Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
Be Bright

Traditionele Ondernemersplan?

We hebben weer een leuke nieuwe gastblogger op NaarCuracao.com: Lise Anna. Samen met haar collega Marga heeft zij BrightMinds opgezet en nu is het tijd voor de volgende uitdaging: Lise Anna gaat naar Curaçao verhuizen om daar een nieuw bedrijf op te starten. Volg het blog van Lise Anna over de ups & downs rond het beginnen van een bedrijf op Curaçao.

Kan het traditionele ondernemersplan de prullenbak in?

Je ondernemersidee is wellicht ontstaan in de auto naar je werk, of in de kroeg op een bierviltje. Of je hebt warme herinneringen aan die vakantie waar je fantaserend een briljante niche ontdekte. Maar zo achter je laptop blijft je scherm verdacht leeg. De tijd tikt weg en de koffie gaat vervelen. Je hebt geleerd dat een ondernemersplan de basis is en dat geen idee succesvol kan worden zonder een grondig uitgetypt plan. Dus je zet door.

JongeHonden op Curaçao

Lise Anna - BrightMinds

Lise Anna

Het idee van BrightMinds ontstond ook op de klassieke manier: achter de laptop, in het weekend op kantoor. Marga en ik waren destijds ons ondernemersplan voor JongeHonden aan het schrijven. JongeHonden is al ruim vijftien jaar een succesvol bedrijf, waar net afgestudeerde academici met elkaar het bedrijf runnen. Daar wij niet vies zijn van een uitdaging gingen wij in ons ondernemersplan op zoek naar de grenzen van het ondernemerschap binnen JongeHonden. Om te beginnen zochten we de letterlijke grens, de Nederlandse grens, op en beschreven wij de ambitie om een tak van JongeHonden op Curaçao op te zetten. En wie A zegt, moet B zeggen. Zo is het idee van BrightMinds ontstaan. De uitwerking van BrightMinds wilden we echter niet op de klassieke manier aanpakken.

Werken in het buitenland

Al lange tijd hebben Marga en ik beide de ambitie om een paar jaar in het buitenland te werken. We dachten al snel aan Curaçao door een persoonlijke link die ik met het eiland heb; onze kennis van Curaçao reikte tot voor kort echter niet veel verder dan dat van een toerist. Dit bracht ons op het lumineuze idee om direct naar Curaçao te gaan en daar onderzoek te gaan doen. Dat ondernemersplan komt later wel. Onze eerste business trip was een feit.

Honderd+ gesprekken!

Nu is het ruim een jaar later en zijn we in die tijd drie keer op Curaçao geweest. Tijdens ons verblijf hebben we ruim honderd organisaties, ondernemers en inspirerende Curaçaoënaars gesproken. Allemaal super enthousiast en open over hun ervaringen. De gemene deler was de (positief) kritische houding tegenover onze plannen en het eiland Curaçao. De gesprekken werden echt interessant wanneer onze gesprekspartner een kijkje gaf in zijn of haar leef- en werkomgeving. Wanneer zij hun visie over het eiland deelden en wanneer zij BrightMinds visionair positioneerden binnen de huidige Curaçaose maatschappij.

Slagingskans op Curaçao?

Marga - BrightMinds

Marga

Het doel van ons onderzoek was het toetsen van de slagingskans van BrightMinds op Curaçao. Deze aanpak heeft ons echter veel meer gebracht. Hoe vaak krijg je de kans om mensen te interviewen over zowel hun zakelijke als hun privéleven? Mensen die je verrassen met hun visie, hun kijk op de wereld en hun cultuur. Ieder individu maakte een puzzelstukje inzichtelijk van de Curaçaose maatschappij. Een maatschappij die uniek is en waarbij wij nog veel kunnen ontdekken. We hebben geweldig veel geleerd over het eiland en van haar bewoners. Praktische ondernemerszaken, de braindrain, de uitdagingen om (opnieuw) te starten op het eiland, de gevaren van het eiland, en zeker ook de schoonheid van Curaçao.
BrightMinds business trip Curacao

Business trip naar Curaçao – er zijn slechtere werklocaties denkbaar…


Deze bagage nemen we de komende tijd mee in de ontwikkeling van BrightMinds. Ben je benieuwd naar onze ervaring die wij hebben opgedaan tijdens onze bezoekjes aan Curaçao en hoe het ons vergaat in het opstarten van een bedrijf op Curaçao? Wij schrijven maandelijks een blog over onze ervaring met ondernemerschap op Curaçao en de grote verhuizing die ons te wachten staat. Dus houd naarcuracao.com en onze Social Media in de gaten voor onze volgende blog. Wil je meer weten? Volg ons op Facebook en Twitter of mail ons voor een persoonlijk gesprek.

Ayo!

[polldaddy rating=”7014879″][shareaholic app=’share_buttons’ id=’5019195′]

Leave a Reply:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.