Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Corona Curacao

Het gaat goed op Curacao!

Curacao vakantie welkom terug
Het gaat momenteel hard de goede kant op met het aantal actieve besmettingen op Curacao. Vandaar ook dat Curacao de grenzen weer heeft opengesteld voor reizigers vanuit heel de wereld.

Reisadvies Curacao

Het officiële Reisadvies van de Nederlandse overheid voor Curaçao is per dinsdag 8 december 2020 CODE ORANJE:
– Alleen noodzakelijke reizen. Voor de volledigheid: een vakantie wordt niet gezien als noodzakelijke reis. Er is geen controle m.b.t. het doel van je reis, de afweging of het noodzakelijk is maak je zelf.
– Een PCR-test is vereist voor de reis náár Curacao.
– Pakketreizen komen -bij wet geregeld- te vervallen. Je kunt met een los ticket nog wel naar Curacao.
– Omdat het aantal actieve besmettingen op Curacao momenteel hard daalt, is door Nederland bepaald dat het niet nodig is om een PCR-test (en daaraan gekoppeld de Negatieve Test Verklaring) te regelen voor het reizen van Curacao naar Nederland. Ook is na terugkomst vanuit Curacao géén thuisquarantaine nodig.
– Als je besluit om naar Curacao te reizen, check dan heel goed je reisverzekering. In de meeste gevallen zal er niets gedekt zijn wat gerelateerd is aan corona (bij jezelf en/of bij reisgenoten). Een oplossing kan zijn om de zorgverzekering uit de Tijdelijk naar het buitenland-verzekering van OOM af te sluiten, die wel voldoende dekking biedt als je de module Zorgverzekering én Reisverzekering kiest.

Reisadvies Curacao 08 12 2020 1

Curacao corona update van vrijdag 22 januari 2021:

6

Nieuw besmet

3% van 244 tests

8

Nieuw hersteld

Totaal hersteld 4.416

107

Actief besmet

7

In ziekenhuis

waarvan 3 op IC

20

Totaal overleden

Corona op Curacao – van dag tot dag

We geven hieronder de updates per datum die relevant zijn voor Curacao, gebaseerd op de diverse publicaties in de media. Waar mogelijk vermelden we de bron met een linkje voor meer informatie.

Disclaimer: We plaatsen de berichten waarvan wij denken dat ze waardevol zijn m.b.t. het coronavirus en Curacao. De inhoud van de berichten wordt overgenomen van de vermelde bron, waarbij wij geen onderzoek doen naar de juistheid van de informatie. NaarCuracao.com is op geen enkele manier aansprakelijk voor welke directe of indirecte schade dan ook op basis van de informatie die je hier leest.
22 jan. 2021 - Eindelijk duidelijkheid! | KLM en TUI vliegen door

(Update 22 jan., 11:50) Zojuist is op de website Nederlanderswereldwijd.nlNederlanderswereldwijd.nl (van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) bevestigd dat Curacao één van de landen is die een uitzondering zijn op de nieuwe maatregel met de verplichte PCR-test en/of sneltest voor vertrek naar Nederland. Je kunt dus nog van Curacao naar Nederland reizen zonder dat je deze tests moet ondergaan!
Of dit betekent dat KLM alsnog blijft vliegen op Curacao is nog niet bevestigd, deze informatie wordt later vandaag verwacht.

KLM blijft vliegen op Curacao! Van TUI was al bekend dat ze niet zouden stoppen met hun vluchten van en naar Curacao (vanwege de nieuwe maatregel), maar nu is bevestigd dat Curacao is uitgezonderd voor die nieuwe maatregel, zal ook KLM blijven vliegen op Curacao. Dat zegt de regionale manager van KLM op Curacao, dhr. Cees Ursem, in het Antilliaans Dagblad.
bron: Antilliaans Dagblad, 21 januari 2021

Blijf je gezond verstand gebruiken. Ga alleen op reis als het strikt noodzakelijk is. Ga je alsnog en kom je op een locatie waar veel andere mensen zijn (op Schiphol, of op Curacao), zorg er echt voor dat je afstand houdt tot anderen. Wordt dat moeilijk, draag dan een mondkapje. Of beter: vertrek. Was regelmatig je handen, minimaal 20 seconden.

De leukste excursies van Curacao:

Bekijk alle excursies
21 jan. 2021 - Veel verwarring door onduidelijke communicatie nieuwe maatregel

Op de persconferentie van minister-president Rutte is gisteren aangekondigd dat reizen naar Nederland vanaf komend weekend alleen nog maar kan als je kort voor vertrek naar Nederland een sneltest doet met een negatief resultaat. Deze iets wat kort door de bocht-informatie heeft wat toelichting nodig, zeker ook met het nieuws daarna dat KLM heeft besloten om alle intercontinentale vluchten te schrappen, om te voorkomen dat hun crew na een positieve test moet achterblijven.
Wat je hierbij moet weten is dat deze regel alleen geldt voor landen die door Nederland gezien worden als ‘hoog risico‘ m.b.t. corona. Aangezien Curacao als veilig land gezien wordt met een ‘laag risico’, is het niet nodig om voor vertrek naar Nederland op Curacao een PCR-test of sneltest te ondergaan.

20 jan. 2021 - Restaurants ook weer binnen serveren

Per vandaag mogen restaurants ook weer binnen gasten ontvangen. Tot nu toe was het voor restaurants alleen toegestaan om gasten te ontvangen als ze een ‘buiten’ hadden, bv. een terras. Vanaf nu mag je dus ook binnen zitten. Hierbij gelden wel strenge regels: al het personeel moet een mondkapje dragen, per tafel alleen leden van eenzelfde huishouden en de regel over de bezetting blijft van toepassing: max. 50% van de totale capaciteit, met een max. van 50 personen.

Met deze kleine wijziging zijn dit de corona-maatregelen zoals ze per woensdag 20 januari 2021 gelden op Curacao:

curacao corona mededeling 2021 #019
14 jan. 2021 - Curacao weer veilig

Nederland heeft Curacao ook formeel weer toegevoegd aan de lijst met veilige landen. Dat was eigenlijk al aangegeven met de melding dat per vorig weekend geen PCR-test meer nodig was bij een reis van Curacao naar Nederland, maar nu staat Curacao ook officieel weer gekenmerkt als ‘veilig’ m.b.t. corona.
Dit positieve signaal wordt bevestigd met het aantal actieve besmettingen op Curacao dat momenteel hard naar beneden gaat. Per vandaag (donderdag 14 jan.) zijn er nog 271 actieve besmettingen. Ter vergelijk: een week terug op donderdag 7 januari waren er nog 908 actieve besmettingen. Curacao gaat goed!

12 jan. 2021 - Minder dan 500 actieve besmettingen | Overzicht maatregelen

Op maandag 11 januari is Curacao onder de 500 actieve besmettingen gedoken, een aantal dat sinds midden november niet meer zo laag geweest is. De verwachting is dat de komende dagen dit aantal nog verder zal dalen. Hiermee is Curacao momenteel één van de weinige landen in de wereld waar het aantal besmettingen zo hard omlaag gaat. Laten we hopen dat dit een signaal is om binnenkort Curacao (vanuit Nederland) niet meer met Code Oranje te markeren?

Bij de persconferentie gisteren is een versoepeling van de maatregelen aangekondigd. Hieronder een compleet overzicht van de maatregelen zoals die geldig zijn per woensdag 13 januari (tot maandag 1 februari):

corona curacao mededeling 014
11 jan. 2021 - Drooglegging voorbij, avondklok versoepeld | Corona gehad, toch op reis

In de persconferentie vandaag is een aanpassing van de maatregelen aangekondigd. De belangrijkste aanpassingen (voor toeristen):
– De drooglegging wordt opgeheven.Uitzondering: in casino’s geldt nog wel een alcoholverbod.
– De Avondklok wordt iets versoepeld: nu nog van 23:00 tot 04:30.
Bars en cafés mogen tot 19:00 open blijven.
Supermarkten mogen tot 20:00 open blijven, Openbaar vervoer mag rijden tot 22:00.
Restaurants mogen weer open, als ze een terras of andere gelegenheid hebben om gasten buiten te plaatsen. Ze mogen dan tot 50% van de capaciteit inzetten, tot een max. van 50 gasten. Restaurants mogen open blijven tot 22:00 en mogen alcohol schenken.
– Er geldt nog steeds een samenscholingsverbod op straat en in publieke gebouwen: max. 4 personen bij elkaar.

Premier Rhuggenaath benadrukte dat men zich goed aan de regels heeft gehouden, waardoor Curacao momenteel één van de weinige plekken in de wereld is waar de maatregelen nu versoepeld kunnen worden. Desondanks blijft het oppassen en moeten we voorzichtig zijn. Houd je aan de regels mbt. de hygiëne en social distancing om het aantal nieuwe besmettingen zo laag mogelijk te krijgen en te houden.

Deze maatregelen gaan in per woensdag 13 januari zijn geldig tot 1 februari.

Als je corona hebt gehad, zal nog tot een paar maanden nadat je hersteld bent het virus aangetoond kunnen worden met een PCR-test. Dat zou dus betekenen dat je al die tijd niet (naar Curacao) zou mogen reizen. Curacao onderkent het probleem voor deze groep mensen. Ze kunnen een uitzonderingsbrief krijgen van GGD Curacao waarmee ze toch op reis kunnen, ook al hebben ze geen negatieve PCR-test.

8 jan. 2021 - Geen PCR-test meer voor reis van Curacao naar Nederland

Per vandaag 8 januari is de inreisbeperking van Curacao naar Nederland versoepeld. De PCR-test is niet meer nodig; daarmee vervalt ook de eis van de Negatieve Test Verklaring. De Gezondheidsverklaring is nog wel nodig! Ook is de 10 dagen thuisquarantaine niet meer nodig.
Let op: Deze versoepeling is gekomen door de forse daling van het aantal actieve besmettingen op Curacao de afgelopen dagen, maar Curacao is nog steeds Code Oranje (Negatief reisadvies: alleen als het strikt noodzakelijk is). Voor de reis náár Curacao blijft een negatieve uitslag van een PCR-test verplicht!

6 jan. 2021 - Vaccinaties Curacao vanaf half februari | TUI-baas: komende zomer 80% van normale aantal vluchten | corona dashboard

Coronaminister Hugo de Jonge heeft bekend gemaakt dat half februari de eerste vaccinaties zullen worden gedaan in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint-Maarten zijn als eerste de 60-plussers en het zorgpersoneel aan de beurt.
bron: Leeuwarder Courant, 4 januari 2021

CEO Fritz Joussen van TUI verwacht dat komende zomer ongeveer 80% van het normale aantal vluchten door TUI zal worden uitgevoerd. Omdat tegen die tijd de kwetsbare bevolking gevaccineerd zal zijn, verwacht Joussen dat de meeste reisrestricties opgeheven zullen zijn tegen die tijd.
Daarbij komt, aldus Joussen, dat veel mensen enorm verlangen naar een heerlijke zonnige vakantie en moeten er nog veel vouchers verzilverd worden van de reizen die afgelopen jaar geannuleerd werden.
bron: Luchtvaartnieuws, 2 januari 2021

De organisatie Curacao Data Driven houdt sinds het begin van corona op Curacoa keurig allerlei data bij. Ze hebben nu een corona-dashboard gepubliceerd met de meest gangbare data op dagniveau. Dus wil je meer achtergrondcijfers bekijken, dan kun je hier terecht: Curacao Data Driven.

Curacao Data Driven - corona cijfers
4 jan. 2021 - Forse daling actieve besmettingen | Toch controle op PCR door TUI en KLM

Het aantal actieve besmettingen is op 3 januari fors gedaald: 220 personen zijn hersteld verklaard. Dit dagrecord is mede het gevolg van een inhaalslag door Oud & Nieuw voor wat betreft de controle of patiënten nog ziek zijn. Het totale aantal nieuwe besmettingen blijft met 23 personen vrij laag, zeker als je naar het totale aantal testen kijkt: 630 tests, een positivity rate van 4%. Totaal zijn hierdoor op 3 januari 2021 1.131 actieve besmettingen op Curacao. Kunnen we hoopvol zijn dat we deze week onder de 1.000 actieve besmettingen duiken?

Na de verwarring vorige week op Hato Airport of KLM en TUI nou wel of niet mochten controleren op een negatieve PCR-test heeft de Nederlandse regering met spoed ervoor gezorgd dat die controle verplicht is, via een Ministeriële Beschikking. Dus vanaf nu zijn KLM en TUI ook echt verplicht om je op Hato Airport (bij een reis naar Nederland) te controleren op een negatief test-certificaat.
bron: Dolfijn FM, 4 januari 2021

december 2020:
30 dec. 2020 - Curacao versoepeld reismaatregelen | Heel de wereld weer welkom op Curacao !

Per 1 januari 2021 zijn de inreisbeperkingen voor Curacao versoepeld. De lokale coronamaatregelen blijven onveranderd.
Er zal een lijst opgesteld worden met landen van waaruit een PCR-test niet meer nodig is als je naar Curacao wilt. Het maximale aantal toeristen van 20.000 per maand wordt losgelaten. De luchtvaartmaatschappijen mogen weer net zoveel vluchten naar Curacao uitvoeren als vóór corona.
Ook is gewijzigd dat voor kinderen t/m 6 jr. oud geen PCR-test meer nodig is (als de ouders/verzorgers een negatieve testuitslag kunnen overleggen).
Deze versoepeling heeft als doel een beter evenwicht te krijgen tussen economische belangen en de algemene gezondheid op het eiland. Het achterliggende argument is dat gebleken is dat het aantal lokale besmettingen niet afhankelijk is van het aantal toeristen op Curacao, maar vooral van het gedrag van de mensen op het eiland (lokale bevolking en toeristen).
Deze aanpassing zal geen enkele invloed hebben op de Code Oranje-status die Nederland voor Curacao momenteel afgeeft.

De lijst met veilige landen van waaruit je per 1 januari zonder PCR-test naar Curacao mag reizen, blijkt vooral te bestaan uit landen uit de Caribbean.
De rest van de wereld (waaronder Nederland) wordt gezien als hoog risico-land. Verschil ten opzichte van de oude situatie is dat je per 1 januari 2021 wél naar Curacao mag reizen vanuit een hoog risico-land. Echter wel met de verplichting van de PCR-test, de Passenger Locator Card en de DI Card. Dit geldt dus o.a. ook voor inwoners van België, die de afgelopen tijd niet naar Curacao konden reizen. Ook zij zijn weer welkom!

29 dec. 2020 - Chaos bij KLM-vlucht door onduidelijkheid

Bij de KLM-vlucht die gistermiddag (Curacaose tijd) van Curacao naar Nederland vertrok, was veel verwarring. In eerste instantie werden vrijwel alle passagiers geweigerd omdat ze geen negatieve PCR-testuitslag konden laten zien. Naderhand bleek dat de eis pas per vandaag (dinsdag 29 dec.) in gaat, dus KLM kon alsnog iedereen meenemen naar Nederland.
Maar vanaf vandaag zijn de regels dus heel duidelijk en wordt er strikt op gecontroleerd: Elke reiziger die op Curacao in het vliegtuig wilt stappen naar Nederland moet op papier een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen tonen. De test mag max. 72 uur oud zijn op moment van aankomst in Nederland.
Daarnaast moet je ook nog een Negatieve Test Verklaring invullen en een Gezondheidsverklaring. Je moet deze drie documenten op Hato Airport op papier kunnen laten zien; een digitale versie op je smartphone o.i.d. wordt niet geaccepteerd. Bij thuiskomst wordt je geacht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
Kun je dit niet laten zien op Hato, dan zul je geweigerd worden. In dat geval zul je zelf voor onderdak moeten zorgen, en alsnog de benodigde documenten moeten regelen.

24 dec. 2020 - Lichte stijging en 1 persoon overleden | PCR-test verplicht bij terugkeer naar Nederland

De corona-cijfers van Curacao voor woensdag laten een kleine stijging zien van het aantal actieve besmettingen: 45 nieuwe gevallen tegenover 25 personen hersteld. De positivity rate is nog wel stabiel op het niveau van de afgelopen dagen: 10%. Helaas is er ook één persoon (thuis) overleden, het twaalfde sterfgeval gerelateerd aan corona op Curacao.
Hierdoor op dit moment totaal 1.654 actieve besmettingen. Er liggen 17 personen in het ziekenhuis, waarvan 6 op de IC.

NIEUWE REGEL VOOR REIZEN NAAR NEDERLAND
De Nederlandse overheid heeft bepaald dat iedere reiziger die vanuit een hoog-risicogebied van buiten de EU/Schengen naar Nederland komen, een negatieve COVID-19 testuitslag én een door de reiziger ondertekende verklaring moeten tonen als hij/zij per vliegtuig (of schip) naar Nederland reist. Aangezien Curacao momenteel ook als hoog-risicogebied gezien wordt, moeten iedere reiziger (dus ook Nederlanders) vanuit Curacao hieran voldoen.
Deze nieuwe regel geldt voor iedere reiziger (van 13 jr. of ouder) die vanaf maandag 29 december 2020 00:00 Nederland in wil.
Kun je bij vertrek (!) geen negatieve testuitslag of ondertekende verklaring laten zien? Dan zul je geweigerd worden om te boarden!
De test mag maximaal 72 oud zijn bij aankomst in Nederland. Dit móet een PCR-test zijn, een sneltest o.i.d. wordt niet geaccepteerd.

23 dec. 2020 - Onduidelijkheid reisverzekering

Ondanks het heldere advies van de overheid om momenteel niet op reis te gaan vanuit Nederland, blijken er toch nog veel mensen naar Curacao te gaan. Daarbij is verwarring over de reisverzekering. Curacao verlangt dat iedereen die naar Curacao reist, een verzekering heeft afgesloten die voldoende dekking biedt voor alle mogelijke (corona-gerelateerde) medische kosten.
Vanwege Code Oranje is er op dit moment geen enkele reisverzekering die hier voldoende dekking voor biedt. Maar er is een oplossing. Degene die hun reis naar Curacao echt noodzakelijk vinden (… en een gemiddelde vakantie valt daar niet onder), kunnen bij OOM de Tijdelijk naar het buitenland-verzekering afsluiten. Dit is een pakket met daarin o.a. een zorgverzekering die wél dekking biedt bij corona-gerelateerde medische kosten. Ook als je de verzekering nu pas afsluit terwijl de Code Oranje al bekend is. Let op: Kies hierbij dus duidelijk wel het onderdeel zorgverzekering! Puur de reisverzekering van dit pakket biedt geen dekking voor kosten a.g.v. corona.

Tijdelijk in het buitenland-verzekering van OOM
21 dec. 2020 - Huidige maatregelen verlengd | Totale aantal besmettingen gelijk

Op de persconferentie heeft min.pres. Rhuggenaath aangegeven dat alle maatregelen die nu gelden, verlengd worden tot 11 januari 2021. De cijfers gaan de goede kant op, maar Curacao wil voorkomen dat een versoepeling (tijdens de feestdagen) de cijfers weer slechter laat worden.

Voor de derde dag op rij is het totale aantal actieve corona-besmettingen op Curacao 1.660 personen. Dit aantal werd afgelopen vrijdag bereikt (daling t.o.v. voorgaande dagen), en afgelopen weekend was zowel op zaterdag als op zondag het aantal nieuwe besmettingen gelijk aan het aantal herstelde personen, resp. 39 en 27 gevallen. Positief hierbij is dat de positivity rate (de verhouding van positieve testresultaten op het totale aantal uitgevoerde tests die dag) nu al meerdere dagen rond de 10% schommelt, wat twee weken terug nog ruim boven de 20% lag.
Er liggen 17 personen in het ziekenhuis vanwege corona, waarvan 7 op de IC.

18 dec. 2020 - Tickets naar Curacao nog eenvoudig te verkrijgen

Ook al is er een negatief reisadvies en is Code Oranje uitgeroepen voor ‘heel de wereld’, het is nog steeds net zo simpel op een vliegticket (naar Curacao) te boeken als voorheen. KLM biedt nog steeds dagelijks vertrek naar Curacao; TUI heeft voor de laatste weken van dit jaar enkele dagen geen reis beschikbaar en voor de eerste twee weken van januari kun je alleen op zaterdag en zondag naar Curacao.
Wel hebben alle grotere aanbieders (o.a. TUI, Corendon, Kras, KLM, Stip) voorlopig hun pakketreizen naar Curacao geannuleerd. Bij TUI kun je momenteel pakketreizen boeken voor vertrek vanaf 21 januari, bij Corendon en Stip zijn tot 15 maart 2021 de pakketreizen niet boekbaar.
KLM toont nog wel een enkele waarschuwing/verwijzing naar het negatieve reisadvies, maar de maatschappijen lijken niet heel hard hun best te doen om, in lijn met het advies van de overheid, de reizigers in te laten zien dat een (vlieg)reis op dit moment extra risico m.b.t. corona op kan leveren voor de reiziger zelf en zijn/haar omgeving.

18 dec. 2020 - Reisverklaring | KLM halveert vluchten naar Curacao

Ondanks het advies om momenteel alleen nog een buitenlandse reis te maken als het ‘strikt noodzakelijk‘ is (wat een gemiddelde vakantie doorgaans niet is), wordt er toch nog veel gereisd via Schiphol. Zo was gisteren ook in het nieuws dat er nog steeds volop drukte was op Schiphol, o.a. ook bij de vluchten naar Curacao.
Om te bepalen of een reis echt noodzakelijk is, laat Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuijzen onderzoeken of het mogelijk en wenselijk is om elke reiziger een reizigersverklaring te laten invullen. Dit o.a. omdat de maatregelen die de vliegtuigmaatschappijen genomen hebben volgens haar absoluut niet voldoende zijn.
bron: Dolfijn FM, 17 december 2020

KLM heeft aangegeven het aantal vluchten naar Curacao te halveren; KLM vloog 2x per dag van Amsterdam naar Curacao. KLM heeft hiertoe besloten omdat er minder vraag is naar vliegtickets zijn Curacao op Code Oranje staat, en om de drukte op Schiphol (die er af en toe toch nog is) te verminderen.

16 dec. 2020 - Voortzetting verlaagde positivity rate

Ook op dinsdag 15 december was de positivity rate weer een stuk lager dan vorige week. Met 38 besmettingen op 360 tests is de positivity rate 11%, net als de afgelopen dagen fors lager dan de 20+ van vorige week. Er zijn 112 personen hersteld gerapporteerd, waardoor het totaal aantal actieve besmettingen een mooie daling laat zien tot 1.799. Wel is het aantal personen opgenomen in het ziekenhuis iets toegenomen: totaal 19 mensen in het Curacao Medical Center met corona-verschijnselen, waarvan 4 personen op de IC. Zou dit betekenen dat de strenge maatregelen van o.a. de avondklok en drooglegging effect hebben?

15 dec. 2020 - Nederland zet heel de wereld op Code Oranje

Begin van de avond heeft Minister-President Rutte bekend gemaakt dat Nederland alle landen in de wereld op Code Oranje zet: alleen naar toe reizen als het strikt noodzakelijk is. Dit is gedaan om het reizen vanuit Nederland zo ver mogelijk te beperken zonder een totaal vliegverbod af te kondigen. Die stap zou b.v. ook het vrachtverkeer raken en dat is (nog) niet nodig.
Hiermee gaan dus o.a. ook Aruba en Bonaire naar Code Oranje. Indirect betekent dit ook voor Curacao dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat Curacao snel weer naar Code Geel zal gaan, ook al zouden de corona-cijfers op Curacao de komende tijd flink verbeteren.
Er is niet aangekondigd tot wanneer deze algehele Code Oranje geldt.

14 dec. 2020 - Beperkte tests door Black Out | hoogte boetes bekend

Door de algehele stroomstoring (wederom…) op Curacao, zijn er maar beperkte tests uitgevoerd, met als gevolg ‘maar’ 48 nieuwe besmettingen met een positivity rate van 17%. Ook is het aantal herstelde personen lager dan de afgelopen dagen, omdat er niet voldoende mogelijkheden waren om besmette personen te contacten.
Alles bij elkaar nu 1.877 actief besmette personen en 16 personen in het ziekenhuis (waarvan 4 op de IC). Helaas ook weer één persoon overleden, iemand op leeftijd wonende in een verzorgingstehuis.

Via een persbericht zijn de boetebedragen bekend gemaakt voor het overtreden van de coronamaatregelen. Hierdoor is het mogelijk voor de politie om ook echt te gaan handhaven. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat een zero tolerance-beleid wordt gevoerd, dus je zult er niet zomaar van af komen met een waarschuwing.
De bedragen zijn vrij fors, hier een opsomming van enkele bedragen:
– Overtreding samenscholingsverbod => NAF 1.000 (€ 460)
– Overtreding social distancing 2 meter in publieke ruimten => NAF 500 (€ 230)
– Overtreding Avondklok => NAF 1.000 (€ 460)
– Overtreding mondkapjesplicht (waar geldig) => NAF 250 (€ 115)
Voor alle boetebedragen: klik naar het artikel van Paradise FM.
bron: Paradise FM, 11 december 2020

12 dec. 2020 - 2 personen overleden | wederom minder dan 100 nieuwe besmettingen

Vrijdag zijn er 97 nieuwe besmettingen gerapporteerd, met daar tegenover in de dagelijkse rapportage staat het getal van 70 personen hersteld. Er zijn 7 personen uit het ziekenhuis ontslagen, met 3 nieuwe patiënten in het Curacao Medical Center komt het totaal aantal corona-gevallen in het ziekenhuis op 14, waarvan 3 personen op de IC.
Helaas zijn er 2 personen overleden met een doodsoorzaak gerelateerd aan corona. Eén van deze twee lag in het ziekenhuis, de ander in een verzorgingstehuis. Beide patiënten waren op leeftijd en hadden mogelijk nog andere ziekten.

11 dec. 2020 - Daling Positivity Rate eerste teken van herstel? | Opnieuw Power Black-Out

Donderdag is er weinig veranderd in het totale aantal actieve besmettingen. Met 79 nieuwe besmettingen en 80 personen hersteld is het totale aantal vrijwel gelijk gebleven: 1.828. Wel dus voor de tweede dag op rij geen stijging van het aantal positieve gevallen. Wat ook een voorzichtig eerste positieve signaal kan zijn van herstel is de positivity rate. Na lange tijd rond de 20% geschommeld te hebben is het deze donderdag 13%. Is dit een eerste teken dat de strengere maatregelen van 30 november j.l. (o.a. de drooglegging) effectief zijn in de bestrijding van de verspreiding van het virus? Laten we het hopen!

Donderdag rond 15:00 is er weer een grote stroomstoring opgetreden op Curacao. Dit is de tweede keer deze week dat heel het eiland te maken heeft met een Power Black-Out. Aqualectra (Het energiebedrijf op Curacao) geeft aan dat het deze keer een andere oorzaak heeft dan begin van de week.
Vanaf 19:00 kregen de eerste wijken weer stroom; om 22:00 liet de directie van Aqualectra weten dat iedereen weer stroom had.

10 dec. 2020 - Daling aantal actieve besmettingen met dagrecord herstelde personen | ``zo snel mogelijk terug naar code geel``

Met een dagrecord van 102 herstelde personen is er voor het eerst sinds weken weer een daling in het totale aantal actieve besmettingen. Er zijn 79 nieuwe besmettingen bij gekomen, waardoor het totale aantal uitkomt op 1.829 actief besmette personen. Er liggen 18 personen in het ziekenhuis, waarvan 3 op de IC.

Minister-president Rhuggenaath heeft gereageerd op de uitspraken van Hans Slier gisteren, dat het werkelijke aantal actieve besmettingen veel lager ligt dan wat gerapporteerd wordt. De premier erkent dat het werkelijke aantal lager ligt en geeft aan dat dit ontstaan is door gebrek aan mankracht bij het ministerie van Gezondheid. Er zijn ondertussen nieuwe kandidaten geworven en die worden nu getraind.
Belangrijkste boodschap van de premier “Nu het beschuldigende vingertje gaan wijzen helpt niet. Belangrijk is nu dat we gezamenlijk er alles aan doen om Curacao zo snel mogelijk weer terug naar code geel te krijgen.”
bron: Antilliaans Dagblad, 9 december 2020

9 dec. 2020 - TUI cancelt pakketreizen t/m 22 dec. | Code Oranje onnodig?

Naar aanleiding van de Code Oranje heeft TUI alle pakketreizen naar Curacao t/m 22 december geannuleerd. Had je een pakketreis geboekt met vertrek tussen nu en 22 dec., neem dan contact op met TUI over de gevolgen die dit heeft voor jouw vakantie.
De losse tickets naar Curacao geboekt bij TUI zijn nog niet gecanceld, maar let hierbij wel op de dekking van je reisverzekering. Die dekking zal bij vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen anders worden zodra je iets zou willen claimen m.b.t. corona (zelf besmet of een reisgenoot). Let op: het advies is om alleen af te reizen naar Curacao als het echt noodzakelijk is. Een vakantie valt daar doorgaans niet onder.
bron: Antilliaans Dagblad, 8 december 2020

In gesprek met het Antilliaans Dagblad heeft Hans Sliers, voorzitter van branchevereniging Curacao Hospitality and Tourism Association (Chata), aangegeven dat Code oranje niet nodig was geweest. Omdat er te weinig test-capaciteit is op Curaçao (bevestigd door de autoriteiten) worden herstellende corona-patiënten niet getest. Hierdoor zou, aldus Sliers, zo’n 2/3e van het dagelijks gerapporteerde aantal actieve besmettingen onterecht zijn. Daarmee zou op dit moment het aantal van bijna 2.000 actieve besmettingen in werkelijkheid maar zo’n 600 tot 700 moeten zijn. Op basis van die aantallen zou er geen Code Oranje door Nederland zijn afgekondigd voor Curaçao, aldus Sliers.

8 dec. 2020 - CURACAO OP CODE ORANJE | Weinig tests door black out; 1 persoon overleden

Vanmiddag heeft Nederland de beslissing genomen om Curacao op CODE ORANJE te zetten. Dit betekent o.a.:
– Alleen nog noodzakelijke reizen naar Curacao
– Zit je nu op Curacao, dan is het NIET noodzakelijk om per direct terug te keren.
– Elke reiziger die nu nog terugkomt uit Curacao moet 10 dagen in thuisquarantaine.
– Eerste, nog onbevestigde, signalen: TUI brengt donderdag 10 december de laatste toeristen die een pakketreis geboekt hebben naar Curacao.

Maandag 7 december stond heel Curacao in het teken van een totale stroomstoring op heel het eiland. Deze Black out duurde van ongeveer 09:00 in de ochtend tot einde van de middag/begin van de avond. Dit had ook impact op het uitvoeren van corona-tests: er zijn gisteren slechts 179 tests uitgevoerd. 21% daarvan, 38 personen, bleek positief. Er zijn 15 personen hersteld, waardoor het totaal aantal actieve corona-gevallen op Curacao nu 1.814 is. Het aantal personen in het ziekenhuis is ietsje toegenomen tot 18 (waarvan 4 op IC). Helaas is er ook één persoon overleden.

7 dec. 2020 - Het Huisartslab ook onder andere naam

Zoals ondertussen wel (algemeen) bekend zal zijn, heeft Het Huisartslab zich de afgelopen maanden gemanifesteerd als een slecht presterende organisatie die PCR-tests voor reizigers (o.a. naar Curaçao) aanbiedt. Vrijwel dagelijks raakten reizigers gedupeerd omdat Het Huisartslab de uitslag niet op tijd had toegestuurd (ondanks ruim op tijd testen) en bleken ze ook zeer slecht bereikbaar als je vol in stress op Schiphol stond te wachten op je test-uitslag. Zie o.a. deze uitzending van BOOS over Het Huisartslab.
Ondertussen kun je via andere organisaties/websites een test boeken waarbij je ook bij Het Huisartslab terecht komt. Vandaar dat wij hierbij het advies geven om je PCR-test NIET te laten doen via Health Check Center of pcrtest.nl, omdat je dan alsnog afhankelijk wordt van Het Huisartslab.
Uiteraard zal het bij verreweg de meeste tests wel goed gaan via Het Huisartslab, maar als er ook maar een kleine kink in de kabel komt (wat nog vrijwel dagelijks lijkt te gebeuren), dan heb je bij deze organisaties direct een enorm probleem met grote kans dat je niet met het vliegtuig mee kunt. N.b.: Mogelijk zijn er ook nog andere organisaties die met Het Huisartslab samenwerken. Kijk heel goed naar de voorwaarden en m.n. wanneer je de uitslag kunt verwachten. Als de uitslag “de avond voor vertrek” geleverd wordt, is de kans groot dat je -indirect- met Het Huisartslab te maken hebt.

5 dec. 2020 - eerste tekenen van voorzichtig herstel?

De cijfers van vrijdag 4 december lijken een kleine verbetering t.o.v. de voorgaande dagen. Nog steeds met 150 nieuwe besmettingen wel een hoog aantal, maar dat is op 861 een positivity rate voor het eerst deze week van minder dan 20% (17%). Ook het aantal herstelde personen is met 47 een dagrecord. Er liggen nog steeds 12 personen in het ziekenhuis, waarvan 2 personen op de IC.

2 dec. 2020 - 3 corona doden | Tóch wel alcohol bij hotels

Helaas zijn er op 1 december 3 personen overleden aan de gevolgen van corona. Twee personen lagen al in het Curacao Medical Center, één woonde in een verzorgingstehuis (en had al meerdere complicaties). Totaal zijn er nu 7 personen overleden aan corona sinds de eerste besmetting in maart 2020.

Gisteravond is bekend gemaakt dat er voor de drooglegging (lokale term: Lei Seku) een uitzondering wordt gemaakt voor de hotels. M.n. de resorts die een all-inclusive concept aanbieden waren bang voor torenhoge claims van (Amerikaanse) toeristen. Dit is bevestigd door minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling.
Het besluit houdt in dat geregistreerde hotelgasten wel alcohol mogen kopen en nuttigen bij hun eigen hotel.
bron: Antilliaans Dagblad, 1 december 2020

1 dec. 2020 - Alle (nieuwe) maatregelen op een rijtje | Verwarring over nieuwe regels

Bij de persconferentie van gisteren (maandag 30 november) is mededeling #226 aangekondigd met allerlei nieuwe maatregelen, of een verlenging van bestaande maatregelen:

corona curacao maatregelen #226

Bij de toeristen is verwarring en lichte onrust ontstaan over de nieuwe regels. Dit mede door de negatieve berichtgeving in de Nederlandse media dat alle restaurants dicht moeten. Dat is dus niet waar!
Zijn alle restaurants gesloten, of alleen nog mogelijk via take out of bezorgservice?
Nee, dit klopt niet. Alleen de restaurants met alleen binnenruimte moeten sluiten en mogen alleen nog eten aanbieden via afhalen of bezorging. Restaurants met buitenruimte (terras) kunnen open blijven, voor max. 50% van de capaciteit met een max. van 50 personen. En omdat op een zonnig eiland als Curacao vrijwel alle horeca (gericht op toerisme) wel iets van een terras heeft, zal in de praktijk vrijwel elk restaurant open zijn!
Is er helemaal geen alcoholisch drankje meer te krijgen?
Dit klopt wel voor de horeca. De formele regel stelt dat bij alle horecagelegenheden met een alcoholvergunning een verbod geldt op consumptie van alcohol ter plekke. Dus dit geldt ook voor alle toeristische locaties zoals o.a. hotels, restaurants en beachbars. Hier is geen tijdslimiet aan gekoppeld, alcoholische drankjes zijn gewoon helemaal niet toegestaan. Niet overdag, niet ’s avonds.
In supermarkten en toko’s is nog wel alcohol te koop, maar alleen voor consumptie thuis (binnen eigen accommodatie).
Moet alle horeca om 17:00 dicht?
Hier is door verschillende regeltjes wel wat ruis ontstaan.
1- Snèks ( = lokale variant van de buurtkroeg), bars, café’s en strandclubs/beachbars moeten om 17:00 dicht. Ze mogen, tot 17:00, nog verkopen via afhalen of bezorging. Echter ook hierbij geldt: geen alcohol.
2- Trùk’i Pan ( = foodtrucks langs de weg) mogen open van 16:00 tot 20:00, maar ook alleen via afhalen of bezorging.
3- Restaurants zijn open volgens hun vergunning, maar uiterlijk tot 20:00. Maar…:
a) … restaurants die alleen binnenruimte bieden, mogen alleen verkopen via afhalen/drive-thru of bezorgservice.
b) … restaurants die buitenruimte/terras bieden, mogen 50% van de capaciteit gebruiken, tot een max. van 50 personen.
c) … voor restaurants op het terrein van hotel/resort gelden ook a) en b), maar zij mogen als sluitingstijd later dan 20:00 aanhouden als dat is toegestaan volgens hun economische vergunning. Let op: na 20:00 mogen ze dan alleen nog open zijn voor de eigen, geregistreerde, gasten. Dit geldt ook voor bars op het eigen terrein van hotel/resort, maar dan met het verschil dat vanaf 17:00 alleen nog eigen gasten welkom zijn. Let op: er geldt voor restaurants en bars op eigen terrein van hotel/resort géén uitzondering van de drooglegging: ook hier mag géén alcohol geschonken worden.

november 2020:
30 nov. 2020 - Persconferentie | Weer 100+ nieuwe besmettingen

Op de persconferentie vandaag zijn de volgende maatregelen bekend gemaakt, geldig tot 21 december:
GEEN LOCKDOWN. Het eerste bericht was een grote geruststelling: er wordt nog geen lockdown afgekondigd.
Verlenging Avondklok, geen verscherping: De avondklok wordt verlengd, niet verscherpt. Het blijft dus van 21:00 tot 04:30.
Drooglegging: Per dinsdag 1 december mag geen alcohol worden geschonken op straat, ook niet door bedrijven die daar een vergunning voor hebben: bars, hotels, restaurants, beachclubs.
Casino’s dicht: Vanaf dinsdag 1 december blijven alle casino’s gesloten.
Snèk, bars en beachclubs vanaf 17:00 dicht: Snèks (lokale ‘buurtkroeg’), bars en beachclubs moeten elke dag om 17:00 dicht. Ze mogen wel take out/delivery aanbieden.
restaurants alleen take out/delivery: Restaurants met alleen binnenruimte mogen dagelijks tot 20:00 open zijn, maar alleen voor take out en delivery, niet om ter plekke te eten. Restaurants in de buitenlucht mogen 50% van hun max. capaciteit blijven draaien, tot een max. van 50 personen.
Horeca op terrein hotel/resort: Bars en restaurants op het terrein van hotels/resorts mogen ook na 20:00 open blijven, echter alleen voor de eigen gasten.
Winkels: Max. 50% van de max. capaciteit tot een max. van 50 personen mag binnen zijn. Winkels moeten inzetten op ruim voldoende hygienemaatregelen.

Nadat zondag 29 november met 106 nieuwe besmettingen weer een forse toename was van het totale aantal actieve besmettingen, is een persconferentie aangekondigd voor maandagmiddag (lokale tijd 15:00; 20:00 Nederlandse tijd). De verwachting is dat er nieuwe maatregelen zullen worden aangekondigd, maar of die maatregelen vooral betrekking hebben op de lokale bevolking (bv. verplicht thuiswerken, scholen dicht, etc.) of ook de toeristen zullen raken is nog niet bekend. Via lokale media wordt al melding gemaakt van een aanpassing van de Avondklok, mensen zouden eerder binnen moeten zijn (nu 21:00).
Via de Facebook-pagina van Paradise FM kun je de persconferentie volgen, met vertaling in de comments.

26 nov. 2020 - weer 100+ nieuwe besmettingen

Donderdag 26 november zijn voor de tweede dag op rij 100+ nieuwe besmettingen gerapporteerd, 119 gevallen. Dat is 22% van de geteste 540 personen. Er zijn 21 personen hersteld, waardoor het totale aantal actieve corona besmettingen is gestegen naar 965. Er liggen 12 personen in het ziekenhuis, 2 meer dan gisteren. Van die 12 personen liggen er 6 op de IC.

25 nov. 2020 - 100+ nieuwe besmettingen, lockdown dreigt | Hoogste corona risicocategorie vanuit USA

Woensdag 25 november zijn 105 nieuwe besmettingen gemeld. De eerste keer meer dan 100 nieuwe gevallen en daarmee een duidelijk dagrecord. Er zijn 17 personen genezen verklaard, waardoor het totale aantal actieve besmettingen op 869 komt. Er liggen 10 mensen in het ziekenhuis, waarvan 6 op de IC.

Tijdens de persconferentie van 25 november (door epidemioloog Gerstenbluth en minister-president Rhuggenaath), zijn de nieuwe aantallen ‘alarmerend‘ genoemd. De besmettingen lijken vooral rond te gaan onder de lokale bevolking, nauwelijks onder de reizigers vanuit het buitenland. “Krijgen we de cijfers niet onder controle door ons te houden aan de huidige maatregelen, dan worden deze verzwaard.
Mogelijke nieuwe maatregelen kunnen zijn en ‘Plachi di Dia‘ ( = per dag mogen alleen auto’s met bepaald kenteken de weg op) of zelfs een Lockdown. Toelichting van de premier: “Als wij dat niet doen, dan doet de rest van de wereld het voor ons.” Hierbij verwijst hij o.a. naar een mogelijke Code Oranje vanuit Nederland.
bron: Dolfijn Nieuws (op Facebook), 25 november 2020

Het Amerikaanse Centers for Disease Control & Prevention (CDC) raadt reizigers af om te reizen naar Curacao (en Aruba). Beide eilanden vallen nu in de hoogste corona risicocategorie. Amerikanen die toch afreizen naar Curacao of Aruba moeten bij terugkeer in quarantaine voor een week tot 14 dagen.
bron: Dolfijn FM, 24 november 2020

23 nov. 2020 - Geen bezoek meer in CMC

Ingaande per vandaag heeft het Curacao Medical Center een bezoekerssstop afgekondigd voor de patiënten in het ziekenhuis. Dit vanwege de sterk stijgende corona-besmettingen van de laatste week. In overleg met de arts of het afdelingshoofd kan hier een uitzondering op worden gemaakt bij buitengewone gevallen (bv. na bevalling of bij redelijke kans dat een patiënt komt te overlijden).

21 nov. 2020 - 62 nieuwe besmettingen | PCR-test nodig voor Bonaire

In de nieuwe cijfers van vandaag zijn 62 nieuwe besmettingen gemeld. Het betreft 3 geïmporteerde gevallen. Van de overige 59 is van 15 personen de besmettingsbron bekend. Er zijn 3 personen ontslagen uit het ziekenhuis, en één persoon is overgeplaatst naar de IC. Totaal nu 11 personen in het ziekenhuis waarvan 4 op de IC.

Net als Aruba heeft nu ook Bonaire een PCR-test verplicht gesteld voor reizigers vanuit Curaçao. Per 23 november ben je verplicht binnen 72 uur een PCR-test te doen op Curaçao als je naar Bonaire wilt reizen.

20 nov. 2020 - 3e corona-dode op Curacao | Corona & Curacao-FAQ

Op donderdag 19 november is helaas een 3e corona-dode op Curacao bevestigd.

Vanwege de vele vragen van reizigers naar Curaçao over wat te regelen m.b.t. de corona-maatregelen, hebben we een FAQ (Veelgestelde Vragen)-pagina opgezet. De pagina zal dagelijks nog aangevuld worden met nieuwe vragen & antwoorden.
Naar de Corona & Curacao FAQ.

19 nov. 2020 - veel nieuwe besmettingen

Voor woensdag 18 november is een nieuw record aan nieuwe besmettingen gerapporteerd, 67 nieuwe corona-gevallen. Hiervan zijn er 21 al te linken aan eerdere clusters/gevallen. Er zijn 7 personen hersteld verklaard, waardoor het totale aantal actieve besmettingen uitkomt op 527. Er liggen 8 personen in het Curacao Medical Center, waarvan 2 op de IC.
Het hoge aantal besmettingen zal m.n. het gevolg zijn van Halloween en (verboden) samenscholingen in de horeca.

16 nov. 2020 - Wel of niet naar Curacao? | D66: test terugkerende vakantiegangers

De ontwikkelingen m.b.t. corona & Curacao gaan snel de laatste dagen. Een paar dagen met relatief veel nieuwe besmettingen en (daardoor) strengere maatregelen vanuit de overheid. Toeristen zijn nog welkom!
Mocht je nu toch gaan twijfelen om wel of niet naar Curacao te gaan voor een heerlijke vakantie, lees over ons blog over Wel of Niet Naar Curacao. We geven je 5 redenen om lekker een Last Minute te boeken!

Jan Paternotte van D66 heeft het voorstel gedaan om terugkerende vakantiegangers uit Curacao op Schiphol te testen op corona. Dit voorstel wordt gedaan naar aanleiding van de stijging in nieuwe besmettingen op Curacao de laatste dagen. Op dit moment is er voor reizigers van Curacao naar Nederland geen test, alleen een zelf in te vullen Gezondheidsverklaring.
bron: Koninkrijk.nu, 16 november 2020

15 nov. 2020 - Avondklok opnieuw ingesteld, vooral besmettingen onder lokale bevolking

De afgelopen dagen is het aantal corona-gevallen op Curaçao flink opgelopen. Vooral door lokale besmettingen (88%), waardoor er nieuwe maatregelen zijn afgekondigd, ingaande per morgen (maandag 16 november):
Avondklok: van 21:00 tot 04:30 mag niemand op straat zijn
– Het samenscholingsverbod voor meer dan 4 personen wordt uitgebreid, het geldt nu ook op het strand. Ben je met meer personen uit één huishouden, dan is dat nog wel toegestaan om bij elkaar te zijn op straat.
– Alle winkels en horeca sluit uiterlijk 20:00, zodat personeel nog thuis kan zijn voordat de avondklok begint. LET OP: Uitzondering hierop zijn bars en restaurants binnen het terrein van hotels/resorts. Zij mogen na 21:00 open blijven volgens de uren van hun economische vergunning, echter alleen voor de gasten van het betreffende hotel/resort.
– Een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 18 jr. in supermarkt, minimarkt/toko, bakkerij, apotheek, ziekenhuis en klinieken, bouwmarkten, OV. Kortom: ga je een openbare ruimte in, draag een mondkapje.
Toeristen blijven gewoon welkom! Omdat verreweg de meeste (nieuwe) besmettingen onder de lokale bevolking zijn, is er geen wijziging in de regels voor toeristen. Toeristen (uit Nederland) zijn nog gewoon welkom, volgens de regels die al bekend waren: een negatieve PCR-test binnen 72 uur voor vertrek naar Curacao.

Deze maatregelen gelden vanaf maandag 16 november voor de komende 3 weken, tot maandag 7 december.

12 nov. 2020 - Nieuwe cijfers | Berichtgeving Nederlandse media | Update landenlijst

De nieuwe cijfers van donderdag 12 november laten weer het beeld zien dat de ‘positivity rate‘ (het aantal positieve gevallen per aantal uitgevoerde tests) voor gisteren ook al aangaf: 14%. 33 nieuwe besmettingen op 246 tests. Er zijn 34 personen hersteld verklaard, waarmee het totale aantal actieve besmettingen met één afneemt tot 314. Er liggen 8 personen in het ziekenhuis waarvan 1 op de IC. Van de 314 actieve besmettingen is 9% boven de 65 jaar; deze groep wordt extra in de gaten gehouden of extra zorg nodig is. Verder is er voor dit moment geen wijziging in de aanpak; geen reden voor verzwaring of versoepeling van de maatregelen.

Het hoge aantal van gisteren (51 nieuwe besmette personen) wordt nog onderzocht. Het gaat om ongeveer 3 families die als grote cluster gezien worden.
Met dank aan de vertalingen van de livestream persconferentie door Paradise FM Curacao

De lokale berichtgeving op Curaçao gisteren van de 51 nieuwe besmettingen is ook de Nederlandse media niet ontgaan. Helaas wordt het vandaag in de highlights vermeld dat er een ‘dagrecord‘ is van nieuwe besmettingen. Op zich klopt dat wel uiteraard, maar als je dagelijks praat over een verschil van tientallen tests meer of minder, dan kan het op een slechte dag al snel een negatief record als dit opleveren.
In verhouding tot het aantal uitgevoerde tests gisteren was 20% van de geteste personen positief. In verhouding tot de gemiddeld zo’n 13 tot 18% dat de afgelopen tijd dagelijks positief bevonden werd, is het dus niet zo heel veel meer.
Natuurlijk, 51 nieuwe besmettingen is niet niks en dat willen we hiermee ook niet bagatelliseren. Maar de vette krantenkoppen doen ook geen recht aan de aanpak van Curaçao, waarmee de afgelopen tijd juist het aantal actieve besmettingen stabiliseerde. Voordat we allemaal in de stress schieten, laten we nog even een paar dagen kijken hoe e.e.a. zich ontwikkeld?
Ter vergelijk: Vorige week was er dagelijks een afname van het aantal actieve besmettingen, en dat is niet één keer in de Nederlandse pers vermeld.
Uiteraard wordt er wel door de autoriteiten gezocht naar de oorzaak/oorzaken en mogelijke bron(nen) van deze 51 nieuwe corona-besmettingen.

Er is weer een update van de landenlijst (Mededeling #206). Verschil t.o.v. de vorige lijst is dat Aruba is verplaatst: Het land werd ingeschat als ‘Middelmatig Risico’, nu staat Aruba in het rijtje ‘Laag Risico’. Vanuit Europa zijn Nederland en Duitsland nog vermeld als ‘Middelmatig Risico’, dus je mag gewoon naar Curaçao mits je binnen 72 uur voor vertrek een PCR-test laat afnemen die een negatief resultaat geeft. Vanuit veel andere West-Europese landen (waaronder U.K., België, Frankrijk, Spanje) zijn de toeristen nog niet welkom op Curaçao.

Curacao landenlijst corona
11 nov. 2020 - Stijging in aantal besmettingen

Er zijn vandaag een record aantal nieuwe bestemmingen op Curacao: 51 nieuwe corona-besmettingen. Dit komt mede door het relatief hoge aantal tests (261), wat 20% positief resultaat betekent. Van de 51 nieuwe besmette personen is er 1 afkomstig uit het buitenland en zijn 19 personen gelinkt aan een eerdere case/cluster. Onder de nieuwe gevallen zijn 5 personen 65 jr. of ouder.
Er zijn 28 personen hersteld verklaard, waardoor het totale aantal actieve gevallen op 15 komt. Goed nieuws: Er zijn 5 mensen uit het ziekenhuis ontslagen omdat ze geen extra zorg meer nodig hebben m.b.t. corona. Totaal nu nog 7 patiënten in het Curacao Medical Center, waarvan 1 persoon op de IC.

9 nov. 2020 - Alle nieuwe maatregelen op een rij

De overheid van Curacao heeft een mooi overzicht gemaakt van alle nieuwe corona-maatregelen die nu geldig zijn (per 7 november 2020) op Curacao. Hiernaast zijn uiteraard ook nog de verplichtingen voor reizigers naar Curacao:

Curacao corona maatregelen 7 november 2020
6 nov. 2020 - kleine stijging actieve besmettingen | Avondklok ingekort

Helaas vandaag weer een stijging in het totale aantal actieve besmettingen. 23 nieuwe besmettingen erbij, 15 mensen genezen verklaard. Totaal 268 actieve besmettingen. Helaas 2 extra personen opgenomen in het ziekenhuis vanwege corona, totaal nu 7 personen.

De Avondklok op Curaçao blijft nog in stand, maar wordt wel ingekort. De Avondklok geldt nu van 00:00 tot 04:30. Als gevolg hiervan mag de horeca ook een uurtje langer open zijn, tot 23:00 (mits hun vergunning daar in voorziet uiteraard). Dit geldt voor bars, restaurants en truki pan. Livemuziek als achtergrondmuziek is toegestaan voor restaurants en openbare plaatsen, in gezelschappen van max. 4 personen. Voor horecazaken blijft de regel gelden van max. 50% bezetting tot een max. van 50 personen.

5 nov. 2020 - Dalende trend zet door

De trend van de afgelopen dag dat het aantal actieve corona-gevallen op Curacao daalt, zet door. Met slechts 9 nieuwe besmettingen (5% van 196 uitgevoerde tests) en 22 personen hersteld, komt het totale aantal actief op 260. Van de 9 nieuwe gevallen is er 1 geïmporteerd, 2 zijn er te linken aan bestaande gevallen en bij 6 personen loopt de contact tracing nog. in het Curacao Medical Center zijn nog 5 personen opgenomen vanwege Covid, maar nog maar 1 persoon ligt op de IC.

4 nov. 2020 - Wéér meer hersteld dan besmet | Run op Curacao vakanties

Ook vandaag weer meer personen hersteld van corona dan dat er nieuwe besmettingen zijn. Er zijn 21 nieuwe besmettingen gemeld (waarvan 4 gelinkt kunnen worden aan bestaande gevallen) en 24 personen zijn hersteld van corona. Totaal zijn er nu 273 actieve besmettingen. Er liggen 5 personen in het ziekenhuis vanwege corona, waarvan 2 op de IC. Helaas is er ook het treurige nieuws dat er één persoon is overleden aan corona-verschijnselen.

In de media was vandaag volop aandacht voor de run op vakanties naar Curacao. Nadat Minister-President Rutte gisteren had aangekondigd dat vakanties naar Curacao mogelijk zijn, werd direct massaal geboekt bij o.a. TUI, Corendon en D-Reizen. Dat is ook niet zo raar: Curacao is nu vrijwel de enige zonbestemming waar je nog naar toe kunt de komende maanden!

Boek nu jouw Last Minute
3 nov. 2020 - het gaat de goede kant op | Géén negatief reisadvies Curacao

Het gaat de goede kant op met de corona besmettingen op Curacao. Na twee weken geschommeld te hebben rond de 300, is het aantal actieve besmettingen nu gezakt naar 277. Er zijn vandaag 6 nieuwe besmettingen gerapporteerd, slechts 4% van de totale 160 uitgevoerde tests. Helaas zijn er wel 2 personen opgenomen in het ziekenhuis, zodat er totaal nu 5 personen vanwege corona in het Curacao Medical Center liggen, waarvan 2 op de IC.

Tijdens de persconferentie van dinsdag 3 november heeft Minister-President Rutte aangekondigd dat het negatieve reisadvies niet geldt voor de eilanden in de Caribbean behorende bij het Koninkrijk der Nederlanden. Deze eilanden, waaronder Curacao, worden in deze situatie niet gezien als buitenland en blijven daarmee toegankelijk voor een heerlijk zonnige vakantie in de komende maanden.

Zoek jouw vakantie
1 nov. 2020 - meer hersteld dan nieuwe besmettingen

Vandaag wederom meer personen hersteld verklaar van corona dan dat er nieuwe besmettingen zijn bevestigd: 17 nieuwe besmettingen (12% van totaal aantal 147 afgenomen tests de afgelopen 24 uur) en 19 personen hersteld. Totaal aantal actieve besmettingen komt hierdoor op 302 personen. Er is één persoon uit het ziekenhuis ontslagen, er liggen nu nog 4 patiënten met corona-gerelateerde klachten, waarvan 1 persoon op de IC.
bron: Gobièrnu di Kòrsou, 1 nov. 2020

oktober 2020:
31 okt. 2020 - 6% positieve testen

Zaterdag 31 oktober heeft 6% van de 221 uitgevoerde tests een positief resultaat opgelever: 13 personen. Er zijn 5 personen hersteld, waarmee het totale aantal actieve besmettingen weer boven de 300 uitkomt, op 304. Er liggen 5 personen met corona-besmetting in het ziekenhuis, waarvan 1 op de IC.
bron: Gobièrnu di Kòrsou, 31 okt. 2020

30 okt. 2020 - PLC mailprobleem

Sinds vorige week krijgen we dagelijks enkele hulpverzoeken omdat men een Passenger Locator Card (PLC) heeft aangevraagd, maar dat die niet via mail ontvangen is. Hier hoorden we voorheen weinig over, dus dit is mogelijk een technisch probleem. we hebben dit aangekaart bij de autoriteiten op Curacao. Mocht dit bij jou ook zo zijn, stuur dan een email naar dicardsupport@curacao.com. Via dat mailadres kom je bij een afdeling waar men in de database kan kijken wat de status is van jouw PLC aanvraag, en eventueel kunnen ze de PLC opnieuw per mail toesturen. Vermeld in de mail je naam, het mailadres waarop de PLC is aangevraagd, aanvraagdatum en reisdatum.

29 okt. 2020 - totaal 300 actief besmet

Donderdag 29 oktober is het aantal actieve besmettingen weer iets gestegen, naar precies 300 totaal. 37 Nieuwe besmettingen, waarvan 11 geïmporteerd en bij aankomst op Curaçao direct in quarantaine geplaatst. Er liggen 3 personen met corona-besmetting in het ziekenhuis, waarvan 1 op de IC.
bron: Gobièrnu di Kòrsou, 29 okt. 2020

28 okt. 2020 - totaal 283 actief besmet

Vandaag zijn er totaal 283 actieve corona-besmettingen op Curacao. Er zijn 23 nieuwe besmettingen en 17 herstelde personen. Er liggen nog maar 3 personen in het ziekenhuis waarvan 2 op de IC.
bron: Gobièrnu di Kòrsou, 28 okt. 2020

27 okt. 2020 - 11 nieuwe besmettingen erbij

Voor dinsdag 27 oktober zijn 11 nieuwe corona besmettingen op Curacao gerapporteerd, 5% van de 229 tests die gedaan zijn. Daarvan zijn er 987654 gerelateerd aan eerdere cases. Omdat er 16 personen hersteld zijn verklaard, is het totale aantal actieve besmettingen nu 277. Er liggen 4 mensen in het Curacao Medical Center, waarvan 2 op de IC.
bron: Gobièrnu di Kòrsou, 27 okt. 2020

25 okt. 2020 - 3e dag op rij: meer hersteld dan besmet

Mogelijk kunnen we héél voorzichtig stellen dat het op Curaçao misschien wel een klein beetje de goede kant op gaat? Voor de derde dag op rij is het aantal herstelde personen (29) hoger dan het aantal nieuwe besmettingen (21). Van de 21 nieuwe besmettingen zijn er 14 te herleiden naar eerdere cases, van de overige 7 is de ‘contact tracing’ nog niet afgerond. Het totale aantal actieve corona besmettingen is nu 273. Ook positief is dat er één persoon minder in het ziekenhuis ligt: totaal nu 3 personen, waarvan 2 op de IC.
bron: Gobièrnu di Kòrsou, 25 okt. 2020

24 okt. 2020 - Wederom meer hersteld dan nieuwe besmettingen

Voor de tweede dag op rij is het aantal herstelde personen (21) hoger dan het aantal nieuwe besmettingen (19, 8% van totaal 224 uitgevoerde tests de afgelopen 24 uur). Hiermee daalt het totale aantal actieve besmettingen weer iets, nu 281 totaal. Nog meer positief nieuws: er is één persoon uit het ziekenhuis ontslagen, nu nog totaal 4 personen met corona in het Curaçao Medical Center, waarvan 2 op de IC.

23 okt. 2020 - Avondklok verlengd | 15 besmet, 26 hersteld

De overheid van Curaçao heeft besloten om de Avondklok nogmaals te verlengen, tot 30 oktober 2020 (tenzij de overheid anders bekend maakt). Dus het is nog steeds niet toegestaan om tussen 23:00 en 05:00 op straat of in openbare/publieke ruimtes te zijn. Horeca en avondwinkels sluiten om 22:00 (m.u.v. horeca binnen het terrein van een accommodatie, dat mag voor eigen gasten de toegestane tijden van voor de Avondklok aanhouden).

Voor 23 oktober zijn de volgende cijfers gerapporteerd door de overheid: 15 nieuwe besmettingen (9% op 164 tests), 26 hersteld, waarmee totaal actief op 283 personen komt. Van de 5 personen die in het ziekenhuis liggen, liggen er nog steeds 2 op de IC.

22 okt. 2020 - 19 nieuwe besmettingen en 30 hersteld

Zojuist zijn de nieuwe cijfers bekend gemaakt voor vandaag, 22 oktober: 19 nieuwe besmettingen (12% op 156 geteste personen), en 30 personen zijn hersteld. Daarmee duikt het aantal actieve besmettingen met 294 weer net onder de 300. Nog steeds 5 personen in het ziekenhuis waarvan 2 op de IC.

21 okt. 2020 - Geen PCR van en naar Aruba | 26 nieuwe besmettingen

Vanaf vrijdag 23 oktober is het niet meer nodig om een PCR-test te doen als je tussen Curacao en Aruba reist. Hier is voor gekozen omdat de besmettingsgraad op beide eilanden vrijwel gelijk is. Sinds afgelopen maandag 19 oktober is vliegverkeer tussen Aruba en Curacao weer toegestaan.

Op woensdag 21 oktober zijn 26 nieuwe besmettingen gemeld (na uitvoeren van 192 tests). Er zijn 13 personen hersteld van corona, waardoor het totale aantal actief besmette personen staat op 305. Er is één persoon nieuw opgenomen in het ziekenhuis, waardoor er totaal 5 personen in het ziekenhuis liggen. Twee van hen liggen op de IC.

20 okt. 2020 - 8 erbij, 8 eraf | Persconferentie

Voor 20 oktober zijn er 8 nieuwe besmettingen gemeld, en 8 herstelde personen. Hierdoor blijft het totale aantal actieve besmettingen op 292 staan. Er liggen 4 personen in het ziekenhuis, waarvan 1 op IC.

Bij de persconferentie vandaag, waar o.a. epidemioloog Izzy Gerstenbluth sprak, is eigenlijk weinig nieuws gemeld dat relevant is voor de toeristen. De geldende maatregelen (waaronder de Avondklok) worden voorlopig nog niet afgeschaald. Er werd m.n. weer een beroep gedaan op de lokale bevolking om zich te houden aan de maatregelen en thuis te blijven bij mogelijke symptomen van corona.

19 okt. 2020 - 7 nieuwe cases, 25 hersteld

Voor 19 oktober zijn de volgende cijfers gepresenteerd: 7 nieuwe besmettingen, 25 personen hersteld verklaard. Totaal 292 actieve besmettingen, waarvan 1 in het ziekenhuis is opgenomen.

18 okt. 2020 - 17 nieuwe cases, 26 hersteld | Juist nú naar Curacao !!

Op zondag 18 oktober zijn er 29 nieuwe besmettingen gerapporteerd (waarvan 17 gelinkt aan eerdere gevallen). Hersteld zijn 16 personen, waarmee het totaal actieve corona besmettingen op Curacao 310 is.

17 okt. 2020 - 17 nieuwe cases, 26 hersteld

Zaterdag 17 oktober: 17 nieuwe besmettingen (waarvan 9 te koppelen aan eerdere cases) en 26 personen hersteld. Hiermee totaal 297 actieve besmettingen. Er zijn 2 personen uit het ziekenhuis ontslagen, er liggen momenteel nog 2 patiënten vanwege corona in het Curacao Medical Center.

16 okt. 2020 - Update landenlijst | 25 nieuwe cases, 20 hersteld

Curacao heeft een update vrijgegeven van de landenlijst m.b.t. de corona risico’s. Reizigers uit de landen die als ‘Laag risico’ gezien worden kunnen naar Curacao reizen met alleen de aanvraag van een PLC. Kom je vanuit een land dat met een Middelmatig risico gezien wordt (waaronder Nederland), dan moet je een PLC invullen én een PCR-test doen.

landen curacao corona

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave en meer informatie

Vrijdag 16 oktober zijn 25 nieuwe cases gemeld, waarvan 18 al gelinkt aan een eerdere case. Er zijn 20 personen hersteld. Hierdoor momenteel 306 actieve corona besmettingen op Curacao. Hiervan liggen 4 personen in het Curacao Medical Center.

15 okt. 2020 - 28 nieuwe besmettingen, 4 hersteld

Vandaag zijn 28 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Daarvan zijn er 7 te koppelen aan een bestaande case/cluster en van 21 gevallen loopt de contact tracing nog. Het totale aantal actieve besmettingen is boven de 300 uitgekomen, het staat nu op 301. Er liggen 4 patiënten in het ziekenhuis.

13 okt. 2020 - Vakantie naar Curacao nog steeds mogelijk | Huisarts Bonaire overleden in CMC | 26 nieuwe besmettingen

Met de nieuwe maatregelen die de Nederlandse overheid dinsdagavond heeft gepresenteerd is niets gemeld over een verbod op reizen naar Curacao. Ook de overheid van Curacao heeft nog geen aanvullende maatregelen aangekondigd voor reizigers uit Nederland. Kortom: Je mag vanuit Nederland nog steeds naar Curacao op vakantie! Hierbij wel de benodigde PCR-test en formulieren regelen, maar verder kun je gewoon gaan genieten van een heerlijke vakantie.

Huisarts Michael Hermelijn van Bonaire is overleden aan de gevolgen van corona. Hij lag al enige tijd met corona in het Curaçao Medical Center. Gisteren werd nog bekend gemaakt dat hij geen corona-symptomen meer vertoonde, maar alsnog is hij vannacht overleden. Het is de tweede persoon die op Curaçao is overleden aan corona, de eerste was een toerist uit Nederland die als allereerste corona-patiënt op Curaçao geconstateerd was.

Vandaag zijn 26 nieuwe besmettingen bevestigd, waarvan bij 8 gevallen een link is met een eerdere case. Er zijn 24 personen hersteld verklaard, waardoor het totale aantal actieve besmettingen uitkomt op 277. Er ligt één persoon in het ziekenhuis.

12 okt. 2020 - Slechts 2 nieuwe besmettingen

In de dagelijkse rapportage vandaag worden 34 nieuwe besmettingen gemeld en 11 personen hersteld. Van de 34 nieuwe besmettingen kunnen 16 personen gelinkt worden aan een eerdere case/cluster. Totaal 275 actieve besmettingen, waarvan 1 nog in het ziekenhuis (een persoon uit Bonaire).

12 okt. 2020 - Slechts 2 nieuwe besmettingen

Op maandag 12 oktober zijn slechts 2 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Dat klinkt uiteraard goed, maar het moet wel in perspectief gezien worden dat dit is o.b.v. 15 geteste personen. Er zijn 17 personen hersteld verklaard, waardoor het totale actieve besmettingen daalt naar 252. Er liggen 2 personen in het ziekenhuis.

11 okt. 2020 - 12 erbij, 7 eraf

Vandaag 11 oktober zijn 12 nieuwe besmettingen gerapporteerd, en 7 personen zijn hersteld. Van de 12 nieuwe besmettingen zijn er 7 die gelinkt zijn aan een bestaande case, van 5 nieuwe besmettingen is men nog bezig met de contact tracing. Totaal maakt dit 267 actieve besmettingen.

10 okt. 2020 - 22 nieuwe besmettingen, 17 hersteld

Op zaterdag 10 oktober (feestdag op Curaçao, 10 jaar nadat Curaçao op 10-10-10 een apart land werd binnen het Koninkrijk der Nederlanden), zijn er 22 nieuwe besmettingen geregistreerd (waarvan 12 gelinkt aan eerdere cases). Daar tegenover staat 17 personen die hersteld zijn verklaard, waardoor de totale stand uitkomt op 262 actieve besmettingen. Nog 2 personen in het ziekenhuis.

9 okt. 2020 - 10 personen hersteld

Er zijn vandaag 10 personen hersteld verklaard. Totaal 17 personen zijn als nieuwe besmetting geregistreerd: 1 geïmporteerd, 8 gekoppeld aan eerdere besmettingen en bij de overige 8 loopt de contact tracing nog. Eén patiënt is uit het CMC ziekenhuis ontslagen. Daarmee is de totale stand per vandaag: 257 actieve besmettingen waarvan 2 in het ziekenhuis.

8 okt. 2020 - 27 nieuwe besmettingen | Toch nog geen akkoord over coronalening

Vandaag 27 nieuwe besmettingen. Hiervan 1 case geïmporteerd, 6 gekoppeld aan een bestaande case en van de overige 20 is de ‘contact tracing’ nog niet afgerond. Drie besmette personen liggen in het ziekenhuis. Hiermee komt het totale aantal actieve besmettingen per vandaag op 250.

Ondanks eerdere berichten vanuit de Curaçaose regering dat er een akkoord is over de ‘coronalening’ van Nederland aan Curaçao, heeft staatssecretaris Knops gemeld dat er nog geen akkoord is. De onderhandelingen lopen nog en er zijn hoopvolle signalen.
bron: Paradise FM, 8 oktober 2020

7 okt. 2020 - 29 nieuwe besmettingen | Hotelbars langer open

Voor woensdag 7 oktober zijn 29 nieuwe besmettingen gemeld. Daar tegenover staan 8 personen die hersteld zijn, waarmee het totale aantal actieve besmettingen op 234 komt. Van de 29 nieuwe gevallen is er 1 geïmporteerd, 13 gelinkt aan eerdere cases en voor 15 personen is ‘contact tracing’ nog in volle gang. Er liggen 3 personen in het ziekenhuis.

Eén van de nieuwe maatregelen die gisteren bij de persconferentie bekend is gemaakt, is dat bars en restaurants gelegen op het eigen terrein van een hotel/resort, niet langer gebonden zijn aan de avondklok. Zij mogen weer net zo lang open blijven als voorheen. Echter wel alleen voor gasten van het eigen hotel.

6 okt. 2020 - 14 nieuwe besmettingen, 20 hersteld | Maatregelen 2 weken verlengd | Meer toeristen welkom

Er zijn 14 nieuwe besmettingen gerapporteerd (o.b.v. 150 geteste personen). 20 Personen zijn hersteld, waarmee het totale aantal actieve besmettingen daalt naar 213. Twee personen liggen nog in het ziekenhuis.

Op de persconferentie vandaag is door minister-president Rhuggenaath aangekondigd dat de geldende maatregelen van Fase 3 met nog eens 2 weken zijn verlengd, waaronder ook de Avondklok. Over het algemeen is de overheid tevreden over hoe de bevolking zich aan de maatregelen en adviezen houdt, maar omdat het aantal besmettingen nog hoog is, kunnen de maatregelen nog niet versoepeld worden.

Er mogen meer toeristen naar Curaçao komen! Was de regel tot nu toe nog dat er max. 10.000 toeristen per maand het land in mochten, vandaag is aangekondigd dat vanaf 1 oktober er 20.000 toeristen naar Curaçao mogen komen. Daarbij is ook gemeld dat nu ook toeristen uit Canada welkom zijn, en ook uit 3 staten van de USA (New York, New Jersey en Connecticut). Voor deze landen geldt ook de verplichting van de PCR-test. De PCR-test met negatief resultaat blijft ook een eis om vanuit Nederland naar Curaçao te mogen.

5 okt. 2020 - Curaçao bijna akkoord met Nederland | 11 erbij, 11 eraf

De regering van Curaçao is vrijwel akkoord met Nederland over de voorwaarden voor de lange termijn corona-steun. Er is wekenlang intensief overlegd voor een akkoord dat acceptabel is voor beide landen. Het totale project is voor de komende zeven jaar.
bron: Koninkrijk.nu, 5 oktober 2020

De nieuwe cijfers van vandaag: 11 nieuwe besmettingen en 11 personen hersteld. Van de nieuwe besmettingen zijn er 3 geïmporteerd en 7 toe te wijzen aan eerdere cases. Er liggen 3 personen in het ziekenhuis. Eén persoon die eerder als positief was gemeld, blijkt toch negatief te zijn, waarmee het totale aantal besmettingen op 219 staat.

4 okt. 2020 - 23 nieuwe gevallen, 18 hersteld

Op 4 oktober zijn er 23 nieuwe corona-besmettingen gemeld en 18 personen zijn hersteld verklaard. Van de nieuwe gevallen zijn er 3 geïmporteerd en 12 zijn gerelateerd aan eerdere cases/clusters. Twee patiënten liggen in het ziekenhuis.

september 2020:
29 sep. 2020 - 6 nieuwe besmettingen erbij, 9 personen hersteld

Goed nieuws! Voor de tweede dag op rij neemt het totaal aantal besmettingen ietsje af. Per vandaag 29 september zijn er 212 actieve besmettingen, waarvan 2 in het ziekenhuis liggen. Er zijn vandaag 6 nieuwe besmettingen bij gekomen, waarvan 3 gerelateerd zijn aan een eerdere besmetting/case, en bij 3 personen is de bron nog onbekend.
Er zijn 9 personen genezen verklaard.

26 sep. 2020 - 9 nieuwe besmettingen, 10 + 1 personen hersteld

De ‘score’ van 26 september: 9 nieuwe cases, waarvan 3 gelinkt aan een eerdere case, bij 3 personen is het een geïmporteerd geval en van 3 cases is de bron (nog) niet bekend.
Er zijn 10 personen hersteld en van één geval dat gisteren als besmetting werd bestempeld, is vandaag bekend geworden dat de test toch negatief was.
Hierdoor per vandaag totaal 202 actieve besmettingen, waarvan er 1 nog altijd in het ziekenhuis ligt.

25 sep. 2020 - 14 nieuwe besmettingen, 9 personen hersteld

Op vrijdag 25 september zijn 14 nieuwe corona-cases bekend gemaakt, Daar tegenover staat dat er 9 personen zijn die hersteld zijn verklaard.
Hiermee het totale aantal actieve besmettingen op 204 (waarvan 1 in het ziekenhuis).

24 sep. 2020 - 14 nieuwe besmettingen, 11 personen hersteld

Donderdag 24 september zijn 14 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Daarvan zijn er 4 direct te herleiden naar bestaande cases, van 10 is dat nog niet bekend. Positief nieuws: er zijn 11 personen genezen verklaard.

Hiermee komt het totale aantal actieve besmettingen op 199, waarvan 1 persoon in het ziekenhuis ligt.

23 sep. 2020 - 10 nieuwe besmettingen

Op 23 september zijn 10 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Bij deze is bij alle 10 de bron nog onbekend. Er ligt nog 1 persoon in het ziekenhuis en één persoon is genezen verklaard. Totaal nu 196 actieve besmettingen.

Klik hier of op de afbeelding voor de complete infographic

corona curacao infographic
22 sep. 2020 - Reizen naar Curacao: infographic

Bij NaarCuracao.com komen dagelijks nog veel vragen over wat je nu precies moet regelen als je naar Curacao wilt reizen. Vandaar dat we een infographic hebben gemaakt om alle benodigde stappen helder voor je op een rijtje te hebben. Klik op de afbeelding voor de complete weergave:

Klik hier of op de afbeelding voor de complete infographic

21 sep. 2020 - 14 nieuwe corona besmettingen, 6 personen hersteld | Verplichte registratie bij restaurants

Vanmorgen zijn er 14 nieuwe corona besmettingen gemeld door Curaçao. Hiervan zijn er 9 te linken aan een eerdere case. Voor de overige 5 wordt ‘contact tracing’ gedaan.

Eén persoon ligt nog in het ziekenhuis; er zijn 6 personen genezen verklaard. Hiermee komt de totaalstand op 179 actieve besmettingen.

De Curaçao Restaurant Association heeft een digitaal registratiesysteem ontwikkeld dat het makkelijker en veiliger maakt voor gasten om hun gegevens te registreren. Iets wat vanwege de corona-maatregelen verplicht is. Gasten kunnen bij aankomst in het restaurant een QR-code scannen en dan hun gegeven veilig achterlaten in een systeem dat alleen toegankelijk is door de GGD, als dat nodig blijkt voor ‘contact tracing’ nadat een besmette persoon op hetzelfde moment in het restaurant is geweest.
bron: Dolfijn FM 21 sep. 2020 

20 sep. 2020 - 21 nieuwe cases, waarvan 20 te herleiden naar eerdere cases

Vandaag zijn er 21 nieuwe besmettingen gemeld. Van die 21 zijn er 20 te koppelen aan een eerdere case/cluster en van slechts 1 is dus de bron (nog) niet bekend. Hiervoor wordt nog ‘contact tracing’ uitgevoerd. Er ligt nog steeds 1 persoon in het ziekenhuis.
Er zijn 8 personen hersteld.
Hierdoor zijn er per vandaag 171 actieve cases, en totaal 96 personen hersteld.

19 sep. 2020 - 19 nieuwe besmettingen, 5 hersteld | TUI gaar vaker naar Curacao

Op 19 september zijn 19 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Hiervan staan er 13 in verband met een eerdere case/cluster, bij 6 is dat (nog) niet duidelijk. Er is één persoon opgenomen in het ziekenhuis.
Er zijn 5 personen hersteld, zodat het totale aantal actieve corona cases op Curacao nu staat op 247.

TUI heeft bekend gemaakt om tussen eind september en eind oktober meer vluchten naar Curacao aan te gaan bieden. De reden hiervoor is dat Curacao nog één van de weinige vakantiebestemmingen is waar de Nederlandse toeristen nog (makkelijk) naar toe kunnen.
bron: Dolfijn FM, 18 sep. 2020 

18 sep. 2020 - 18 nieuwe besmettingen, 9 hersteld

De afgelopen 24 zijn er 18 nieuwe corona-besmettingen bijgekomen op Curacao. Hiervan zijn 13 gevallen direct te linken aan eerdere besmettingen; van 5 is dat (nog) niet bekend. Via Contact Tracing worden deze gevallen nog nader onderzocht.

Positief nieuws: 9 personen zijn hersteld en de 2 personen die in het ziekenhuis lagen zijn weer thuis. Hiermee komt het totale aantal actieve besmettingen met corona op 144.

17 sep. 2020 - 18 nieuwe besmettingen, 6 hersteld | Curaçao nog 'gewoon' open voor toeristen !!

De stand van zaken per 17 september: 18 nieuwe gevallen, waarvan 2 geïmporteerd (en al in quarantaine zaten), 11 gelinkt kunnen worden aan eerdere cases/clusters en 5 nieuwe cases zijn (nog) niet te koppelen aan een eerdere case. Er zijn 6 personen hersteld, waardoor de totale ‘score’ uitkomt op 135 actieve cases (waarvan 2 in het ziekenhuis) en 74 personen hersteld.

Na de persconferentie van maandag krijgen we veel vragen of mensen nog op vakantie kunnen naar Curacao. Het antwoord hierop is volmondig “JA!”.

Alles is nog open, met de kleine restrictie dat horeca uiterlijk 22:00 dicht moet en dat om 23:00 de avondklok in gaat. Echter mede vanwege de jetlag zullen verreweg de meeste Nederlandse toeristen toch al om 23:00 binnen het terrein van de accommodatie zijn.
Excursies gaan nog door, restaurants heten je nog van harte welkom en de beach bars serveren je nog gewoon een drankje. Uiteraard is e.e.a. wel iets beperkt door de maatregelen, maar van vele toeristen die nu op Curacao zijn horen we dat het ook wel iets prettigs heeft om eens een keer wat rustiger Curacao te beleven.
Kortom: Profiteer juist nu van de Last Minutes tegen hele scherpe tarieven en geniet van Curacao!

16 sep. 2020 - 23 nieuwe besmettingen, 7 hersteld

De afgelopen 24 uur zijn er 23 nieuwe corona-besmettingen bijgekomen op Curaçao. Daarvan konden 13 personen direct gekoppeld worden aan een eerder geval, is van 9 personen de bron (nog) niet bekend en was 1 besmetting geïmporteerd, wederom een medewerker van één van de cruiseschepen.
Stand per vandaag: 123 actieve cases, waarvan 2 in het ziekenhuis.

15 sep. 2020 - 8 nieuwe besmettingen, 3 hersteld

Op dinsdag 15 september zijn er 8 nieuwe gevallen gerapporteerd. Hiervan zijn 4 besmettingen geïmporteerd, 1 persoon is direct te koppelen aan een eerder geconstateerde case en bij 3 gevallen is de bron nog onduidelijk.
Er zijn 3 personen hersteld, en van de actieve gevallen is er 1 opgenomen in het ziekenhuis (totaal 2 in het ziekenhuis).
Totale aantal actieve besmettingen staat hiermee op 107.

14 sep. 2020 - CURAÇAO NAAR FASE 3 | 4 nieuwe besmettingen | Actueel beeld clusters

Doordat de laatste dagen het aantal corona-besmettingen hard is opgelopen, heeft de overheid van Curacao besloten om over te gaan naar fase 3, voor een periode van 3 weken. Na die drie weken zal geëvalueerd worden ‘hoe verder’.
De maatregelen omvatten o.a.:
– Samenkomsten van meer dan 4 personen in publieke ruimte (incl. openbare weg) zijn niet toegestaan.
– Horeca max. 50% van capaciteit met een max. van 50 personen. Dit geldt ook voor kerken.
– Max. 25 personen in sportschool.
– Truki pan max. 4 personen tegelijk in de rij.
– Sluitingstijd voor o.a. horeca is uiterlijk 22:00.
– Sport-evenementen kunnen doorgaan, maar zonder publiek.
– Geen Openbaar Vervoer meer na 23:00.
– Op scholen vanaf Groep 8 nog max. 25 kinderen in een klaslokaal (voorzorg-maatregel, geen strikte noodmaatregel)- Avondklok per donderdag 17 september, 23:00 tot 05:00. Start is pas donderdag om de ruimte te geven ontheffing aan te vragen indien nodig. Beroep op vrijwilligheid om per direct al na 23:00 niet meer onnodig op straat te zijn.

Alles is nog open: horeca, excursies (waaronder Klein Curacao), winkels, etc. Alleen wel met een limiet op aantal mensen dat er binnen mag zijn. Toeristen zijn zeker nog gewoon welkom. Het gaat nu om voorzorgsmaatregelen om een fase 4 (mogelijke lockdown) te voorkomen. Er is geen reden voor paniek of om bedrijven/locaties te sluiten.

– meer info volgt –

Vandaag 4 nieuwe besmettingen en 1 persoon is hersteld. Van de 102 actieve besmettingen ligt 1 persoon in het ziekenhuis.

Er zijn momenteel 14 actieve clusters op Curacao. Een cluster is een groep aan elkaar gerelateerde besmettingen van 3 personen of meer.
Hieronder in 2 afbeeldingen een overzicht van de clusters. In de witte blokken zijn duo’s zichtbaar die wel aan elkaar gerelateerd zijn maar nog geen cluster vormen, en alle personen die nog niet aan een bestaande bron gekoppeld zijn (o.a. door Contact Tracing).

13 sep. 2020 - 12 nieuwe besmettingen, 1 hersteld

Vandaag 12 nieuwe corona-besmettingen erbij. Van die 12 zijn er 10 te linken aan een eerder geval, van 2 is de bron onbekend. Omdat er 1 persoon hersteld is, staat het totale aantal corona gevallen per vandaag op 99.

12 sep. 2020 - 10 nieuwe besmettingen, 1 hersteld

Op zaterdag 12 september zijn 10 nieuwe corona-besmettingen erbij gekomen op Curaçao. Hiervan zijn er 7 die in verband staan met eerder ontdekte gevallen, 3 hebben een nog onbekende bron. Er is 1 persoon hersteld en er ligt niemand in het ziekenhuis.
Hiermee het totale aantal actieve besmettingen op 88 gevallen, allen in isolatie.

11 sep. 2020 - 4 nieuwe besmettingen, allen via 'contact tracing'

Vandaag heeft de overheid van Curacao 4 nieuwe besmettingen gemeld. Allen zijn geconstateerd via contact tracing van eerdere gevallen en zijn dus te koppelen aan een bron die eerder al bekend was.
Dit is op zich “een soort van” goed nieuws: vandaag geen nieuwe besmettingen van nog onbekende bronnen die een teken zouden kunnen zijn van verdere verspreiding.
Hiermee het totale aantal actieve besmettingen op 79 gevallen.

10 sep. 2020 - 15 nieuwe gevallen, 4 personen hersteld

Donderdag 10 september zijn er 15 nieuwe gevallen bevestigd. Drie daarvan zijn geïmporteerd (en vanaf aankomst op Hato direct in isolatie geplaatst). Van de 12 lokale besmettingen zijn er 9 te herleiden naar eerdere besmettingen.
Er zijn 4 personen genezen en de ene persoon die in het ziekenhuis lag is weer thuis.
Hiermee het totale aantal actieve besmettingen op 75 gevallen.

9 sep. 2020 - 9 nieuwe besmettingen (2 geïmporteerd), 3 patiënten hersteld

Vandaag 9 nieuwe besmettingen erbij op Curacao. Twee hiervan zijn geïmporteerd ( = besmet buiten Curacao, maar bij aankomst op Curacao ontdekt). Vier gevallen zijn ontdekt na ‘contact tracing’ bij eerdere clusters.
Gelukkig zijn er ook weer 3 personen hersteld. Er ligt 1 persoon in het ziekenhuis. Totale aantal actieve besmettingen komt hierdoor vandaag uit op 64.

8 sep. 2020 - 5 nieuwe besmettingen, 2 hersteld

Vandaag 5 nieuwe lokale besmettingen op Curacao. Bij één daarvan is de bron nog onduidelijk; de 4 overige nieuwe gevallen zijn allen via ‘contact tracing’ aan het licht gekomen en zijn dus ook te koppelen aan een eerder cluster.
Er zijn 2 patiënten hersteld, 1 ligt in het ziekenhuis. Totale aantal besmettingen staat vandaag op 58.
bron: Gobiernu di Korsou, 8 sep. 2020 

Om 11:30 lokale tijd (17:30 Nederlandse tijd) is er weer een persconferentie van epidemioloog dr. Izzy Gerstenbluth. De persconferentie (in het Papiaments) zal als livestream te volgen zijn via o.a. de Facebook-pagina van Paradise FM, waarbij in de comments de belangrijkste zaken vertaald worden.

7 sep. 2020 - 10 nieuwe besmettingen | Corona-clusters: uitleg & stand van zaken | besmetting bij CMC

Er zijn 10 nieuwe besmettingen bijgekomen, waarvan 9 personen te linken zijn aan een eerder cluster. Er is één persoon genezen verklaard, waardoor het totale aantal actieve besmettingen uitkomt op 55.
bron: Gobiernu di Korsou, 7 sep. 2020 

Op Curacao wordt met corona-besmettingen ook gekeken naar clusters. Maar wat is nou eigenlijk het verhaal rond die clusters? Een cluster is een groep van 3 of meer besmettingen met dezelfde bron. Daarvan zijn er op dit moment 4 op Curacao. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft een schema laten opstellen met de situatie van de eerste 89 besmettingen, zie de afbeelding hieronder. Cases met dezelfde kleur zijn te linken aan dezelfde bron, de cases zonder kleur lijken vooralsnog op zichzelf te staan, individuele gevallen waarbij de bron nog niet bekend is. Mogelijk kunnen zij later wel alsnog aan een cluster worden toegevoegd.
bron: Dolfijn FM, 6 sep. 2020 

corona cluster curacao

Bij het Curacao Medical Center (het grote ziekenhuis van Curacao) is een corona-besmetting bevestigd bij een medewerker van de operatiekamer. Uiteraard zijn de nodige maatregelen getroffen. Ook in de Koraalspecht gevangenis is een besmetting geconstateerd. In beide gevallen wordt uitgebreid ‘contact tracing’ toegepast.
bron: Antilliaans dagblad, 7 sep. 2020 

6 sep. 2020 - Totale aantal besmettingen afgenomen | Huisartslab nog steeds in de fout

Zaterdag 5 september zijn er 4 nieuwe besmettingen bijgekomen, waarvan bij eentje de besmettingsbron al bekend is. Eén persoon is in het ziekenhuis opgenomen. Omdat er 6 personen genezen zijn verklaard, is het totale aantal besmettingen afgenomen tot 46.
bron: Paradise FM (op Facebook), 6 sep. 2020

Om 11:30 lokale tijd (17:30 Nederlandse tijd) is er weer een persconferentie. De persconferentie (in het Papiaments) zal als livestream te volgen zijn via o.a. de Facebook-pagina van Paradise FM, waarbij in de comments de belangrijkste zaken vertaald worden.

5 sep. 2020 - 10 nieuwe besmettingen | Persconferentie met Minister-president Rhuggenaath

In de loop van vrijdag 4 september zijn er 10 nieuwe actieve besmettingen bijgekomen op Curacao. Drie daarvan zijn gerelateerd aan eerdere clusters, maar 7 hebben een nog onbekende bron.
bron: Gobiernu di Korsou (op Facebook), 5 sep. 2020

4 sep. 2020 - 3 nieuwe besmettingen

Gisteren, donderdag 3 september, zijn er 3 nieuwe besmettingen bevestigd, waarmee het totaal actieve besmetting op 38 komt. Twee van de drie nieuwe besmettingen zijn gerelateerd aan reeds clusters.
bron: Gobiernu di Korsou (op Facebook), 4 sep. 2020

Door de ontwikkelingen m.b.t. corona op Curacao krijgen we bij NaarCuracao.com de laatste dagen de nodige vragen of het wel veilig is. Met hoe de situatie zich ontwikkeld op Curacao de laatste dagen, lijkt het redelijk onder controle. De gevreesde ‘Superspread’ is vooralsnog niet aan de orde. Binnen de lichte beperkingen blijft de horeca open en kunnen de toeristen gewoon heerlijk vakantie vieren. Excursies gaan door, uiteraard wel met maatregelen waar nodig (bv. kleinere groepjes). Accommodaties zijn open, voorzien van allerlei hygiëne-maatregelen, looproutes om eenrichtingsverkeer te stimuleren en medewerkers die er alles aan doen om binnen deze lichte beperkingen de gasten toch een top-service te leveren.
Ja, er komen nog dagelijks enkele besmettingen bij, maar verreweg het grootste deel van de bevolking is zich bewust van de risico’s en doet zijn/haar best om zich aan de maatregelen te houden. Voor nu is ons advies dan ook dat je lekker naar Curacao kunt.

3 sep. 2020 - 4 nieuwe besmettingen & 4 herstelde personen | Bonaire stelt quarantaine en verplichte PCR-test in.

Op woensdag 2 september zijn er 4 nieuwe besmettingen bij gekomen op Curacao, waarvan er 3 direct te linken zijn aan eerdere clusters. Positief nieuws is dat er ook 4 gevallen hersteld zijn, waardoor het totale aantal actieve besmettingen gelijk blijft: 35.
bron: Gobiernu di Korsou (op Facebook), 3 sep. 2020

Bonaire heeft bekend gemaakt dat ze vanaf vrijdag 4 september reizigers vanaf Curacao niet meer zonder beperkingen zullen toelaten. De ‘airbubble’ die er tussen de eilanden was (waarmee je zonder beperking van het ene eiland naar het andere eiland kon) komt daarmee te vervallen. Wil je van Curacao naar Bonaire, dan zul je op Bonaire 14 dagen in quarantaine moeten.
Tegelijkertijd zullen toeristen vanuit Nederland per vrijdag 4 september ook een PCR-test moeten doen, max. 72 uur van tevoren.
bron: curacao.nu, 2 sep. 2020

2 sep. 2020 - 2 nieuwe besmettingen

Twee nieuwe besmettingen erbij. Eén daarvan is te koppelen aan een eerder cluster; de ander lijkt een los geval.
bron: Gobiernu di Korsou (op Facebook), 2 sep. 2020

1 sep. 2020 - 1 nieuwe besmetting | Digitale registratie restaurants

Op maandag 31 augustus is er één nieuwe besmetting bij gekomen op Curacao. De bron is onbekend, dus deze persoon is niet te koppelen aan één van de eerdere clusters. Hiermee zijn er momenteel 33 actieve besmettingen op Curacao.
bron: Gobiernu di Korsou (op Facebook), 1 sep. 2020

De Curacao Restaurant Association biedt een digitale gast-registratie aan voor de aangesloten restaurants, vanwege de verscherpte corona-maatregelen dat elke bezoeker van een restaurant geregistreerd moet worden. Door middel van een QR-code kun je sneller en veiliger registreren.
bron: curacao.nu, 1 sep. 2020

augustus 2020:
31 aug. 2020 - 1 nieuwe lokale besmetting | Nog steeds problemen Huisartslab

Zondag 30 augustus is er 1 lokale besmetting bijgekomen. Deze is niet te koppelen aan één van de bestaande clusters. Totaal zijn er nu 32 actieve besmettingen op Curacao, 35 hersteld en 1 overleden.
bron: Gobiernu di Korsou (op Facebook), 31 aug. 2020

Nog steeds horen en lezen we over problemen met het Huisartslab. Ook vandaag zijn er weer diverse reizigers geweigerd op Schiphol omdat de uitslag van hun PCR-test nog niet door Huisartslab geleverd was, ondanks dat men minimaal 68 uur voor vertrek de test had laten afnemen. Nog steeds is Huisartslab zeer moeilijk of geheel niet te bereiken om aandacht te vragen voor spoedgevallen.
Vandaar ook nog steeds ons advies: Doe de PCR-test NIET via Huisartslab.
Meer over de PCR-test

30 aug. 2020 - 5 nieuwe besmettingen

Er zijn weer 5 nieuwe besmettingen bij gekomen. Drie daarvan zijn te koppelen aan een eerder cluster, de twee andere gevallen kunnen niet gelinkt worden aan één van de eerdere clusters. Totaal zijn er nu 31 actieve gevallen bekend.
bron: Gobiernu di Korsou (op Facebook), 30 aug. 2020

29 aug. 2020 - 5 nieuwe besmettingen | Nieuwe regels horeca en supermarkten

Vrijdag 28 aug. zijn er 5 nieuwe besmettingen bij gekomen. Twee daarvan zijn te koppelen aan een eerder cluster, de drie andere gevallen zijn (nog) niet te plaatsen aan één van de eerdere clusters. Eén van deze 5 nieuwe besmettingen is een persoon die werkzaam is in het CMC ziekenhuis. Daarvoor wordt nu een uitgebreide ‘contact-tracing’ toegepast.
bron: Paradise FM (op Facebook), 29 aug. 2020

Toeristen blijven vooralsnog welkom op Curacao. Er gelden sinds vandaag strengere maatregelen voor o.a. de horeca:
restaurants: In restaurants is 50% van de reguliere capaciteit toegestaan, met een max. van 50 bezoekers tegelijk. Bezoekers moeten registreren.
Sneks en bars: maximaal 25 bezoekers
Supermarkten en toko’s: Max. 2 personen per huishouden, tot een max. van 250 personen. Na elk gebruik moet de pinautomaat gedesinfecteerd worden.
Thuis: bij mensen thuis is een max. van 50 personen toegestaan. Dat dit aantal hoger ligt dan bij een bar of snek komt vanuit de gedachte dat bij een feestje thuis er meerdere mensen uit hetzelfde huishouden zullen zijn.

28 aug. 2020 - 2 nieuwe besmettingen | verblijf medische specialisten verlengd

Op donderdag 27 aug. zijn 2 nieuwe lokale besmettingen bevestigd. Eén daarvan is gerelateerd aan een eerder cluster, de andere persoon is nog niet te koppelen met een bestaand cluster.
Er is één patiënt hersteld.
bron: Papia Ku Mi (op Facebook), 28 aug. 2020

Toeristen blijven vooralsnog welkom op Curacao. Horeca is open, maar met beperkingen (zoals we die op dit moment ook in Nederland kennen). Excursies gaan nog door, maar in kleinere groepen. Er is geen reden voor paniek. Blijf de hygiëne-maatregelen in acht nemen en houd je aan de social distancing. Lukt dat niet, vertrek dan van die locatie of draag een mondkapje. Vermijd evenementen en samenscholing.

27 aug. 2020 - 4 nieuwe besmettingen, geen nieuw cluster | Curacao 2020

Op woensdag 26 aug. zijn 4 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Alle 4 deze personen zijn te linken aan een reeds bestaand cluster (cluster #2), dus gelukkig niet een nieuw cluster ( = mogelijke nieuwe bron).

bron: Papia Ku Mi (op Facebook), 27 aug. 2020

2020

Curacao werkt met de ‘slogan’ 2020:
20 seconden handen wassen
2 meter afstand
0 excuses om je er niet aan te houden.

corona curacao maatregelen
26 aug. 2020 - 2 nieuwe besmettingen

Dinsdagavond zijn er twee nieuwe, lokale coronabesmettingen bevestigd door de overheid. Eén daarvan is gelinkt aan één van de eerdere clusters (dus dezelfde bron). De andere nieuwe besmetting is een nieuw, los geval die niet te koppelen is aan één van de bestaande clusters (dus waarschijnlijk een andere bron). Op dit moment zijn er 14 actieve cases op Curacao.
bron: Papia Ku Mi (op Facebook), 26 aug. 2020

25 aug. 2020 - Weer 4 nieuwe lokale besmettingen, geen nieuwe clusters | Reactie Het Huisartslab

Maandagavond is bekend gemaakt dat er wederom 4 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, evenveel als gisteren. Hiermee komt het totale aantal actieve besmettingen op 12. Anders t.o.v. gisteren is dat al deze 4 nieuwe cases gelinkt kunnen worden aan één van de bestaande clusters #1 t/m #3. Dat is van belang: Meer clusters kan een indicatie zijn voor meerdere bronnen, en hoe minder bronnen, hoe beter.
Curacao zit nu in Fase 2. Fase 3 (waarbij maatregelen als een avondklok e.d. een optie worden) zal in zicht komen bij -indicatief- 10 clusters en/of 50 cases.
bron: Paradise FM (op Facebook), 25 aug. 2020

Om 11:30 lokale tijd (17:30 Nederlandse tijd) is er weer een persconferentie. De persconferentie (in het Papiaments) zal als livestream te volgen zijn via o.a. de Facebook-pagina van Paradise FM, waarbij zij in de comments de belangrijkste zaken zullen vertalen.

Na enige dagen totale radiostilte heeft de directie van Het Huisartslab eindelijk een reactie gegeven op alle commotie die is ontstaan doordat diverse reizigers niet op tijd hun testuitslag hadden ontvangen van Het Huisartslab. Hierdoor werden deze reizigers geweigerd op Schiphol en moesten ze hun reis omboeken.
Naar onze mening is deze verklaring totaal niet passend voor de situatie.

24 aug. 2020 - 4 nieuwe lokale besmettingen | Persconferentie 24 aug.

Zondagavond is bekend geworden dat er 4 nieuwe lokale besmettingen zijn (cluster #3). Van deze nieuwe cases zijn 3 personen direct gelinkt aan de 2 nieuwe besmettingen van zaterdag (cluster #2), ze wonen bij elkaar. De 4e nieuwe besmetting van zondag lijkt geen relatie te hebben met cluster #1 of #2.
Ondertussen is één actieve besmetting hersteld, dus het totale aantal actieve besmetting staat nu op 8 personen.
bron: Facebookgroep ‘Nederlanders op Curacao’, 24 aug. 2020

Tijdens de persconferentie vandaag zijn er geen nieuwe maatregelen afgekondigd. Wél is duidelijk aangestipt dat het verloop van de maatregelen grotendeels ook te bepalen is door de bevolking (en toeristen!) zelf. Quote: “Use common sense”. Een herhaling van de maatregelen die zondag al zijn afgekondigd: clubs, beachclubs, feesten, e.d. mogen niets meer organiseren. Probeer afstand te houden. Ook in supermarkt e.d.: ga weer alleen boodschappen doen. En blijf nadenken: zijn ergens veel mensen bij elkaar, ga er dan niet heen (of vertrek).

bron: livestream via Paradise FM Curacao op Facebook, 24 aug. 2020

23 aug. 2020 - Highlights persconferentie Dr. Izzy Gerstenbluth | Twee nieuwe lokale besmettingen

De persconferentie van Dr. Izzy Gerstenbluth (epidemioloog van Curacao) was vooral de waarschuwing dat er, ondanks de 2 nieuwe lokale besmettingen, geen reden voor paniek is. Blijf kalm, poko poko.
De highlights:
– Het gerucht dat een kind op school besmet is geraakt, klopt niet.
– Alle besmette personen zijn in quarantaine (14 dagen), als ook alle personen die uit het contactonderzoek naar voren zijn gekomen.
– Wees slim, vermijd bijeenkomsten, let op de social distancing.
– Op dit moment mogen gelegenheden nog maar 50% van de capaciteit benutten, met een maximum van 250 personen.
– Privéfeesten tot maximaal 50 personen zijn toegestaan.
– Houd het hoofd koel, samen kunnen we een superspread voorkomen.

bron: curacao.nu, 23 aug. 2020

Je kunt hier de persconferentie terugkijken op Facebook (in Papiaments, vertaling van de highlights in de comments)

Zaterdagavond heeft de overheid van Curacao bevestigd dat er 2 nieuwe corona-besmettingen geconstateerd zijn. Beide personen zijn lokaal besmet geraakt en hebben geen relatie met de eerste lokale besmetting die afgelopen vrijdag bekend is gemaakt. Zondagmorgen 11:30 (Curacaose tijd) volgt een persconferentie.
Er zijn nu 5 actieve gevallen op Curacao, waarvan 3 lokale besmettingen.

21 aug. 2020 - Curacao in fase 2 beland

Op een persconferentie vanmorgen heeft Dr. Izzy Gerstenbluth aangegeven dat Curacao in ‘fase 2’ is beland, de fase waarbij lokale besmetting is geconstateerd waarvan met de bron niet kan herleiden.
Om de kans op grote verspreiding zo goed mogelijk tegen te gaan, blijven grote evenementen en clubs verboden en gesloten. N.b.: Dit heeft dus nog geen gevolgen voor de beach bars, restaurants, happy hours, etc.: die blijven gewoon open. Wel zal er meer getest moeten worden. Over 3 weken zal een evaluatie plaatsvinden.

Omdat niet is na te gaan hoeveel mensen er nu besmet rondlopen op Curacao moeten de regels extra goed nageleefd worden. Geadviseerd wordt om weg te blijven van grote groepen mensen, social distanding in acht te nemen en indien dat niet mogelijk is een mondkapje te dragen.

Die ene persoon die nu besmet is, is werkzaam bij een bankfiliaal van MCB (Rio Canario). Deze persoon had geen direct contact met klanten maar is administratief medewerker. Mensen die dus recent in dit bankfiliaal geweest zijn hoeven hier dus geen angst voor te hebben. De familie van de besmette persoon moet in thuisquarantaine blijven.

Voor de volledigheid: Deze fase 2 heeft op dit moment dus nog geen enkel gevolg voor het toerisme op Curacao. Toeristen blijven welkom, excursies blijven mogelijk, horeca blijft open. Wel uiteraard (zoals hierboven al vermeld) extra voorzichtig zijn en waar nodig goed opletten op social distancing.

bron: curacao.nu, 21 aug. 2020

21 aug. 2020 - Twee nieuwe besmettingen, waarvan één lokaal

Er zijn twee nieuwe corona-besmettingen op Curacao bevestigd. Eén besmetting is van een toerist, die de besmetting in het buitenland heeft opgelopen. De andere is de eerste lokale besmetting op Curacao. Het betreft een medewerker van een bankfiliaal (MCB Rio Canario), waar hij tot afgelopen maandag werkzaam was. Beide personen, als ook alle medewerkers van het betreffende bankfiliaal zijn in quarantaine gesteld. Het pand waar het bankfiliaal gevestigd is wordt volledig gereinigd en is tot nader order gesloten.
Vrijdagmorgen 21 augustus om 08:00 (Curacaose tijd) zal een persconferentie gehouden worden over de actuele situatie.
bron: curacao.nu, 21 aug. 2020

20 aug. 2020 - PLC card tijdelijk niet te downloaden | Eén besmetting minder

Momenteel is de Passenger Locator Card niet te downloaden; de webpagina geeft een error. We hebben het PLC-formulier als pdf op onze site geplaatst, dus daar is het ook te downloaden. Let op: Je moet het daarna wel weer ingevuld uploaden, dat werkt (op dit moment) wel!

Een recent gemelde besmetting van een crewmember van een cruiseschip is niet langer aan de orde. Daarmee is het aantal actieve besmettingen op Curacao nu 3 personen.
bron: Dolfijn FM Nieuws (op Facebook), 20 aug. 2020

17 aug. 2020 - Twee nieuwe besmettingen | Klachten Huisartslab

Er zijn weer twee nieuwe besmettingen op Curacao geconstateerd. Eén daarvan is komt uit hetzelfde reisgezelschap waarvan gisteren de eerste besmetting vanuit Aruba bevestigd werd. Deze persoon was al in vrijwillige quarantaine. Daarnaast is er ook weer een medewerker van een cruiseschip bevestigd. Deze persoon was naar Curacao gekomen vanuit de Filipijnen voor een ‘crew-wissel’ en op Hato Airport direct in quarantaine geplaatst.
Hiermee zijn momenteel 4 actieve besmettingen op Curacao, alle 4 de personen zijn “import-besmettingen” en zitten -uiteraard- in quarantaine.

Nog steeds geen enkele binnenlandse besmetting op Curacao!
bron: Gobiernu (op Facebook), 17 aug. 2020

Sinds ongeveer anderhalve week vangen we dagelijks enkele signalen op dat Het Huisartslab testresultaten niet op tijd kan aanleveren waardoor reizigers geweigerd worden op Schiphol. Daarbij lijken ze ook slecht te communiceren en moeilijk bereikbaar voor urgente situaties.
Het Huisartslab lijkt door samenwerkingen met o.a. Corendon en TUI heel veel testen af te nemen, naar eigen zeggen ruim 40.000 de afgelopen periode. Maar daarbij gaat het dus niet altijd goed met de planning en communicatie. Laat duidelijk zijn dat verreweg de meeste testen via Huisartslab wél goed gaan en dat de reizigers keurig het test-certificaat op tijd aangeleverd krijgen. Maar er schijnen nu dagelijks tot 10 personen geweigerd te worden door KLM en TUI door het ontbreken van een test-certificaat. De betreffende passagiers hebben allemaal hun test bij Huisartslab laten uitvoeren maar de toegezegde aanlevertijd van het certificaat werd niet gehaald.
Dan kan het grootste deel wel goed gaan, maar als jij net bij deze paar mensen hoort die niet mee mogen dan ben je niet blij. Tot nu toe lijken KLM en TUI redelijk begripvol en meewerkend om de tickets om te boeken (meestel wel tegen extra kosten), maar liever heb je dat niet uiteraard.
Meer over de PCR-test en testlocaties

16 aug. 2020 - Eerste import-besmetting vanuit Aruba | Onnodige verwarring sluiting HATO Airport

De eerste import-besmetting vanuit Aruba is bevestigd op Curacao. Deze persoon was al vrijwillig in quarantaine gegaan direct na terugkomst vanuit Aruba, zo ook het reisgezelschap waarmee deze persoon op Aruba geweest is.
bron: Curacao Chronicle, 16 aug. 2020

Een brief van de Curacao Civil Aviation Authority (CCAA) zorgde dit weekend voor de nodige verwarring. De titel geeft aan ‘Closure of Airport Hato in Curacao for inbound passengers of all countries’, maar eigenlijk wordt er in de brief niets nieuws verteld. Reizigers vanuit Nederland blijven nog gewoon welkom, mits voldaan wordt aan de gestelde eisen waaronder een negatieve uitslag van de PCR-test.
bron: curacao.nu, 16 aug. 2020

14 aug. 2020 - Weer nieuwe 'boot-besmetting'

Weer is een werknemer van een boot op Curacao bevestigd als positieve corona-besmetting. Het betreft een geïsoleerd geval en de persoon is uiteraard direct in quarantaine gesteld. Hiermee komt het totale aantal besmettingen (sinds begin maart) op 33 gevallen: deze actieve besmetting + 1 overleden patiënt + 31 herstelde patiënten.
Belangrijk om hierbij te melden is dat het wederom een “geïmporteerde” besmetting is: op Curacao zelf is nog geen enkele persoon besmet geraakt. Ondanks de uitbraak op St. Maarten en vooral Aruba lijkt Curacao tot nu toe de situatie volledig onder controle te hebben.

11 aug. 2020 - Nieuwe besmetting op Curacao bevestigd

Besmetting nr.32 is bevestigd op Curacao. Het betreft wederom een geïmporteerde besmetting; een werknemer van een cruiseschip. Deze persoon was recent naar Curacao gevlogen om te gaan werken op één van de cruiseschepen die op Curacao voor anker ligt. De persoon was bij aankomst op Curacao direct in quarantaine geplaatst. Aan het einde van de quarantaine-periode werd de persoon getest en daaruit kwam de besmetting naar voren.
Curaçao heeft nog steeds geen enkele binnenlandse besmetting en wordt daarmee steeds unieker in de wereld.
bron: Curaçao Chronicle, 10 aug. 2020

8 aug. 2020 - Per direct de 'afgesloten' bars & clubs dicht

Per direct moeten op aanwijzing van de Curaçaose overheid alle gesloten bars en clubs dicht. Dit geldt voor een periode van 2 weken, waarna geëvalueerd zal worden.
Reden hiervoor is dat er op vrijdag, zoals altijd, redelijk wat lokale bevolking van Curaçao dat op Aruba werkt, terug naar huis komt. Omdat op Aruba de afgelopen dagen het aantal besmettingen enorm hard is opgelopen, is er extra zorg dat er mogelijk ook Curaçaoënaars besmet terug naar huis gaan. Op Aruba bleek een nachtclub een ‘super spread area’, en dat wil men op Curaçao voorkomen met deze ingreep.

Voor de duidelijkheid: horeca en feestjes buiten (beach bars en terrasjes) blijven gewoon open.
bron: Papia Ku Mi (op Facebook), 8 aug. 2020

7 aug. 2020 - Géén actieve besmettingen meer op Curaçao | Update 'landen-lijst'

De regering van Curaçao heeft bekend gemaakt dat er geen actieve besmettingen meer op Curaçao zijn.
bron: Dolfijn FM, 7 aug. 2020

Curaçȧo heeft een update vrijgegeven van de lijst met lage – en middelmatige risicolanden m.b.t. het coronavirus. De wijziging is dat Aruba en St. Maarten niet meer als laag risico-land gezien worden. Door de sterke stijging de laatste dagen in het aantal lokale coronabesmettingen op Aruba en St. Maarten, heeft Curaçao besloten de grens te sluiten voor reizigers vanuit die twee eilanden.
Verder toelichting:
Lage risico-landen: reizigers die vanuit de landen in dit (oranje) rijtje naar Curaçao willen kunnen zonder verdere restricties het eiland binnen komen.
Middelmatige risico-landen: reizigers uit deze landen (groene rijtje), waaronder ook Nederland, mogen naar Curaçao reizen, maar dienen wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Eén van die voorwaarden is dat binnen 72 uur voor vertrek een PCR-test is afgenomen, met een negatief resultaat.

Curaçao corona-landen
5 aug. 2020 - Curaçao sluit grens met Aruba | Twee nieuwe besmettingen op Curaçao

Door de explosieve stijging van coronabesmettingen op Aruba (tientallen in de afgelopen 48 uur) heeft Curaçao besloten om per direct (de avond van 5 augustus 2020) de grens met Aruba te sluiten.
bron: curacao.nu, 5 aug. 2020

Op Curaçao zijn twee nieuwe corona-besmettingen bevestigd. Wederom gaat het om geïmporteerde besmettingen: deze personen waren naar Curaçao gekomen om als bemanning op een cruiseschip aan het werk te gaan. Ze zijn, met 14 anderen personen van dezelfde vlucht, bij aankomst op Hato Airport direct in quarantaine gegaan.
Goed om weer te melden: er is nog steeds géén lokale besmettingen op Curaçao! Alle besmettingen tot nu toe zijn ‘geïmporteerd’: reizigers die de besmetting buiten Curaçao hebben opgelopen.
bron: Paradise FM, 5 aug. 2020
Meer over de PCR-test

juli 2020:
24 juli 2020 - Passagier TUI hoort tijdens vlucht dat hij besmet is

Op donderdag 23 juli heeft een Curaçaose man tijdens de vlucht van Amsterdam naar Curaçao te horen gekregen dat hij besmet is met het coronavirus. De man is direct na aankomst in quarantaine geplaatst; de crew en de passagiers 2 rijen voor, achter en naast hem zullen de komende dagen strak worden gemonitord en moeten een mondkapje dragen.

De besmette persoon had voorafgaand aan vertrek de PCR-test middels een gorgeltest gedaan, waarbij de besmetting niet geconstateerd is. De gorgeltest is sinds kort door Curaçao als niet meer betrouwbaar aangemerkt, waardoor deze man op Schiphol een nieuwe PCR-test moest ondergaan, middels een neusswab. Daaruit bleek dus dat de man besmet is, maar toen was hij al onderweg naar Curaçao.
bron: RTL Nieuws liveblog, 24 juli 2020
Meer over de PCR-test
Voor een toelichting van Dr. Izzy Gerstenbluth (dé epedemioloog van Curaçao) op dit geval bekijk je deze video.

22 juli 2020 - Nog een paar dagen coulance m.b.t. de gorgeltest

Heb je de PCR-test gedaan via een gorgeltest de afgelopen dagen? Dat wordt sinds 18 juli door Curaçao niet meer erkend als betrouwbare test en daarmee mag je het land niet meer in. Echter vanwege onduidelijke communicatie is dit niet overal op tijd bekend geworden, waardoor deze week toch gorgeltesten zijn afgenomen. Vanaf zaterdag 25 juli wordt de gorgeltest echt niet meer geaccepteerd en zul je op Schiphol al geweigerd worden. Tot die tijd zal bij aankomst op Curaçao per situatie bekeken worden hoe hiermee wordt omgegaan.
bron: Curacao.nu, 22 juli 2020
Meer over de PCR-test

21 juli 2020 - Grens Curaçao voorlopig gesloten voor reizigers USA

Curaçao houdt de grenzen met de Verenigde Staten voorlopig gesloten. Omdat er in de VS nog teveel corona-besmettingen zijn, mag niemand vanuit de VS nu Curaçao in.
bron: Curacao.nu, 21 juli 2020

20 juli 2020 - PCR-test: gorgelen niet meer geaccepteerd

Ga je binnenkort naar Curaçao dan moet je een PCR-test laten afnemen. Let op dat je NIET de gorgeltest doet, die wordt door Curaçao niet meer geaccepteerd als volwaardige testmethode! De test moet worden afgenomen via een keelswab.
Meer over de PCR-test voor Curaçao

17 juli 2020 - Update lijst met landen laag en minimaal risico

Vandaag is door de overheid van Curaçao een nieuwe lijst uitgebracht met landen die gezien worden als landen met een laag of middelmatig risico m.b.t. het corona-virus.

corona curacao veilige landen
16 juli 2020 - Strenge controle op reisdocumenten !

Van meerdere toeristen die nu op Curaçao zitten hebben we te horen gekregen dat de controle op zowel Schiphol als ook op Hato Curaçao Airport zeer strikt is voor de benodigde documentatie. Naast uiteraard paspoort en ticket (retourtje!) móet je ook geregeld hebben:

 1. Digital Immigration Card (DIC): het immigratieformulier heeft op zich niets met de corona-maatregelen te maken, dit moet je altijd al doen als je naar Curaçao wilt. Deze DIC online invullen en printen. Let op: bij het invullen van deze DIC moet je ook een scan/foto van je paspoort uploaden dus zorg dat je die van tevoren al als digitaal bestandje op de computer hebt staan. voor het indienen van deze DIC staat geen minimum of maximum termijn in uren/dagen.
 2. Passenger Locator Card (PLC): dit formulier mag je max. 48 uur vooraf invullen (Voor de helderheid: 47 uur of korter voor vertrek is goed, 49 uur of langer voor vertrek mag niet.). Dit formulier 1- downloaden, 2- printen, 3- invullen, 4- scannen of foto maken, 5- uploaden, 6- de papieren versie bij je reispapieren bewaren. Bij de PLC moet je ook je stoelnummer in het vliegtuig vermelden. Als je niet vooraf een stoel hebt gereserveerd weet je dit pas definitief bij het online inchecken. Bij KLM kan dit binnen 30 uur voor vertrek, bij TUI is dat binnen 24 uur voor vertrek.
 3. PCR-test: deze corona-test mag je max. 72 uur voor vertrek laten afnemen (Voor de helderheid: 71 uur of korter voor vertrek is goed, 73 uur of langer voor vertrek mag niet.). Binnen 24 uur ontvang je per mail een certificaat met de negatieve uitslag. Dit certificaat moet je vooraf uploaden én op papier bij je hebben tijdens de reis.

Tip 1: geen paniek!! We krijgen bij NaarCuracao.com de nodige berichten/vragen/belletjes hierover. Het is even wat invulwerk, maar het is verder niet zo ingewikkeld. Even goed lezen wat online gevraagd wordt en dan komt het goed. Gewoon doen wat gevraagd wordt; niet even snel afraffelen met de gedachte “dit accepteren ze ook wel“. Het is een enorme extra taak voor de medewerkers om deze documenten te checken, dus ze nemen -terecht- geen tijd om met elke toerist in discussie te gaan als het net even anders wordt aangeleverd dan hoe het gevraagd is. Sta je op het vliegveld en kun je de gevraagde documentatie niet volgens instructie aanleveren? Huppatee, direct uit de rij en ga eerst maar even regelen dat je alles op orde hebt.
Tip 2: verzamel alles bij elkaar en handel het in 1x af, dan hou je het overzicht over wat je wel of niet al geregeld hebt. Dus: 1- online inchecken, 2- Op de Curaçao Entry Portal gewoon van boven naar beneden de documenten afhandelen: (a) eerst DIC, (b) dan PLC en (c) ten slotte het PCR-certificaat. 3- zorg dat je van alledrie die documenten een geprinte versie bij je paspoort hebt. Neem er de tijd voor, je bent al snel een kwartiertje bezig om dit voor één persoon af te handelen. Vanwege de tijdslimiet voor het online inchecken kun je dit het beste inplannen binnen 30 uur voor vertrek als je met KLM vliegt, of binnen 24 uur als je met TUI op vakantie gaat.
Tip 3: neem de drie documenten op papier (!) mee tijdens de reis. Een digitale versie op je telefoon is niet akkoord! Houd de documenten ook bij de hand, zowel op Schiphol bij boarden als op Curaçao bij de douane zul je alle documenten moeten laten zien.
Tip 4: je begrijpt dat deze extra checks op het vliegveld bij vertrek uit Amsterdam en bij aankomst op Curaçao veel extra tijd kosten. (A) neem hier de tijd voor en accepteer dat het allemaal wat langer duurt voordat jij er doorheen bent. (B) Werk een beetje mee en zorg dat je alles al in je hand hebt als je aan de beurt bent. Dat houdt zoveel mogelijk de vaart er in. Sterker nog: Heb je niet direct alles bij de hand dan wordt je uit de rij gezet en kun je weer achteraan aansluiten!
Tip 5: deze tip is alleen voor inwoners van Curaçao die vanuit Nederland terugkeren naar Curaçao. Sowieso heb je geen DIC nodig als inwoner van Curaçao, maar geef dit ook duidelijk aan zodra om deze documenten gevraagd wordt bij het boarden op Schiphol. De bemanning wil zo snel mogelijk alle passagiers (95% toerist) hier doorheen helpen, dus als ze bij de eerste snelle check zien dat je geen DIC hebt dan wordt je vrij makkelijk uit de rij gezet.

Extra maatregelen voor reizen naar Curaçao
16 juli 2020 - Nieuwe corona-besmetting op Curaçao

Een lid van de Amerikaanse FOL-basis is positief getest op het coronavirus. Deze persoon is direct in quarantaine gegaan. Het is onbekend waar deze persoon het virus heeft opgelopen.

bron: Paradise FM, 16 juli 2020

6 juli 2020 - Onnodig paniek: géén corona in KLM-toestel

Afgelopen zondag was er even paniek op Curaçao: In een KLM-toestel van Amsterdam naar Curaçao zouden twee passagiers zitten die met corona besmet zouden zijn. Dit bleek niet waar. Wel was er één passagier op Schiphol geweigerd omdat de verplichte test vooraf geen duidelijke uitslag gaf.
bron: Paradise FM, 6 juli 2020

10 juli 2020 - GEEN besmettingen meer op Curaçao!

Goed nieuws: Op een persconferentie is bekend gemaakt dat momenteel op Curaçao geen enkele corona-besmetting meer actief is. In totaal zijn er 25 besmettingen geconstateerd sinds midden maart. De eerste patiënt is helaas overleden, de overige 24 zijn allen hersteld.

bron: Paradise FM, 9 juli 2020

1 juli 2020 - Nog maar 1 persoon besmet

Op dit moment is er nog maar 1 persoon met een actieve COVID19-besmetting op Curaçao. Deze persoon behoort tot de laatste 9 besmette personen die allen vanuit het buitenland zijn gekomen en dus als ‘geïmporteerde’ besmetting worden gezien. Deze persoon zit al sinds aankomst op Curaçao in quarantaine. Er is momenteel geen lokale besmetting.
bron: Paradise FM, 30 juni 2020

juni 2020:
30 juni 2020 - 'Veilige' landen | Curaçao werkt aan goedkopere PCR-test

Tijdens een presentatie van Curaçao Tourist Board is bekend gemaakt welke landen weer welkom zijn op Curaçao. Hierbij zijn twee situaties mogelijk:
‘Lage Risico’ landen:
– Aruba
– Bonaire
– St. Maarten
– St. Eustatius
– Saba

‘Medium Risico’ landen:
– Nederland
– België
– Duitsland
– Frankrijk
– Italië
– Spanje
– Canada
– China

Bij de Lage Risico-landen is geen PCR-test nodig, wel bij de Medium Risico-landen.

Kom je uit een ander land dan de landen hier benoemd, dan is Curaçao voor jou helaas nog gesloten (of je gaat 14 dagen in quarantaine, op eigen kosten).

Ook op Curaçao zijn de geluiden doorgedrongen dat de toeristen uit Nederland niet blij zijn met de kosten van de PCR-test. Vandaar dat Curaçao heeft aangegeven* dat ze in gesprek zijn om de PCR-test voordeliger aan te bieden dan wat nu mogelijk is in Nederland. N.b.: Curaçao spreekt nog over € 180 p.p., maar via Huisartslab kun je nu al een test boeken voor € 79,50 + € 10,- voor het verplichte certificaat. Vlieg je met Corendon of TUI, dan vergoeden zij de kosten van deze verplichte PCR-test.

*: gemeld bij de Hospitality Industry Guidelines Information Session van Curaçao Tourist Board op 30 juni 2020, door Dr. Izzy Gerstenbluth.

29 juni 2020 - Passenger Locator Card beschikbaar

Wil je vanaf 1 juli naar Curaçao, dan moet je max. 48 uur voor vertrek een Passenger Locator Card hebben ingevuld. Deze PLC is er voor om in geval van een nieuwe corona-besmetting (onder toeristen) te kunnen terugvinden met wie de besmette persoon mogelijk in contact is geweest. Deze PLC moet je downloaden, invullen, weer uploaden, én ook even printen zodat je hem op papier bij je hebt tijdens de reis naar Curaçao.
Voor de duidelijkheid: Je moet 3 formulieren regelen voorafgaand aan vertrek naar Curaçao:

 1. Deze Passenger Locator Card
 2. Een Digital Immigration Card (deze staat los van de corona-maatregelen, moet je altijd doen)
 3. Een formeel certificaat met de negatieve uitslag van je PCR-test. Let op: deze moet je voor vertrek ook uploaden!

Alle informatie over wat je moet regelen en hoe vind je hier: Corona-maatregelen Curaçao.

Passenger Locator Card downloaden & uploaden
26 juni 2020 - Nieuwe Immigration Card beschikbaar

Het nieuwe Digital Immigration Form voor Curaçao is beschikbaar gekomen. Dit formulier is vergelijkbaar met het papiertje dat je vroeger in het vliegtuig invulde met de gegevens van je vakantie. Dit formuliertje moet tegenwoordig online ingevuld worden.
Let op: Het betreft een nieuwe versie van het Immigration Formulier. Als je het formulier vóór 25 juni 2020 al had ingevuld voor een verblijf op Curaçao vanaf 1 juli 2020, dan zul je het formulier opnieuw moeten invullen.
Voor de volledigheid: Dit Immigration Formulier is iets dat sowieso altijd al moet worden ingevuld, en is niet specifiek een extra maatregel vanwege corona. Daarvoor ben je ook nog verplicht om een Passenger Locator Form in te vullen, maar die is tot vandaag nog niet beschikbaar.

Digital Immigration Formulier invullen
24 juni 2020 - Infographic 'spelregels' Curaçao + handige linkjes
23 juni 2020 - Welkom terug! A dushi stay, the healthy way
20 juni 2020 - Gratis PCR-test ook via TUI en Kras

Ook gratis PCR-test via TUI

Nadat gisteren Corendon al bekend maakte de PCR-test gratis aan te bieden aan haar klanten, heeft vandaag ook TUI laten weten dat bij alle boekingen t/m 31 augustus een PCR-test gratis zal worden aangeboden. Details over deze test zijn nog niet bekend gemaakt, dat zal ongetwijfeld snel volgen.
Als extraatje krijg je ook ‘resort-credits’ van € 40 p.p. voor aankopen bij de accommodatie.

Ook Kras

Reisorganisatie Kras valt ook onder de paraplu van TUI, en zal dus ook de PCR-test gratis aanbieden (+ ook de resort-credits)

De beste accommodaties van TUI
19 juni 2020 - Gratis PCR-test via Corendon

Gratis PCR-test via Corendon

Een mooie actie van Corendon: boek vóór 31 juli je vakantie bij hen (naar Curaçao natuurlijk!) en je kunt via Corendon GRATIS de voor Curaçao verplichte PCR-test laten doen. Goedgekeurd door RIVM en inclusief certificaat. Heb je niet via Corendon geboekt, dan kun je bij hen terecht voor het voordelige tarief van € 89,50 (bij andere partijen betaal je € 150 tot € 180).
Meer informatie over de PCR-test via Corendon

PCR-test via Corendon
16 juni 2020 - Persconferentie: 23 gevallen | quarantainetermijn ingekort

Tijdens een personconferentie van de overheid is gemeld dat er nu 23 corona-besmettingen op Curaçao zijn geconstateerd. De laatste 7 gevallen betreft “geïmporteerde” besmetting bij personen die na aankomst op Curaçao in een quanrantain-hotel zijn geplaatst. Actuele stand is dat er nog 3 besmettingen actief zijn. Er is 1 persoon overleden en de overige 19 gevallen zijn genezen verklaard.

Voor personen afkomstig uit landen met een relatief laag risico op corona (zoals Nederland), is de quarantainetermijn verlaagd. Dit was 14 dagen, maar is nu 8 dagen geworden. Kom je uit een land waar de situatie rond corona minder gunstig is (bv. USA of meerdere Zuidamerikaanse landen) dan blijft de termijn van 14 dagen geldig. N.b.: Dit geldt dus per direct tot 1 juli. Als de situatie in Nederland en op Curaçao niet fors zal verslechteren dan zal per 1 juli de quanrantaineverplichting vervallen, zowel voor korte termijn-toeristen als voor personen die voor langere tijd op Curaçao willen verblijven.

9 juni 2020 - Vakantie op Curaçao: de corona-regels

Gisteren heeft de overheid van Curaçao aangekondigd dat er per 1 juli weer toeristen uit Nederland welkom zijn op Curaçao, onder bepaalde voorwaarden. Maar wat zijn nou die voorwaarden? En wat zijn de regeltjes voor tijdens de vliegreis? We geven een overzicht in ons blog.

8 juni 2020 - TOERISTEN UIT NEDERLAND WEER WELKOM!

Op de persconferentie van de Curaçaose overheid is het gerucht bevestigd dat al een dag lang over het eiland rondzingt: per 1 juli 2020 (streefdatum) gaat de grens van Curaçao weer open voor toeristen uit Nederland! Ook vanuit België en Duitsland zijn weer toeristen welkom, maar nog niet vanuit o.a. USA, Brazilië en Colombia.
Op basis van de statistieken van de afgelopen weken is berekend dat als er 10.000 toeristen worden ingevlogen vanuit de veilige landen als Nederland, België en Duitsland, dat er dan gemiddeld 1,5 persoon het eiland op komt met een corona-besmetting. Aangezien dat goed te verwerken is door de medische zorg op Curaçao, mogen er in de maand juli 10.000 toeristen uit de veilige landen naar Curaçao komen, zonder dat ze in quarantaine hoeven te gaan. Wel onder bepaalde voorwaarden, zoals: vooraf testen, een reisverzekering afsluiten die medische zorg dekt, vooraf een gezondheidsverklaring invullen, en ‘social distancing’ zodra je op Curaçao aankomt.

4 juni 2020 - 21e besmetting op Curaçao | Mogelijk toegang voor mensen uit Nederland?

Bij de groep ‘terugkomers’ op Curaçao die in een quarantaine-hotel zijn geplaatst, is weer een corona-besmetting bevestigd. Dat is ondertussen de vijfde besmetting. Het betreft inwoners van Curaçao die recent in het buitenland waren en na terugkomst eerst verplicht een quarantaine-hotel in moesten voor 14 dagen. De besmetting is gebeurd in het quarantaine-hotel.

Omdat de laatste 5 besmettingen niet uit Nederland afkomstig waren (2 uit Dominicaanse Republiek, 2 uit Colombia en 1 uit de VS), liet Dr. Gerstenbluth doorschemeren dat mogelijk op korte termijn het luchtruim open gaat voor mensen uit Nederland.
bron: Antilliaans Dagblad, 4 juni 2020

2 juni 2020 - 20e besmetting op Curaçao

Er is weer een nieuwe bevestiging van een corona-besmetting op Curaçao. Wederom is het iemand die recent vanuit het buitenland naar Curaçao is gekomen en nog in een quarantaine-hotel zat (net als de voorgaande drie besmettingen). De patiënt is in isolatie geplaatst.
bron: Curacao.nu, 2 juni 2020

Actuele informatie van tour-operators

De meeste tour-operators volgen uiteraard ook nauwlettend alle ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus. Niet alleen voor Curaçao, maar voor alle bestemmingen die zij aanbieden. Enkele tour-operators bieden online ook informatie aan die z.s.m. wordt aangepast als de actuele ontwikkelingen daar aanleiding voor geven.

Hoe de risico’s zo klein mogelijk houden?

Hoe kun je het risico zo klein mogelijk houden dat het coronavirus jouw vakantie zal beïnvloeden? Enkele algemene adviezen:

   1. Boek je vakantie nog niet heel ver van tevoren, dan blijft de impact nog te overzien. Zorg sowieso voor een goede Annuleringsverzekering.
   2. Houd het nieuws goed in de gaten m.b.t. corona op Curaçao. Uiteraard zullen we ook via onze Facebook-pagina alle relevante updates delen.
   3. Houd afstand (1,5 tot 2 meter) van mensen die mogelijke verschijnselen van corona vertonen.
   4. Het dragen van mondkapjes wordt afgeraden; het geeft een onterecht gevoel van bescherming.
   5. Regelmatig je handen wassen met zeep, minimaal 20 seconden. Hierbij wordt vloeibare zeep aangeraden, desinfecterende zeep is niet nodig.
   6. Houd een flesje handgel in de buurt; zowel thuis maar zeker ook buiten de deur.

Meer vakantietips

Ga je binnenkort naar Curaçao, dan vind je hier meer handige informatie:

Vakantietips

vakantietips curacao 600x431 1

Wat is het tijdsverschil? Moet ik een reisstekker meenemen? Zijn inentingen nodig? Hoe kun je het makkelijkste betalen? Deze info en meer.

Curaçao vakantietips

Checklist

checklist curacao vakantie 600x431 1

Een praktische checklist specifiek voor een vakantie naar Curaçao. Handig om je vakantie optimaal voorbereid te kunnen beginnen.

Curaçao checklist

Eerste keer Curaçao

curacao welcome 600x431 1

Ga je voor de eerste keer naar Curaçao, dan wil je natuurlijk wel een beetje weten wat je te wachten staat.

Eerste keer Curaçao
× Kan ik je helpen?