Emigreren naar Curacao – onze keuze

Voor iedereen gelden weer verschillende argumenten om wel of niet te emigreren naar Curacao. Lees hier onze motivatie voor onze keuze om na ons sabbatical niet voor een paar jaar op Curacao te blijven wonen.

Open avontuur

Bij het begin van ons avontuur was van alles nog mogelijk. De planning was om voor 9 maanden een sabbatical op Curacao te houden, maar uiteindelijk was alles mogelijk. Afhankelijk van hoe het ons beviel hadden we de mogelijkheid open gelaten om na een paar weken al weer terug naar Nederland te gaan, of om aansluitend op ons sabbatical de keuze te maken om nog een paar jaar in Curacao te gaan wonen. Los van belangrijke aspecten als ‘Kunnen we ons huis in Nederland dan wel verkocht krijgen?’, ‘Zullen we wel werk vinden in Curacao?’ of ‘Hoe zouden onze ouders het vinden als we een paar jaar weg zouden blijven?’ wilden we hierbij vooral ons gevoel volgen. Als het goed zou voelen om in Curacao te wonen, dan zou de rest uiteindelijk ook wel goed komen.

Curacao, een heerlijk eiland!

Ondanks dat we Curacao een heerlijk eiland vinden, hadden we eigenlijk al na een paar maanden besloten dat Curacao voor ons op dit moment niet de plek is waar we een aantal jaar zouden willen wonen. Ook al zijn we van Curacao gaan houden, vinden we het buitenleven heerlijk en zouden we waarschijnlijk allebei wel makkelijk werk kunnen vinden, we hadden niet het juiste gevoel dat Curacao op dit moment voor ons de beste keuze zou zijn.

Waarom wij niet emigreren naar Curacao

Weinig te doen voor kinderen

Met 3 kleine kids (nu 3, 4 en 7 jaar oud) vinden wij het belangrijk om ergens te wonen waar wel het één en ander te doen is voor kinderen. Natuurlijk is het heerlijk dat ze het hele jaar door buiten kunnen spelen, maar we willen onze kinderen wat meer meegeven dan alleen maar strand.

Logistieke uitdaging op Curacao

Je per fiets van A naar B verplaatsen in Curacao kan best wel gevaarlijk zijn. Er zijn geen fietspaden en de automobilisten houden eigenlijk geen rekening met fietsers omdat die er zo weinig rondrijden. Dat betekent dus dat het eigenlijk geen optie is om de kinderen op de fiets ergens naar toe te laten gaan, ook niet als ze 12+ zijn. Totdat ze hun rijbewijs hebben zullen de kinderen overal naar toe moeten worden gebracht. Met drie kinderen die ongetwijfeld van alles willen ondernemen qua hobbies en sporten is dat een mooie uitdaging.

Vooruitgang van Curacao

We kregen niet de indruk dat Curacao op het gebied van economie en politiek de komende jaren goede stappen vooruit zal zetten. De term ‘vriendjespolitiek’ wordt in Curacao wel heel letterlijk (en open & bloot) toegepast, en bij grote nieuwe projecten wordt er eerder gekeken naar “what’s in it for me” dan naar wat het op kan leveren voor het land. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de economie van Curacao deels zou instorten als het smeergeld (en het witwassen en het drugsgeld) zou stoppen. Prima dat een land zo op minimaal niveau kan voortkabbelen, maar niet voor ons.

Vervuiling op Curacao

Helaas is de vervuiling op Curacao een groot probleem. Door de vieze uitstoot van de ISLA staat Curacao al in de top-3 van meest vervuilende landen gerekend per hoofd van de bevolking. Maar behalve de ISLA is het vaak ook de burger zelf die er -letterlijk- een rommeltje van maakt. Je ziet overal zwerfafval. Of dat nou gaat om een oude koelkast, een sloopauto of lege PET-flessen: Vrijwel continu zie je het langs de kant van de weg liggen.

Nederland is ook fijn!

Wat voor ons zeker ook meespeelde bij deze keuze is dat onze situatie in Nederland ook prima is. We wonen er goed, we hebben allebei werk, het gaat goed met de kinderen op school, etc. Dus waarom zouden we weg gaan?

Al met al hebben wij een heerlijke tijd in Curacao gehad, maar is voor ons een lekkere lange vakantie op een tropisch eiland iets anders dan echt emigreren naar Curacao. Dat wil niet zeggen dat we nooit meer naar Curacao zullen gaan: we zijn echt nog steeds wel een beetje verliefd op ‘dushi Korsou’ en zullen er zeker nog terug komen. Voor vakantie, of wellicht over enkele jaren toch nog voor een langere tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *