beeld: ANP

Koninklijk bezoek Curacao 2023

Van 1 t/m 3 februari 2023 zal er Koninklijk bezoek zijn op Curacao. Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Prinses Amalia brengen maken een rondje langs het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en zullen als onderdeel daarvan 2,5 dag op Curaçao zijn.

Kennismaking Prinses Amalia

Heel de reis staat in het teken van kennismaking van Prinses Amalia met het Caribisch deel van het Koninkrijk, als onderdeel van haar voorbereiding voor als zij, naar verwachting, in de toekomst Koningin der Nederlanden zal worden. Het volledige reisschema:

Reisschema Koninklijk bezoek 2023

De reis door het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden brengt Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Prinses Amalia langs alle eilanden:

  • 27 en 28 januari: Bonaire
  • 30 januari t/m de ochtend van 1 februari: Aruba
  • de middag van 1 februari t/m 3 februari: Curaçao
  • 4 en 5 februari: privétijd
  • 6 en 7 februari: Sint Maarten
  • 8 februari: Sint Eustatius
  • 9 februari: Saba
beeld: ANP
beeld: ANP. Foto van vorig Koninklijk bezoek aan Curaçao

Programma Curacao

In de tweeënhalve dag dat de Koninklijke stoet op Curaçao zal zijn, zal hen continu openbare activiteiten aangeboden worden. Geen vergaderingen achter gesloten deuren, maar op straat kennismaken met de bevolking, cultuur en historie van het eiland.

Woensdag 1 februari: aankomst op Curacao

Op woensdag 1 februari zal het Koninklijk bezoek met stationsschip Zr. Mrs. Holland meevaren van Aruba naar Curacao, een schip van Defensie dat in het Caribisch gebied gestationeerd is. Aankomst is vanaf 16:30 in de St. Annabaai, met aansluitend een welkomstceremonie bij de Mattheywerf. N.b.: de Mattheywerf is niet toegankelijk voor publiek.

Donderdag 2 februari: Otrobanda, Punda & Scharloo

Deze dag is extra feestelijk, want het is de trouwdag van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima!
De dag begint met een wandeling over de Pontjesbrug, naar het Brionplein. Daar zal Koning Willem-Alexander het startschot geven voor de inschrijving van de Koningsspelen 2023. Het sportieve/vrolijke karakter zal o.a. worden versterkt door kinderen van het Funderend Onderwijs (basisscholen) die hier enkele sportwedstrijden zullen houden. Dit is van 09:00 tot 10:30.
Vervolgens zal de wijk Otrobanda bezocht worden, waarbij tijdens de wandeling alle ruimte is voor gesprekken met bewoners en het bekijken van optredens verzorgd door lokale muzikanten en kunstenaars.
De ochtend zal eindigen met een lunch in het Gouverementspaleis.

Voor de middag staat een bezoek aan de wijken Punda en Scharloo op het programma.
In Punda zal de Koning een herdenkingsmunt slaan, ter ere van het 25-jarig jubileum van Willemstad als UNESCO Werelderfgoed-stad. De Koningin en Prinses zullen een Chichi beschilderen, de typisch Curaçaose beeldjes van een vrouw die symbool staat voor de verantwoordelijke oudere zus binnen het gezin.
Hierna volgt een wandeling door de wijk Scharloo, waarbij street art, muziek- & sportprojecten voor jongeren centraal staan. Deze wandeling eindigt om 15:30 bij –hoe kan het ook anders– de Prinses Amaliabrug waar de speciaal voor de Prinses gecomponeerde wals Amalia zal worden gespeeld.

’s Avonds zal men dineren bij de Kathedraal van Doornen, het schitterende kunstwerk van Herman van Bergen bij Landhuis Bloemhof. Het diner is met 21 Curaçaoënaars die veel betekenen voor de Curaçaose maatschappij, waarbij het aantal van 21 symbolisch n.a.v. het 21-jarig huwelijk die dag.

Vrijdag 3 februari: Knip, Hofi Mango & Cas Abao

In de ochtend zal een bezoek gebracht worden aan Landhuis Knip, met o.a. een gesprek met nazaten van tot slaaf gemaakten. Vervolgens een bezoek aan Hofi Mango, een voormalige suikerplantage wat nu een mooi natuurpark is en waar een hoveniersopleiding gevolgd kan worden.

In de middag volg een bezoek aan één van de mooiste stranden van Curacao, Cas Abou. Je zult het Koninklijk gezelschap hier niet relaxed op een strandbedje zien liggen, maar er zal een presentatie gehouden worden door Sea Turtle Conservation en Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) over beschermde zeegebieden en het behoud van de schilpaddenpopulatie op Curacao.

In de avond wordt het Koninklijk bezoek aan Curacao weer afgesloten daar waar het ook begon: op het Brionplein. Deze keer zal er een Tumba muziekconcert gehouden (van 19:00 tot 21:00) worden met diverse carnavalsoptredens.

In het weekend van 4 en 5 februari zijn er geen officiële activiteiten gepland. Ongetwijfeld zullen ze even lekker genieten van een relaxte dag in het lekkere weer. Op maandag 6 februari gaat het formele programma weer verder op Sint Maarten.

Te verwachten overlast

Doorgaans valt het bij dergelijk Koninklijk bezoek wel mee met de overlast die je hier van zult hebben. Uiteraard zal het druk zijn daar waar op dat moment de Koning, Koningin en Prinses zullen zijn. We adviseren je bv. om op donderdag geen stadswandeling te plannen, want dan zul je hier ongetwijfeld hinder van ondervinden. Leuk om wellicht onderweg de Koning tegen te komen, maar vrijwel zeker zul je zelf niet optimaal van de wandeling door de wijk kunnen genieten omdat je niet (makkelijk) overal kunt komen.

Maar doorgaans is de overlast beperkt tot een kleine cirkel daar waar op dat moment ’the royal family’ zal zijn. Ook zullen niet al uren van tevoren allerlei straten afgesloten zijn. Mogelijk moet je onderweg bij een kruising even wachten als je net de pech hebt dat de Koninklijke stoet daar net voorbij komt rijden, maar dat is het dan ook wel.

bronvermelding: bovenvermeld programma van het Koninklijk bezoek aan Curaçao is afkomstig van koninklijkhuis.nl.