Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
inschrijven op Curaçao

Hoe lang mag ik op Curaçao blijven?

Als beheerder één van de grootste platforms van Nederland over (tijdelijke) emigratie naar Curaçao, krijg ik vrijwel dagelijks mailtjes binnen met allerlei vragen over Curaçao. Eén vraag komt elke week wel een paar keer voorbij: ``Hoe lang mag ik op Curaçao blijven zonder me in te schrijven?``

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt.Zeker ook interessant voor ondernemers en bij stage of sabbaticals!
> Meer info & aanmelden

Niet inschrijven op Curaçao

Als je voor enkele maanden naar Curaçao gaat, kan het handig zijn om ‘gewoon’ als inwoner van Nederland ingeschreven te blijven en dus als toerist een tijdje op Curaçao te wonen. Dit is met name gebruikelijk bij studenten die voor stage naar Curaçao gaan, maar ook zijn er velen (vooral gezinnen met kleine kinderen) die voor een paar maanden op Curaçao willen wonen.

Hoe lang mag je op Curaçao blijven zonder in te schrijven?

Gelijk maar even duidelijkheid bieden:

Op Curaçao mag je zes maanden verblijven als toerist.

Extra opmerkingen hierbij:

 • Het gaat om de totale verblijfsduur op Curaçao binnen 12 maanden doorlopend, ongeacht het kalenderjaar. Als je begin van het jaar al 4 maanden op Curaçao bent geweest, kun je eind van het jaar nog max. 2 maanden op Curaçao blijven. Of ben je okt. t/m dec. 2018 op Curaçao, dan kun je in 2019 (tot eind september) nog maar 3 maanden op Curaçao zijn.
 • Het heeft geen zin om na zes maanden even van het eiland af te gaan (Bv. een weekje naar de USA); het is niet zo dat dan bij terugkeer de teller weer op nul staat. Er wordt continu gekeken naar ‘de afgelopen 12 maanden’, ongeacht kalenderjaar of tussenliggende periodes dat je weggeweest bent.
 • Deze regel van ‘6 maanden per 12 maanden’ geldt alleen voor mensen uit het Koninkrijk der Nederlanden. Kom je van buiten het Koninkrijk dan gelden andere regels.

Waarom wel of niet inschrijven op Curaçao

Maar waarom zou je je juist wel of niet inschrijven op Curaçao? Welke afwegingen moet je hierbij maken om voor jou de juiste keuze te maken? We zetten hierbij enkele argumenten op een rij:

Overwegingen om niet (direct) in te schrijven op Curaçao

 • Gedoe: Het is uiteraard even een gedoe om je uit te schrijven in Nederland en ook weer in te schrijven op Curaçao. Het is allemaal wel te doen, maar het zijn niet de leuke dingen waar je aan denkt als je op Curaçao gaat wonen.
 • Zorgverzekering: Als je je in Nederland gaat uitschrijven, vervalt automatisch ook je zorgverzekering. Hiervoor kun je dan een tijdelijke zorgverzekering regelen voor de laatste dagen in Nederland en de eerste tijd op Curaçao. Nadat je ingeschreven bent op Curaçao kun je ter plekke ook weer een zorgverzekering regelen. Bij SVB kun je je aanmelden voor de Basisverzekering Ziektekosten waar alle inwoners van Curaçao voor in aanmerking komen. Maar let op: De basisverzekering is beperkt. Aanvullend verzekeren is mogelijk bij diverse commerciële organisaties, maar zij hebben daarbij geen acceptatieplicht. Heb je chronische ziektekosten dan kan dit dus een probleem worden waardoor je beter in Nederland ingeschreven wilt blijven.
 • Hypotheek: Als je in Nederland een koopwoning hebt, zul je hier aan moeten denken als je je wilt uitschrijven voor je verblijf op Curaçao. Want zodra je niet meer in Nederland bent ingeschreven zal de woning niet meer gezien worden als hoofdverblijf en zal dit forse financiële consequenties kunnen hebben: Je hypotheekrente is niet meer aftrekbaar.
 • Onbepaalde tijd: Hoe zeker is het dat je binnen de gestelde tijd zeker terug gaat naar Nederland? Als je ‘einddatum’ op Curaçao nog redelijk open ligt en er een grote kans is dat je langer dan 6 maanden binnen het kalenderjaar op Curaçao wilt blijven, dan is het handiger om je uitschrijving in Nederland vooraf zelf te regelen. Het kan ook wel op afstand, maar dat is toch een stuk lastiger.

Moet je inschrijven op Curaçao om er te mogen werken?

Dit is ook vaak een misverstand: Je hoeft je niet op Curaçao in te schrijven om er te mogen werken! Je mag als toerist aan het werk, als je wel een Verklaring van Rechtswege hebt aangevraagd. Zonder zo’n VRW mag je absoluut niet werken, ben je niet verzekerd tijdens het werk en kun je een forse boete krijgen! Voordeel is wel dat je al aan het werk mag terwijl de aanvraag van je VRW nog loopt (geldt alleen voor Nederlanders).

Onduidelijk

Waarom is hier zoveel onduidelijkheid over?

 1. Slechte info overheid. De overheid van Curaçao blinkt hierbij niet uit in helderheid. Er zijn verschillende regels en doordat de overheid in de communicatie deze regels niet duidelijk van elkaar onderscheid is er volop verwarring. Zo lijkt het dat de overheid van Curaçao in sommige gevallen spreekt over ‘buitenland’, waarmee ze blijken te bedoelen ‘land van buiten het Koninkrijk der Nederlanden’. Zo wordt o.a. gesproken over ‘mensen uit het buitenland’ die maximaal 4 maanden op Curaçao mogen blijven, maar dat geldt dus niet voor Nederlanders!
 2. Nieuwe regelgeving. Op 10 oktober 2010 is Curaçao staatkundig veranderd. Was Curaçao tot die tijd onderdeel van de Nederlandse Antillen, per 10 oktober 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer en is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden. Gevolg hiervan was ook dat de regelgeving op dit vlak veranderd is. Om de verwarring te voorkomen zal ik hier niet benoemen wat die regel was, maar die geldt dus niet meer.
 3. Goedbedoelde maar verkeerde info. Je bent niet de eerste Nederlander die hier mee te maken krijgt. En veel van je voorgangers willen graag behulpzaam zijn. Maar lang niet iedereen weet nog exact hoe het nou precies zit met de regelgeving rond inschrijven op Curaçao, waardoor je per ongeluk dus verkeerde info kan krijgen.

Waarom is deze info dan wel de juiste?

Ik hoor het je denken: “Iedereen zegt het zeker te weten, dus waarom zou dan juist deze info op NaarCuracao.com de juiste info zijn?” Terecht dat je het zo kritisch bekijkt, tenslotte hangt er nogal wat vanaf.
Waarom kan ik met zekerheid deze info als “de waarheid” aan je geven?
a) Het is zo bevestigd door het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao. Dit kun je zien als de ambassade van Curaçao in Nederland.
b) Voor alle formele zaken m.b.t. je emigratie naar Curaçao werken wij samen met dé expert op dit gebied in Nederland, Dream Living Curaçao. Vanwege alle onduidelijkheid is Dream Living Curaçao recent eens goed in alle wet- & regelgeving rond dit onderwerp gedoken, en zijn alle relevante wetten erbij gehaald. E.e.a. is wat onduidelijk geformuleerd, maar uiteindelijk wordt er duidelijk aangegeven dat het “6 maanden per 12 maanden” is.
c) Zo af en toe horen we van mensen die zonder dat ze het zelf beseffen al langer dan de “6 maanden per 12 maanden” op Curaçao zijn en dan op reis gaan. Als ze weer terugkomen op Curaçao wacht hen een verrassing: ze mogen er niet meer in en moeten met het eerstvolgende vliegtuig direct weer terug naar waar ze vandaan kwamen.

Maximale tijd weg uit Nederland

Er is nog een aspect dat je hierbij in de gaten moet houden. Je mag namelijk maar maximaal 8 maanden per aaneengesloten 12 maanden weg zijn uit Nederland om in Nederland ingeschreven te mogen blijven. Dus als je recent al bv. 3 maanden in het buitenland bent geweest (niet Curaçao), dan heb je nog maar max. 5 maanden over dat je uit Nederland weg mag zijn. Dat Curaçao onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden helpt hierbij niet, het telt gewoon als buitenland.

Te lang als toerist op Curaçao

Ondanks deze vrij ruime regeling van “6 maanden per 12 maanden” kan het gebeuren dat je toch langer dan mag als toerist op Curaçao verblijft. Wat dan? Geen paniek, ze zullen je niet gelijk met een politiewagen achterna gaan zitten. Maar realiseer je wel dat je op dat moment formeel als ‘illegaal’ op het eiland bent en dus op allerlei vlakken problemen kunt krijgen. Als je uiteindelijk dan toch terug naar Nederland vertrekt zullen ze je op vliegveld Hato gewoon laten vertrekken. Wel kun je een ‘kruisje’ achter je naam krijgen, waardoor je een tijdje (bv. 3 jaar) het eiland niet op mag. Realiseer je dit dus als je van plan bent om snel weer terug te gaan naar Curaçao: zorg dat je binnen de 6 maanden jezelf hebt ingeschreven.

Conclusie

Maak sowieso een goede afweging wat in jouw persoonlijke situatie het beste is: ingeschreven blijven in Nederland en dus maximaal “6 maanden per 12 maanden” op Curaçao te kunnen blijven, of direct al op Curaçao inschrijven zodat je onbezorgd van een prachtige tijd op Curaçao kunt genieten, zo lang als je maar wilt!

Hulp bij je inschrijving

Vind je het allemaal wat ingewikkeld of heb je er gewoonweg geen tijd voor om alles te regelen rond je inschrijving op Curaçao? Daar kunnen wij bij helpen! Bijvoorbeeld met onze hulp bij de Verklaring van Rechtswege. Meer weten? Klik op de button voor meer info.

Hulp bij Verklaring van Rechtswege

Comments:

 • Sabine Kessels
  26 februari 2019 at 22:34

  Hoi Mark,
  Bedankt voor deze duidelijke website, wat fijn dat je dit hebt opgesteld en bijhoudt, echt bijzonder. Nu heb ik ook een vraag. Mijn man en ik gaan binnenkort op vakantie naar Curacao, en plakken er dan ruim 5 maanden aan vast. We mogen van onze werkgevers daar ons werk doen, thuiswerken dus.
  We hebben ook al de retourticket aangepast etc. Nu waren we de ED cards aan het invullen (edcardcuracao.com) en kwamen we erachter dat 6 maanden dus 180 dagen is. Je kunt geen 182 nachten invullen, wat dus bij ons het geval is. Moeten we nu ons retourticket (weer) omzetten of gaat dit geen probleem worden?
  Tja, we zullen maar de toegang geweigerd worden of zoiets…
  Alvast bedankt voor je antwoord,
  Met vriendelijke groeten, Sabine & Erik

 • Jenna
  25 februari 2019 at 23:45

  Hoi Mark,

  Bedankt voor de super fijne site.
  Ik vroeg me af om wat voor redenen een VRW afgekeurd zou kunnen worden?
  Daarnaast vraag ik me af, indien deze afgekeurd wordt, en je bent inmiddels al op curacao, kan je dan een nieuwe aanvragen? Dit moet dan voor een andere baan zijn neem ik aan?
  En kun je na het aanvragen van je VRW voordat deze is goedgekeurd in principe je ticket naar curacao boeken?

  Alvast bedankt.
  Groetjes Jenna

 • Geertje
  6 december 2018 at 02:13

  Ik ben Surinamer en zou graag een klein onderneming willen opzetten op Curacao, beschik over kvk van Suriname (kkf)
  Welke stappen moet ik volgen en geld voor mij met Surinaams paspoort het 4 maanden verblijf?
  Dank u

 • Corina Adriaanse
  17 november 2018 at 12:36

  Hallo Mark,
  Bedankt voor je duidelijke uitleg over de meeste zaken die met verblijf op Curaçao te maken hebben. Toch is mij één ding niet duidelijk. Wij staan nog ingeschreven in NL en dat willen we ook nog een aantal jaar blijven ivm AOW. Nu hebben we een vvr aangevraagd omdat we graag langer dan 6 mnd per jaar op Curaçao willen verblijven. Toen we die gisteren gingen ophalen zei de persoon achter de balie dat we alleen maar langer hier mogen blijven met een sedula. En nu snap ik het dus niet meer.
  Alvast bedankt voor je antwoord.

 • Nicole Kraan
  5 september 2018 at 21:01

  Hallo Mark,

  Mijn vriend en ik komen voor een halfjaar naar Curacao, misschien langer. Nu we een huisje hebben gevonden vroeger wij ons af hoe het zit met ons woonadres registreren? Beide schrijven we ons nog niet in op Curacao.

  Groetjes Rick en Nicole

  P.S. Complimenten voor de mooie en duidelijke site!

 • De Boer
  17 augustus 2018 at 23:09

  Hoi Mark,
  Dank voor info.
  Even een kleine opmerking;….ik lees nergens over VOG aanvragen.
  Een VOG formulier aanvragen schijnt nodig te zijn (Nederlander) om een VVR formulier weer te kunnen aanvragen. VOG formulier is dan ook maar 3 maanden geldig (voor de aanvraag van de VVR).
  Verder de vraag: Is het mogelijk om VOG formulier (in Nederland aangevraagd / verkregen) mee te nemen en VVR formulier op Curaçao aan te vragen (zodra je daar bent)? Betreft een retourticket 6 maanden.
  Lijkt mij dat een VVR aanvraag wel binnen 6 maanden gaat lukken?!
  Ik begrijp ook dat als je nog geen werkgeversverklaring kan aantonen, dan is aantonen voldoende geldmiddelen ook mogelijk (dus OF – OF en niet EN – EN). Bij aantonen voldoende geldmiddelen…..is dan een (kopie) bankafschrift genoeg of heb je echt een bankverklaring voor nodig?
  En nog altijd onduidelijk over inschrijven / uitschrijven;….dat betekent dat men een paar dagen dus nergens ingeschreven staat?

  Met vriendelijke groet,

  De Boer

 • Samantha
  8 juni 2018 at 20:10

  Hallo Mark,

  Ik heb een vraag waar ik het antwoord nog niet van kan vinden.
  Wij willen naar Curaçao komen maar we weten nog niet voor hoe lang, sowieso minder dan 6 maanden. Weet jij of het mogelijk is een single ticket te kopen naar Curaçao en dan weer later een ticket terug naar Amsterdam.
  Of moet je perse een retour in je bezit hebben?

 • Remco
  25 april 2018 at 15:12

  Hoi Mark,

  Bedankt voor je duidelijke verhaal!

  Is het ook mogelijk om voor bijvoorbeeld een periode van 6 maanden een appartement in Curaçao te huren zonder dat je staat ingeschreven? Dus met alleen een VRW?

 • Cor Boeijen
  24 april 2018 at 19:33

  Hallo Mark
  Ik ben gepensioneerd en wil in Curaçao gaan wonen. Dus niet werken. Moet ik dan ook een VRW hebben om me in te schrijven bij de gemeente in Curaçao.

 • Lea
  20 maart 2018 at 06:53

  Hallo Mark,

  Bedankt voor de info. Even precies waar ik naar op zoek was. Korte vraag: heb ik ook een VvR nodig als ik voor een Nederlands bedrijf in loondienst werk? Dus niet voor een lokaal bedrijf op Curacao? Ik ben van plan voor een paar maanden te gaan.
  Alvast dank!

  Groet, Lea

 • jacinta
  15 januari 2018 at 16:39

  goededag,

  als je eenmaal ingeschreven bent op Curacao mag je dan voor altijd blijven of moet je dat ieder jaar weer opnieuw aanvragen?

 • Robby Seur
  14 januari 2018 at 18:19

  Hallo Mark, Tol al die info. Ik heb vanaf 1982 tot 1996 op Corsau gewoont dus Langer dan 10 jaar.
  Als ik weer terug wil met mijn (D) vrouw geld dan die regel nog van : na 10 jaar kan men zonder meer blijven?

 • Marit
  19 december 2017 at 13:43

  Hoi Mark,
  Ik heb een vraagje ik ga in juli voor een jaar naar Curacao en lees echt overal andere verhalen. Stel ik vraag mijn VRW aan. En die is nog niet goed gekeurd, dan kan ik wel al aan het werk. Maar hoe zit dat dan met het aanvragen van een Sedula. Heb ik die nodig voor de aanvraag van mijn Sedula? Want ik moet mij in nederland melden bij de gemeente om mij uit te schrijven. Maar anders sta ik straks best wel lang nergens ingeschreven.
  En klopt het dat bij het aanvragen van een VRW je een minimaal bedrag op je rekening moet hebben staan mocht je nog geen werk hebben gevonden?

  Met vriendelijke groet,
  Marit

 • Lonneke
  30 november 2017 at 18:55

  Beste Mark, als eerst bedankt voor de duidelijkheid van jou verhaal! Nog even voor de extra check: Ik ga in februari op stage voor 3,5 maand. Nu haal ik hier uit dat ik een verklaring van rechtswege nodig heb, maar die hoef ik niet direct aan te vragen maar kan dus ook 2 dagen van te voren voordat ik heen vlieg, als ik het goed begrijp? Omdat die dan wel in werking is dan?

  Met vriendelijke groeten,

  Lonneke

 • Marleen Brinkman
  12 maart 2017 at 10:52

  Hallo Mark, met veel plezier ben ik alles op u website aan het lezen. Wat een duidelijke informatie allemaal en leuk om jullie blog van een paar jaar terug te lezen. Ik heb aanstaande donderdag een sollicitatiegesprek in Den Haag voor een baan als leerkracht op Curacao in het basisonderwijs. Er staat op de website dat je totaal 12 maanden op Curaçao kunt blijven, 6 maanden in het ene jaar en 6 maanden in het andere jaar. Echter, daarna staat dat je maximaal 8 maanden weg mag zijn uit Nederland. Dit spreekt elkaar dan toch tegen? Ik ben namelijk benieuwd of ik 1 volledig schooljaar in Curaçao kan werken zonder me in te schrijven. Of stel dat ik 1 bezoekje aan Nederland breng in die tussentijd, ondervang ik het dan?
  Graag hoor ik van u,

  Met vriendelijke groet,

  Marleen Brinkman

Leave a Reply:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Kan ik je helpen?