Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Apenpokken op Curacao

apenpokken op curacao
Het apenpokkenvirus is nog niet Curacao gesignaleerd.

Laatste update: 24 mei 2022-
Deze pagina is vandaag () nog actueel.

Apenpokken op Curacao

Tot op heden is het apenpokken virus nog niet vastgesteld op Curacao. Uiteraard is het Ministerie van Gezondheid alert en volgen ze alle ontwikkelingen rond dit virus wereldwijd. Ook is er nauw contact hierover met het RIVM in Nederland.
Er is momenteel dan ook geen enkel risico om op Curacao Apenpokken op te lopen; je kunt gewoon op reis en genieten van je vakantie. Ook worden door Curacao nog geen voorzorgsmaatregelen gevraagd van reizigers vanuit gebieden waar mogelijk Apenpokken vastgesteld is.

Apenpokken: wat is het

Het apenpokkenvirus, of de Engelse term Monkeypox, komt vooral voor in West- en Midden-Afrika en komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. Doorgaans is het ziektebeeld bij mensen mild.

In mei 2022 is een uitbraak van Monkeypox in Europa, waarbij opvalt dat deze mensen geen link hebben met de gebieden in Afrika waar Apenpokken rondgaat. Een groot deel van de besmette personen zijn mannen die seks hebben met mannen. Echter het virus blijft niet beperkt tot deze groep. De variant die momenteel vastgesteld is in Europa is niet heel besmettelijk, maar er is nog de nodige onduidelijkheid over hoe het zich verspreid heeft onder de personen die nu ziek zijn. De verwachting is dat het aantal besmette personen in Europa zal toenemen. Neemt dit ook in Nederland (flink) toe, dan is er een risico dat het via toerisme ook zal overslaan naar Curacao.

Symptomen Apenpokken

De verschijnselen van Monkeypox lijken op die van een besmetting met ‘gewone’ pokken, maar Apenpokken is doorgaans veel milder. Mogelijke symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid.
Als je besmet bent geraakt met Apenpokken, zul je na 1 tot 3 dagen uitslag in je gezicht krijgen wat zich daarna zal verspreiden over heel het lichaam. Het begint met vlekken, die dan overgaan in blaasjes. Na een week of 3 zullen de uitgedroogde korstjes van de blaasjes van de huid afvallen.

Verspreiding Apenpokken

Je kunt Monkeypox oplopen na contact met een besmet persoon of een dier dat het virus heeft opgelopen. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen (mond, neus, ogen) en open wondjes. Ook kan het Apenpokken virus zich verspreiden ia druppels uit blaasjes of mond-keelholte.

Bron: Alle algemene feitelijke informatie op deze pagina over Apenpokken komt van de website van het RIVM.