Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
Top
inschrijven op Curaçao

Hoe lang mag ik op Curaçao blijven?

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie?
Zaterdag 17 juni is weer het seminar “Emigratie naar Curaçao” in Houten (bij Utrecht), waarbij echt álle relevante info voorbij komt.
Zeker ook interessant voor ondernemers en bij stage of sabbaticals!
> Meer info & aanmeldenAls beheerder één van de grootste platforms van Nederland over (tijdelijke) emigratie naar Curaçao, krijg ik vrijwel dagelijks mailtjes binnen met allerlei vragen over Curaçao. Eén vraag komt elke week wel een paar keer voorbij: “Hoe lang mag ik op Curaçao blijven zonder me in te schrijven?

Niet inschrijven op Curaçao

Als je voor enkele maanden naar Curaçao gaat, kan het handig zijn om ‘gewoon’ als inwoner van Nederland ingeschreven te blijven en dus als toerist een tijdje op Curaçao te wonen. Dit is met name gebruikelijk bij studenten die voor stage naar Curaçao gaan, maar ook zijn er velen (vooral gezinnen met kleine kinderen) die voor een paar maanden op Curaçao willen wonen.

Hoe lang mag je op Curaçao blijven zonder in te schrijven?

Gelijk maar even duidelijkheid bieden:

Op Curaçao mag je zes maanden per kalenderjaar verblijven als toerist.

Extra opmerkingen hierbij:

 • Het gaat om de totale verblijfsduur op Curaçao binnen een kalenderjaar. Dus als je begin van het jaar al 4 maanden op Curaçao bent geweest, kun je eind van het jaar nog max. 2 maanden op Curaçao blijven.
 • Het heeft geen zin om na zes maanden even van het eiland af te gaan (Bv. een weekje naar de USA); het is niet zo dat dan bij terugkeer de teller weer op nul staat. De teller gaat echt maar één keer per jaar op nul en dat is alleen op 1 januari.
 • Deze regel van ‘6 maanden per kalenderjaar’ geldt alleen voor mensen uit het Koninkrijk der Nederlanden. Kom je van buiten het Koninkrijk dan gelden andere regels.

In praktijk tot één jaar op Curaçao zonder inschrijven mogelijk!

De regel “6 maanden per kalenderjaar op Curaçao zonder inschrijven” geeft je theoretisch dus max. 6 maanden op Curaçao, maar de praktijk biedt meer ruimte. Omdat op 1 januari altijd de teller weer op nul gaat, kun je dus maximaal gebruik maken van deze regel door de laatste 6 maanden van het ene jaar op Curaçao te blijven en dan gelijk de eerste 6 maanden van het nieuwe jaar. Via deze volledig legale ‘truc’ is het mogelijk om een jaar lang onafgebroken op Curaçao te blijven: van 1 juli t/m 30 juni.

Waarom wel of niet inschrijven op Curaçao

Maar waarom zou je je juist wel of niet inschrijven op Curaçao? Welke afwegingen moet je hierbij maken om voor jou de juiste keuze te maken? We zetten hierbij enkele argumenten op een rij:

Argumenten bij je keuze voor inschrijven op Curaçao

 • Gedoe: Het is uiteraard even een gedoe om je uit te schrijven in Nederland en ook weer in te schrijven op Curaçao. Het is allemaal wel te doen, maar het zijn niet de leuke dingen waar je aan denkt als je op Curaçao gaat wonen.
 • Zorgverzekering: Als je je in Nederland gaat uitschrijven, vervalt automatisch ook je zorgverzekering. Hiervoor kun je dan een tijdelijke zorgverzekering regelen voor de laatste dagen in Nederland en de eerste tijd op Curaçao. Nadat je ingeschreven bent op Curaçao kun je ter plekke ook weer een zorgverzekering regelen. Bij SVB kun je je aanmelden voor de Basisverzekering Ziektekosten waar alle inwoners van Curaçao voor in aanmerking komen. Maar let op: De basisverzekering is beperkt. Aanvullend verzekeren is mogelijk bij diverse commerciële organisaties, maar zij hebben daarbij geen acceptatieplicht. Heb je chronische ziektekosten dan kan dit dus een probleem worden waardoor je beter in Nederland ingeschreven wilt blijven.
 • Hypotheek: Als je in Nederland een koopwoning hebt, zul je hier aan moeten denken als je je wilt uitschrijven voor je verblijf op Curaçao. Want zodra je niet meer in Nederland bent ingeschreven zal de woning niet meer gezien worden als hoofdverblijf en zal dit forse financiële consequenties kunnen hebben: Je hypotheekrente is niet meer aftrekbaar.
 • Onbepaalde tijd: Hoe zeker is het dat je binnen de gestelde tijd zeker terug gaat naar Nederland? Als je ‘einddatum’ op Curaçao nog redelijk open ligt en er een grote kans is dat je langer dan 6 maanden binnen het kalenderjaar op Curaçao wilt blijven, dan is het handiger om je uitschrijving in Nederland vooraf zelf te regelen. Het kan ook wel op afstand, maar dat is toch een stuk lastiger.

Moet je inschrijven op Curaçao om er te mogen werken?

Dit is ook vaak een misverstand: Je hoeft je niet op Curaçao in te schrijven om er te mogen werken! Je mag als toerist aan het werk, als je wel een Verklaring van Rechtswege hebt aangevraagd. Zonder zo’n VvR mag je absoluut niet werken, ben je niet verzekerd tijdens het werk en kun je een forse boete krijgen! Voordeel is wel dat je al aan het werk mag terwijl de aanvraag van je VvR nog loopt (geldt alleen voor Nederlanders).

Onduidelijk

Waarom is hier zoveel onduidelijkheid over?

 1. Slechte info overheid. De overheid van Curaçao blinkt hierbij niet uit in helderheid. Er zijn verschillende regels en doordat de overheid in de communicatie deze regels niet duidelijk van elkaar onderscheid is er volop verwarring. Zo lijkt het dat de overheid van Curaçao in sommige gevallen spreekt over ‘buitenland’, waarmee ze blijken te bedoelen ‘land van buiten het Koninkrijk der Nederlanden’. Zo wordt o.a. gesproken over ‘mensen uit het buitenland’ die maximaal 4 maanden op Curaçao mogen blijven, maar dat geldt dus niet voor Nederlanders!
 2. Nieuwe regelgeving. Op 10 oktober 2010 is Curaçao staatkundig veranderd. Was Curaçao tot die tijd onderdeel van de Nederlandse Antillen, per 10 oktober 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer en is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden. Gevolg hiervan was ook dat de regelgeving op dit vlak veranderd is. Om de verwarring te voorkomen zal ik hier niet benoemen wat die regel was, maar die geldt dus niet meer.
 3. Goedbedoelde maar verkeerde info. Je bent niet de eerste Nederlander die hier mee te maken krijgt. En veel van je voorgangers willen graag behulpzaam zijn. Maar lang niet iedereen weet nog exact hoe het nou precies zit met de regelgeving rond inschrijven op Curaçao, waardoor je per ongeluk dus verkeerde info kan krijgen.

Waarom is deze info dan wel de juiste?

Ik hoor het je denken: “Iedereen zegt het zeker te weten, dus waarom zou dan juist deze info op NaarCuracao.com de juiste info zijn?” Terecht dat je het zo kritisch bekijkt, tenslotte hangt er nogal wat vanaf.
Waarom kan ik met zekerheid deze info als “de waarheid” aan je geven?
a) Ik heb zelf als toerist 9 maanden aanééngesloten op Curaçao gewoond. Inderdaad: 5 maanden in het ene jaar en 4 maanden in het andere jaar. Geen enkel probleem ondervonden en sindsdien ook al zonder problemen weer terug kunnen gaan naar Curaçao.
b) Deze regel is mij persoonlijk bevestigd door een medewerkster van het Curaçaohuis, zeg maar de ambassade van Curaçao in Nederland. Deze bevestiging heb ik o.a. gekregen op de Emigratiebeurs 2017,
c) De regel van ‘6 maanden per kalenderjaar’ is ook bevestigd door medewerkers van Immigration op Curaçao, o.a. via email die ik ontvangen heb op 9 januari 2017.
d) Ook andere ‘ervaringsdeskundigen’ die langer dan 6 maanden aanééngesloten op Curaçao zijn geweest, maar niet langer dan 6 maanden binnen één kalenderjaar bevestigen dat ze zonder problemen het eiland konden verlaten en er ook weer zonder problemen terug kunnen komen.

hoe lang curacao als toerist zonder in te schrijven.

De bevestiging per email van Immigration op Curaçao dat je 6 maanden per kalenderjaar op Curaçao mag blijven als toerist.

Maximale tijd weg uit Nederland

Er is nog een aspect dat je hierbij in de gaten moet houden. Je mag namelijk maar maximaal 8 maanden per aaneengesloten 12 maanden weg zijn uit Nederland om in Nederland ingeschreven te mogen blijven. Dus als je recent al bv. 3 maanden in het buitenland bent geweest (niet Curaçao), dan heb je nog maar max. 5 maanden over dat je uit Nederland weg mag zijn. Dat Curaçao onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden helpt hierbij niet, het telt gewoon als buitenland.

Te lang als toerist op Curaçao

Ondanks deze vrij ruime regeling van 6 maanden per kalenderjaar kan het gebeuren dat je toch langer dan mag als toerist op Curaçao verblijft. Wat dan? Geen paniek, ze zullen je niet gelijk met een politiewagen achterna gaan zitten. Maar realiseer je wel dat je op dat moment formeel als ‘illegaal’ op het eiland bent en dus op allerlei vlakken problemen kunt krijgen. Als je uiteindelijk dan toch terug naar Nederland vertrekt zullen ze je op vliegveld Hato gewoon laten vertrekken. Wel kun je een ‘kruisje’ achter je naam krijgen, waardoor je een tijdje (bv. 2 jaar) het eiland niet op mag. Realiseer je dit dus als je van plan bent om snel weer terug te gaan naar Curaçao: zorg dat je binnen de 6 maanden jezelf hebt ingeschreven.

Conclusie

Maak sowieso een goede afweging wat in jouw persoonlijke situatie het beste is: ingeschreven blijven in Nederland en dus maximaal 6 maanden per kalenderjaar op Curaçao te kunnen blijven, of direct al op Curaçao inschrijven zodat je onbezorgd van een prachtige tijd op Curaçao kunt genieten, zo lang als je maar wilt!

Mark van der Panne

Mark van der Panne (van 1973, uit Den Haag, getrouwd, 3 kids, 2 honden en gek van Curaçao) heeft in 2013/2014 als fantastisch avontuur 9 maanden als sabbatical op Curaçao mogen wonen met zijn gezin. Hij begon NaarCuracao.com als klein blogje over hun avontuur voor familie en vrienden, maar ondertussen is het uitgegroeid tot het grootste platform van Nederland voor emigratie en vakantie naar Curaçao.

Comments:

 • jacinta
  15 januari 2018 at 16:39

  goededag,

  als je eenmaal ingeschreven bent op Curacao mag je dan voor altijd blijven of moet je dat ieder jaar weer opnieuw aanvragen?

 • Robby Seur
  14 januari 2018 at 18:19

  Hallo Mark, Tol al die info. Ik heb vanaf 1982 tot 1996 op Corsau gewoont dus Langer dan 10 jaar.
  Als ik weer terug wil met mijn (D) vrouw geld dan die regel nog van : na 10 jaar kan men zonder meer blijven?

 • Marit
  19 december 2017 at 13:43

  Hoi Mark,
  Ik heb een vraagje ik ga in juli voor een jaar naar Curacao en lees echt overal andere verhalen. Stel ik vraag mijn VRW aan. En die is nog niet goed gekeurd, dan kan ik wel al aan het werk. Maar hoe zit dat dan met het aanvragen van een Sedula. Heb ik die nodig voor de aanvraag van mijn Sedula? Want ik moet mij in nederland melden bij de gemeente om mij uit te schrijven. Maar anders sta ik straks best wel lang nergens ingeschreven.
  En klopt het dat bij het aanvragen van een VRW je een minimaal bedrag op je rekening moet hebben staan mocht je nog geen werk hebben gevonden?

  Met vriendelijke groet,
  Marit

 • Lonneke
  30 november 2017 at 18:55

  Beste Mark, als eerst bedankt voor de duidelijkheid van jou verhaal! Nog even voor de extra check: Ik ga in februari op stage voor 3,5 maand. Nu haal ik hier uit dat ik een verklaring van rechtswege nodig heb, maar die hoef ik niet direct aan te vragen maar kan dus ook 2 dagen van te voren voordat ik heen vlieg, als ik het goed begrijp? Omdat die dan wel in werking is dan?

  Met vriendelijke groeten,

  Lonneke

 • Marleen Brinkman
  12 maart 2017 at 10:52

  Hallo Mark, met veel plezier ben ik alles op u website aan het lezen. Wat een duidelijke informatie allemaal en leuk om jullie blog van een paar jaar terug te lezen. Ik heb aanstaande donderdag een sollicitatiegesprek in Den Haag voor een baan als leerkracht op Curacao in het basisonderwijs. Er staat op de website dat je totaal 12 maanden op Curaçao kunt blijven, 6 maanden in het ene jaar en 6 maanden in het andere jaar. Echter, daarna staat dat je maximaal 8 maanden weg mag zijn uit Nederland. Dit spreekt elkaar dan toch tegen? Ik ben namelijk benieuwd of ik 1 volledig schooljaar in Curaçao kan werken zonder me in te schrijven. Of stel dat ik 1 bezoekje aan Nederland breng in die tussentijd, ondervang ik het dan?
  Graag hoor ik van u,

  Met vriendelijke groet,

  Marleen Brinkman

Leave a Reply: