Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Corona & Curacao – Veelgestelde vragen voor reizigers

corona curacao vragen FAQ

Er blijkt bij de toeristen af en toe nog redelijk wat onduidelijk over ‘Corona & Curacao’. Vandaar dat we deze Veelgestelde vragen voor Reizigers-pagina hebben aangemaakt. Mis je een vraag, laat het ons weten!
Onderstaande informatie is alleen gericht op reizen naar Curacao. Ga je op reis naar een ander land, dan is het mogelijk dat de regels anders zijn dan hier vermeld.

Verplichtingen om naar Curacao te mogen reizen

Wat moet ik regelen om in corona-tijd naar Curacao te mogen reizen vanuit Nederland?

Om in corona-tijd naar Curacao te mogen reizen, moet je de volgende zaken regelen:
1- Je moet een certificaat kunnen overleggen met een negatief resultaat van een PCR-test, en …
2- … Je moet een Digital Immigration Card aanvragen, en …
3- … Je moet een Passenger Locator Card (PLC) aanvragen, en …
4- … alle reizigers vanaf Schiphol van 13 jr. en ouder moeten een Gezondheidsverklaring bij zich dragen.
Aanpassing van de regels per 1 januari 2021: kinderen van 6 jr en jonger hoeven geen PCR-test te laten afnemen, zolang ze geen symptomen vertonen en als de ouders een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Gevolg hiervan is dat de kinderen van 6 jr. en jonger ook geen PLC hoeven in te vullen.
Verder word je geacht een goede reisverzekering te hebben.

Tijdens de reis ben je verplicht om vanaf binnenkomst Schiphol tot aan het naar buiten lopen op Hato Airport (vliegveld Curacao) een mondkapje te dragen, dus tijdens heel de reis.

E.e.a. is ook nog goed weergegeven in een infographic.

Hoe moet ik al deze formulieren aanleveren/aantonen?

Curacao heeft een website opengesteld op e documenten online aan te vragen/aan te leveren: de Curacao Entry Portal op dicardcuracao.com.
Hier kun je het volgende regelen:
1- Digital Immigration Card (DI Card): Vul alle gevraagde informatie in op de website, de DI Card wordt binnen max. 15 minuten per mail naar je toegestuurd.
2- Passenger Locator Card (PLC): Start het Public Health Process op dicardcuracao.com. Op basis van de informatie die je hier invult bij alle vragen zal jouw PLC worden samengesteld. Deze wordt binnen max. 15 minuten per mail naar je toegestuurd. LET OP: Dit kun je pas afronden als je het PCR-certificaat (zie volgende stap) hebt ontvangen!
3- PCR-certificaat: Tijdens het Public Health Proces (zie vorige stap) is één van de vragen om het PCR-certificaat te uploaden.
4- De Gezondheidsverklaring: Dit is een vereiste van Nederland. Je kunt deze zelf handmatig invullen. De Gezondheidsverklaring moet je bij het reizen van/naar Nederland bij je hebben, je hoeft het niet online aan te leveren. De Gezondheidsverklaring vind je hier.
Je bent vervolgens ook nog verplicht om al deze 4 documenten tijdens de gehele reis op papier bij je te hebben (handbagage!). Een digitale versie op je smartphone voldoet niet!

Hoe wordt gecontroleerd of ik deze documenten correct heb geregeld?

De controle op deze documenten zal op verschillende momenten gedaan worden door verschillende partijen:
a) Na het online aanvragen/aanleveren van de 3 benodigde documenten voor Curacao zal een geautomatiseerde check gedaan worden op de juistheid van de documenten
b) Bij het inchecken en/of boarden op Schiphol zal door de luchtvaartmaatschappij (KLM of TUI) gecontroleerd worden of je de 3 benodigde documenten voor Curaçao (PLC, PCR-certificaat en DI Card) op papier bij je hebt.
c) Bij de douane op Schiphol kan gevraagd worden om de Gezondheidsverklaring te tonen.
d) Bij aankomst op Curacao zul je bij de douane de papieren versies van de 3 benodigde documenten moeten tonen.
e) Op enig moment tijdens de reis kan door officiële instanties gevraagd worden de benodigde documenten te tonen.

Wat als ik de gevraagde documentatie niet op orde heb?

Heb je de gevraagde documentatie niet correct of niet volledig op orde, of blijk je een verhoogd risico te zijn om het corona-virus bij je te dragen, dan kun je op elk moment tijdens de reis tussen Schiphol en Hato Airport geweigerd worden verder te reizen. Je kunt en mag geweigerd worden de reis voort te zetten door overheidsinstellingen als douane of marechaussee, maar ook luchtvaartmaatschappijen als TUI of KLM, of beveiligers op het vliegveld mogen je verhinderen verder te reizen. Ben je al op Curacao, dan kan het nog gebeuren dat je met het eerstvolgende vliegtuig mee terug naar Nederland moet.
Het is toegestaan om dan alsnog te regelen dat je de juiste documenten op de correcte wijze aanlevert, maar het vliegtuig wacht niet op je. Mis je hierdoor je vlucht, dan is het zaak om z.s.m. je ticket om te boeken, hier kunnen (forse) extra kosten aan verbonden zijn.
Het is hoe dan ook JE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID om alle documenten correct, compleet en op tijd aan te leveren.

Ik werd voor mijn vlucht geweigerd en heb daardoor mijn vlucht moeten omboeken. Moet ik de documenten opnieuw aanvragen/aanleveren?

Als je geweigerd bent voor je vlucht en na een omboeking alsnog naar Curacao kunt vertrekken, moet je mogelijk je documentatie opnieuw (of alsnog) aanvragen/aanleveren.
Het belangrijkste hierbij: Check goed of de afgenomen PCR-test nog binnen 72 uur voor vertrek van je omgeboekte vlucht valt! Dit is meestel NIET het geval, waardoor je opnieuw de PCR-test moet laten afnemen.

PCR-test

Wanneer moet de PCR-test afgenomen worden?

De PCR-test moet worden afgenomen binnen 72 uur voor gepland vertrek naar Curacao. Het gaat hierbij dus niet om de aankomsttijd op Curaçao, maar om het moment dat het vliegtuig (vanaf Amsterdam) opstijgt. Hierbij kun je uitgaan van de vertrektijd zoals die ongeveer een week van tevoren bekend is. Mocht binnen enkele dagen voor vertrek de vertrektijd enkele uren verschuiven, dan is daar uiteraard vooraf niet op te plannen bij het maken van een afspraak voor jouw test, dus dat heeft dan geen invloed op die 72 uur voor vertrek.
We adviseren om op de website van het betreffende laboratorium goed na te gaan welke tijd zij aangeven om de test uit te voeren, dus de tijd tussen afname van de test en de uitslag van de test. Als de organisatie daar zelf geen duidelijke uitspraak over doet, adviseren wij om niet korter dan 60 uur voor vertrek de test te laten afnemen.

Waar kan ik een PCR-test laten doen?

Je kunt de PCR-test laten doen bij één van de (commerciële) laboratoria die tests aanbieden. Waar moet zo’n laboratorium aan voldoen om voor dit doel een test te kunnen afnemen:
– de organisatie moet goedkeuring hebben van RIVM
– de testuitslag moet doorgaans binnen max. 48 uur afgegeven worden
– de testuitslag moet op een formeel testcertificaat afgegeven worden (indien negatieve uitslag)

Organisaties die hier aan voldoen zijn o.a. Vaccinaties op Reis, KLM Health Services of Coronalab.eu.

Wie moet een PCR-test laten afnemen?

De PCR-test is door Curacao verplicht gesteld voor elke reiziger van 7 jr. en ouder vanuit een land dat door Curacao wordt beoordeeld met een Middelmatig Risico m.b.t. corona. Momenteel geldt dit o.a. voor Nederland en Duitsland.

Elke reiziger van 7 jr. en ouder uit een land met Middelmatig of Hoog Risico moet de test laten afnemen. Dus dit geldt ook voor:
– inwoners van Curacao die terugkeren naar hun eigen land,
– zwakke, zieke personen
– senioren
– voor vakantie en ook voor langer verblijf
– etc.: iedereen!

Wat kost een PCR-test?

De kosten van een PCR-test variëren tussen € 89,50 en € 149,50. Het verschil hierbij is vaak terug te zien in de service van de organisatie, m.n. de snelheid waarmee de test wordt uitgevoerd en jij dus de uitslag krijgt.
Reis je met meerdere personen uit één huishouden (bv. een gezin), dan kun je bij sommige organisaties een groepskorting krijgen. Hierbij wordt dan een neus-/keelswab afgenomen bij iedere persoon uit het huishouden, maar de monsters worden bij elkaar gevoegd en als één test geanalyseerd. Je krijgt hiermee dan ook één uitslag voor heel het huishouden: allemaal positief of negatief.
Heb je geboekt via TUI of Corendon (of aan hen gelieerde reisorganisaties) dan kun je mogelijk korting krijgen op de PCR-test, of zelfs een gratis test laten uitvoeren. Bekijk hiervoor de voorwaarden van de reisorganisatie.

Hoe boek ik een PCR-test?

Voordat je online op zoek gaat naar een vestiging in de buurt waar je een PCR-test kunt laten doen, reken eerst even uit vanaf welk moment je de test mag laten afnemen. Vanaf wanneer mag je de test laten afnemen: je vertrektijd van het vliegtuig, maar dan drie dagen eerder. Dus bv. 10:30 vertrekken op 17 december, betekent testen vanaf 10:30 op 14 december.
Zoek een locatie in de regio die nog plek heeft en boek online en datum + tijd. LET OP: bij sommige organisaties moet je tijdens de online boeking apart aangeven dat je ook een officieel certificaat met de uitslag moet hebben (vaak dan tegen kleine meerprijs te kiezen).

Kan ik de test ook via GGD laten doen?

Nee, dat kan niet. Ten eerste zal er waarschijnlijk al teveel tijd zitten tussen afname van de test en de uitslag, ten tweede geeft GGD geen formeel certificaat af dat nodig is voor Curacao.

Mag ik ook een andere test dan een PCR-test laten doen, bv. een sneltest?

Nee, dat mag niet. Curacao accepteert alleen de PCR-test. Bv. de Abbott-sneltest of en Antigenen sneltest worden niet geaccepteerd.

Wat als mijn PCR-test een positieve uitslag geeft?

Al je PCR-test een positieve uitslag geeft, dan mag je niet naar Curacao reizen. Sowieso is het dan raadzaam om (in Nederland) in thuis-quarantaine te gaan om te voorkomen dat via jou het virus verder verspreid wordt.
M.b.t. je reis naar Curacao: neem z.s.m. contact op met je tour-operator/vliegtuigmaatschappij om je reis te annuleren/verplaatsen.

Passenger Locator Card (PLC)

Wanneer moet de PLC aangevraagd worden?

Curacao heeft gesteld dat de PLC binnen 48 uur voor vertrek moet worden aangevraagd. Dit mede omdat bij de aanvraag vragen gesteld worden over je actuele gezondheid en over waar je de laatste tijd geweest bent. Hoe korter voor vertrek, hoe nauwkeuriger.

Let op: omdat je bij het aanvragen van de PLC ook gevraagd zal worden om je stoelnummer in het vliegtuig en om het PCR-certificaat te uploaden, adviseren we deze volgorde:
1- Je hebt negatieve uitslag van PCR-test ontvangen
2- Je gaat inchecken voor de vlucht naar Curacao
3- Je gaat via het Public Health Process de PLC aanvragen.
Doorgaans kan dit pas ongeveer 30 uur voor vertrek, niet eerder.

Waar kan de PLC aangevraagd worden?

De PLC vraag je online aan, middels het Public Health Process op dicardcuracao.com.

Wie moet een PLC aanvragen?

Een PLC moet aangevraagd worden voor elke reiziger naar Curacao. Ook voor kinderen/baby’s. Let wel op dat je bij kinderen een email-adres invult van de ouder/verzorger.

Wat kost een PLC?

De PLC is volledig gratis.

Hoe ontvang ik de PLC?

Nadat je het Public Healt Process volledig en correct online hebt ingevuld, zal binnen max. 15 minuten een mail toegestuurd worden met daarin als bijlage de PLC (als pdf).

Ik heb het Public Health Process afgerond, maar geen mail ontvangen. Wat nu?

Heb je het Public Health Process netjes afgerond, maar na een uur nog geen mail met PLC ontvangen? Dan is er iets niet goed gegaan, kom in actie:
1- Check voor de zekerheid even je spambox, mogelijk is de mail daar in terecht gekomen.
2- Heb je echt geen mail gekregen, stuur dan zelf een e-mail naar dicardsupport@curacao.com. Geef daarbij de volgende informatie: Je naam zoals je die hebt ingevoerd bij het Public Health Process, het email adres dat je hebt opgegeven, datum en tijd van het doorlopen van Public Health Process, en je geplande reisdatum.
3- Doorgaans wordt binnen enkele uren (Curaçaose kantoortijd) gereageerd op jouw mail. Duurt het te lang of heb je die tijd niet meer omdat je vliegtuig bijna vertrekt, doorloop dan nogmaals het Public Health Process. Indien mogelijk, geef hierbij een ander email-adres op.

Wat moet ik doen als ik een PLC ontvangen heb?

Deze moet je printen zodat je die tijdens de reis op papier bij je hebt. Verder hoef je niets te doen. Voor de zekerheid adviseren wij om de mail met de PLC nog wel in je mailbox (op je telefoon) te bewaren totdat je weer terug bent van je reis naar Curacao.

Ik heb een pdf-formulier gekregen van een PLC om handmatig in te vullen, mag dat ook?

Nee, dit wordt niet meer geaccepteerd. Dit is een oud formulier van een oud proces. Je kunt alleen nog een PLC online aanvragen via het Public Health Process.

Actuele maatregelen op Curacao

Wat zijn momenteel de belangrijkste maatregelen die op Curacao gelden om corona te beperken/voorkomen?

– Er geldt een Avondklok, van 21:00 tot 04:30.
– Een Mondkapjesplicht voor iedereen van 18 jr. en ouder in alle openbare gebouwen, waaronder ook winkels/supermarkten, toko’s/mini-markets, apotheek, ziekenhuis en het Openbaar Vervoer (ook taxi’s en transfers van/naar vliegveld of excursies).
– Een Samenscholingsverbod voor meer dan 4 personen in openbare ruimtes en op de openbare weg, waaronder ook het strand. Ben je met meer dan 4 personen uit één huishouden, dan mogen die op het strand wel bij elkaar zitten.
– Horeca en winkels sluiten uiterlijk 20:00.Het max. aantal toegestane personen is 50% van de max. capaciteit, met een max. van 50 personen. Bars en restaurants op het eigen terrein van hotels/resorts mogen langer open blijven volgens de uren van hun economische vergunning, maar alleen voor de eigen hotelgasten.

N.b.: Dit zijn de voornaamste maatregelen die relevant zijn voor toeristen. Hiernaast zijn er ook nog maatregelen afgekondigd voor het onderwijs, religieuze centra en sportverenigingen. Aangezien die niet direct zullen zijn voor verreweg de meeste toeristen worden deze hier niet benoemd.

Terugreis naar Nederland

Wat moet ik regelen voor de terugreis van Curacao naar Nederland?

Voor de terugreis naar Nederland (vanuit Curacao) het volgende te regelen:
1- Op Hato Airport en in het vliegtuig is het dragen van een mondkapje verplicht.
2- Je dient een nieuwe Gezondheidsverklaring in te vullen. Je had er al eentje ingevuld voor de heenreis, nu weer eentje invullen kort voor de terugreis.

Waar kan ik op Curacao een PCR-test laten afnemen?

Op de volgende locaties kun je op Curacao een PCR-test laten afnemen:
– Analystisch Diagnostisch Centrum (ADC), Heelsumstraat 55, telnr. +5999 434 5100, www.adcnv.com.
– Lab de Med, Kaya Flamboyan 3 (Rooi Catootje), telnr. +5999 736 1030, labdemed.org
– Medical Laboratory Services (MLS), Santa Rosaweg 7, telnr. +5999 736 8455, mlscuracao.com.

× Kan ik je helpen?