corona curacao infographic

Curacao vakantie in corona-tijd – de voorbereiding

Hoe is het om in deze corona-tijd op vakantie te gaan naar Curacao? We vertellen het je uit eigen ervaring, van dag tot dag.

De voorbereiding

Vanwege de corona-situatie moet je vooraf e.e.a. regelen voordat je naar Curacao kunt reizen.

De PCR-test

Zoals waarschijnlijk wel bekend moet je binnen 72 uur voor vertrek een PCR-test laten afnemen. Wij deden dit bij KLM Health Services, en dat ging helemaal prima. We konden direct geholpen worden. Na een korte uitleg ging voor 2 seconden een wattenstaafje in je keel (mogelijk een klein beetje kokhalzen), daarna een wattenstaafje voor 2 seconden in je neus (diep in je neus…). Dat is echt eventjes een irritant prikkelend gevoel, maar het is niet echt pijnlijk. En dan is het al weer klaar. Binnen 5 minuten sta je weer buiten en begint het spannende afwachten op de uitslag.

Uitslag PCR-test

Uiteindelijk kregen wij de uitslag keurig op tijd, ongeveer 27 uur na het afnemen van de test. En ja hoor, alles was o.k., we mogen naar Curacao!

De formulieren

Dan begint even een administratieve handeling van ongeveer een kwartiertje per reiziger. Het is verder niet moeilijk, maar je moet wel even je koppie erbij houden dat je de juiste formulier op de juiste manier aanlevert.
Hoe ik het deed:
1- Nadat we de uitslag kregen van de PCR-test dat we mochten reizen naar Curacao, ben ik eerst gaan inchecken voor de vlucht. Er wordt namelijk bij de documenten ook gevraagd om je stoelnummer, dus dan heb je die maar vast.
2- Daarna naar dicardcuracao.com, de website van de overheid van Curacao waar je alle formulieren online kunt regelen. Geef aan dat je uit Nederland komt en een ‘International traveller’ bent, en je komt in het scherm met de juiste documenten die je moet invullen.
3- Ga gewoon het rijtje van boven naar beneden af. Je begint met de Digital Immigration Card. Mocht het niet lukken om een foto van je paspoort te uploaden, dan mag je alle gegevens ook gewoon handmatig invoeren.
4- Vervolgens ga je de vragen voor de Passenger Locator Card invullen. Dit zijn enkele vragen die je normaal gesproken zo kunt invullen.
5- Eén van de vragen bij de PLC is het uploaden van het test-certificaat van de PCR-test met negatief resultaat.
Hiermee heb je alle benodigde formulieren voor Curacao aangeleverd. Zorg ervoor dat je ze ook allemaal geprint bij je hebt tijdens de reis: Op Schiphol wordt er streng op gecontroleerd en op Hato (vliegveld Curacao) moet je ze inleveren.

Gezondheidsverklaring

Hiermee ben je er bijna, maar nog niet helemaal: ook de Nederlandse overheid heeft een formulier verplicht gesteld voor iedereen (vanaf 13 jr.) die van of naar Nederland wil reizen, een gezondheidsverklaring. Let op dat je deze 2x print per reiziger: je moet er eentje invullen voor vertrek uit Nederland, en bij terugkeer naar Nederland moet je er ook weer eentje invullen.

Tip kopieID

Nog een tip: er wordt ook gevraagd een foto/scan van je paspoort te uploaden. Hiervoor kun je de app KopieID van de Nederlandse overheid gebruiken. Voordeel daarvan is o.a. dat je bepaalde niet-relevante informatie (bv. je BSN) kunt wegstrepen, en dat je een watermerk kunt toevoegen dat deze foto alleen bruikbaar is voor de overheid van Curacao.
Meer over de app KopieID

Infographic

Dat was alles wat specifiek voor corona geregeld moet worden om naar Curacao te mogen reizen. Het is even een klein puzzeltje, maar lees gewoon overal de instructies dan moet het goed komen. Om heel het proces nog even helder voor je weer te geven, hebben we een infographic ontwikkeld:
klik hier of op de afbeelding voor de complete infographic

De reis

De reis viel alles mee. Op Schiphol bij binnenkomst gelijk al een mondkapje op gedaan en in de rij om de bagage in te checken. Vanwege de corona-maatregelen zijn de automaten om je ruimbagage zonder medewerker in te leveren buiten gebruik, dus je komt weer ‘ouderwets’ met je koffer bij een medewerkster aan de balie. Hier gelijk al de eerste check of je de juiste formulieren bij je hebt.

De vliegreis

Ook de vliegreis zelf heeft te maken met corona-maatregelen. Hoe we dat ervaren hebben? Kom morgen terug voor onze volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *