Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
Geen TUI Dreamliner maar Wamos Air Airbus A330

Geboekt met TUI, maar je vliegt met Wamos

Geen TUI Dreamliner maar Wamos Air Airbus A330Sinds enkele dagen krijgen we signalen dat TUI de vluchten van/naar Curaçao uit laat voeren door Wamos Air, een Spaanse luchtvaartmaatschappij. Helaas blijkt een vlucht met Wamos Air voor veel Nederlanders een teleurstelling. Maar kan dat eigenlijk zomaar, dat het Nederlandse TUI een ouder toestel met Spaanstalige bemanning inzet?

Vliegen naar Curaçao

Voor een directe vlucht naar Curaçao heb je maar een paar mogelijkheden: dagelijks vliegen TUI en KLM op Curaçao vanaf Schiphol, en 2x per week kun je ook vanaf Düsseldorf met Airberlin. Nog wel, waarschijnlijk zal Airberlin in het najaar 2017 (uiterlijk voorjaar 2018) stoppen met vliegen op Curaçao.

TUI vs. KLM

Voor de route op Curaçao is een flinke concurrentiestrijd tussen TUI en KLM. Beide vliegen 7 dagen in de week minimaal 1x per dag met grote toestellen om alle Nederlandse toeristen naar het paradijselijke Curaçao te brengen voor een heerlijke vakantie of familiebezoek. Met per toestel ruim 200 stoelen zijn dat al snel ruim 1.500 stoelen per week per vliegmaatschappij om te vullen. En met een ticketprijs van doorgaans € 600 tot € 1.000 gaat dit om heel veel geld.

Concurrentiestrijd

Jarenlang was er een duidelijk onderscheid tussen TUI en KLM. TUI was de prijsvechter met daarmee ook de mindere kwaliteit (vliegen met oudere toestellen en minder service aan boord), waar KLM duurder was maar daar ook een betere ervaring voor leverde. Tot 2013//2014 toen de KLM-tickets voor Curaçao steeds voordeliger werden. Hierdoor bood KLM voor weinig meer of zelfs hetzelfde geld een veel betere service. Totdat TUI de Dreamliner introduceerde: Een Boeing 787-800, een modern en ruim toestel waarmee TUI opeens ook op kwaliteit de concurrentie met KLM aan kon.

TUI Dreamliner

Curaçao was één van de eerste bestemmingen waar de Dreamliner op werd ingezet, zodat de toeristen ook met TUI relaxed naar Curaçao konden vliegen. De Dreamliner werd -terecht- door TUI flink ingezet in de promotie van TUI-vliegtickets. En daar zit nu dan ook het probleem waar ik dit blog mee begon: Als TUI “ons” de Dreamliner verkoopt, moeten wij dan zomaar accepteren dat ze ons wegsturen met een verouderd toestel en een bemanning die vooral Spaanstalig is? Juridisch zal het ongetwijfeld wel dichtgetimmerd zijn door TUI, maar netjes naar je klanten is het sowieso niet natuurlijk.

Geen TUI Dreamliner

Wamos Air vliegt met veel oudere toestellen. Zo werd zeker één van de vluchten uitgevoerd door Wamos Air met een Airbus A330-200 uit 1999(!). Dat spoort niet met de toelichting/voorwaarden van TUI waarin ze aangeven dat ze toestellen van partners in kunnen zetten met gelijkwaardig comfort en faciliteiten. Zonder de details te vergelijken kun je direct al aannemen dat een toestel uit 1999 niet van vergelijkbaar niveau is met een Dreamliner die 15 jaar jonger is.
Daarnaast past de “one size fits all” Economy van Wamos Air niet met de Star en Comfort Klasse van TUI. Ook de Entertainment-sets (vooraf online te boeken en te betalen) waren niet beschikbaar bij Wamos Air, of alleen Spaans en Engelstalig zonder Nederlandse ondertiteling.

Communicatie over wijzigingen

Uiteraard heeft TUI vooraf de passagiers geïnformeerd over deze wijziging. Maar dat doen ze slechts één tot enkele dagen van tevoren en ze zeggen toe dat je vanzelfsprekend dezelfde service en comfort” zult krijgen als met de TUI Dreamliner. Eigenlijk heb je op dat moment geen andere keuze dan het maar te accepteren. Je wilt uiteindelijk toch op vakantie en omboeken van je vakantie wil/kun je zo kort van tevoren ook niet meer. Daarbij stelt TUI dat ze als chartermaatschappij duidelijk in hun voorwaarden vermeld hebben dat ze o.a. tijden en toestel mogen wijzigen. Dat is dan ook een argument voor TUI om geen enkele compensatie toe te kennen aan de passagiers die opeens met Wamos Air naar Curaçao worden vervoerd.

Wat kun je doen?

Formeel kun je heel weinig doen. Je hebt bij het boeken de voorwaarden geaccepteerd die de ruimte bieden aan TUI om je met Wamos Air te vervoeren. Maar misschien kunnen we wel duidelijk maken aan TUI dat dit gewoon niet hoort en niet kan zo. Veel mensen kiezen voor TUI in de veronderstelling met de Dreamliner te vliegen. Als dat dan een ander toestel van een andere maatschappij wordt met duidelijk een lager niveau van comfort en service, dan gaat het ergens mis. Heb jij dit ook meegemaakt? Mail ons!. Voor de duidelijkheid: Het enige dat we hiermee willen doen is bekijken hoeveel mensen hierdoor een negatieve ervaring hebben met TUI en dat duidelijk maken aan TUI. We doen geen enkele toezegging over een mogelijke compensatie in welke vorm dan ook. Ook zullen we -vooralsnog- geen juridische stappen ondernemen richting TUI hierover. Maar wie weet: als er veel klachten bij ons binnen komen kunnen we wellicht een vuist maken richting TUI, in welke vorm dan ook.
Geef in de mail aan:

 • je contactgegevens
 • het betreffende vluchtnummer + datum
 • de extra services die je hebt betaald en of je ze wel of niet gekregen hebt
 • je klacht over Wamos Air
 • > Stuur ons een mail over je vlucht met Wamos Air

  Ongeacht het aantal reacties dat hier op komt zullen we je op de hoogte houden over de ontwikkelingen.

  Mark van der Panne

  Mark van der Panne (van 1973, uit Den Haag, getrouwd, 3 kids, 2 honden en gek van Curaçao) heeft in 2013/2014 als fantastisch avontuur 9 maanden als sabbatical op Curaçao mogen wonen met zijn gezin. Hij begon NaarCuracao.com als klein blogje over hun avontuur voor familie en vrienden, maar ondertussen is het uitgegroeid tot het grootste platform van Nederland voor emigratie en vakantie naar Curaçao.

  Comments:

  • Cootje
   18 december 2018 at 20:05

   Kennen jullie die mensen die vandaag naar Bonaire zouden vliegen met de Tui Dreamliner in de Deluxe-klasse??

   Die werden in een Wasmos vliegtuig gestopt zelfde ervaring als de Dreamliner volgens Tui op rij 19

   Nou mooi niet dus we hebben dit geweigerd, na een boel stennis bij de tui balie te hebben gemaakt kregen we na lang
   overleg eindelijk het aanbod dat we ons geld terug zouden krijgen omdat ze toch overboekt waren waren ze blij dat ze van ons af waren

   Nooit meer met Tui ze laten je een duur ticket betalen en denken met een kleine compensatie wel in een andere klasse te stoppen

   TUI WEES EERLIJK NAAR JE KLANTEN EN VERTEL GEWOON DAT JULLIE AAN HET KLOOIEN ZIJN OP DEZE ROUTE

   Gewoon weer KLM boeken

   Vlucht OR 367 op 18 december 2018 vertrek 11.00 ging weg rond 16.00 in de middag

  • adriana
   10 december 2018 at 09:47

   Ook een mail van tui gehad , even omgeboekt.
   Normaal vlieg ik altijd met klm naar Cura..
   Maar dacht weer eens proberen met TUI. Gelijk weer gezeur, aangezien ik best wel vliegangst heb,
   was dit echt een ramp voor mij. Na het lezen van de recensies helemaal!!! Na vele discussies thuis , gaan we toch maar.
   Mijn vakantie plezier is weg, En heb stress, thanks TUI.
   Proberen om te boeken bij klm maar geen stoelen genoeg.
   Onbeschoft te woord gestaan door hoofdkantoor TUI.
   Ik had betere moeten lezen! de kleine lettertjes werd mij verteld.

   Helemaal klaar met TUi.

  • Hj
   7 december 2018 at 17:00

   vandaag een mail gehad van TUI, vliegtuig wordt vevangen door een van Wamos…gaan as dinsdag naar Curaçao… ben erg benieuwd
   3500 euro zit ook in de beleving en comfort van het toestel waar je vanuit gaat.
   gebeld met d reizen natuurlijk weer een derde tussenschijf..
   de tui service wordt aan boord gewaarborgd… maar ze kunnen niet zeggen of onze van te voren gereserveerde stoelen er nog zijn of er on board entertainment is voor onze kleine van 3.5 en of het eten beenruimte en en en hetzelfde is…. maarrrr de tui service is gewaarborgd meneer…
   wacht nog een telefoontje van ze af.. ben erg benieuwd naar de antwoorden..

  • Rob Prijn
   3 mei 2018 at 20:56

   Wij hebben dit nu ook al 2 keer meegemaakt. Je boekt bij Tui om eens met de dreamliner te vliegen en op het laatste moment krijg je een mail dat de vlucht is gewijzigd. Dit is nu al 2 keer voorgekomen op vakantie naar Tenerife. Heel erg slecht van Tui!!!

  • Jos Henneman
   13 mei 2017 at 19:56

   Onze vlucht op 5 mei 2017 is ook uitgevoerd door Wamos
   Vooraf aan de klantenservice van Tui gemeld dat de service van Wamos niet vergelijkbaar was met de Dreamliner van Tui
   De Airbus van Wamos was oud
   Wamos heeft een slechte reputatie
   Wij hadden geboekt comfortclass. Wamos heeft geen comfortclass
   Hetzelfde geldt voor het entertainmentprogramma
   Kortom niet dezelfde services zoals genoemd in de algemene voorwaarden
   Ik heb gevraagd om de vlucht kosteloos te mogen annuleren
   Tui weigerde dit
   Na terugkeer heb ik een klachtenformulier indiend bij Tui
   Wordt waarschijnlijk afgedaan met verwijzing naar de algemene voorwaarden
   Formeel misschien juist maar zo ga je niet om met ” cliënten “

  • Eduard Lievens
   10 mei 2017 at 19:47

   Inderdaad werden we 5 mei 2017 omgeboekt naar Wamos air. Niet alleen was het een oude kist, zonder gelijkwaardig comfort of entertainment, maar de seat selection moest ook opnieuw en leidde ertoe dat gezinnen uit elkaar over de kist werden verspreid. TUI personeel wilde daar niks aan doen. Bij tussenlanding op Bonaire werd geen airco aangesloten en pas heel laat water uitgedeeld. Het was een chaos aan boord. Tot slot bestond het ontbijt uit een slap wit broodje kipsalade. Iets anders was niet aan boord.
   TUI restitueert de extra kosten voor entertainment en seat selection, maar gaat verder niet op je klachten in.

  • Ria Nolting
   6 mei 2017 at 17:26

   Wij hebben ook zoiets meegemaakt met Tiu, niet naar curacao maar naar de Dom.Rep. geboekt voor 1e klas (premiuncomfortclass)/. Kregen 2 weken van te voren een mail met de mededeling dat de vertrektijden anders werden. Geen mededeling daarin dat het vliegtuig ook is veranderd in boeing 767. 1 1/2 week van te voren werden we gebeld met de mededeling dat onze plaatsen niet meer beschikbaar waren en dat we 2eklas (comfortclass) zouden zitten. Ben heel erg boos geworden aan de telefoon, maar niets hulp Zodra we terug komen gaan we zeker een klacht in dienen bij Tiu en Tiu kan er op rekenen dat we nooit meer met hen vliegen.

  • Mirjan
   5 mei 2017 at 02:22

   Dank je Mark!

  Leave a Reply:

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.