Max snorkelen Curacao

week #14 en #15

Spannende weken voor Curaçao: afgelopen dagen draaide het om hoog bezoek van ‘diverse pluimage’. Veel te melden deze keer!

Sinterklaas in Curacao

Sinterklaas Curacao
Lang niet zo netjes als de ‘echte’ in NL!

Het begon vorige week zaterdag met de intocht van Sinterklaas. Blijkbaar is het van Spanje naar Curaçao varen een stuk korter dan naar Nederland, want de stoomboot kwam hier al om 08:00 de haven binnen varen. We zaten dus rond 07:30 al met Max, Stijn en Charlotte op de tribunes op het Brionplein. De show voorafgaand aan de binnenkomst van de Sint ging geheel in het Papiaments, dus daar kregen we weinig van mee, maar inderdaad ging rond 08:00 de beroemde Pontjesbrug open, zodat de stoomboot (met erg veel Pieten!) de haven in kon varen. We vonden het nog netjes dat Sint zo op tijd was, maar we waren te voorbarig: Om één of andere reden vaart de stoomboot nog een heel stuk door (uit zicht), waarna de Sint met een intocht opnieuw richting Brionplein kwam.
Het was al na 09:00 toen de Sint eindelijk het Brionplein op kwam lopen, en waren we het alle vijf ondertussen wel een beetje zat door dat steeds heter wordende zonnetje in onze nek. Dus nog even naar de dansende Pieten gekeken, maar toen Sint ging praten (ook in het Papiaments, geen opmerking over gehoord van de kids…), gingen wij maar voor de Hollandse koffie met kruidnootjes bij het Douwe Egberts cafe.

Zwarte Piet-discussie

In aanvulling op de Zwarte Piet-discussie in NL, een korte toelichting hoe het feest hier gevierd wordt. Bij de intocht had Sint iets van 50 Zwarte Pieten bij zich. Verreweg de meeste Pieten waren ‘gewoon’ zwart geschminkt, en bij elkaar misschien een stuk of 10 waren Regenboog Piet: ze waren (deels) geschminkt in een andere kleur, bv. roze, geel, blauw of groen. Hun naam Regenboog Piet hebben ze gekregen nadat ze met de stoomboot onder de regenboog door gevaren waren. De Sint zelf is een wit geschminkte Curacaoënaar (wat er een beetje eng uit ziet), en van de duizenden mensen die de Sint stonden op te wachten was minimaal 95% local. Het hele feest en de liedjes waren allemaal in het Papiaments. Als je dit zo op een rijtje zet, snap ik nog minder van de discussie dat het Sinterklaasfeest een achterhaald en racistisch blank feestje zou zijn.

Coco Balentien

Op zondag was het tijd voor intocht nr.2: Wladimir ‘Coco‘ Balentien is een locale honkbal-held, die in Japan professioneel honkballer is. Hij heeft daar recent het record verbroken van het aantal homeruns geslagen in één seizoen, en dat is uiteraard iets waar het hele eiland trots op is. Niet voor niets is honkbal de meest populaire sport van Curacao.
Wij hebben dit hele feest aan ons voorbij laten gaan, maar door de rondrit stond het halve eiland op z’n kop.

Koninklijk bezoek in Curacao

Koning Willem Alexander en koningin Maxima in Curacao
De koning en koningin vlak voor onze neus!

Na de Sint en Coco was het tijd voor de grote finale: Maandag en dinsdag waren Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in Curaçao, als onderdeel van een kennismakings-tour langs alle eilandjes in de Caribbean die bij het Koninkrijk horen.
Max ging met school op maandagmorgen naar Punda, waar een soort van balkon-scene was om de koning en koningin toe te kunnen zwaaien. Het was er erg druk, blijkbaar is Curaçao nog (weer?) flink oranje-gezind! Helaas kon Max in de drukte niet helemaal vooraan staan, maar spontaan werd zijn school uitgenodigd om op het plein in Fort Amsterdam te gaan staan, vergelijkbaar met het binnenpleintje van het Binnenhof in Den Haag. Hierdoor kon Max toch nog redelijk vooraan komen en heeft hij Wimlex en Maxima nog goed kunnen zien.

Bezoek aan Montagne

Op dinsdag stond o.a. een bezoek aan de wijk Montagne op de planning voor het koninklijk paar, toevallig het wijkje waar wij wonen. Een half uur voor de geplande aankomsttijd van de koning en koningin kwamen wij aan op het pleintje, en waren we verbaasd over hoe relatief stil het er nog was. Op een plein van ong. 80×30 meter zaten ongeveer 40 bejaarden in de schaduw, en verder liepen er misschien nog geen 50 toeschouwers rond. Het was vooral nog druk met de laatste voorbereidingen van hekken plaatsen, tentjes opzetten en het geluid testen.

Koning Willem Alexander in Curacao
Wimlex geeft Stijn en Miranda een handje

Vlak voordat de escorte aan kwam, kwamen uit verschillende hoeken van het plein opeens allerlei schoolklassen aangelopen. Gelukkig werd het hierdoor nog gezellig druk, maar van een overweldigende opkomst was geen sprake. Het mooie hier van was uiteraard wel dat wij een prima plaatsje vooraan hadden: aan het einde van een recht stuk, net na de bocht. Direct naast ons stond een schoolklasje die een liedje gingen zingen. Daardoor kwam het toevallig zo uit dat Wimlex en Maxima pal voor onze neus bleven staan om geduldig naar het liedje te luisteren. Gevolg: Miranda super trots dat ze zowel de koning als ook de koningin een handje heeft kunnen geven!

Verjaardag Miranda

Afgelopen zaterdag werd Miranda 40. De kids hadden (met een beetje hulp van pappa) een mooi pennenbakje gemaakt, en de slingers opgehangen. ’s Ochtends bij Mensing’s Caminada lekker koffie gedronken met een stuk taart erbij, en ’s avonds heerlijk uit eten bij Braziliaans restaurant L’Aldea, met Saskia & Vincent en Marloes. De kids waren er alledrie ook bij, en hebben zich de hele avond keurig gedragen (ook al lagen ze pas tegen 23:00 in bed). Erg lekker gegeten, aanrader! Nog een voordeel: ze hebben een taxi-busje rijden dat je gratis ophaalt en thuis brengt. Dus geen discussie wie de BOB is! 🙂

Basketbal in Curacao

Spartacus basketbal CuracaoMiranda had de hoop al een beetje opgegeven om in Curacao nog een dames basketbal-team te vinden. Ze had een tijdje terug wel een paar teams gevonden, maar dat waren meer meisjes-teams dan dames-teams. Via via kreeg Miranda vorige week te horen dat Sparacus wél een dames-team heeft waar ook een paar dames van 30+ spelen. Vorige week zaterdag is ze gaan kijken bij de wedstrijd, en ze was gelijk helemaal enthousiast. Leuk team, qua niveau vergelijkbaar met DAS dames 2 waar Miranda in NL bij speelt.
Donderdag deed Miranda mee met de training (met dank aan Bob en Renske voor het meenemen van de schoenen!), en afgelopen zaterdag speelde ze gelijk haar eerste wedstrijd: als vanouds was ze duidelijk aanwezig met veel punten, bijna 5 fouten, de nodige steals, rebounds en turn-overs, maar op haar 40e verjaardag speelde ze op 2 minuten na de hele wedstrijd mee. Na afloop compleet leeg gespeeld, maar wel een lekker gevoel!

Nieuwe visite uit Nederland

Max en Stijn dollen met Bob
Max en Stijn dollen met Bob

Afgelopen donderdag zijn Bob en Renske aangekomen in Curaçao voor een vakantie van 10 dagen. Met o.a. basketbal schoenen en een laptop waren ze een mooie koeriersdienst voor ons (nogmaals bedankt daarvoor!).
In het begin waren de kids nog wel een beetje verlegen, maar ondertussen zijn ze grote fan van Bob en Renske. Stoeien met Bob, boekjes lezen en lekker kletsen met Renske: hartstikke leuk allemaal!
Ik hoop voor Bob en Renske dat ze nog wel een beetje tot rust kunnen komen deze week … 🙂

Verder deze weken

warm water

Zoals al eerder gemeld is het niet vanzelfsprekend dat je in je huis in Curacao warm water uit de kraan krijgt. Met koud water is het prima te doen, vooral omdat het niet echt zo koud is als in NL, maar eerder een beetje lauw/frisjes. Dat was in augustus en september wel lekker, maar de laatste weken (sinds het begin van het regenseizoen) werd het toch wel wat koud, en met name de kids vonden dat niet prettig meer. Gelukkig is dit ondertussen opgelost: Er is een “instant water heater” geplaatst, zodat we heerlijk warm kunnen douchen!

Regenseizoen

November zou dé maand van het regenseizoen moeten zijn. Het begon ook erg nat (zie ook vorige blogpost), net in de week dat Dorine en Tjaard er waren. Maar het lijkt er op dat Dorine en Tjaard de regen hebben meegenomen: sinds zij weer naar NL zijn hebben wij geen enorme plensbuien meer gehad. Af en toe nog een klein buitje van een paar druppels, maar dat is het dan ook wel. Van de locals horen we dat het in vergelijking met andere jaren enorm meevalt dit jaar. Toch lekker dat wij die mazzel hebben. Maar laten we niet te vroeg juichen: het regenseizoen is nog niet voorbij!

CARF wandeling

Zondag konden Max en Mark vroeg uit bed want er stond een wandeling met hondjes van CARF op het programma. Om 08:00 verzamelen bij de St. Jorisbaai, en lekker een uurtje rond de baai lopen. Sinds Mick thuis op zijn tijdelijke adoptie-adres niet meer de jongste is, is hij niet meer zo onzeker en wil hij juist bij andere honden laten zijn dat hij een “stoere vent” is. Dus toen Mick zondag uit de auto kwam en er zo’n tien honden rustig bij elkaar stonden te wachten, wilde Mick er gelijk grommend op af. Geen ruzie, maar wel even laten merken dat hij er is. Bij de wandeling mocht Mick dan ook voorop lopen om niet tussen de andere hondjes te lopen, en dat ging prima. Langzaamaan kon hij met enkele honden vriendjes worden, en aan het einde van de wandeling was het o.k. met hem.
Vandaag met Mick naar de dierenarts geweest: Hij heeft al een tijdje dikke ogen (wat mogelijk een allergie is), en hij eet zand en steentjes -zoals wel meer honden hier-, maar daardoor krijgt hij nu wat maag- en darmproblemen. Een spuit er in, druppels en pillen meegekregen, en NAF 100 armer. Einde van de week terugkomen voor controle.

Nieuwe spullen

De afgelopen weken zijn we een dure klant geweest voor de verhuurder: Eén van de airco’s is vervangen, en omdat de koelkast het niet optimaal meer deed is daar ook maar een nieuwe voor geregeld. En dus ook nog de water heater, dus we jagen ze wel op kosten. We zijn dan ook erg blij met de beheerders van Recompensa Park, die echt voor je klaar staan en niet moeilijk doen door alleen maar op de centen te letten.

Gezinsuitbreiding

De strijd met de suikerdiefjes (zie vorige blogpost) is toch nog goed gekomen: ze in de lamp op de voorporch aan de gang gegaan om een mooi nestje te maken. De eitjes zitten er ondertussen al weer in, dus binnenkort voor de tweede keer jonge suikerdiefjes op onze porch!

Komende week

Voor komende week niet veel op het programma. Bob en Renske zijn er nog tot na komend weekend, en de dagen zullen -voor de kids- vooral in het teken van de Sint staan!

Bon siman!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *