Playa Lagun Curacao strand

Curaçao herstelt na hevige regen

Begin mei 2024 is Curaçao getroffen door heftige regenval en onweer. Bándabou werd het heftigste getroffen. De stranden op het Westpunt zijn volledig overstroomd en er is veel waterschade aangericht. In hoeverre zijn de stranden van Curaçao hersteld? We geven je een update.

Overstroming na regen

Zaterdag 4 mei 2024 zal veel mensen op Curacao nog lang bij blijven door de enorme regelval die dag. Het netwerk van dammen en waterafvoer kon het allemaal niet meer aan (mede door slecht onderhoud de afgelopen jaren), waardoor al snel op diverse plekken op Curacao het water over straat liep. De overstromingen waren vooral in het westelijk deel van het eiland. De mensen werden zelfs verzocht om het gebied tot en met maandag niet te bezoeken. Gelukkig komt er na regen ook weer zonneschijn. Hierbij een korte update hoe de standen er nu aan toe zijn per 12 mei 2024, ruim een week na de overstromingen:

Playa Kalki

Playa Kalki is één van de meest westelijke stranden van Curacao en waarschijnlijk ook het meest getroffen door de overstromingen. Playa Kalki ligt tussen kliffen en daardoor een stuk lager dan de directe omgeving. Dit zorgde er voor dat Playa Kalki tijdens de hevige regen op 4 mei compleet overstroomd is. Zowel het restaurant, de duikschool en het strand liepen vol met regenwater.
Gelukkig kon men vrijwel direct aan de slag om de schade te herstellen en was dat na enkele dagen al volledig afgerond. Er is wel veel regenwater in zee gelopen, waardoor het zeewater nog iets troebel is, maar dit zal per dag beter worden en met enkele dagen is het water weer mooi helderblauw als normaal.

Playa Grandi (Playa Piskado)

Tijdens het weekend van de overstromingen was Playa Grandi niet meer te bereiken via de weg omdat deze volledig onder water stond. Maar gelukkig is alles weer hersteld. De schildpadden zijn weer volop te bezoeken op Playa Grandi. Het water is helder en je kunt gewoon bedjes en parasols huren. Recent is nog een nieuwe houten steiger aangelegd en deze heeft de storm gelukkig overleefd.

Kleine Knip

Kleine Knip is nog wat kleiner geworden doordat er zand weggespoeld is door de regen. Het water is echter helder en je kunt dan ook heerlijk genieten van een dagje op Kleine Knip. Er liggen alleen wat meer stenen op het strand dan normaal.

Grote Knip

Ook Grote Knip ligt lager dan de omliggende grond en heeft veel regenval te verduren gehad. Achter Grote Knip ligt landinwaarts een water. Tijdens de storm is de dam opengebroken of kon het al het regenwater niet meer aan waardoor dit water in zee gestroomd is. Alle strandbedjes moesten uitgegraven worden, de palapa’s bij elkaar geraapt en het strand moest weer stenenvrij gemaakt worden. Inmiddels is Grote Knip echter weer volledig begaanbaar en het water prachtig blauw.

Grote Knip 4 mei 2024 regenval overstroming Curacao
Op 4 mei 2024 was de zee bruin bij Grote Knip, ondertussen weer kraakhelder blauw.

Playa Santa Cruz

Playa Santa Cruz heeft helaas wat schade opgelopen van de storm, sommige palapa’s en picknicktafels hebben de stortvloed aan water niet overleefd. Het strand is wel weer volledig begaanbaar en er zijn nog genoeg palapa’s waar je aan kunt zitten.

Playa Lagun

Net als de meeste andere stranden is ook Playa Lagun veerkrachtig en kun je hier gewoon weer terecht voor een dagje strand. Ook het water is weer helder.

Hulpactie

Niet alleen stranden en toeristische trekpleisters zoals Hofi Mango zijn getroffen, maar ook veel huizen zijn volledig onbewoonbaar geworden. Veel huishoudens hebben een enorme waterschade geleden in Bandabou.
Op donderdag 9 mei is er daarom een inzamelingsactie gehouden door verschillende radiostations genaamd ‘Huntu Pa Banda Abou’. Je kunt nog steeds geld doneren om de schade te herstellen. Via deze link kun je nog steeds geld doneren.

De stranden weer o.k.

Gelukkig konden de stranden op Bandabou na enkele dagen allemaal weer open. Bij sommige stranden is mogelijk nog iets te zien van de stormschade als je weet hoe de situatie voorheen was, maar als je niet beter weet zal het niet opvallen. Per dag wordt het water ook weer schoner en bij de meeste stranden is het water ondertussen al weer net zo mooi blauw als voor de overstromingen. Geen zorgen, je kunt weer volop gaan genieten van de stranden op Curaçao!

Playa Lagun Curacao strand