Stage Curacao

Reality check tijdens je eerste week stage op Curaçao

De eerste week tijdens je stage op Curaçao komt er een hoop op je af. Je loopt tegen veel dingen aan waar je van te voren waarschijnlijk niet één-twee-drie bij hebt stilgestaan. Hieronder heb ik een aantal dingen beschreven die jou kunnen helpen tijdens je eerste week stage op Curaçao.

Acclamatiseren

Voordat je met je stage begint heb je eerst écht even een paar dagen nodig om te acclimatiseren. Zelf begon ik vier dagen nadat ik op Curaçao aankwam met mijn stage en dat was prima te doen, maar achteraf had ik eigenlijk liever een week de tijd gehad om even te wennen aan het leven op het eiland.

Een auto huren voor lange termijn

Houdt er rekening mee dat je zonder auto op Curaçao geen kant op kunt. Een auto huren is als student niet goedkoop. Als je voor een langere termijn een auto wilt gaan huren dan betaal je rond de NAF 1.000 (€500) per maand. Hier zit dan wel je verzekering e.d. bij in. Brandstof voor je auto is dan wel weer lekker voordelig: voor benzine betaal je ongeveer € 1,05 per liter, omgerekend net iets meer dan één euro (prijspeil voorjaar 2024).

Het is handig om je auto alvast te regelen vanuit Nederland, zodat je op Curaçao meteen de eerste dag al op pad kunt om je eerste boodschappen te verzamelen en het eiland te verkennen.

Tip! Op Curaçao betaal je eerst voordat je kunt tanken.

Tip! Denk er aan om niets in je auto te laten liggen.

> Meer tips over auto rijden op Curaçao

Je nieuwe thuis

Bij aankomst in je studentenhuis of appartement lijkt alles aanwezig te zijn wat je nodig hebt. Maar je zult versteld staan hoe vaak je de eerste week denkt ‘Oh daar moet ik echt even naar opzoek’. Zo was ik bijvoorbeeld de eerste week opzoek naar een grote passpiegel, maar helaas kon ik niet rekenen op mijn vertrouwde Ikea of Kwantum, dus moest ik een vervanger zien te vinden ;).
Bij la Curacao en Homeplus hebben ze echt van alles voor in huis (beetje een Action-achtig). Hier heb ik uiteindelijk ook mijn passpiegel kunnen vinden. De Mangusa Hypermarket aan de Cas Coraweg is waar ik mijn eerste boodschappen heb verzameld, de Mangusa is een hele grote supermarkt met ook woon/keuken/drogist afdelingen.
Bij Van der Tweel is het net alsof je in Nederland door de Albert Heijn heen struint. Heel fijn want dan hoef je niet stad en (ei)land af te zoeken naar wat je nodig hebt. De prijzen liggen er wel iets hoger dan bij bijvoorbeeld de Mangusa.
Houdt er rekening mee dan boodschappen sowieso duurder zijn op Curaçao dan in Nederland, dat komt doordat alles geïmporteerd moet worden.

Muggen

Van tevoren had ik niet gedacht dat ik de eerste paar nachten helemaal lek gestoken zou worden door de muggen. Zelfs muggenspray met DEET hield ze niet op afstand en een klamboe had ik (nog) niet.
Check voordat je naar Curaçao komt even bij je huisbaas of hij een klamboe voor je heeft en neem hem anders mee vanuit Nederland. Tegen de tijd dat je er eentje hebt gevonden op Curaçao zijn je melkflessen waarschijnlijk allang al slachtoffer geworden aan de muggen. En daarbij zijn klamboes op Curaçao erg duur.

Lokale simkaart aanschaffen

Om voordelig te kunnen bellen en internetten kun je een prepaid Chippie (simkaart) kopen bij de van der Tweel. Daar kun je ook meteen beltegoed kopen om je Chippie mee op te laden. Met beltegoed kun je vervolgens bundels te kopen voor internet.
Je kunt je Nederlandse nummer gewoon houden voor WhatsApp, je krijgt alleen wel een ander nummer om mee te bellen en te SMS’en.

Nog wat andere tips voor tijdens je stagetijd

  • Download de app Maps.me. Dit is een offline (zonder dat het je internet kost) kaart en routeplanner app. Superhandig tijdens je eerste week op Curaçao als je de weg nog niet weet.
  • Laat in je studentenhuis geen afwas slingeren maar was het meteen af. Voor je het weet heb je last van ongedierte als mieren, kakkerlakken of ratten.
  • Denk er aan om ook  wat ‘warme’ kleding mee te nemen. Grote kans dat er op je stage airco is, dus dan is het fijn als je ook shirts met lange mouwen of lange broeken mee hebt om aan te trekken.
  • Je studentenhuis heeft waarschijnlijk geen wasmachine en je handdoeken en beddengoed op de hand wassen is niet ideaal. Overal door Curaçao zitten wasserettes  waar je je was kunt laten doen voor ongeveer ANG 18. Je krijgt er dan alles droog en opgevouwen voor terug.Lees ook zeker even dit artikel voor algemene tips over het dagelijkse leven op Curaçao

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *