Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Ondernemen op Curaçao

ondernemen-curacao

In het kort

  • Argumenten om te gaan ondernemen
  • Uitdagingen bij opstarten bedrijf
  • Interessante bedrijfsvormen
  • Advies nodig?
Veel mensen dromen ervan: naar Curaçao emigreren en daar je eigen bedrijf beginnen. Maar ja, daar komt nog wel wat bij kijken. Wat zijn de uitdagingen en waarom kan ondernemen op Curaçao heel interessant zijn?

Emigreren én een bedrijf starten

Het is wel een mooie uitdaging: je emigreert naar de Caribbean, dus je krijgt sowieso al een compleet ander leven. En dan ook nog een onderneming opzetten, in een (economische) omgeving waar je niet alles van weet. Dat kan een mooi nieuw leven zijn! Het zal vrijwel zeker niet zonder hobbels verlopen, maar de mogelijkheden voor een succesvol bedrijf zijn er zeker.

Waarom ondernemen op Curaçao?

Er zijn meerdere redenen om een bedrijf te starten op Curaçao:

1- Kansen

Curaçao biedt volop kansen voor ondernemers die kennis, kunde & inzet meebrengen naar het eiland. Natuurlijk zul je in de ene branche meer concurrentie hebben dan in de andere, maar over het algemeen kun je wel zeggen dat er in elke branche op Curaçao nog mogelijkheden zijn, áls je maar hard er voor wilt werken.

2- Hub voor de regio

Curaçao is een ideale locatie als je internationaal wilt ondernemen in de regio. Zowel voor de Caribbean maar ook voor Noord- en Zuid-Amerika is Curaçao een meer dan prima plek om een bedrijf te starten of een nieuwe vestiging van je bestaande onderneming te openen. O.a. door de haven en goede vliegverbinding met vrijwel alle landen in de regio zit je qua logistiek op een toplocatie op Curaçao.

3- Economische situatie

Ondanks dat de economie van Curaçao momenteel in een dipje zit, is het voor de regio één van de best ontwikkelde economieën. Het bankenstelsel is degelijk, de munt (Antilliaanse Gulden) is stabiel en over het algemeen is het niveau van medewerkers hoog. Dat laatste komt vooral doordat velen na de middelbare school voor studie naar Nederland of de Verenigde Staten gaan.

4- Tijdsverschil + loonkosten

Curaçao is een ideale locatie voor bedrijven die in Nederland vooral ook ‘s avonds bereikbaar moeten zijn (denk aan call centers). Als het in Nederland avond is, is het op Curaçao nog midden op de dag. Dus je betaalt geen extra opslag op het salaris voor het werken in de avond. En daarbij zijn de loonkosten op Curaçao sowieso al lager dan in Nederland, dus je profiteert optimaal.

5- Belastingvoordeel

Als land wil Curaçao graag buitenlandse ondernemers overhalen om op Curaçao een bedrijf te starten. Speciaal hiervoor is de fiscale wetgeving ontwikkeld waardoor je als bedrijf weinig of zelfs geen belasting betaalt. Uiteraard zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden, maar als je daar al bij het opzetten van je bedrijf rekening mee kunt houden, dan is daar in veel gevallen vrij makkelijk aan te voldoen! Meer weten over belastingvoordeel op Curaçao? Kijk eens op Belastingvoordeelcuracao.nl.

Hoe is de administratie van bedrijven op Curaçao geregeld?

CBS Centraal Bureau Statistiek Curaçao

Het Centraal Bureau voor Statistiek van Curaçao heeft in 2014 een bedrijventelling/bedrijven census gedaan, met als centrale thema hoe bij de bedrijven op Curaçao de administratie wordt geregeld. Hieruit kwam o.a. naar voren dat bijna de helft van de kleine, middelgrote en grote bedrijven op Curaçao hun administratie uitbesteedt aan een accountant.

Lees Bedrijven Census 2014

Onderneming starten op Curaçao: uitdagingen

Wat kunnen de uitdagingen zijn wanneer je op Curaçao een bedrijf gaat beginnen?

Vergunningen
Heb je bepaalde vergunningen nodig, dan kun je in een langdurend traject terecht komen. Sowieso is het al een uitdaging om er achter te komen of je ergens wel of geen vergunning voor nodig hebt, want de medewerkers van de officiële instanties zijn niet altijd allemaal even goed op de hoogte van alle regeltjes. Zo kun je bv. een B&B niet zomaar overal starten want het moet maar net mogen vanuit het bestemmingsplan.

Bankrekening aanvragen
Op Curaçao zijn de banken vrij strikt bij het openen van een zakelijke bankrekening. Dit is m.n. omdat men zwart geld, witwassen, geld uit criminele activiteiten, etc. zo goed mogelijk buiten de deur wil houden. Houd er rekening mee dat dit traject soms wel enkele maanden kan duren en dat je echt volledig “met de billen bloot” zal moeten door heel veel (financiële) gegevens aan te leveren.

Wet- & Regelgeving voor (nieuwe) ondernemers
Uiteraard kent Curaçao, net als Nederland, verschillende bedrijfsvormen. Eenmanszaak en B.V. zijn de meest voorkomende vormen, maar er zijn ook enkele unieke bedrijfsvormen op Curaçao die speciaal er op gericht zijn om het voor bedrijven van buiten Curaçao financieel aantrekkelijk te maken zich op Curaçao te vestigen. Het is dus zeker van belang om je hierbij goed te laten voorlichten, zodat je de juiste keuze maakt.

E-zone Curaçao: niet meer interessant

Een relatief bekende regeling op Curaçao om vestiging aantrekkelijk te maken voor bedrijven uit het buitenland, is de E-zone regeling. Onder bepaalde voorwaarde betaal je hierbij slechts 2% winstbelasting. Echter sinds midden 2018 is er een nieuwe regeling die nóg interessanter is dan de E-Zone op Curaçao, waarmee je helemaal geen winstbelasting hoeft te betalen! Hierdoor wordt de E-Zone vrijwel niet meer gebruikt voor nieuw te vestigen ondernemingen op Curaçao. De E-Zone regeling op Curaçao is inmiddels ook komen te vervallen voor dienstverlening.

Winstbelasting 0%

Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, betaal je als onderneming geen winstbelasting! Waar je in Nederland een Vennootschapsbelasting van 16,5% of 25% betaalt, is dat op Curaçao dus zo goed als nihil!
Uiteraard kan niet elk bedrijf zomaar in aanmerking komen voor deze regeling. Als je aan de vrijstelling voldoet, dan mag je de vrijstelling hanteren.

Voorwaarden 0% winstbelasting op Curaçao

Om gebruik te mogen maken van de vrijstelling op Curaçao moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

De onderneming is een formele B.V. of N.V.

En ook als zodanig geregistreerd op Curaçao.

De directie en/of feitelijke leiding van de onderneming moet gevestigd zijn op Curaçao.

Dit kan via een natuurlijk persoon die officieel als inwoner van Curaçao is ingeschreven.

De buitenlandse winst van het bedrijf telt niet mee als winst.

Bij import/export van goederen hoeven deze niet fysiek via Curaçao te gaan.

Hulp van experts

Het is allemaal al spannend en intensief genoeg wanneer je naar Curaçao gaat emigreren. En als je dan ook nog “eventjes” een bedrijf gaat starten dan wordt dat zeker even hectisch. Het advies is dan ook om zeker hulp te zoeken bij het starten van een bedrijf op Curaçao. Via Belastingvoordeelcuracao.nl kun je in contact komen met experts in Nederland én op Curaçao die je vanaf het eerste moment kunnen adviseren over het ondernemen op Curaçao.

belastingvoordeelcuracao

Belastingvoordeelcuracao.nl

Belastingvoordeelcuracao.nl is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen drie experts op het gebied van ondernemen op Curaçao:

SmitsvandenBroek
Adviseurs | Accountants

SmitsvandenBroek is een full service accountants- en adviesbureau voor het MKB, met o.a. enkele experts op het gebied van internationaal ondernemen. SmitsvandenBroek (kantoor in Weert) is daarmee een autoriteit op het gebied van ondernemen op Curaçao vanuit Nederland. Mede door hun grote netwerk in Nederland en op Curaçao kunnen zij u als ondernemer helpen bij uw plannen voor bedrijfsactiviteiten op te starten op Curaçao.

smitsvandenbroek

WB
Accountants | Belastingadviseurs

WB is gevestigd op Curaçao en is hét kantoor voor accountancy en belastingadvies voor het MKB op Curaçao. WB is een partner van SmitsvandenBroek, wat voor u als ondernemer erg prettig is: door de korte lijntjes wordt u zowel in Nederland als ook op Curaçao snel geholpen en houden de experts op de achtergrond elkaar op de hoogte over uw dossier.

logo wb

IQ-EQ

IQ-EQ is een trustmaatschappij met diverse kantoren over heel de wereld, en ook op Curaçao en in Nederland. Door de samenwerking met IQ-EQ kunnen de adviseurs van SmitsvandenBroek en WB u de volledige service bieden om van A tot Z u van informatie te voorzien voor uw onderneming op Curaçao.

iq-eq curacao

Meer weten over ondernemen op Curaçao?

Heeft u plannen om te gaan ondernemen op Curaçao? Of het nou gaat om een geheel nieuw bedrijf, dat u een bestaand bedrijf verhuist of dat u daar een vestiging wilt openen van een onderneming die in Nederland actief blijft: neem contact op met Belastingvoordeelcuracao.nl voor hulp en advies van de experts. Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend informatie op wat de voordelen voor u kunnen zijn als u gaat ondernemen op Curaçao.

× Kan ik je helpen?