Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
NaarCuracao.com / Checklist vakantie Curaçao

Checklist Curaçao vakantie

curacao vakantie checklist
Heerlijk, je hebt een vakantie naar Curaçao voor de boeg! Even heerlijk ontspannen en bijkomen van je dagelijkse leventje in Nederland. Maar vaak begint je vakantie met 'inpak-stress'. Heb ik alles wel bij me? Ben ik niet iets vergeten te regelen? Om optimaal van je vakantie op Curaçao te kunnen genieten, hierbij een checklist voor je vakantie ter voorbereiding.

checklist Curacao1- Lang Parkeren Schiphol

Rijd je zelf naar Schiphol toe? Boek dan vooraf een voordelige parkeerplek op de officiële Schiphol Parking. Snel, makkelijk, veilig en betrouwbaar. Schiphol P3 Lang Parkeren is echt altijd open, 24/7 en 365 dagen per jaar. En elke 10 minuten rijdt de gratis snelbus naar de Vertrekhal, ook midden in de nacht.
> Meer over Lang parkeren Schiphol

Pak de See Buy Fly-actie mee!

Even een tip tussendoor. Je ‘vakantie-fun’ begint al op Schiphol met wat tax-free shoppen. Zonnebril, een papieren boek of toch die e-reader, een GoPro of een fles zonnebrandcrème. Tax-free shoppen wordt nu extra leuk, want met deze digitale kortingsvoucher is de eerste € 5,- voordeel al snel verdiend!

  • Inwisselbaar bij alle winkels achter de paspoortcontrole
  • Te besteden bij aankopen vanaf € 25,-
  • Geen gedoe met papieren bonnetjes, gewoon als scanbare barcode op je smartphone
  • Nu aanvragen, over en minuut al in je mailbox!

checklist Curacao2- Pinpas activeren voor betalen in het buitenland

Wil je op Curaçao betalen met je pinpas, dan moet je vooraf je pinpas instellen op ‘betalen buiten Europa’. Doe je dit niet, dan kun je niet pinnen op Curaçao! Je kunt dit eenvoudig zelf doen in de Mijn-omgeving op de website van je bank of in de app van de bank. Als back-up kun je een creditcard aanvragen, die wordt vrijwel overal op Curaçao geaccepteerd (je betaalt dan in US Dollars).

Betalen op Curaçao

Je kunt op Curaçao prima terecht met alle reguliere betaalmiddelen. Pinnen kan volop, creditcards worden overal geaccepteerd en contant geld uit de muur halen kan ook bij de vele pinmachines die je door heel Willemstad tegenkomt.
> Meer over betalen op Curaçao

checklist Curacao3- Immigratieformulier

Als je als toerist naar Curaçao wilt moet je een immigratieformuliertje invullen. Je zal ze waarschijnlijk wel vaker ingevuld hebben: je data van aankomst en vertrek, waar verblijf je, etc. Tot voor kort moest je dit in het vliegtuig doen, met alle ongemakken die daarbij komen kijken. Wat is het vluchtnummer van je terugvlucht? In welke tas had je die pen gestopt? etc.
Daar is nu een mooi alternatief voor: een online immigratieformulier, in te vullen tot 24 uur voor je naar Curaçao vertrekt. Vul dit formulier in en je hoeft je in het vliegtuig hier niet meer druk om te maken.

Let op: verplicht!

Sinds 1 oktober 2019 is iedereen verplicht om deze digitale immigratiekaart te gebruiken, ook voor kinderen. Let er wel op bij kinderen dat je als email het email-adres van een ouder/voogd invult.
> Immigratieformulier Curaçao

E-gates op Hato

Het invullen van het digitale immigratieformulier heeft nóg een voordeel: Op Curaçao kun je op vliegveld Hato gebruik maken van de e-gates bij de douane. Je hoeft niet meer lang in de rij te wachten om langs het traditionele douane-hokje te mogen waar een douanier je papieren checkt, maar je kunt via de e-gates veel sneller alles electronisch afhandelen. Maar daarvoor is het wel verplicht om een digitaal immigratieformulier te hebben ingevuld; met een papieren immigratieformulier kom je niet door de e-gates. En heb je kinderen jonger dan 18 jaar oud in je reisgezelschap, dan kan het ook niet. Er gelden nog wat ‘spelregels’ voor de e-gates, zie daarvoor deze video:

checklist Curacao4- Wat voor weer wordt het?

Eén van de redenen dat je op vakantie naar Curaçao is natuurlijk het weer: je wilt gewoon elke dag een heerlijk zonnetje! Maar ja, hoe zonnig het meestal ook wel is op Curaçao, het is niet 365 dagen per jaar stralend blauwe lucht met een aangenaam zeebriesje. Zeker in de regentijd (half september tot half januari) kan er af en toe een flinke bui vallen. En ook in de rest van het jaar kan het toch wel handig zijn om even te checken waar je aan toe bent, bv. of het prettig is om een shirtje met lange mouwen mee te nemen omdat het ’s avonds wat afkoelt door de wind.
Bekijk daarom de Regenradar voor Curaçao! Of als je het weer continu wilt kunnen volgen, download dan de app van Weerplaza. Die ziet automatisch dat je op Curaçao bent en geeft je vanzelf updates over het lokale weer! #handig

checklist Curacao5- Reisgids Curaçao

Er zijn diverse reisgidsen voor Curaçao, maar eentje springt er duidelijk bovenuit: Dit is Curaçao. Sowieso al omdat elk jaar een update-versie uitkomt, zodat je ook op de hoogte bent van de nieuwste accommodaties, restaurantjes en attracties. Maar daarnaast krijg je er ook een gratis online video bij en een duidelijke wegenkaart om op Curaçao zelf de weg te kunnen vinden.
> Meer over reisgids Dit Is Curaçao

checklist Curacao6- Auto huren

offline navigatie Curacao Mapfactor Navigator

screenshot offline navigatie Mapfactor Navigator

Als je een beetje de vrijheid wilt hebben om te gaan en staan waar je wilt, ontkom je er niet aan om een auto te huren op Curaçao. Het Openbaar Vervoer rijdt niet zo efficiënt als in Nederland, taxi’s zijn erg prijzig en lopen is geen optie door de warmte. Een auto huur je op Curaçao al vanaf een paar tientjes (euro’s) per dag, en daarmee kun je nog meer van Curaçao gaan genieten. Wat dacht je van de kleine baaitjes ten westen van Willemstad? De Christoffelberg? Leguaan eten bij Jaanchies? Je komt er eigenlijk niet zonder een huurauto.
> Meer over auto huren op Curaçao

Offline navigatie

Om goed de weg te kunnen vinden mer je huurauto op Curaçao hoef je geen TomTom te huren (op Curaçao heet dit trouwens een Wara Wara). Je kunt veel eenvoudiger en goedkoper een offline navigatie-app op je smartphone zetten. Die kun je gebruiken zonder wi-fi of mobiele data-verbinding, alleen wel je gps aanzetten. Je moet de app vooraf op je smartphone geladen hebben. De meeste toeristen zijn erg tevreden met de app Maps.me, beschikbaar voor zowel Android als iPhone. Let op: Thuis moet je de app downloaden, maar ook de relevante data voor Curaçao! Vooral die laatste kan flink wat data zijn, dus doe dat lekker thuis op je wi-fi.

checklist Curacao7- Opladen elektrische apparatuur

In Curaçao hebben de meeste accommodaties stopcontacten voor 110V (voor lokale apparatuur), maar ook 220V-stopcontacten voor de toeristen. Uitdaging: de meeste accommodaties hebben maar één of enkele 220V stopcontacten. Dat schiet vaak tekort om (’s nachts) alle apparatuur weer op te laden die je hebt meegenomen voor je vakantie op Curaçao. Denk aan je smartphone (en van je reisgenoten), tablet en/of laptop, MP3-speler, digitale camera, Go Pro, e-reader, etc. Om “oplaad-stress” 😉 te voorkomen kun je een stekkerdoos meenemen waarmee je tegelijk meerdere apparaten op kunt laden. Vergeet je reisstekker (wereldstekker) niet om je stekkerdoos eventueel op een 110V stopcontact aan te sluiten. Heeft je accommodatie geen 220V stopcontacten, vraag dan bij de receptie om een adapter, of koop er zelf eentje voor een paar Antiliaanse gulden bij een bouwmarkt. Let dan wel op dat ze je niet gelijk een dure transformator aansmeren!
Check wel vooraf even of je apparaat ook 110V aankan. Dit gaat vrijwel altijd goed, maar sommige apparaten gaan hierdoor kapot.
> Stekkerdoos kopen

checklist Curacao8- Shopping list

Uiteraard kun je niet naar een zon-eiland als Curaçao zonder een fles zonnebrandcrème mee te nemen. Echt elke dag goed blijven smeren, want zelfs nog op de laatste dag van je twee weken vakantie kun je nog verbranden. Koop voor de afkoeling ’s avonds ook maar een fles After Sun. Beide zijn op Curaçao ook wel te koop, maar (a) het is er erg duur, en (b) regelmatig is de zonnebrandcrème al ‘over de datum’ waardoor het minder goed helpt tegen verbranding.
> Zonnebrand kopen

Muggen!

Vrijwel heel het jaar heb je last van muggen op Curaçao. Zeker als je in de periode september t/m januari gaan (regentijd), maar ook de rest van het jaar zijn er muggen. En ze zijn dol op de witte toeristenbenen en -armen, omdat de witte huid voor een mug veel makkelijker te prikken is dan een gebruinde huid. Neem dus ook maar wat DEET mee. En doe ook maar een tube After Bite, want ondanks de DEET zullen de muggen je zeker te pakken nemen.
> DEET kopen

checklist Curacao9- Wat ga je doen?

boottocht Klein Curacao

Boottocht naar Klein Curaçao móet je doen!

Er zijn volop activiteiten die je tijdens je vakantie op Curaçao kunt doen, maar niet alles is onbeperkt mogelijk. Denk bv. aan een “must do” als een dagtocht naar Klein Curaçao, wat maar enkele dagen in de week mogelijk is (1x per dag), en uiteraard als de boot vol is kun je niet meer mee. Of wil je met dolfijnen zwemmen? De groepjes hiervoor worden bewust klein gehouden en zitten zo volgeboekt, zeker als er een cruiseschip in de St. Annabaai ligt.

Bekijk vooraf alvast wat de mogelijkheden zijn en zorg dat jij niet achter het net vist: boek nu al je activiteit, het is in veel gevallen nog goedkoper ook dan wanneer je het pas op Curaçao boekt.
> De Top 10 activiteiten op Curaçao

checklist Curacao10- Uit eten

Uit eten op Curaçao is volop mogelijk. Maar de restaurants liggen nogal verspreid door Willemstad, dus als je alleen maar in de nabijheid van je accommodatie kijkt dan mis je zoveel goede restaurants! Check nu al een beetje bij welke restaurants je graag zou willen eten, zodat je tijdens je vakantie elke avond weer aangenaam verrast kunt worden in een ander restaurant.
> De restaurants van Curaçao

Eten met korting

Uit eten gaan op Curaçao is op zich niet heel duur, maar als je tijdens je vakantie toch wel wat vaker naar een restaurant wilt, kan het toch wel oplopen wat je aan uit eten kwijt bent. Tip: neem een DushiVIPcard! Daarmee krijg je tot 20% korting bij meer dan 40 locaties, waaronder ook de hippe locaties die je zeker niet mag missen. De kosten voor een DushiVIPcard heb je er vaak met één etentje al weer uit!
> Meer over de DushiVIPcard

checklist CuracaoExtra tip: Terug in Nederland? Nagenieten…

Tsja… voor je het weet zit je vakantie er al weer op en sta je al weer op Schiphol. En natuurlijk wil je nog zo lang mogelijk nagenieten van je tijd op Curaçao. Dan kun je gaan mijmeren bij je mooie zelfgemaakte foto-album van je vakantie op Curaçao, maar daar hoort wel wat bij natuurlijk! Je Curaçao-vakantie herbeleef je veel beter met dit typisch Curaçaose drankje dat je ook gewoon in Nederland kunt kopen. Tip: Bestel alvast vóór je vakantie, zodat ze bij terugkomst uit Curaçao al heerlijk koud in je koelkast liggen!
> Amstel Bright bestellen