Een school vinden

Leuk dat wij als ouders naar Curaçao willen voor een jaartje, maar ja… onze oudste zoon Max is met 6 jaar oud wel leerplichtig en moet dus naar school in die periode.

In Nederland zou Max dan naar Groep 3 moeten, een cruciaal jaar waarin hij leert lezen en schrijven. En na ons jaartje Curaçao moet hij als het even kan weer gewoon aansluiten bij het Nederlandse onderwijs, dus we willen hem niet naar zomaar de eerste de beste school doen. Daarnaast willen we graag dat Max ook wel wat ‘meepikt’ van zijn avontuur op Curaçao  en zouden we dat o.a. willen doen door hem naar een school te doen waar hij niet alleen maar bij blanke Nederlandse kinderen in de klas zit.

Via internet komen we er al snel achter dat er vier reguliere scholen zijn op Curaçao die volledig Nederlandstalig lesgeven. Dat maakt ons in eerste instantie hoopvol dat we wel een school gaan vinden, maar als snel lezen we dat die scholen een flinke wachtlijst hebben. Dat wordt bevestigd als we via e-mail contact zoeken: van de vier scholen reageren er slechts twee, waarvan er eentje aangeeft dat het geen zin heeft om op de wachtlijst te gaan staan als we over een half jaartje al een plek moeten hebben. Dat reduceert onze kansen nog maar tot één reguliere school. Om toch nog wel wat keuze te hebben besluiten we om toch ook maar eens te kijken naar de drie privéscholen op Curaçao.

Begin januari zijn we voor een weekje voorbereidingen naar Curaçao gegaan. Makelaars ontmoeten, veel rondkijken en het eiland verder leren kennen, maar vooral op zoek naar een school voor Max. Eigenlijk is dat het enige dat ons avontuur nog kan dwarsbomen: een huurhuis vinden we wel, met ons werk in NL regelen we wel dat we zo lang weg kunnen, maar zonder Nederlandstalige school voor Max houdt het op.

Tijdens onze voorbereidingsweek horen we van vrijwel iedereen die we er over spreken dat alle vier de reguliere Nederlandstalige scholen alleen een optie zijn als we connecties hebben om ons bovenaan de lange wachtlijsten te krijgen. En omdat we die connecties niet hebben, is de enige overgebleven optie om naar een privéschool te gaan. We staan niet te springen vanwege de kosten en het ontbreken van de mix van blanke en gekleurde kinderen, maar daar moeten we dan maar overheen stappen.

We hebben twee privéscholen bezocht (Pipita en Klein College), en beide zagen er meer dan prima uit. Bij een rondje door de scholen leek het soms of we gewoon in een andere vestiging van Max z’n huidige school waren, met o.a. enkele identieke leerprogramma’s. Beide scholen voelde goed aan, en zouden waarschijnlijk ook prima passen bij Max.

Het werd nog wel even spannend toen we hoorden dat ook de privéscholen niet altijd zomaar plek hebben voor ieder kind, maar uiteindelijk hebben wij voor Max  een plekje kunnen bemachtigen op Klein College.

Op maandag 12 augustus 2013 zal hij daar beginnen; zijn en onze ervaringen kun je volgen via dit blog.

Meer algemene info over scholen op Curaçao.

Heb je aanvullende info over scholen op Curaçao of specifieke vragen? Laat het weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *