Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
Geen TUI Dreamliner maar Wamos Air Airbus A330

Geboekt met TUI, maar je vliegt met Wamos

Mei 2017 - Sinds enkele dagen krijgen we signalen dat TUI de vluchten van/naar Curaçao uit laat voeren door Wamos Air, een Spaanse luchtvaartmaatschappij. Helaas blijkt een vlucht met Wamos Air voor veel Nederlanders een teleurstelling. Maar kan dat eigenlijk zomaar, dat het Nederlandse TUI een ouder toestel met Spaanstalige bemanning inzet?

Vliegen naar Curaçao

Voor een directe vlucht naar Curaçao heb je maar een paar mogelijkheden: dagelijks vliegen TUI en KLM op Curaçao vanaf Schiphol, en 2x per week kun je ook vanaf Düsseldorf met Airberlin. Nog wel, waarschijnlijk zal Airberlin in het najaar 2017 (uiterlijk voorjaar 2018) stoppen met vliegen op Curaçao.

TUI vs. KLM

Voor de route op Curaçao is een flinke concurrentiestrijd tussen TUI en KLM. Beide vliegen 7 dagen in de week minimaal 1x per dag met grote toestellen om alle Nederlandse toeristen naar het paradijselijke Curaçao te brengen voor een heerlijke vakantie of familiebezoek. Met per toestel ruim 200 stoelen zijn dat al snel ruim 1.500 stoelen per week per vliegmaatschappij om te vullen. En met een ticketprijs van doorgaans € 600 tot € 1.000 gaat dit om heel veel geld.

Concurrentiestrijd

Jarenlang was er een duidelijk onderscheid tussen TUI en KLM. TUI was de prijsvechter met daarmee ook de mindere kwaliteit (vliegen met oudere toestellen en minder service aan boord), waar KLM duurder was maar daar ook een betere ervaring voor leverde. Tot 2013/2014 toen de KLM-tickets voor Curaçao steeds voordeliger werden. Hierdoor bood KLM voor weinig meer of zelfs hetzelfde geld een veel betere service. Totdat TUI de Dreamliner introduceerde: Een Boeing 787-800, een modern en ruim toestel waarmee TUI opeens ook op kwaliteit de concurrentie met KLM aan kon.

TUI Dreamliner

Curaçao was één van de eerste bestemmingen waar de Dreamliner op werd ingezet, zodat de toeristen ook met TUI relaxed naar Curaçao konden vliegen. De Dreamliner werd -terecht- door TUI flink ingezet in de promotie van TUI-vliegtickets. En daar zit nu dan ook het probleem waar ik dit blog mee begon: Als TUI de Dreamliner verkoopt, moet de klant dan zomaar accepteren dat je uiteindelijk vliegt met een verouderd toestel en een bemanning die vooral Spaanstalig is? Juridisch zal het ongetwijfeld wel dichtgetimmerd zijn door TUI in de algemene voorwaarden die je hebt moeten accepteren, maar netjes naar je klanten is het sowieso niet natuurlijk.

Geen TUI Dreamliner

Wamos Air vliegt met veel oudere toestellen. Zo werd zeker één van de vluchten uitgevoerd door Wamos Air met een Airbus A330-200 uit 1999(!). Dat spoort niet met de toelichting/voorwaarden van TUI waarin ze aangeven dat ze toestellen van partners in kunnen zetten met gelijkwaardig comfort en faciliteiten. Zonder de details te vergelijken kun je direct al aannemen dat een toestel uit 1999 niet van vergelijkbaar niveau is met een Dreamliner die 15 jaar jonger is.
Daarnaast past de “one size fits all” Economy van Wamos Air niet met de Star en Comfort Klasse van TUI. Ook de Entertainment-sets waren niet beschikbaar bij Wamos Air, of alleen Spaans en Engelstalig zonder Nederlandse ondertiteling.

Vlucht vertraging NL

Communicatie over wijzigingen

Uiteraard heeft TUI vooraf de passagiers geïnformeerd over deze wijziging. Maar dat doen ze slechts één tot enkele dagen van tevoren en ze zeggen toe dat je “vanzelfsprekend dezelfde service en comfort” zult krijgen als met de TUI Dreamliner. Eigenlijk heb je op dat moment geen andere keuze dan het maar te accepteren. Je wilt uiteindelijk toch op vakantie en omboeken van je vakantie wil/kun je zo kort van tevoren ook niet meer. Daarbij stelt TUI dat ze als chartermaatschappij duidelijk in hun voorwaarden vermeld hebben dat ze o.a. tijden en toestel mogen wijzigen. Dat is dan ook een argument voor TUI om geen enkele compensatie toe te kennen aan de passagiers die opeens met Wamos Air naar Curaçao worden vervoerd.

Wat kun je doen?

Formeel kun je heel weinig doen. Je hebt bij het boeken de voorwaarden geaccepteerd die de ruimte bieden aan TUI om je met Wamos Air te vervoeren. Maar misschien kun je wel duidelijk maken aan TUI dat dit gewoon niet hoort en niet kan zo. Veel mensen kiezen voor TUI in de veronderstelling met de Dreamliner te vliegen, zeker als dat door TUI ook flink in de promotie gebruikt wordt. Als dat dan een ander toestel van een andere maatschappij wordt met duidelijk een lager niveau van comfort en service, dan gaat het ergens mis.

Update begin 2020

In de periode januari-maart 2020 hebben we wéér meerdere signalen gekregen dat TUI wederom Wamos toestellen inzet, waarbij de klant een dag van tevoren per sms werd geïnformeerd. Waarom doet TUI dit toch? Uiteraard is er alle begrip voor dat door overmacht (technische problemen, vertragingen, e.d.) het geplande toestel niet beschikbaar is, maar waarom dan gelijk -bij wijze van spreken- het andere uiterste inzetten qua comfort en kwaliteit van interieur, zonder compensatie aan te bieden aan je klanten?
De afgelopen jaren hebben wij enkele malen een poging gedaan hierover meer duidelijkheid te krijgen van TUI. Sterker nog, we hebben ze aangeboden om de uitleg hierover te delen via ons platform. Maar elke keer gooit TUI de deur dicht met een opmerking alsof er niets aan de hand is en wordt verwezen naar de Algemene Voorwaarden.

Bundel de klachten?

Wellicht komt TUI wel in beweging als de getroffen passagiers gezamenlijk optrekken via partijen als Radar, Kassa of de Klachtencompas van de Consumentenbond. Plaats sowieso een reactie hieronder (helemaal onderaan de pagina, onder alle reeds geplaatste reacties), al is het maar om andere gedupeerden te laten weten dat zij niet de enige zijn.

Comments:

 • Albertine
  20 maart 2020 at 06:53

  Mijn man zou met Tui vliegtuig vliegen en comforrt class.Staat er een onbekend vliegtuig klaar Wamos op Zanzibar.Geen comfort en hopen dat de kat mee vliegt in de laadruimte dat het goed komt.

 • Danielle van Biezen
  11 maart 2020 at 17:03

  Ook hier afgelopen 1 maart vertrokken met Wamos Air naar Curacao. Wat een drama wanneer je de Dreamliner van Tui gewend bent. Dit moet toch niet kunnen dat je zo zwaar achteruit gaat in kwaliteit en comfort tijdens een behoorlijk lange vliegreis. Mijn klacht is inmiddels verstuurd naar Tui!

 • Peter en Marian Lammertsma
  6 maart 2020 at 11:33

  Reis naar Aruba geboekt via KRAS, vliegend met TUI. Wij zouden 2 maart met de dreamliner terugvliegen vanaf Aruba. Op 29 februari kregen we een mail met de mededeling, dat er een ander toestel ingezet zou worden en dat onze comfortklasse omgezet zou worden naar economy. Op 2 maart nog een SMS met hetzelfde bericht. Bij het inchecken op Aruba bleken we helemaal niet in het systeem te staan. Supervisor van de afhandelaar belde TUI en kreeg te horen, dat KRAS onze boeking geannuleerd had. Wij hadden uiteraard tickets en zelfs al van tevoren in Nederland geprinte instapkaarten. Noodnummer KRAS gebeld, maar ook die persoon kon niks voor ons betekenen. En daar sta je dan!
  Gelukkig waren er nog lege stoelen en was de supervisor bereid ons alsnog in te checken, na foto’s gemaakt te hebben van onze tickets en instapkaarten. Blij dat we alsnog naar huis konden, maar over WAMOS geen goed woord. Wat een oude zooi. Uiteraard klacht ingediend bij KRAS/TUI, Men denkt ons binnen 4 weken antwoord te kunnen geven…………..

 • Jeanny Van Groezen
  2 maart 2020 at 20:33

  Vandaag 2 maart 2020 hetzelfde meegemaakt. Na 23 uur vertraging ipv met TUI dreamliner met Wamos terug naar amsterdam. Hebben nog nooit van deze maatschappij gehoord en na veel geld bij TUI te hebben betaald voor reizen met de dreamliner is dit een grote domper op een reis die je misschien nooit meer maakt. Kortom DIT WAS EENS MAAR NOOIT MEER TUI! EN WE GAAN EEN DIKKE SCHADECLAIM VORDEREN VOOR DE 23 UUR VERTRAGING!!!

 • C. van der Burg
  2 maart 2020 at 07:29

  Mijn docher en kleinzoon kregen midden in de nacht, voor het vertrek, een berichtje dat hun vlucht van 1 maart naar Curacao uitgevoerd zou worden door Wamos. De vlucht was vertraagd. De gereserveerde plaatsen (die je bewust kiest) werden op een totaal andere plek in het vliegtuig gezet. Totaal geen beenruimte (en dat op een vlucht van 11 uur). Geen TV-schermpje!!! Voor een kind van 8 is een vlucht van 11 uur al een hele opgaaf als dan ook nog het “entertainment” ontbreekt. 🙁 . Eten en drinken minimaal. Het is heel teleurstellend dat TUI zo met zijn klanten omgaat. Het wordt de hoogste tijd dat TUI hierin zijn verantwoordelijkheid neemt en zich niet afdoet met de zgn regeltjes die door hen zelf zijn opgesteld. Denk aan de klant!!!

 • Sharon
  1 maart 2020 at 23:24

  Vanmiddag gehoord dat mijn schoonmoeder met Wamos air naar Amsterdam vliegt vanaf Curacao. Na alle verhalen op tripadvisor hoop ik voor TUI dat zij toch een goede vlucht heeft.
  De vlucht is al vertraagd!

 • Jacqueline Sack
  1 maart 2020 at 23:04

  Gebeurd nog steeds. Mijn dochter met 3 vrienden kregen vanmorgen op Schiphol te horen dat ze niet met de dreamliner zouden vliegen maar met Wamos
  Na 11 uur! Vliegen pas geland, geen eigen tv schermen en veel te weinig eten aan boord. Geen reclame TUI ga dit zeker op social media zetten om mensen te waarschuwen zodat ze nog tijdig kunnen overboeken. Op Schiphol passagiers pas informeren kan echt niet!

 • Audrey Helstone
  29 februari 2020 at 12:27

  Hier precies hetzelfde, 28 februari jl. een mailtje van TUI ontvangen, 2 dagen voor vertrek naar Aruba:

  “U heeft bij ons een reis geboekt. Misschien heeft u tijdens het boeken gezien dat wij in drukke perioden samenwerken met onze partners. Zo zorgen we dat iedereen kan genieten van een welverdiende vakantie. Met deze brief willen we u laten weten dat uw vlucht daarom wordt uitgevoerd door Wamos Air.
  -Stoelreservering en service aan boord-
  Aan boord kunt u vanzelfsprekend dezelfde service en comfort verwachten als in onze eigen toestellen.
  Het enige verschil is dat dit toestel minder Comfort stoelen heeft en dat wij uw stoelen daarom moeten omzetten naar Economy. Wij begrijpen dat dit vervelend is en bieden hiervoor onze excuses aan.”

  Ik boek en vlieg al heel veel jaren trouw TUI, Minimaal 6 keer per jaar A’dam – CUR/AUA. Tussendoor charters binnen Europa. Ik heb helemaal niks aan excuses en een restitutie van EUR 30(?!). Mijn verzoek om een tegemoetkoming middels omboeking van de door mij geboekte vlucht naar een vlucht 2 dagen later (wel met Dreamliner en in de Comfort klasse, echter zonder wijzigingskosten), werd afgewezen. De tegemoetkoming, die ze mij volgens de klantenservice-medewerkster namelijk reeds geboden hadden, is het niet-annuleren van de door mij geboekte vlucht en het vervangen van het vliegtuig, zodat mijn reis “gewoon doorgang kon vinden”?! “Conform onze Algemene Voorwaarden”. Niet te geloven..

  Ik lees in een reactie hierboven, dat een ander ‘slachtoffer’ wel de mogelijkheid was geboden om een dag later te vliegen.

  Ik zal ook een klachtenformulier indienen bij TUI. Afhankelijk van de reactie, zal deze reis naar Aruba weleens mijn laatste kunnen zijn met TUI.

 • Kim
  27 februari 2020 at 15:43

  Wij hebben 2 dagen geleden een mailtje van TUI gekregen dat voor onze terugvlucht op 30 mei 2020 een ander toestel wordt ingezet, er daardoor geen Deluxe stoelen beschikbaar zijn en we zijn omgeboekt naar Comfort. We kiezen altijd heel bewust de Dreamliner en Deluxe stoelen, maar die kunnen we dus gedag zeggen voor de terugvlucht. Ik heb contact opgenomen met TUI en die gooien het op operationele redenen. Dit is hun reactie:

  “Ik snap dat het bericht over de toestelwijziging en het daardoor vliegen in de Comfort op de terugvlucht een enorme teleurstelling is. Mijn excuses hiervoor. Het zal om operationele redenen zijn dat het toestel gewijzigd is. We voeren zo’n dergelijke wijziging op deze route naar Curaçao niet zomaar uit. Een compensatievoorstel voor deze wijziging kan ik je niet geven. De reden hiervan is dat wij een chartermaatschappij zijn en onze vluchtschema’s (route, tijden en toestel) onder voorbehoud van wijzigen zijn. Ik heb gekeken naar een mogelijkheid om bijvoorbeeld een dag later terug te vliegen naar Amsterdam maar dan heb ik helaas geen Deluxe plaatsen meer beschikbaar. En daarbij kan ik dan niet garanderen dat bij wijzigen van de datum ook die vlucht en het toestel niet gewijzigd gaan worden. Het toestel wat wordt ingezet op de terugvlucht is een Boeing 767-300 van TUI. De bagage van 40 kilogram is blijven staan en mogen jullie zonder extra kosten meenemen. De toegang tot de Lounge, het inchecken en het eerder boarden zijn alleen van toepassing voor de heenvlucht wanneer je in de Deluxe vliegt. De verzorging aan boord op de terugvlucht in de Comfort is de standaard verzorging. Dat wil zeggen een maaltijd, een snack en softdrinks zijn inclusief. Wanneer je nog vragen hebt, laat het me dan weten.”

 • José
  19 februari 2020 at 12:09

  Hier hetzelfde, een mailtje 5 weken tevoren dat de Boeing 767-300 naar Curacao is ingeruild voor een Wamos Airbus 330-200 – uiteraard geen comfort class en entertainment, hetgeen financieel niet wordt gecompenseerd.
  Wij boeken en vliegen al jaren trouw TUI, maar daar is nu toch echt een einde aan gekomen.
  Ik mag hopen dat ze van de terug(nacht!)vlucht afblijven!

 • Saskia
  18 februari 2020 at 22:19

  Vandaag een mail gehad van Tui dat er een wijziging in de luchtvaartmaatschappij is. Dat we nu vliegen met Wamos Air. Dit is ruim 3 weken voor vertrek aangekondigd. Ik heb nog nooit van deze maatschappij gehoord en er staat ook niet bij met welk vliegtuig er gevolgen wordt. Morgen maar eens bellen, maar uit de ervaringen die hier staan vrees ik het antwoord.

 • Corry Nell
  20 januari 2020 at 08:51

  Vandaag 20 januari onze vlucht naar Curaçao niet met de Dreamliner maar met euro Atlantic 3 uur later en opnieuw inchecken echt te gek voor woorden.

 • Marcel
  18 januari 2020 at 10:08

  Vandaag de dag (18 januari 2020) nog steeds actueel. Vlucht OR369 naar curacao zou eerst met een dreamliner plaatsvinden. In plaats daarvan een sms een aantal uur van te voren en een vervangende vlucht met een 18(!) jaar oude a330-223. Inderdaad, volgens de getekende voorwaarden binnen de lijntjes gekleurd maar vraag me af of je zo om wil gaan met je klanten. Dat is dus eens en nooit weer met tui.

 • Cootje
  18 december 2018 at 20:05

  Kennen jullie die mensen die vandaag naar Bonaire zouden vliegen met de Tui Dreamliner in de Deluxe-klasse??

  Die werden in een Wasmos vliegtuig gestopt zelfde ervaring als de Dreamliner volgens Tui op rij 19

  Nou mooi niet dus we hebben dit geweigerd, na een boel stennis bij de tui balie te hebben gemaakt kregen we na lang
  overleg eindelijk het aanbod dat we ons geld terug zouden krijgen omdat ze toch overboekt waren waren ze blij dat ze van ons af waren

  Nooit meer met Tui ze laten je een duur ticket betalen en denken met een kleine compensatie wel in een andere klasse te stoppen

  TUI WEES EERLIJK NAAR JE KLANTEN EN VERTEL GEWOON DAT JULLIE AAN HET KLOOIEN ZIJN OP DEZE ROUTE

  Gewoon weer KLM boeken

  Vlucht OR 367 op 18 december 2018 vertrek 11.00 ging weg rond 16.00 in de middag

 • adriana
  10 december 2018 at 09:47

  Ook een mail van tui gehad , even omgeboekt.
  Normaal vlieg ik altijd met klm naar Cura..
  Maar dacht weer eens proberen met TUI. Gelijk weer gezeur, aangezien ik best wel vliegangst heb,
  was dit echt een ramp voor mij. Na het lezen van de recensies helemaal!!! Na vele discussies thuis , gaan we toch maar.
  Mijn vakantie plezier is weg, En heb stress, thanks TUI.
  Proberen om te boeken bij klm maar geen stoelen genoeg.
  Onbeschoft te woord gestaan door hoofdkantoor TUI.
  Ik had betere moeten lezen! de kleine lettertjes werd mij verteld.

  Helemaal klaar met TUi.

 • Hj
  7 december 2018 at 17:00

  vandaag een mail gehad van TUI, vliegtuig wordt vevangen door een van Wamos…gaan as dinsdag naar Curaçao… ben erg benieuwd
  3500 euro zit ook in de beleving en comfort van het toestel waar je vanuit gaat.
  gebeld met d reizen natuurlijk weer een derde tussenschijf..
  de tui service wordt aan boord gewaarborgd… maar ze kunnen niet zeggen of onze van te voren gereserveerde stoelen er nog zijn of er on board entertainment is voor onze kleine van 3.5 en of het eten beenruimte en en en hetzelfde is…. maarrrr de tui service is gewaarborgd meneer…
  wacht nog een telefoontje van ze af.. ben erg benieuwd naar de antwoorden..

 • Rob Prijn
  3 mei 2018 at 20:56

  Wij hebben dit nu ook al 2 keer meegemaakt. Je boekt bij Tui om eens met de dreamliner te vliegen en op het laatste moment krijg je een mail dat de vlucht is gewijzigd. Dit is nu al 2 keer voorgekomen op vakantie naar Tenerife. Heel erg slecht van Tui!!!

 • Jos Henneman
  13 mei 2017 at 19:56

  Onze vlucht op 5 mei 2017 is ook uitgevoerd door Wamos
  Vooraf aan de klantenservice van Tui gemeld dat de service van Wamos niet vergelijkbaar was met de Dreamliner van Tui
  De Airbus van Wamos was oud
  Wamos heeft een slechte reputatie
  Wij hadden geboekt comfortclass. Wamos heeft geen comfortclass
  Hetzelfde geldt voor het entertainmentprogramma
  Kortom niet dezelfde services zoals genoemd in de algemene voorwaarden
  Ik heb gevraagd om de vlucht kosteloos te mogen annuleren
  Tui weigerde dit
  Na terugkeer heb ik een klachtenformulier indiend bij Tui
  Wordt waarschijnlijk afgedaan met verwijzing naar de algemene voorwaarden
  Formeel misschien juist maar zo ga je niet om met ” cliënten “

 • Eduard Lievens
  10 mei 2017 at 19:47

  Inderdaad werden we 5 mei 2017 omgeboekt naar Wamos air. Niet alleen was het een oude kist, zonder gelijkwaardig comfort of entertainment, maar de seat selection moest ook opnieuw en leidde ertoe dat gezinnen uit elkaar over de kist werden verspreid. TUI personeel wilde daar niks aan doen. Bij tussenlanding op Bonaire werd geen airco aangesloten en pas heel laat water uitgedeeld. Het was een chaos aan boord. Tot slot bestond het ontbijt uit een slap wit broodje kipsalade. Iets anders was niet aan boord.
  TUI restitueert de extra kosten voor entertainment en seat selection, maar gaat verder niet op je klachten in.

 • Ria Nolting
  6 mei 2017 at 17:26

  Wij hebben ook zoiets meegemaakt met Tiu, niet naar curacao maar naar de Dom.Rep. geboekt voor 1e klas (premiuncomfortclass)/. Kregen 2 weken van te voren een mail met de mededeling dat de vertrektijden anders werden. Geen mededeling daarin dat het vliegtuig ook is veranderd in boeing 767. 1 1/2 week van te voren werden we gebeld met de mededeling dat onze plaatsen niet meer beschikbaar waren en dat we 2eklas (comfortclass) zouden zitten. Ben heel erg boos geworden aan de telefoon, maar niets hulp Zodra we terug komen gaan we zeker een klacht in dienen bij Tiu en Tiu kan er op rekenen dat we nooit meer met hen vliegen.

 • Mirjan
  5 mei 2017 at 02:22

  Dank je Mark!

Leave a Reply:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.