Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
PCR-test corona voor Curaçao

Waarom PCR-test voor Curaçao?

Per 10 maart 2022 is het niet meer nodig om een PCR-test te doen als je naar Curacao wilt reizen, of terug van Curacao naar Nederland.

PCR-test voor Curaçao: misvattingen

Vanwege de corona-situatie heeft Curaçao besloten dat toeristen uit de meeste landen, waaronder Nederland, welkom zijn, met als voorwaarde dat de reizigers een PCR-test moeten doen, max 48 uur voor vertrek. Met deze test kan aangetoond worden of de persoon besmet is met corona of niet.

Onnodig testen?

Onder de toeristen is redelijk wat commentaar op deze verplichte test. “Curaçao misbruikt corona om extra geld aan verdienen!” is een veel gehoorde klacht. Of “wat een dure test” en “het is een ‘schijnveiligheid’ zijn want tussen het moment van testen en het moment van vertrek kun je alsnog besmet raken” zijn commentaren die je volop hoort of leest op social media.
Deze argumenten lijken op het eerste gezicht terecht, maar als je de achtergrond beter kent begrijp je beter waarom Curaçao dit doet.

1- Curaçao verdient aan de PCR-test

De PCR-test voor toeristisch gebruik is puur een commerciële markt; Curaçao verdient hier helemaal niets aan. De tests worden afgenomen bij organisaties die volledig los staan van Curaçao en Curaçao geeft geen bindend advies over waar je de test zou moeten laten afnemen. De eisen die Curaçao stelt, staan los van enige verdienste hierbij voor Curaçao. Sterker nog: Curaçao heeft uiteraard ook meegekregen dat een PCR-test flink prijzig is en heeft aangegeven zich actief in te zetten om de PCR-test goedkoper te krijgen voor de toeristen.

Test niet mogelijk via GGD!

Zoals wellicht bekend kun je bij de GGD een PCR-test gratis laten doen, maar dat is niet mogelijk voor toeristisch gebruik. De GGD test alleen als er mogelijke symptomen zijn die wijzen op corona. Aangezien de meeste toeristen uit Nederland momenteel geen corona-klachten zullen vertonen, komen ze hier niet voor in aanmerking. Een beetje vals spelen door wat symptomen te simuleren zal je niet helpen. Wellicht krijg je het wel voor elkaar dat de GGD dan toch de test gratis bij je afneemt, maar je bent verplicht om de uitslag op een officieel certificaat te uploaden voor vertrek naar Curaçao. Aangezien de GGD de uitslag telefonisch doorgeeft, zul je geen certificaat hebben en kom je Curaçao niet in.

2- De PCR-test is duur

Het tarief om als toerist een PCR-test te laten doen zit momenteel tussen de € 89,50 en €180. Daar zit verder geen kwaliteitsverschil in. Let op als je een test boekt: weet zeker dat je een officieel test-certificaat krijgt! Bij sommige organisaties moet je dit bij de reservering apart bestellen.
Het tarief voor een PCR-test is inderdaad fors. Maar mogelijk krijg je de test gratis!

Gratis PCR-test bij Corendon en TUI

Als je boekt bij TUI of Corendon zal de coronatest mogelijk geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Dit geldt voor zowel de pakketreizen als ook voor de losse tickets die je bij TUI boekt voor je reis naar Curaçao. Ook Corendon biedt gratis PCR-test aan. Check wel de voorwaarden bij de tour-operator.
Op het moment van schrijven biedt KLM nog geen gratis PCR-test aan.

pcr-test corendon gratis

3- PCR-test is schijnveiligheid

Meest gehoorde commentaar over de PCR-test die Curaçao verplicht stelt: Het is een schijnveiligheid, want tussen het moment van testen het het vertrek naar Curaçao kan je alsnog besmet raken.
Dat is op zich helemaal waar. Maar de achterliggende gedachte van Curaçao om de PCR-test toch verplicht te stellen (max. 48 uur voor vertrek) is dat hiermee een aanvaardbaar risico op ‘geïmporteerde besmetting’ ontstaat. Dit zullen we even uitleggen:
De zorg die een (ei)land als Curacao kan bieden is beperkt, zeer beperkt. Er is eigenlijk maar één ziekenhuis, met enkele tientallen plekken op de IC. En je kunt je voorstellen dat als in Nederland de corona-situatie tijdens een piek zeer penibel werd en er o.a. patiënten naar een ander deel van het land gestuurd werden omdat een ziekenhuis vol was, dan speelt dat in veel grotere mate voor Curacao. Een “invasie” van corona-patiënten kunnen ze op Curacao gewoon niet aan, nog los van de mate waarin de eigen bevolking te maken krijgt met besmettingen.

De massa vs. het individu

Door de PCR-test te verplichten, zullen naar verwachting enkele toeristen er uit gepikt worden die besmet zijn en dus niet naar Curaçao mogen. Maar uiteraard kun je tussen het moment van testen en je vertrek naar Curaçao alsnog besmet raken. Sterker nog, mogelijk ben je al besmet voordat je de test doet maar wordt de corona-besmetting nog niet door de test gedetecteerd. Waar het echter om gaat is dat hiermee statistisch gezien het risico op besmetting door het totale aantal toeristen acceptabel laag is. Die incidentele besmetting die er nu nog tussendoor glipt zal niet direct een enorme uitbraak van corona op Curaçao veroorzaken.
En om dit risico nog verder te verlagen is ook de ‘3e dag Antigeentest‘ door Curacao verplicht gesteld voor reizigers.

Volledige uitleg PCR-test

Wil je de complete uitleg horen waarom Curaçao de PCR-test inzet, inclusief de onderliggende cijfertjes, kijk dan deze video: Het gaat om de toelichting die Dr. Izzy Gerstenbluth geeft, vanaf minuut 31.20 en het duurt ongeveer 45 minuten. (In het begin is het geluid slecht, maar na een kleine 10 minuten wordt dat beter.)

Leave a Reply:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.