huurwoning Curacao

Huizenjacht

In aanloop naar ons vertrek is het nu tijd geworden om een huurwoning te zoeken op Curaçao.  Eerder iets zoeken had nog weinig zin, aangezien de eigenaren van de woningen die toen beschikbaar waren liever niet willen wachten met de verhuur tot wij in augustus aankomen. De woningen die in augustus beschikbaar zijn, komen nu wel in het aanbod van de makelaars naar voren.

Wat zoeken we?

Dit gaat ‘em niet worden …

Gelukkig is er voldoende aanbod van huurwoningen beschikbaar, en kunnen we -voorlopig- nog vast houden aan onze wensen. Mocht het niet lukken om op korte termijn een huurwoning te vinden dat aan al onze wensen voldoet, dan kunnen we altijd nog onze voorkeur bijstellen.

 

Onze wensen voor een huurwoning op Curaçao:

  • Volledig gemeubileerd (we nemen alleen onze koffers met kleding mee)
  • Op een resort (net even veiliger en de kids kunnen makkelijker op straat spelen)
  • Zwembad (dat hoef ik niet uit te leggen, toch?)
  • Minimaal 3 slaapkamers, met airco
  • Bij voorkeur nog een vierde slaapkamer voor de logés uit NL (of wat je ook wel ziet is een klein appartement in de tuin)
  • Vanwege de school van Max niet te ver van de wijk Salina
  • Maximaal NAFL 4.500 per maand (ongeveer € 2.000)

Aanvullende details die de huurwoning voor ons kunnen maken of kraken zijn de porch (groot balkon) of tuin, hoe modern is de woning ingericht, en of de directe omgeving van de woning ons aanspreekt.

Waar zoeken we een woning?

… maar dit waarschijnlijk ook niet.

Tijdens onze voorbereidingsreis afgelopen januari kwamen we er al snel achter dat er een groot verschil is tussen de diverse wijken in Curaçao. Niet alleen een groot verschil tussen de soms zeer luxe villawijken/resorts en de duidelijk verouderde huisjes in andere wijken, maar waar je ook zeker rekening mee moet houden is de ligging van de wijk op het eiland.

Zo is het meestal mooi weer, maar soms kan het toch ook echt wel even flink hard regenen. Willemstad is licht heuvelachtig, en als je dan in een lager gelegen wijk woont, en de waterafvoer rond je woning is niet gebouwd op een plotseling enorme stortvloed (soms letterlijk!), dan komt het water al snel je huis in.

ISLA

Een ander ‘dingetje’ waar je bij het uitzoeken van een woning op Curaçao goed rekening mee moet houden, is de ligging t.o.v. de ISLA. Met de ISLA raffinaderij centraal midden in Willemstad (aan de noordkant van het Schottegat) moet je goed opletten waar je gaat wonen. De wind op Curaçao komt vrijwel altijd vanuit het zuidoosten, dus als je aan de noord of noord-west kant van Willemstad woont, kun je vaak last hebben van de vieze stank die de ISLA produceert.

Resorts

Op Curaçao heb je een groot aantal resorts waar je kunt wonen. Niet de luxe vakantieresorts met alles er op en er aan, maar ommuurde woonwijken (‘gated community’) met vaak een bewaakte hoofdingang. Voordeel hiervan is dat je net even wat veiliger woont dan in een reguliere straat, en dat er alleen bestemmingsverkeer door de wijk komt zodat de kinderen meer ruimte hebben om op straat te spelen. Afhankelijk van hoe luxe het resort is opgezet kan er ook een gemeenschappelijk zwembad zijn, en bij de zeer luxe varianten zijn er ook nog wel wat andere voorzieningen geregeld.

Uiteraard is het wonen op zo’n resort iets duurder omdat alle voorzieningen wel betaald moeten worden (bv. ook onderhoud van al het groen op het resort), maar voor ons heeft dat toch de voorkeur. Vooral de mogelijkheid dat de kids meer de ruimte hebben om op straat te spelen spreekt ons hierbij aan, en natuurlijk dat je net even wat veiliger woont.

Makelaars

Je kunt zelf op internet (Marktplaats!) op zoek naar woningen, maar dan blijft het aanbod toch beperkt. Eigenlijk ontkom je er niet aan om via een makelaar op zoek te gaan. Dit kan nogal tricky zijn; het schimmige imago dat makelaars in Nederland soms hebben, lijkt op Curaçao nog sterker aanwezig. Vandaar dat we niet zomaar met elke makelaar aan de gang gaan. Ook hebben we  meerdere makelaars tegelijk ingeschakeld, zodat we een aangeboden huis kunnen checken bij een andere makelaar.

Checken

We hebben enkele bekenden op het eiland wonen, waarbij we  een bepaalde woonwijk of resort kunnen checken. En als we echt concreet een huis op het oog hebben kunnen zij ook nog een kijkje nemen of de woning geen last heeft van bv. een ongedierteplaag, slechte riolering of andere negatieve aspecten.

Kortom: Voorlopig zoeken we in het oosten en zuidoosten van Willemstad, en zijn we hoopvol dat we een mooi paleisje kunnen vinden. Mocht jij toevallig een prima woning voor ons weten: we horen het graag van je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *