Curacao Carnaval 2024

Curacao Carnaval 2024

Zaterdag 6 januari is het Carnaval seizoen 2024 op Curacao weer op feestelijke wijze geopend in het Curaçao Festival Center. Carnaval wordt op Curacao groots gevierd en er worden diverse evenementen georganiseerd tussen eind januari en midden februari 2024.

Curacao carnaval: anders dan in Nederland

Er is één ding zeker, carnaval op Curacao is compleet anders dan die in Nederland. Dat begint al bij de muziek. Waar in Nederland vrolijke hoempapa-muziek te horen is, wordt er op Curacao gefeest op Tumba. Tumba is een vrolijke muziek- en dansstijl waarin je veel instrumenten hoort. De boodschap van Tumba nummers is altijd positief. Naast de muziek is de manier van verkleden ook compleet anders. In Nederland zie je, afhankelijk per regio, voornamelijk mensen in gekke kostuums of zelfgemaakte themakleding. Op Curacao loopt men in prachtige kostuums met hoofdtooien, glitters, veren en veel kleur, waar doorgaans heel het jaar aan gewerkt wordt om de kostuums voor heel de carnavalsgroep te maken. Wat ook anders is, is de manier waarop carnaval gevierd wordt. In Nederland gaat iedereen lekker de kroeg in, in Curacao staat carnaval in het teken van Tumba en van de parades op straat.

Vrolijke muziek, mooie kostuums en parades

Dit jaar lopen er 5 grote carnaval groepen mee met de parades. Tijdens deze parades lopen en dansen kinderen, tieners en volwassenen tot in de puntjes verzorgd en in de mooiste kostuums. Naast de deelnemers komen er ook feestelijke praalwagens langs. Wil je de mooie parades bekijken, dan kan dat eenvoudig door gewoon langs de route een mooi plekje uit te zoeken. Denk er dan van tevoren wel aan dat je mogelijk (waarschijnlijk) een tijdje vol in de zon komt te staan, dus denk aan zonnebrandcrème, een fles water en als het even kan iets van een petje o.i.d.
Wil je écht helemaal opgaan in het Curaçaose Carnaval, dan kun je je nog aanmelden om bij één van de carnavalsgroepen mee te lopen in de parades. Hiervoor betaal je dan (minimaal) zo’n € 750 en daarvoor krijg je o.a. een schitterend kostuum + deelname aan de Gran Marcha, de grote parade.

De parades

Paardenparade

Curacao Carnaval Paardenparade

Zondag 28 januari 2024, 14:00 tot 19:00
De meeste parades vinden plaats in het westelijke deel van Curaçao. Op zondag 28 januari begint de eerste parade in het centrum van Willemstad, de paarden parade. De parade duurt van 14.00 tot 19.00 uur. Je kunt vlak bij de start gaan staan op het Brionplein in Otrobanda of langs de Roodeweg. De parade volgt richting het noorden langs de Weg naar welgelegen en gaat door op de F. D. Rooseveltweg. De parade eindigt op de kruising bij de Jan Noorduynweg. Je kunt gratis langs de gehele route plaats nemen om te genieten van alle pracht en praal. Wil je precies weten wat de routes zijn, kijk dan even op het kaartje verderop op deze pagina.

Kinderparade

Curacao Carnaval 2024 Kinderparade

Zondag 4 februari 2024, 14:00 tot 19:00
Zondag 4 februari trekken alle jongeren hun mooiste outfit uit de kast voor de Kindercarnavalsparade. Van 2 uur ’s middags tot 7 uur ’s avonds lopen en dansen ze in hun kostuums de carnaval route. De kinderparade start bij de Palù Blanku rotonde en is ongeveer 5 km lang. De route loopt in zuidelijke richting, volgt de Schottegatweg West en gaat naar links richting de Roodeweg in Otrobanda. Het eindpunt van deze parade is, net als alle hierop volgende parades, het Brionplein in Otrobanda, direct gelegen naast de Pontjesbrug.

Tienerparade

Curacao Carnaval 2024 Tienerparade

Vrijdag 9 februari 2024, 18:00 tot 23:00
Vrijdag 9 februari zijn de tieners aan de beurt. Van 18.00 tot 23.00 uur bouwen de tieners een feestje tijdens de Tienerparade. De route is hetzelfde als de paarden parade, behalve dat deze parade start op de kruising van de F.D. Rooseveltweg en de Jan Noorduynweg (4 kilometer ten zuiden van Hato Airport) en eindigt op het Brionplein in Otrobanda.

Bandabou carnaval parade

Curacao Carnaval Grote Parade Gran Marcha

Zaterdag 10 februari 2024, 15:00 tot 20:00
De enige parade die niet in de stad is, is de Bandabou Carnaval parade en vindt plaats op zaterdag 10 februari om 15.00 uur. Dit is een route langs de Kaminda Popo Royer. De parade start halverwege de Kaminda Prospero Popo Rojer en gaat in de richting van de weg naar Westpunt. Op de Weg naar Westpunt slaat de parade rechtsaf en eindigt bij de voetbalclub van Barer, Centro Social Deportivo Barber. Houdt rekening met files en vertragingen als je op deze zaterdag naar Westpunt wil.

De grote parade: Gran Marcha

Curacao Carnaval 2024 Gran Marcha Grote Parade

Zondag 11 februari 2024, 13:00 tot 19:00
The Gran Marcha, op zondag 11 februari vindt de grootste carnaval parade plaats. Van 13.00 tot 19.00 uur kun je een plaatsje uitzoeken langs de route en genieten van het feest, dansen en kijken naar de deelnemers met hun prachtige kostuums. De route van de optocht is precies dezelfde als die van de tienerparade.
N.b.: originele planning was dat de Gran Marcha om 11:00 zou beginnen, maar dat is aangepast naar 13:00.

Afscheidsparades

Curacao Carnaval 2024 Farewell Parade Afscheidsparade

Maandag 12 feb. 14:00-20:00 / dinsdag 13 feb. 18:00-01:00
Maandag 12 mogen de jongeren en tieners nog een keer stralen in de afscheidsparade van 14.00 tot 20.00 uur. Ze lopen dezelfde route als op vrijdag 9 februari. Op dinsdag 13 februari lopen de volwassenen nog een keer de route van de Gran Marcha tijdens de hoofd afscheidsparade van 18.00 tot 01.00 uur. Deze laatste wordt ook wel de lichtjesparade genoemd en is altijd erg populair onder toeristen en lokale bezoekers. Op zaterdag 17 februari wordt het festival seizoen net zo afgesloten als het geopend is. In het Curaçao Festival Center.

Route Carnaval parades

De parades in de stad hebben allemaal dezelfde route. Start is net voor de kruising Frank D. Rooseveltweg/Jan Noorduynweg, en dan eigenlijk alleen maar rechtdoor tot aan de het eindpunt bij de Pontjesbrug. De route volgt de Frank D. Rooseveltweg tot aan de grote rotonde Palù Blanku. Daar de eerste afslag de Schottegatweg West op, rechtdoor de Weg naar Welgelegen op en via de Roodeweg loop je de Breedestraat uit tot aan de St. Annabaai. Je kunt overal langs de route naar de parades kijken. Neem een klapstoeltje mee en je eigen koelbox en je bent er helemaal klaar voor. Weet je nog niet waar je wilt gaan kijken? Ons advies is om je auto te parkeren bij de rotonde Palù Blanku, ongeveer halverwege de route. Parkeren gaat hier gemakkelijk en de parades komen relatief vroeg langs. Als je met kinderen gaat is het fijn als je niet al te lang hoeft te wachten tot de parade langskomt want deze wil nog wel eens vertraging oplopen.

Wil je op zaterdag de Bandabou parade bekijken? Die gaat van net buiten Barber tot midden in het dorpje. Bekijk hier de route.

Op de tribune

Wil je graag groots uitpakken en kom je specifiek voor carnaval naar Curacao? Dan kun je er ook voor kiezen om een kaartje te kopen voor een plek op een tribune langs de route. Zo heeft YDK een grote tribune met een bar, eten, wc’s en optredens. Er zijn verschillende opties, je kunt een plek reserveren voor alleen de tienerparade, voor de Gran Marcha of de afscheidsparade. Maar er is ook een all inclusive pakket om alle 3 de parades bij te wonen. Om te reserveren kun je een Whatsappbericht sturen naar +5999 6698677.
Een andere grote tribune is beschikbaar via CCGG (telnr. +5999 6971168 of mail naar ccgg.reservations@gmail.com):
– Tienerparade (NAF 50 p.p.)
– Gran Marcha (NAF 95 p.p.)
– Afscheidsparade (NAF 95 p.p.)

Wil je gewoon graag een stukje cultuur mee krijgen en lijkt het je leuk om de vele deelnemers in hun mooie kostuums te zien dansen en stralen? Dan kun je overal langs de routes gratis gaan staan en een kijkje nemen. Tip: Neem wat te drinken mee, smeer je in, neem een petje of hoed mee en vergeet vooral niet je beste humeur.
Geniet ervan!

Tumba

Wil je al een beetje in de stemming komen? Bekijk hier de highlights van het Tumba Festival 2023:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *