vissersboot Curacao Playa Lagun

Week #27, #28, #29 en #30

Al weer vier weken om na de laatste blogpost, dus de hoogste tijd voor een nieuwe update. Carnaval in Curacao, zeilles op Spaanse Water en zwemdiploma’s!

Familiebezoek

Zoals in de vorige blogpost al vermeld waren de ouders van Mark met Bianca en Quinty op bezoek. Een heerlijk weekje zo met z’n allen bij elkaar, en helaas is de week omgevlogen. Iedereen heeft er lekker van genoten, maar vooral voor opa en oma was het genieten om weer eens gezellig iedereen bij elkaar te hebben.

Carnaval in Curacao

Carnaval in Curacao
Curacao carnaval

Begin maart was het jaarlijkse hoogtepunt voor veel mensen in Curacao: Carnaval! Verrassend genoeg zo’n 45 jaar geleden geïntroduceerd vanuit Nederland, maar ondertussen helemaal getransformeerd naar een typisch tropisch carnavalsfeest, wat daarna weer in Nederland is gekopieerd met het Zomercarnaval in Rotterdam (volg je het nog? ;-)). Voor en tijdens de carnavalsdagen zijn er de nodige optochten. Of het nou de Gran Marcha is (= dé grote parade op carnavalszondag), de Kinder Vaarwel Carnaval Parade op carnavalsmaandag, of de Paarden Parade de week voor carnaval: met 6 verschillende parades wordt er flink uitgepakt hier.
De weken voorafgaand aan de parades was men al druk met het bouwen van allerlei kleine tribunes langs de route, waarbij ik geen garantie durf te geven dat elke tribune 100% veilig is als daar enkele dikke Curacaose konten op staan te schudden… 😉
We hadden er vooraf nog niet echt een verwachting van, anders dan de bekende beelden van o.a. het carnaval in Rio de Janeiro. We besloten bij de Gran Marcha te gaan kijken. Wij moesten dus tussen de tribunes door een plekje vinden, en gelukkig lukte dat aardig. We stonden wel aan de verkeerde kant van de weg, dus hadden we vol de zon in ons gezicht schijnen. Maar het was prachtig om te zien. Vanuit allerlei wijken kwamen de carnavalsgroepen voorbij, en het ene kostuum nog mooier, grootser en kleuriger dan het andere. Elke groep werd vooraf gegaan door een vrachtwagen met de catering, en knalharde muziek. De stoet moest een kilometer of 5 afleggen, maar doet daar enkele uren over. Het gaat stapje voor stapje, en regelmatig staat de stoet om onduidelijke reden gewoon even 10 minuten stil. We hebben dan ook veel respect voor de deelnemers aan de parade, die in de brandende zon met hun grote zware ‘verenpak’ maar blijven lachen en vrolijk doen. Erg leuk om een keer gezien te hebben, mocht je ooit de kans hebben dan moet je zeker even een parade gaan bekijken!

Shete Boka

Omdat Max carnavalsvakantie van school had, konden we weer wat uitstapjes doen richting Westpunt. Eén daarvan was naar Shete Boka Park. Een natuurpark aan de noordkust van Curaçao (naar Christoffelpark), waar op enkele plekken het water van de Atlantische Oceaan met harde klappen in grote golven op de kust beukt. Prachtig om te zien wat een kracht er in de natuur zit! Vooral Boka Pistol is mooi om te zien: door de vorm van de inham knalt het water letterlijk op de kust, waardoor het water met veel gedonder omhoog spuit.

Playa Lagun

Playa Lagun vis

Een andere dagtrip die week was naar Playa Lagun. Wat we gehoord hebben één van de mooiste baaitjes van Curacao (of dé mooiste, Nico? ;-)), met een heerlijk zandstrandje en waar je bij het snorkelen mooie grote vissen van dichtbij kunt zien. Inderdaad een erg leuk strandje, waar ook de lokale vissers hun basis hebben. Op het strandje lagen al wat vissersbootjes, maar einde van de ochtend kwamen er ook nog enkele vissersbootjes vanaf zee de baai in varen om hun verse vangst te verkopen. Vooral voor de kinderen was dit interessant om te zien: eerst nog de spartelende vissen in de bootjes, en even later wordt de vis op het strand schoongemaakt en keurig in een plastic tasje verkocht. Toen wij naar huis gingen was de vis helaas al op, maar voor we naar Nederland terug gaan zullen we zeker nog een keer naar Lagun gaan voor ’the catch of the day’!

zeilles

In de schoolvakantie waren we ook weer een uurtje met een motorbootje op het Spaanse Water gaan varen, waardoor Miranda helemaal enthousiast werd om zeilles te gaan nemen. De botenverhuur bleek ook zeilles op het Spaanse Water te geven. Met 6 tot 8 lessen (praktijk en theorie door elkaar) zou Miranda voldoende kennis & kunde moeten hebben om zelfstandig een zeilbootje te kunnen besturen, met de rest van het gezin als ongetrainde matrozen als hulp. Ondertussen heeft Miranda al twee lessen gehad en heeft ze het theorieboek al voor meer dan de helft gelezen, dus binnenkort hebben we een kapitein in de familie!

Zwemdiploma’s

Eén van de voordelen van ons avontuur in Curacao is dat we vrijwel dagelijks met de kinderen gaan zwemmen in de zee of het zwembad op Recompensa Park. Gevolg hiervan is dat alle drie de kinderen enorm vooruit zijn gegaan met hun bekwaamheid in het water. Afgelopen vrijdag was het de beurt aan Stijn om af te zwemmen voor z’n A-diploma. Een prima prestatie voor dit mannetje van net 4 jaar oud. Ter vergelijk: Met Max konden we in Nederland pas zwemles gaan doen toen hij 4 geworden was (en hij was nog één van de jongsten van de groep), en op vrijwel dezelfde leeftijd kan zijn broertje nu al afzwemmen!

Zwemles Curacao
Rugslag gaat nog niet rechtuit…

Uiteraard is Stijn met vlag en wimpel geslaagd, alhoewel het minder serieuze karakter van Stijn wel zichtbaar is bij het zwemmen. Bij de rugslag maakt Stijn nog vaak een rondje in plaats van recht uit naar de overkant te zwemmen en als de juf niet kijkt dan ‘vergeet’ Stijn gelijk netjes te zwemmen. Maar het belangrijkste is dat hij zich prima in het water redt zonder hulpmiddelen. Wat een verschil met toen we hier afgelopen augustus aankwamen en Stijn met drijfpakje aan én vleugeltjes om nog wat schrikkerig het water in ging. Nu springt hij lekker zorgeloos het ene bommetje na het andere bommetje!
Om het feest van Stijn z’n zwemdiploma compleet te maken mocht ook Charlotte (bijna 3 jr.) afzwemmen in het kleuterbadje voor een Teddybeer diploma. Vanaf de kant in het water springen, belletjes blazen in het water, als een bootje 10 tellen helemaal zelfstandig blijven drijven en meer van dergelijke ‘kunstjes’. Ze deed het prima dus ook zij heeft haar eerste diploma ooit binnen!
Over een week of twee mag Max nog afzwemmen voor zijn C-diploma, dus we hebben bijna een extra tas nodig om alle diploma’s mee terug naar Nederland te nemen! 🙂

Verder deze weken

Paardrijles

Max is elke woensdag nog enthousiast op de manege te vinden. Na een paar privé-lessen was Max goed genoeg om met de groep mee te mogen doen in de grote bak. Hij vindt het helemaal leuk, zeker toen ze (met begeleiding) een tochtje door het bos gingen maken. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op voor Max. Gaat hij terug in Nederland weer op voetbal, op (wedstrijd)zwemmen, op judo (met Stijn), basketballen of dan toch paardrijden? Miranda was vroeger een ‘paardenmeisje’ dus zij heeft een voorkeur, maar Max moet het maar zelf beslissen.

Naderend vertrek

Over 4 weken zijn we al weer in Nederland! 🙁 Dat betekent dat we nu echt al bezig zijn met afbouwen. Komende week wordt het bedrijf van Miranda definitief gesloten, dus daar is ze de laatste weken ook al druk bezig met “het naderende einde”. Vanmiddag hebben we al de eerste kijkers gehad als potentiële kopers van onze auto. Luiers, wasmiddel, etc. kopen we niet meer in grootverpakkingen. En uiteraard overwegen we nog welke (toeristische) dingen we hier echt nog willen zien of doen. Hier hebben we vanaf 1 april nog wel meer de gelegenheid voor omdat Miranda dan niet meer werkt en Max de laatste twee weken van onze tijd hier nog schoolvakantie heeft. De Grotten van Hato en Klein Curacao gaan we zeker nog doen. Miranda wil (moet!) ook nog een duiktripje maken en zo zullen er nog wel een paar ‘verplichtingen’ aan bod komen.

Blog over Curacao

Zoals jullie gezien hebben wordt dit blog regelmatig uitgebreid met allerlei informatie over wonen of vakantie op Curacao. Erg leuk is dat we steeds meer positieve reacties krijgen van mensen die ons blog lezen en ook echt iets aan de info blijken te hebben. Daar doen we het voor! Dus mocht je nog vragen hebben over Curacao, laat maar weten waar we je mee kunnen helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *