voor optimale controle van binnenkomende reizigers via het vliegveld en zeehaven (zowel vracht- als cruiseschepen), m.n. als de reizigers uit een gebied komen waar COVID-19 is uitgebroken.
   • Tour-operators, accommodaties en taxi’s zijn geïnformeerd hoe ze een mogelijke besmetting van het coronavirus kunnen herkennen bij hun gasten en wat te doen bij een verdenking.
   • Voor de volledigheid is nog maar eens duidelijk vermeld dat er tot nu toe nog geen enkel geval van het coronavirus op Curaçao geconstateerd is.

bron: curacao.com, 3 maart 2020

2 maart 2020 - ADC is klaar voor het testen op Corona

Het Analytisch Diagnotisch Centrum (ADC) op Curaçao is klaar op testen i.v.m. het coronavirus uit te voeren. De uitslag van deze testen is er dan binnen 24 uur.
Het ADC biedt deze dienstverlening ook aan voor Bonaire en Aruba, in samenwerking met het RIVM in Nederland.
bron: curacao.nu, 2 maart 2020

1 maart 2020 - Eerste gevallen coronavirus in Caribisch gebied

Op Sint Maarten en Saint Barths zijn gisteren de eerste besmettingen met het coronavirus gemeld. Het gaat om een Frans echtpaar dat op het vliegveld van Sint Maarten uit de rij werd gehaald op verdenking van corona. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht in het Franse deel van Sint Maarten waar ze twee weken in quarantaine zullen worden gehouden.
Ze waren op bezoek bij hun zoon, woonachtig in Saint Barths. Bij hem is ook corona vastgesteld; hij zit in thuisisolatie.
bron: Antilliaans Dagblad, 1 maart 2020

29 februari 2020 - Nog geen Covid-19 op Curaçao

Op een persconferentie van epidemioloog Izzy Gerstenbluth van G&Gz werd medegedeeld dat tot gisteren (28 feb.) er geen COVID-19 is geconstateerd.
Curaçao maakt gebruik van het bestaande systeem om infectieziektes te detecteren. Onderdeel hiervan is dat 12 huisartsen wekelijks rapporteren aan het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Een team van G&Gz staat in direct contact met diverse organisaties (o.a. in de toeristische sector) waaronder Curaçao Airport Partners, toeristenbureau CTB en het Curaçao Medical Center.
bron: Antilliaans Dagblad, 29 feb. 2020

28 februari 2020 - KLM-toestellen hebben coronakit aan boord | Tweede besmetting Zuid- & Midden-Amerika

Alle KLM-vliegtuigen naar Aruba, Curaçao en Bonaire hebben een speciale corona-uitrusting aan boord. Deze kunnen worden gebruikt als er tijdens een vlucht iemand mogelijke verschijnselen van corona vertoond. Tot nu toe is het nog niet nodig geweest om een coronakit in te zetten.
bron: curacao.nu, 28 feb. 2020

x

Op Curaçao is nog geen enkele (vermoeden van) coronabesmetting geconstateerd. Ook worden door de autoriteiten nog geen extra maatregelen genomen zoals b.v. een controle bij mensen die het eiland binnenkomen per vliegtuig of cruiseschip. Mexico heeft vandaag bekend gemaakt dat de eerste persoon die besmet is met het coronavirus een feit is. Dit is dan het tweede geval in Zuid- & Midden-Amerika, nadat eerder al bij één persoon in Brazilië corona geconstateerd was.

Actuele informatie van tour-operators

De meeste tour-operators volgen uiteraard ook nauwlettend alle ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus. Niet alleen voor Curaçao, maar voor alle bestemmingen die zij aanbieden. Enkele tour-operators bieden online ook informatie aan die z.s.m. wordt aangepast als de actuele ontwikkelingen daar aanleiding voor geven.

Hoe de risico’s zo klein mogelijk houden?

Hoe kun je het risico zo klein mogelijk houden dat het coronavirus jouw vakantie zal beïnvloeden? Enkele algemene adviezen:

   1. Boek je vakantie nog niet heel ver van tevoren, dan blijft de impact nog te overzien. Zorg sowieso voor een goede Annuleringsverzekering.
   2. Houd het nieuws goed in de gaten m.b.t. corona op Curaçao. Uiteraard zullen we ook via onze Facebook-pagina alle relevante updates delen.
   3. Houd afstand (1,5 tot 2 meter) van mensen die mogelijke verschijnselen van corona vertonen.
   4. Het dragen van mondkapjes wordt afgeraden; het geeft een onterecht gevoel van bescherming.
   5. Regelmatig je handen wassen met zeep, minimaal 20 seconden. Hierbij wordt vloeibare zeep aangeraden, desinfecterende zeep is niet nodig.
   6. Houd een flesje handgel in de buurt; zowel thuis maar zeker ook buiten de deur.

Meer vakantietips

Ga je binnenkort naar Curaçao, dan vind je hier meer handige informatie:

Vakantietips

Wat is het tijdsverschil? Moet ik een reisstekker meenemen? Zijn inentingen nodig? Hoe kun je het makkelijkste betalen? Deze info en meer.

Curaçao vakantietips

Checklist

Een praktische checklist specifiek voor een vakantie naar Curaçao. Handig om je vakantie optimaal voorbereid te kunnen beginnen.

Curaçao checklist

Eerste keer Curaçao

Ga je voor de eerste keer naar Curaçao, dan wil je natuurlijk wel een beetje weten wat je te wachten staat.

Eerste keer Curaçao